Last news in Fakti

31 Януари, 2023 10:11 1 467 5

Германия търси учители. Спешно.

  • учители-
  • работна ръка-
  • германия-
  • ученици-
  • училище-
  • образование-
  • недостиг

До 40 хиляди учители липсват в момента в германските училища, а до 2030 година броят им може да се удвои

Германия търси учители. Спешно. - 1
Снимка: Shutterstock

Ако на германската образователна система ѝ се пишеха бележки като в училище, тя щеше да получи тройка. В училищните сгради се лющи мазилката, тоалетните са запуснати, а спортните зали често пъти остават заключени заради непрестанните ремонти. Спешно необходимата дигитализация напредва със скоростта на костенурка, а все повече ученици са заплашени да паднат зад борда. Пандемичната криза окончателно извади на бял свят провала в класните стаи. А все пак става дума за относително богата страна като Германия.

До 40 хиляди вакантни места за учители

Броят на учителите в страната е 833 000. Според различните оценки не достигат между 12 000 и 40 000 учители. В много училища в началото на учебната година принудително бяха съкратени учебни часове и цели предмети. Понякога на помощ биват привличани дори родители или преподаватели без педагогическа квалификация.

„Червената лампа свети отдавна, защото учители липсват поне от десет години. Но проблемът никога не е бил толкова остър и драматичен", казва за ДВ Хайнц-Петер Майдингер, председател на Учителския съюз.

На фона на тази криза останалите проблеми в образователната система изглеждат едва ли не второстепенни. Според проучване на фондацията „Роберт Бош" става дума най-вече за мудната дигитализация, за прекомерната бюрокрация в училищата и за претоварването на педагозите.

Най-тежката криза от 50 години насам

Майдингер изброява и причините за недостига на учители. Първо, политиката реагирала прекалено късно на ръста на раждаемостта през последните 12 години. Второ, през последните 20-30 години университетите са закрили твърде много педагогически специалности. И трето: бежанците от Украйна, за обучаването на чиито деца ще са необходими хиляди нови учители.

А положението тепърва ще се влошава: през 2030 година в Германия навярно ще липсват близо 80 000 учители. Не достигат обаче и други кадри: социални психолози, социални работници, педагогически помощници, които улесняват интеграцията.

Една от мерките за облекчаване на кризата може да бъде демонтиране на бюрокрацията, казва Майдингер. „Когато питаш учителите какво искат най-горещо, те не казват „по-висока заплата", а искат повече време, за да си вършат същинската работа", казва той и обяснява, че педагожките и педагозите са затрупани от странични задачи: да изготвят статистики, да организират колективни пътешествия, да работят по странични проекти. Ако в училищата бъдат назначени повече административни кадри и IT-специалисти, това сериозно ще облекчи преподавателите.

Освен това близо половината учителки и учители работят на намалено работно време – това е ресурс, който трябва да се използва. Същото важи и за онези пенсионирани учители, които са готови да помагат. Други възможни мерки за решаване на проблема са по-високи заплати, квалифициране на специалисти без педагогическо образование, по-добро оборудване на училищата, разширяване на възможностите за следване в педагогическите специалности.

Германия в ролята на "повтаряч"

Добре дошли са и чуждестранни кадри. Планира се да бъдат облекчени условията за признаване и приравняване на задгранични дипломи. И в момента в Германия работят чуждестранни учители, като най-голям е броят на французите (близо 1000), следвани от поляците и италианците.

По повод проведеното проучване Дагмар Волф от фондацията „Роберт Бош" коментира, че Германия като нация на познанието, в която най-важният ресурс е образованието на хората, никак не изглежда добре. Страната не само е заплашена да „повтори годината", тя си е направо „оставач", казва Волф. И добавя с оптимизъм: „Но някои оставачи все пак правят кариера по-късно!"

Автор: Ралф Бозен


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Германия търси учители. Спешно.

    10 1 Отговор
    УСЛОВИЕТО Е ДА СА ДЕНДЪРМЕРИСТИ !
  • 4 незнайко

    8 4 Отговор
    Германците ЗАТЪПЯВАТ и се мъчат да го постигнат и това в БЪЛГАРИЯ , затова нивото ни на образование спадна драстично !!!
  • 5 Глупости на търкалета

    6 0 Отговор
    Къде ги видяхте тия разрушени училища, че не разбрах. Обявяват вакантни места, но не назначават нови учители. Защото правят допълнителни часове които им се заплащат. Въобще едно говорят, съвсем друго е в действителност. И да ти признаят дипломата пак ще трябва да учиш поне 2 семестъра в техен университет, трябва езиково ниво С2 което е най- високото за чужденци. Искат тяхен сертификат а нашите в коша. За французите не знам, но да нас точно така стоят нещата.
Новини по държави: