Last news in Fakti

28 Януари, 2023 09:20 1 611 4

Турция обяви създаването на институт за криптовалута

  • криптовалута-
  • криптовалути-
  • турция-
  • институт-
  • крипто-
  • емрах инандж

В Турция е имало над 8 милиона души, търгуващи с криптовалути

Турция обяви създаването на институт за криптовалута - 1
Снимка: Shutterstock

В Турция бе създаден институт за борба с проблемите при обмена на криптовалути и за повишаване на доверието в сектора, предаде Анадолската агенция за БТА.

Емрах Инандж, ръководител на новия Институт за развитие, наблюдение и отчет на крипто индустрията, каза пред Анадолската агенция, че прозрачността е от решаващо значение за развитието на този сектор. „Създадохме нашия институт и предприехме действия за развитие на индустрията и за повишаване на доверието в сектора сега, когато секторът преминава през труден период“, каза Инандж.

Според него към 2022 г. в Турция е имало над 8 милиона души, търгуващи с криптовалути. Турция е сред първите пет страни в света по инвестиции в криптовалута, подчерта Инандж. По думите му редица далекоизточни борси за криптовалута искат да привлекат клиенти от Турция, но липсата на регулация и пряк регулаторен орган е причина за неприятни резултати.

„Налице са обвинения за неправомерно блокирани сметки [по подозрение] за финансиране на тероризъм и пране на пари“, обясни той, признавайки някои обществени проблеми със сектора. Инандж отбеляза, че от новия институт са готови периодично и прозрачно да споделят с всички отговорни публични институции недостатъците, които откриват при наблюдаваните отблизо фондови борси.

Той също така предупреди търгуващите с криптовалути за офшорните борси, като каза: „За да предотвратим тези незаконни практики и нередности, ще предприемем необходимите стъпки за блокиране на борси за криптовалути, дори да са регистрирани в островни държави, щом извършват незаконни транзакции, превръщат клиентите в жертва и застрашават нашите граждани и икономиката на страната." Инандж подчерта, че всички лица и институции могат да изпращат запитвания, предложения и жалби до института чрез формуляра, публикуван на сайта cexreport.com.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    6 1 Отговор
    Криптомилиардерите започват загадъчно да мрат като мухи ! Вижте други медии !
  • 2 въпросче

    4 2 Отговор
    Някакво "Нексо" нямат ли и там? Или султанът не дава?
  • 3 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    1 0 Отговор
    Все още експериментираме. Ще вкараме и там някакви лихвички. Не може да вървят пари насам натам без да ми се отчита нищо. Ние в щатите отдавна обмисляме и пробваме как се сриват борси за сметка на вложители. Сега си изтеглете от биткойните и бегом да ни плащате. Благодаря.
  • 4 Предполагам и мюсулманска религийка

    3 9 Отговор
    ще се преподава ей тъй между другото в тоя институт от дърти комплексирани профосорчета...пълен провал ще е този институт още в зародиш...запомнете
Новини по държави: