Last news in Fakti

24 Януари, 2023 12:14 1 680 12

Какви са резултатите от 4-дневната работна седмица по света?

  • седмица-
  • работна-
  • резултати-
  • работа-
  • компании-
  • приходи-
  • служители

Приходите на включилите се компании са се увеличили приблизително с 8%

Какви са резултатите от 4-дневната работна седмица по света? - 1
Източник: Shutterstock

Четиридневната работна седмица беляза 2022 година като една от най-важните нови идеи в бизнеса. Много държави от цял свят станаха част от първите изпитания на новия модел на работа, съобщава karieri.bg.

Резултатът от двете шестмесечни глобални пилотни програми, тестващи четиридневна работна седмица, съобщават за „изумителен успех“, както за организациите, така и за техните служители, показват резултатите на доклада „Оценяване на глобалните програми на 4-дневната работна седмица без намаление на заплащането” на изследователи от Бостънския колеж, Университета в Кеймбридж и Университетския колеж в Дъблин.

Първите изпитания на четиридневния модел на работа започват през февруари 2022 година, а през април се включват още 33 компании с повече от 900 служители. Повечето организации са от Ирландия и САЩ, Нова Зеландия и Обединеното кралство.

Приходите на включилите се компании са се увеличили приблизително с 8% по време на тестовия период на късата работна седмица, което е с 35% повече спрямо същия период на 2021 г. Участващите организации отчитат още ръст в новонаетите служители и спад на напускащите.

Каквo отчитат компаниите, работещи 4 дни в седмицата?

Резултатите от изпитателния период на програмите за намалената работна седмица отчитат по-ниски нива на стрес, по-голяма продуктивност и темпо на работа и увeличаване на времето, прекарано в офиса:

средният брой отработени дни спадна от 5,0 на 4,36;

52% от служителите смятат, че темпото им на работа се е увеличило, а 42% смятат, че е същото;

67% от служителите съобщават за по-ниски нива на стрес, докато 20% казват, че той се е увеличил по време на 4-дневната работна седмица;

дистанционната работа е намаляла средно от 3,72 дни до 3,37 дни на седмица;

97% от хората посочват, че искат да продължат да работят четири дни в седмицата.

Служителите, работещи само 4 дни в седмицата, са по-склонни да се върнат в офиса и се справят по-добре в изпълнението на служебните си задължения, обобщава докладът.

Резултатите показват още, че хората работят под много по-малък стрес и оценяват физическото и психическото си здраве като много по-добро, отколкото при петдневната работна седмица. Служителите са по-отпочинали, а чувството им за удовлетворение от живота се е подобрило. Тези резултати водят до заключението, че четиридневната работна седмица има потенциала да намали разходите, свързани със здравеопазване, се отбелязва още в доклада.

Ще се превърне ли четиридневната работна седмица в норма?

Положителните резултати от глобални пилотни програми на четиридневната работна седмица са обещаващи. Мнозинството от служители не биха се върнали към петдневна работна седмица, освен ако не получат повишение на заплащането.

70% от участвалите в програмата заявяват, че ще искат между 10% и 50% по-високо заплащане, а 13% биха настоявали за повече от 50% увеличение на заплатата, ако компанията, за която работят, се върне към петдневна работна седмица. Други 13% казват, че не биха се отказали от четиридневната работна седмица при каквото и да е увеличение на възнаграждението, се казва в доклада.

Резултатите от изследването могат да послужат като сигнал за работодателите, че може би почти стогодишната норма за петдневна и 40-часовата работна седмица трябва да отпадне и все повече бизнеси да започнат да работят 4 дни в седмицата или 32 часа. Новият модел на работа може да изиграе и решаваща роля в удовлетвореността на служителите, намаляването на разходите за компаниите и повишаването на стандарта на живот.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти си

    12 3 Отговор
    Работил съм вече по тая система , 4 дена по 10 часа и три дена свободен - с кеф ходих на работа и даже си правихме кратки почивки на море , на ски и по гости в чужбина при роднини и приятели .....
  • 2 ..,,,,,,,,,,,,,,,,,

    19 0 Отговор
    Това в милатани родина няма как да стане, нашите патрони ако може и събота и неделя да им работим, да станат още по-богати
  • 3 Това по принцип е така

    6 3 Отговор
    но не трябва да се забравя, че все още има много гладни и квалифицирани хора на тоя свят, които ще работят повече за по-малко пари.
  • 4 честен ционист

    2 5 Отговор
    Резултатът е, че бачкаш като за 8.

    Коментиран от #10

  • 5 Работодател

    4 3 Отговор
    Ако, не се работи изобщо приходите на компаниите ще скочат с 800% !:)
  • 6 Анонимен

    3 1 Отговор
    Давайте базовия доход и не ни занимавайте с глупости.

    Коментиран от #7

  • 7 аха

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    от къде да ти го дадат като не си го изработил.
  • 8 гошо

    1 0 Отговор
    само неразбрах с какво са се променили печалбите което да е в следствие на къста работна седмица и също така как 8% ръст спрямо миналата година за същия период е 35% ? инъче за нас работниците е добре да имаме по 3 дена почивни
  • 9 Малко се изненадах

    7 0 Отговор
    Малко се изненадах когато при разговор с колеги в чужбина разбрах, че не са учили и нямат понятие що е то: принаден продукт, принадено време, принадена стойност. Все базисни неща. Отне ми известно време да им обясня колко реално работно време е необходимо за заработване на работните им заплати и как се формират печалбите от работодателя. Кои са паразитите и къде отиват парите от данъци и такси.
    Та на кратко: За работната ви заплата е необходимо средно 2 до 2.5 дена или 16 - 18ч. Останалото е грабеж и пренасочване на пари в нечии интереси но не и ваши.
  • 10 Нещастния мъкъДончо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Отново се изряза с компетентността си!
  • 11 тра.ед.я

    8 0 Отговор
    Европа върви напред, Бг заседнала във феодализма.

    Хората в белите държави работят по 4 дена в седмицата за добри заплати, а в Бг в частния сектор- 6 дена в седмицата по 10 часа за минимална заплата. Синдикатите уж много активни, ама за отпадане на 300 часа извънреден туд изобщо не споменават.
    Инспенцията по труда е нещо като НПО, т.е. не функционира, само заплатаджии. Правят някакви публични акции покрай празниците като предварително предупреждават.
    Кога в Бг ще се работи само 5 дена в седмицата, за 4 дена не можем и да мечтаем, поне по 5 дена само да се работи.
  • 12 тра.ед.я

    8 0 Отговор
    Французите отдавна са на 35 часова раб. седмица, в Бг - 55-60 часова раб. седмица.