Last news in Fakti

3 Септември, 2013 13:30 6 466 4

Ограждат АЕЦ „Фукушима“ с ледена стена

  • аец фукушима

Японското правителство планира да изгради около авариралата АЕЦ „Фукушима“ високотехнологична ледена стена. Тя ще има за цел да спре изтичането на радиоактивна вода, предаде Ройтерс.

Би Би Си припомня, че ситуацията около централата с всеки изминат ден става все по-критична.

В опит да се спре теча правителството смята да използва иновативна технология за замразяване на почвата около авариралите реактори. Работата в това направление се очаква да започне до края на годината. За целта са отделени нови $473 млн.

Пречиствателни системи също ще бъде обновени, за да могат да се справят с натрупването на замърсена вода, предаде АП.

Повредените реактори са наложили постоянно изпомпване на вода за тяхното охлаждане. Този процес създава допълнителни 400 тона замърсена вода всеки ден.

Тя се съхранява в резервоарите на площадката. Миналия месец TEPCO обяви, че 300 тона силно радиоактивна вода е изтекла от една от цистерните. Това е най-сериозния инцидент до момента.

В момента компанията изгражда стоманени преградни стени, за да предотврати бъдещи разливи в морето.

Съдбата на самота на АЕЦ и на нейния собственик - компанията Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) – засега се неизвестни. Все още не е ясно как правителството смята да се реши проблема с извеждането на АЕЦ от експлоатация.

Ситуацията в региона се влоши от 1 септември, когато беше отчетен ръст на радиацията.

Проблемите с атомната централа започнаха след силното земетресение и вълните цунами, които хвърлиха в ужас Япония на 11 март 2011 г. Т

Тогава 160 000 души бяха евакуирани от района на АЕЦ „Фукушима“, който сериозно пострада. Това беше най-страшният ядрен инцидент след „Чернобил“ през 1986 г., а кризата продължава.

Аварията беше определена като инцидент от най-високото, седмо ниво.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 1 Отговор

    Коментиран от #2

  • 2 Zari

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Тасев":

  • 3 Todor Andonov

    1 0 Отговор
    Горките японци .... :/
  • 4 Dimitar Nikolov

    1 0 Отговор
    Ако има хора, които могат да се справят с такива неща то това са японците, имал съм щастието да бъда в тази държава и да видя с очите си как действат като едно цяло, как се трудят и с какви принципи живеят. Ако някои си мисли че държави като Германия и ли Франция са с висок стандарт и перфектна инфраструктура, просто не е бил в Япония. Всичко което са постигнали е с адски много труд, уверен съм че ще се справят и с тази криза.
Новини по държави: