Last news in Fakti

9 Януари, 2023 11:22 16 277 88

Скок на заплатите на учителите с 30%, поискаха от Съюза на работодателите

  • учители-
  • заплати-
  • мбади специалисти

Около 10% от младите специалисти след края на втората година напускат училище и намират друго работно място, каза Диян Стаматов

През 2023 г. трябва да има увеличение на заплатите на работещите в системата на средното образование с 30% – както за учители, така за работещите в Министерството на образованието и науката, и в Регионалните управления на образованието. За това настояват от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

"Причините са две. Едната е, че сме в началото на новата календарна година. Миналогодишната инфлацията изяде увеличението, направено през 2022 г. Това създава притеснения за хората до каква степен ще се задържат в образованието", каза председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов. Увеличението миналата година е било на два пъти - 12,3 и 5%, средно 17%, припомни той.

"Това желание звучи сюрреалистично, но пък управляващите в страната ни трябва да се сетят, че това, с което се занимават през последната година, не занимава значимо нито един от нас. Животът ни върви в темпове и трябва да гледаме основните битови казуси. Нашите колеги в Унгария се надяват на сериозно увеличение, за да достигнат до около 2000 евро", коментира Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му управляващите трябва сериозно да спрат с това, с което се занимават през последните седмици и да обърнат внимание на важните неща.

"Не стои добре и това искане в момента от Съюза на работодателите. В момента има проблем с намирането на специалисти в много области - математика, информатика, български език и литература, към тях през тази година ще се добавят и природните дисциплини. Основната причина е ниското възнаграждение на учителите в системата", посочи председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

В момента има сериозен недостиг на учители по информатика, съобщи той.

"За 9-и път пускам обява за работно място по информатика. Идват хора над пенсионна възраст, те не гарантират качественото преподаване. Един млад специалист разчита основно на своето трудово възнаграждение, за да бъде мотивиран", допълни директорът на 119-о училище.

Около 10% от младите специалисти след края на втората година намират друго работно място, заяви Стаматов.

"Това подсказва, че стабилността трябва да бъде гарантирана от запазване на тренда от 125% средна работна заплата", обобщи Стаматов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе то убуу искате...

    97 27 Отговор
    ...и няма лошо да ви се даде...!
    Но да си го заслужите ...!А на практика ,децата,които уж ,,обучавате"- полуграмотни...
  • 2 тото

    97 31 Отговор
    Те и сега им големи заплатите ,що големи заплати ,а учениците неграмотни -сульо и пульо стават учители заради парите--много грешен ход!!!!!!
  • 3 Гост

    84 23 Отговор
    По принцип хубаво е да се плаща за свършена работа, а като гледам нивото....

    Коментиран от #72

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Алибаба

    54 7 Отговор
    Искам,искам...искате пари,но никога не казвате :Искаме хубави пътища ,истинско правораздане,красива среда по градове и села....продължавайте по този начин и 2050г българи в България няма да има....

    Коментиран от #53

  • 6 Сега ще започнат

    62 26 Отговор
    обичайните нападки - колко пъти ще им увеличавате заплатите, колко работели, колко почивали, какви ученици изкарвали...Как никой не завидя на заплатата на директора от над 11000лв на дружеството към МОН "Ученически отдих и спорт". Във всички държавни агенции, дирекции, ДКК, комисии, държавни банки(ББР), БНБ, КЕВР, БЕХ, бордове на директори, депутати, министерства, съдебна система, военни, полицаи, областна, общинска администрация взимат огромни в сравнение с учителските заплати, не плащат осигуровки. Държавната администрация е над 250 000 души, а учителите около 80 000. Кога се публикуват заплатите на гореизброените и с колко им увеличават заплатите? Който завижда на учителите - завършвай за учител, гледай си кефа и живей с голямата им заплата и отпуска.

    Коментиран от #23, #25, #26

  • 7 Мнение

    67 11 Отговор
    Учителите в България само от Янка Такева и Стаматов ли се представляват? Помислете и за преизчисляване и увеличаване на пенсиите на вече пенсионираните учители. Учителят е полагал тежък труд да обучава невъзпитани, разглезени, чалгаджосани хулигани, което разбива здравето и нервната система.
  • 8 Иван Иванов

    58 34 Отговор
    Ще се радвам,когато преодолеем бедността в България и всеки получава заслужено възнаграждения.Струва ми се обаче,че учителите малко прекаляват.Заплатите им за две години се утроиха,а сега отново 30 % се искат.В същото време избягаха от възпитателните си функции и нивото на знания падна драстично.Правопис и правоговор още повече.Къде е качеството?"Първо дайте,за да Ви дадат!"

    Коментиран от #69

  • 9 Ниските заплати,

    70 5 Отговор
    трудната и свързана с голям стрес работа е причина много от младите и кадърни учители да си сменят професията като я превърнаха в дефицитна. Училищата се напълниха с пенсионери, некадърници, които са там от няма и къде, мъжете напуснаха и се получи "новото училище". Намесиха се разни комисии, НПО-та, които вменяваха само права на ученици и родители за сметка на малкото останали добри учители(на другите не им пука). Това удари по дисциплината в училищата. Има и други причини, като мобилните телефони, всеобщата чалгализация, наркотици, алкохол и др. които досъсипаха образованието (особено средното).
  • 10 Един от народа

    56 10 Отговор
    Така е,но само на учителите винаги вдигат заплатите.Неграмотните в училище стават все повече.Защо не помислите и за това.Имам познати учители,цял живот едно и също преподават,не са мръднали и сантиметър напред и вземат големи заплати.В миналото всички цигани бяха грамотни,а сега какво става,колкото народа е неук,толкова го държите в зависимост.

    Коментиран от #18

  • 11 Работа през пръсти

    40 21 Отговор
    Преди час не искаше да работи, искаше ваканция, сега се сети, че са му малко парите. Голяма част от учителите не заслужават и половината си заплата.

    Коментиран от #71

  • 12 Дърт даскал

    59 5 Отговор
    Качеството на обучение зависи от "Матряла" от двете страни на катедрата. Сега в образованието се месят и НАМЕСТВАТ най- различни НПО, които и хал хабер си нямат от обучение и възпитание. Ученикът може да не влиза в час или ако влезе да ти провали часа, но винаги е виновен учителя. Да не говорим за некадърни "експерти" от РУО, които не са чували звънец и не са помирисвали ученик, но проверяват, разследват, оценяват и дават препоръки. И накрая: колеги пазете се от нахални ученици, баби стръвници, майки усойници и бащи побойници.
  • 13 пешо

    28 32 Отговор
    даскалите са големи наглеци

    Коментиран от #49

  • 14 Пенсионер

    29 7 Отговор
    А, скок на пенсиите, кога?
  • 15 Нико

    22 8 Отговор
    Вие откачихте бе!
  • 16 Българка

    36 2 Отговор
    Работодателите на всички държавни служители, тези от бюджетната сфера са работещите, произвеждащите в частния сектор българи, а не чантаджии с дебели пачки заплати пак от парите на същия работодател. И няма смисъл да се окичват с измислена титла "Съюз на работодателите" хора, които нищо не са произвели и реално нито са работили, нито са плащали от джоба си на служители/работници. Лесно се харчат чужди пари, за които нямаш принос
  • 17 Нико

    17 11 Отговор
    Вие откачихте бе!
  • 18 Не е така,

    57 6 Отговор

    До коментар #10 от "Един от народа":

    само за учителите се обявява публично, че ще им увеличават заплатите и то предварително с месеци назад. Да сте чували откога вдигат и с колко процента заплатите в съдебната система, в полицията, военните, държавната администрация и др.?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сирене

    20 7 Отговор
    Не ви харесва продукта ама академик Денков ви е кандидат за Премиер.. Вървете си търсете отговорите от избраниците си. Един учител преподава по учебна програма създадена от ГЕРБ и ПП.

    Коментиран от #43

  • 21 уви ФАКТ

    14 2 Отговор
    нрб-НРБ:Един лев тогава струва 7 пъти повече от сегашен лев, дори 10 пъти. Тракторист 1989 г. взима нето 360 лева купуващи колкото сега 2000 лева, плюс премии 1000 лева годишно - купуващи колкото 5-6 000 лева сега. Фризьорка 1989г. нето заплата 290 лева купуващи колкото сега 1500 лева, с 10% от заплатата си изплаща апартамента си.. високо добавена стойност????? за големи заплати??? НРБ: Едно кисело мляко тогава струва 23 ст. едно предприятие прави 700 000 млека, добавена стойност 10 ст. - 5 ст. за работни заплати - МОЖЕШЕ. Тоест за заплати 35 000 лева, при 350 работници, се пада заработка 100 лева на човек на ден. сега: СЕГА:Въпросът е докога доходите на работниците и минималната заплата ще са два пъти по-малки от времето на социализмът. ???? Каква трябва да е икономиката, че да стигне за 5 години, 60% от доходите в Германия защото никой няма да търпи повече, а с този растеж и 1000 години няма да стигнат. . Иначе гледам минималната заплата при германците е 4,5 пъти се разделя БВП на зает. Заетите в България са 2 128 574, НСИ. към 700 долара трябва да е минималната заплата. А СИНДИКАТИТЕ - АДВОКАТИ НА РАБОТНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА ИСКАТ 70% ОТ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ ЗА ЗАПЛАТИ И 70% ОТ ТОВА ДА Е МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, ЗА СЕКТОРИ И ФИРМИ. 100 000 ЛЕВА добавената стойност на работник във орсова кооперация или арендаторска фирма, значи там минимална заплата трябва да е 49 000 лева годишно, месечно 4000 плюс. Актавис има 300 000 лева е добавената стойност на зает в тази
  • 22 уви ФАКТ

    11 2 Отговор
    Актавис има 300 000 лева е добавената стойност на зает в тази фирма. Ако само 40% отива за заплати, средната заплата ще е 10 000 лева, а на половина да е минималната - тоест 5 000 лева, месечна. Ако има синдикати, средната трябва да е 70% от добавената стойност, тоест 17 500 лева, месечна, а минималната 70% от нея - 12 250 лева, брутни. НО НЕТО ЗАПЛАТА В АКТАВИС Е 800 ЛЕВА. .................... Икономиката играе според пръчката - заплати и данъци, цена енергия, и ако тя е ниско, икономиката ще скача ниско - ще залага на сектори които могат да съществуват с ниски заплати и данъци и енерго цени, конкурентни на световният пазар с тези условия.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Един учител контактува

    46 4 Отговор

    До коментар #4 от "МЕра":

    с не по-малко от 100-200 ученици и 15-30 колеги всеки ден. Учителят може да възпитава с взискателност, обективност в оценките, личен пример за работа, начин на живот, ежедневни навици. Не е възможно да възпита отделен ученик, особено ако не разчита на родителска подкрепа, а в много случаи е точно обратното. Ти му говориш за вредата от пиенето и цигарите, а той като се върне от училище - баща му пиян, а майка му го праща да купи цигари. Учиш го на патриотизъм - майка му в Гърция, баща му(ако има такъв) в Германия. Не е добре да се биеш - яде бой всеки ден в къщи. Помагай на старите хора - майка му не поглежда болната свекърва. Примери хиляди.

    Коментиран от #27, #86

  • 25 гост

    27 10 Отговор

    До коментар #6 от "Сега ще започнат":

    Бойко се погрижи за тях, не бери грижа,заплатите са им над 1,5 ,ако ме радбираш. Въпроса е какво,,излиза,, в резултат на работата им. Функционално неграмотни младежи над 50% .Но това не било проблем според някои ,,експерти" ,български естествено.Функционалната неграмотност не била от кой знае какво значение,щото видите ли,те развивали други знания и умения в унисон със съвременните ,,реалности" . Тесни специалисти, цъкащи в телефоните нон-стоп.
  • 26 Аззз

    27 7 Отговор

    До коментар #6 от "Сега ще започнат":

    Не разбират бе човек, ти му говориш-то глупаво, бедно, одрано и злобно. Това е българинът.
    Зъбят се на заплатите на учителите, а те последните, взимат колкото касиерките в Lidl.
    Колко от населението ни записа курс/училище/доп.квалификация за да си намери нова работа/повишение?? Или зАрежи, има бира и салам на промоция, там ще наблегна

    Коментиран от #30

  • 27 Един от народа

    32 7 Отговор

    До коментар #24 от "Един учител контактува":

    Така е,но има и друго,аз живея до езикова гимназия,има и парк, седят в междучасие учители пушат,а до тях момичета , момчета (различна възраст),, ученици също пушат.Това какво е?

    Коментиран от #29

  • 28 Доктор

    23 12 Отговор
    Нагли! Изключително нагли!
  • 29 Защо да не

    27 4 Отговор

    До коментар #27 от "Един от народа":

    пушат учителите в парка, нима няма други пушещи там. Учениците откъде имат пари за цигари, кой им ги дава, нали не работят, а това, че са нагли и сядат редом с учителите си е техен проблем. Далеч не всички деца са такива, а какво да направят учителите в случая - да се развикат и да станат да ги гонят ли?

    Коментиран от #41

  • 30 Проблемът може

    22 5 Отговор

    До коментар #26 от "Аззз":

    кардинално да се реши както в миналото(преди 1944г.). Образованието не е задължително и повечето деца по селата са ходили до 3-4 отделение колкото да могат да четат и пишат. Който иска учи по-нагоре - основно, средно(без право на следване), средно класическо, ВУЗ. Училищата ще се разтоварят от излишните "ученици", а тези които останат наистина ще учат. За кирка, лопата, в чистотата, общак, селското стопанство не е нужно основно или по-високо образование.
  • 31 А бе

    23 5 Отговор
    Лошо няма,нека получават повече,но какъв продукт вадят на пазара? Хора с виШо , не могат да пишат.
  • 32 соу

    12 3 Отговор
    Да плащат работодателите ако искат добри специалисти като тия които редиха паветата пред парламента,а иначе учителите и директорите на основните училища са пред колегите си в Унгария -заплата,дмс,бонус,наградка и пенсия
  • 33 Чичак

    10 3 Отговор
    Скок на заплатите на учителите с 30%, поискаха от Съюза на работодателите.......Съюза на работодателите да поиска вдигане на заплатите във фирмите на собствените си членове с 30%, а не на интересни да се правят
  • 34 За селскостопанска работа,

    17 3 Отговор
    общ работник в строителството, в чистотата, за работа с кирка и лопата, за овчари, говедари, свинари не е нужно основно, средно или висше образование. Трябва да е задължително до ниво 4-ти клас - да чете и пише свободно и да извършва 4-рите аритметични операции. Задължително начално образование, а който иска повече - никой не му пречи. Вярно, тези с небългарския майчин език повечето ще отпаднат, но няма да пречат на останалите да учат. А сега - задължително обучение до 16г. възраст. Та те на 11г. раждат и държавата им плаща за това. Ще се реши и кризата за учители.
  • 35 немо

    30 23 Отговор
    Ако гледаме качеството на образованието у нас в последните години, аз по-скоро искам 30% намаление на заплатите на учителите... Пълно е с неграмотни ученици, които свободно получават дипломи. ДА не говорим и колко на практика работи един учител - Като извадим отпуски и грипни, дървени, летни и пр. ваканции, като сметнем, че те реално работят по 4-5 часа на ден, то това сумарно прави не повече от 6 месеца за година при 8 часов работен ден. 2020 и 2021 пък да не говорим с това онлайн псевдообучение, там беше само лежане по гръб и заплати за нищо.
  • 36 Стига

    17 19 Отговор
    Е стига де. Интелектуалното ниво на учителите е под средното. Заплатите им станаха по - високи от на Президента. Май не сте чували как псуват учителите в клас.

    Коментиран от #39

  • 37 бот

    4 3 Отговор
    Ми кво? Робовладелци ли да ги наричаме, щото владеят едни безправни хора и им плащат, колкото да съществуват биологично? Държавни роби, частни роби - безропотни изпълнители на чужда воля, в повечето случаи срещу унизително ниско заплащане...
  • 38 пери

    22 0 Отговор
    Проблемът изобщо не е в парите, и тоя Стаматов много добре го знае. Младите учители не напускат, защото парите са малко, а защото има липса на уважение, тонове бумащина и няма никаква свобода за учителите. Но понеже Стаматов е протеже на властта още от гербавото време, затова е толкоз медиен и само на него се дава думата да квичи за образованието. Опротивял е на всички и е време да се скрие заедно с фосила Янка Такева, която направи достатъчно да съсипе образованието.
  • 39 Ами стани

    14 5 Отговор

    До коментар #36 от "Стига":

    учител. Интелектуалното ти ниво явно отговаря на твоят критерий, ще взимаш повече от президента и ще си псуваш както си знаеш.
  • 40 редник

    32 6 Отговор
    За да има подем в образованието:
    1. Статутът на учителите да се изравни с този на депутатите - като заплати и имунитет!
    2. Ясни и точни правила за поведението на учениците в училище и извън него, ясни и точни наказания!
    3. Ученик бяга от час - родителят плаща глоба, родител не се явава в училище - яка глоба, ученик нарушава правилника - глоба, при серизно нарушение - временно отстраняване и глоба, при 3 наказания - изключване и повтаря годината, но родителят плаща...

    Има начини, но трябва воля от управляващите за незабавни мерки!

    Коментиран от #63

  • 41 Един от народа

    15 7 Отговор

    До коментар #29 от "Защо да не":

    Има и нагли ученици,но учителите трябва да дават пример,те затова са станали учители.Според вас тогава да си пийнат и по една както си пушат.Не всяко семейство е хубаво.Затова има учители които да покажат на децата че има и друг хубав живот,че всеки човек трябва да е обичан.Ако не си добър учител и не вникнеш в душата на детето,а само ходиш на работа ,то веднага си смени професията не ставаш за учител.

    Коментиран от #45

  • 42 неутрален

    14 19 Отговор
    И вие даскалите, като силоваците нямате наяждане, ама какво сте дали насреща ?! Я си сметнете колко работни дни имате в годината ! Веснете се до пладне, летни, зимни ваканции и се получават 3-4 месеца като цяло....айде по-полека ! Не сте само вие и какво ,,произвеждате,, е видно.....

    Коментиран от #48

  • 43 Много ми е

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сирене":

    интересно откъде го научи - "Един учител преподава по учебна програма създадена от ГЕРБ и ПП".
    Кога ГЕРБ и ПП успяха да направят съвместно учебна програма, че ти наблъскали и плюсове?
  • 44 Факти

    21 12 Отговор
    Само учители ли има в тази държава. Те учениците не влизат в час те искат пак заплатите им да се вдигнат. Аз съм против. Знаете ли колко неграмотни учители и директори има по училищата. Първо те трябва да се ограмотят и после да преподават, защото те същите учат децата на едно нищо. Пушат заедно с учениците пред училищата. Аз съм от Стара Загора и като минавам сутрин през така наречените елитни училища това виждам. Искам да видя качествено образование, а не само искаме високи заплати. Достатъчно високи заплати взимат. Може три, четири години да не им се вдигат. Има и друго те си слагат само свои приближени на работа. Кадърните учители, които искат да работят по професията си за тях няма места или ги слагат като външни лектори или само за определен период от време. Увеличете заплащането на външните лектори. В тази държава освен учители други професии няма ли? Ами докторите, персонала в болниците, медицинските специалисти, счетоводители, икономисти и др. А колко факултети в университети трябва да бъдат закрити. Например в Тракийския университет в Стара Загора. Там трябва да се премахне аграрния и стопанския факултет. То няма студенти, а едни провъзгласили се за преподаватели професорчета, доценчета, асистенчета взимат едни заплати от държавата и от медицинския и ветеринарния факултет за едното нищо. Добре, че е медицинския и ветеринарния факултет те издържат целия университет. Едните пълни със студенти, а другите стопанския и аграрния ги събират от кол и въ

    Коментиран от #46

  • 45 Пиенето е

    16 0 Отговор

    До коментар #41 от "Един от народа":

    съвсем друго. Не го правят в час нали, а отишли в парка. Навремето когато бях ученик ни беше забранено да напускаме училищния двор през междучасието. Ще го блъсне някоя кола, ще го набият хулигани и учителят ще е виновен, но сега учениците имат ПРАВА, не можеш да му кажеш прибирай се в училище?
  • 46 Истината

    11 2 Отговор

    До коментар #44 от "Факти":

    В стопанския и аграрния факултет в Стара Загора ги събират студентите от кол и въже, а самите преподаватели само стоят на топло и преписват от чужди източници материали и мислят, че са открили топлата вода. Преди време не беше така имаше много стойностни преподаватели в тези факултети и студенти също, Сега е една пълна пародия и на студенти и на преподаватели.
  • 47 Алооо

    17 18 Отговор
    Учителите искат увеличение на заплатите, ама какво предлагат като обучение, едно Голямо нищо....

    Коментиран от #50

  • 48 Офф

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "неутрален":

    Всеки труд заслужава достойно заплащане. Включително и Вашият, каквото и да работите. На такива коментари и действия разчитат онези, който примамват инвеститори в България с ниски данъци за бизнеса и евтин труд...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тццц

    22 1 Отговор

    До коментар #47 от "Алооо":

    Та това са само учители, не са магьосници все пак!
  • 51 171717

    12 17 Отговор
    МНОГО ЛАКОМИ СТАНАХА ТЕА ДАСКАЛЯ !!!!!! ЗА 6 ЧАСА РАБОТА НА ДЕН - НАД 3 БОНА ЗАПЛАТА ИСКАТ !!!!!!!!!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 бл.134 в Zап. парк

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Алибаба":

    Как 30 процента ,направо 300 всеки месец
  • 54 Тот

    13 4 Отговор
    Най напред искам да се извиня на всички съвестни учители.Това което ще напиша по-надолу не се отнася за тях.На другите и без това не им пука.Училищата се превърнаха в детегледачници.Никой не оценява детето по старания,знание и интерес към предмета.Децата се оценяват според внослите за уроци извън училище.О личено наблюдения зная,че деца които не ходят на частни уроци имат 5 ,няма значения ,че знаят .А другите които ходят на уроци срещу заплащане имат 6.Детето ми е ученик (няма да уточнявам къде и в кой клас).Детето се прибира у дома и ме подхваща за математиката.Обеснявам му най просто(все пак не съм педагог) и детето разбира всичко.Идва контролно решава всичко и го оценяват с 5 защото някъде е написано + вместо - .Но другият ред е както трябва.А и отговора е верен.Но си има 5 защото не ходи на уроци.И тук да питам след като преподавателя не иска да го учи ,а го уча аз,ще получа ли заплата на учител?Преподавателя си взима от платените уроци,а на мен защо не ми дават заплати 60 дни платен отпуск.Това стана като магистралите строят се скъпо а хората се избиват и си трошат колите,А след това си бъркат в джоба.И последно Който преподава качествено нека вземе 100% ,но не и на тези които ходят в училище да превличат субсидия .На тях и това им е много.
  • 55 ХА ХА ХА

    11 13 Отговор
    Никакво увеличение на тези мързели. Ученици стигнали до 12 клас и допускат такива груби правописни грешки. Така ли ги учат и тръгнали да искат увеличение на заплатите. Дори минималната заплата им е много, а да не говорим, че повечето дават частни уроци.
  • 56 Гост

    9 1 Отговор
    А, на пенсионерите кога?
  • 57 Ядосан даскал

    26 5 Отговор
    Учител съм от 3 години. Видял съм доста нелепи неща от учители колеги, от децата, от родителите. Според мен, който е съвестен ще си върши работата и ще си заслужава заплатата! Защото днес при 7 последователни часа през теб минават около 200 човека. След уроците продължаваш да работиш, защото на следващия ден имаш 6 часа и трябва да си готов. Смятате ли, че е лесно да даваш задачи, да изпитваш, да изискваш, да внимаваш, да те гледат непрекъснато клас от 25-30 ученика? Наясно ли сте какъв психически стрес е? И ДА! Работил съм много други неща от каране на багер/бобкат до кухня и транжорна и знам какво е тежък физически стрес, но стреса в училище нищо не може да се сравни, особено в квартално! Едно младо даскалче взима чисто 1200 лв. както и да го гледате много други професии без да искат висше образование взимат доста по-добра заплата. А, знаете ли, че като класен ръководител ви звъни телефончето през целия ден когато на родителя му скимне и иска да пита нещо? Бачкайте малко като даскали, учете 4-8-12 години, изкарайте магистратури, давайте пари за семестри, лишавайте се и после коментирайте! Не е лесна учителската професия особено когато един келеш не можеш да му забиеш 2-3 шамара когато наистина го заслужава!

    Коментиран от #62, #65, #66, #82

  • 58 Гост

    14 6 Отговор
    Чета коментарите и се чудя на невежеството на тези "експерти", защото много зависи от родителите за възпитанието на децата си,а от това и усвояването на знанията! Не може учителите да " наливат" в главите на децата ви знания!?

    Коментиран от #67

  • 59 Ха ха

    4 0 Отговор
    Работим с матриал на клиента!!!
  • 60 Мира

    10 7 Отговор
    Оляхте се, заляхте се.А биченето на частни уроци по 60 лв. на час.
    Защо няма пари за добри заплати на млади лекари и мед.сестри.Протестираща мед.сестра имаше качена на перилата на прозорец, учителите са презадоволени.По колко заплати подаряват на учител при пенсиониране - 11 ли бяха.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Като бях ученик

    9 1 Отговор

    До коментар #40 от "редник":

    баща ми работеше касиер в кметството и от него знам каква е процедурата за глобяване на родител за неизвинени отсъствия на ученика. Класната дава списъка на директора, а той на кмета. Кмета дава повиквателна на бащата и разсилния я носи вечерта в кръчмата да я връчи "тържествено" на таткото. Кмета го праща в счетоводството да вземе ордер и накрая при касиера да плати глобата. Някои от бащите плачеха и се заканваха люто на синковеца казваше баща ми. Не знам кой правеше процедурата толкова унизителна за таткото, но виждахме посинения съученик на другата сутрин.
  • 64 Гост

    7 11 Отговор
    Никакво увеличение ,даже трябва да се намалят заплатите им ,както на учителите така и на докторите.1Учителите преподават на ученици в голямата си част са роми ,които ще имат много деца ,които ще се вържат предимно на социалка ,ТЕЛК и т н.2Половината от учениците,като завършат ще напуснат Бг и ще допринасят за чужди държави,и какъв е смисъла да им се вдигат заплатите,като и без това Бг е на изчезване.Нито пък Докторите ще направят по здрави българите ,които в масата си са с нисък стандарт ,и яд(Ем)ат боклуци ,затова е безсмислено да се вдигат заплатите ,и на едните ,и на другите.Само излишни харчове за и без това закъсалата ,окаяна ,объркана до немай къде ТАТКОВИНА.
  • 65 Гост

    3 7 Отговор

    До коментар #57 от "Ядосан даскал":

    Никакво увеличение ,даже трябва да се намалят заплатите им ,както на учителите така и на докторите.1Учителите преподават на ученици в голямата си част са роми ,които ще имат много деца ,които ще се вържат предимно на социалка ,ТЕЛК и т н.2Половината от учениците,като завършат ще напуснат Бг и ще допринасят за чужди държави,и какъв е смисъла да им се вдигат заплатите,като и без това Бг е на изчезване.Нито пък Докторите ще направят по здрави българите ,които в масата си са с нисък стандарт ,и яд(Ем)ат боклуци ,затова е безсмислено да се вдигат заплатите ,и на едните ,и на другите.Само излишни харчове за и без това закъсалата ,окаяна ,объркана до немай къде ТАТКОВИНА.
  • 66 Гест

    9 9 Отговор

    До коментар #57 от "Ядосан даскал":

    Да си се върнал ,на ,камиона ,трактора ,в транжорната ,в кухнята ,никой насила не те е карал да ставаш даскал,и да понасяш псих.напрежение ,иди другаде да понасяш физ.напрежение.Особено на запад ,там физ.напрежение ще ти е в излишък ,и изведнъж ще заобичаш с носталгия учителската професия в Бг.
  • 67 Тот

    9 4 Отговор

    До коментар #58 от "Гост":

    За възпитанието съм съгласен ,че родителите са отговорни,но за знанието не съм съгласен.Как възрастните учители успяват да налеят знания?.Сигурно е магия или хората си вършат работата?.Не виждате ли все по-малко държавни и общински чиновници не вършат нищо ,освен да реват за заплати.Имаше една поговорка.Като знам какъв съм шофьор, как да ида на лекар.
  • 68 Пенсионер

    12 1 Отговор
    А, повишаването на пенсиите кога? Инфлацията е страхотна? Всеки ден лекарствата в аптеките все със нови и нови цени. Масово се ховишават! Свърших forinella uroforte сироп и отивам за нова опаковка и каква "радост" за очите. Форинелката скочила с 2 лева. Браво. Босовете във фармацията са вече диамантени крале. Ужас.
  • 69 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Иван Иванов":

    1. Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички.
    2. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо- процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС „образование”, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА.
    3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по добре от учителите.
    4. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
  • 70 Павлова

    8 10 Отговор
    За какви малки заплати говорите , знаете ли колко вземат и на морска академия без пари ходят и къде ли не , а децата как са ги научили.???И ако вземат малко защо всеки втори учи Начална и предучилищна педагогика , защо не желаят по специален предмет да учат , ами то е ясно , .....Така се учи , пък и е по -късно , трала -ла-ла кой разбрал разбрал , денят мина. Аз поне знам доста , които в момента учат за учители.,че вземали големи заплати - - казват и ще запиша , или пък магистратурата записват педагогика и т.н. Така , че в България не са само учители и полицай .Хайде стига вече , като са им малки заплатите да запишат друго да учат .Има в излишък даскали , чакат за работа ,.....
  • 71 Искат да почиват много са се уморили

    9 12 Отговор

    До коментар #11 от "Работа през пръсти":

    Да , вземат една шапка пари и на морска академия ходят без пари и по проекти допълнително вземат. 13 заплати , за работно облекло , 24май , 15септември , абе много пари вземат и все реват.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Даскал

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "МЕра":

    ТЪЖНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, УВИ!

    Образование? Не мисля!
    Анна-Мария-Никол се прибра вкъщи възмутена и от вратата се втурна в хола, където знаеше, че родителите й гледат телевизия, докато вечерят с чинии на коленете. И тази вечер не правеше изключение. „Начи, тоя тъпак Колев ми написа забележка и двойка днеска!” На родителското тяло му отне известно време да откопчи вниманието си от екрана и да превключи от риалитито на екрана към риалитито в хола. Погледна щерката, която кършеше ръце в средата на стаята, разлютена и зачервена, и нещо им говореше. Малко по малко двамата възрастни взеха да вдяват и разбраха следното: учителят по български си позволил да направи забележка на дъщеря им, защото не пишела в час, а си цъкала по телефона. Предупредил я, че ще й го вземе и след като не му обърнала внимание, дръзнал да й го прибере до края на часа! Ама че простак! Тоя за какъв се мисли?! На всичкото отгоре й написал забележка в дневника (добре, че не си носи бележник детето), че нямала домашно! Еми как да има, като снощи се прибра от дискотека толкова късно, беше си взело детето билети за фолк концерт от няколко седмици. Ми свърши късно, детето едвам стана днеска за четвъртия час, защото е възпитано и отговорно и знае, че трябва да се ходи на училище. Кога да напише домашното?!
    Преди концерта имаше час за прическа и маникюр! Ми няма да ходи като последната… Няма да ми се смеят на детето, я! Анна-Мария-Никол завърши с думите: „Освен това ми написа двойка тоя дебил –

    Коментиран от #74

  • 74 Енгелс

    7 2 Отговор

    До коментар #73 от "Даскал":

    При капитализма е така. Народа трябва да се държат в невежество, бедност и мизерия. Експлоатация на масите и лайф на капиталистическата каста.
  • 75 ГрУЮ

    11 3 Отговор
    За такова възнаграждение се прави проверка на резултатите от обучението. А другите отрасли не искаме ли заплати?
  • 76 Ива

    8 3 Отговор
    Достатъчно се упражняват върху децата.Недоучили,прости,дребнави,подлизурки и още много други.Свестните се губят в общата маса.Неуспехите им се дължат само на децата.За 30 години преизпълниха плана за одебиляването на българите.
  • 77 ¹¹1111

    6 3 Отговор
    Само учителите а др.непед.персонсл за тях минимална а учениците немогат имената си да напишат говорим за 8до 12клас
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Врачанка

    4 2 Отговор
    Моето дете научваше учебният материал основно с частни уроци . Чудя се тогава какво правят учителите в училище и с какво са полезни изобщо. Поне да си гвореха с децата за морал и възпитние и за това кое е полезно за децта и кое им вреди.

    Коментиран от #88

  • 82 Мда

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Ядосан даскал":

    Че вие повече от докторите сте учили....
    А частните урочета каква им е тарифата?
  • 83 Айде бе

    1 5 Отговор
    Тия освен да искат,друго могат ли?Колко време в годината работят и как?
  • 84 Селянин

    1 4 Отговор
    Тия да си сверят часовниците.
  • 85 Непознаващ добър успешен бизнесмен учил

    1 5 Отговор
    Що не им стигат тези който взимат с чантите ли!? А да бе сетих се цъ цъ цъ Как ще ги взимат онлайн ли!? Не просто ми е интересно ,Тия просто явно нямат реялна представа как се печелят изкарват пари .Но виждам по какъв начин им вдигат заплатите .Данакозаплатаджии,с големи доходи от Данаци. ДА ИМ ГИ УДВОЯТ УТРОЯТ ДЕЦАТА КАТО ЗАВЪРШАТ ЧАУ И ЗАМИНАВАТ ДА ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ В ЧУЖИНА .ТИЯ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИ ТРЯБВА ДА ОСТАВЯТ В БЮДЖЕТА Иняко лев за другите хора например майки с деца, детски,безработни,пострадали болни ,инвалиди, и т.н.Прави впечатление че се редуват и си искат редовно ако не са полицаите ще са даскалите медици и т.н.ВСИЧКИ ОТ ГРАФАТА ЧАНТАДЖИИ И ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИ.
  • 86 Образована

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Един учител контактува":

    Човек може да обича държавата си, дори когато не живее в нея или планира да се премести. Защо човек трябва да се ограничава, като живее в една държава през целия си живот? Как се очаква да се развиваме така? Типично ограничено българско мислене, една от причините поради, която не се развиваме.
  • 87 Ццц

    3 1 Отговор
    Важно е да се финансира всичко безмислено в тая кочина .даскалите произвеждат малоумна стока.Закон за всеки който иде да бачка в чужбина да си плати образованието от първи клас до края.
  • 88 Математика

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Врачанка":

    Нарочно не им казват всичко в час,за да се убедят ,че има нужда от частни уроци.Тези, частните,много добре знаят ,че така,въпреки минусите им.Частните уроци са от основно значение учениците да не учат самостоятелно вкъщи.Но "най-добрите" учители не могат без необложените хилядарки на месец.Тази неистова корупция трябва законово да се ликвидира.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове