1 Февруари, 2023 12:35 1 366 33

Столтенберг притеснен от нарастващото сътрудничество между Русия и Китай

  • нато-
  • столтенберг-
  • русия-
  • китай-
  • сътрудничество

Нарастващата самоувереност и сътрудничество на Китай с Русия представляват заплаха не само за Азия, но и за Европа

Столтенберг притеснен от нарастващото сътрудничество между Русия и Китай - 1
Източник: БГНЕС

Нарастващата самоувереност и сътрудничество на Китай с Русия представляват заплаха не само за Азия, но и за Европа, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда, докато търси по-силно сътрудничество и повече "приятели“ за НАТО в Индо-тихоокеанския регион, пише "Associated Press".

По думите му, Китай все повече инвестира в ядрени оръжия и ракети с голям обсег, без да осигурява прозрачност или да участва в смислен диалог относно контрола върху въоръженията за атомни оръжия, като същевременно ескалира принудата на своите съседи и заплахите срещу Тайван.

"Фактът, че Русия и Китай се сближават и значителните инвестиции от Китай и новите му военни способности само подчертават, че Китай представлява заплаха, представлява предизвикателство и за съюзниците от НАТО“, подчерта Столтенберг пред публика в университета Кейо в Токио. "Сигурността не е регионална, а глобална.“

"НАТО трябва да гарантира, че имаме приятели", заяви той. "Важно е да работим в по-тясно сътрудничество с нашите партньори в Индо-Тихоокеанския регион.“

Китай все повече работи с Русия и те дават "авторитарен отпор“ срещу "основания на правила, отворен и демократичен международен ред“, заяви той.

Столтенберг посочи, че НАТО не гледа на Китай като на противник или се стреми към конфронтация и че Алиансът ще продължи да поддържа комуникация с Китай в области от общ интерес, като изменението на климата.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин защити Китай като "сила за регионален и глобален мир и стабилност" и разкритикува НАТО за това, че определя Китай като заплаха и за разширяването на военните си връзки с Азия.

"НАТО непрекъснато се стреми да надхвърли традиционната си отбранителна зона и обхват, да засили военните връзки и връзките за сигурност със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и да измисля заплахи от Китай“, заяви Мао. "Бих искал да подчертая, че Азиатско-тихоокеанският регион не е бойно поле за геополитическото състезание и не приветства манталитета на Студената война и блоковата конфронтация.“

Столтенберг и японският премиер Фумио Кишида проведоха разговори във вторник и се споразумяха да засилят партньорството си в сигурността в киберпространството, космоса, отбраната и други области.

Освен Япония, НАТО засилва "практическото сътрудничество“ с Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея в морската киберсигурност и други области и засилва участието на техните лидери и министри в срещите на НАТО, съобщи той.

Във вторник Кишида обяви плановете на Япония да открие представителство в НАТО.

Япония, която вече е близък съюзник на Съединените щати, през последните години разшири военните си връзки с други индо-тихоокеански държави, както и с Великобритания, Европа и НАТО на фона на нарастващите заплахи за сигурността от Китай и Северна Корея.

Токио бързо се присъедини към водените от САЩ икономически санкции срещу Русия и предостави хуманитарна помощ и небойно отбранително оборудване за украинците. Япония се опасява, че руската агресия в Европа може да се отрази в Азия, където нарастват опасенията относно нарастващата китайска самоувереност и ескалиращото напрежение заради претенциите към Тайван.

Столтенберг пристигна в Япония късно в понеделник от Южна Корея, където призова Сеул да предостави пряка военна подкрепа на Украйна, за да ѝ помогне да се пребори с продължителната руска инвазия.

Северна Корея осъди посещенията на Столтенберг в Южна Корея и Япония, заявявайки, че НАТО се опитва да постави своите "военни ботуши в региона“, за да окаже натиск върху азиатските съюзници на Америка да предоставят оръжия на Украйна.

Северна Корея също критикува нарастващото сътрудничество между НАТО и съюзниците на САЩ в Азия като процес за създаване на "азиатска версия на НАТО“, заявявайки, че това ще повиши напрежението в региона.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Столтенберг

    55 1 Отговор
    Памперса ми прелива.
  • 2 Да, бе

    60 1 Отговор
    Нормално е да се притеснява все пак не е лесно да си от губещата страна,а трябваше да са свикнали. Не им е за пръв път да настъпват мотиката.
  • 3 А бе

    59 1 Отговор
    помияр, значи не може сътрудничество, а само война, а? Боклуци долни.

    Коментиран от #20

  • 4 МирО

    64 1 Отговор
    Джендърите са притеснени , че няма от къде да крадът, че все повече държави и народи не искат да им робуват, иде нов ред и крадците и робовладелците ще дадат фира. За много я лета на Велика Русия, Амин.

    Коментиран от #7

  • 5 Въпрос

    52 0 Отговор
    Този индивид луд ли е или просто демократите са изгубили ума си ? Защо ли подобни глашатаи започват да приличат на нацистки проповедници ?
  • 6 РЕАЛИСТ

    44 0 Отговор
    Сестрата на Ким Чен заяви " С Русия за сме в един окоп По късно се каза, че в за същия окоп са и Иран и Беларус. Идва ред и на Китай да скочи в окопа.

    Коментиран от #32

  • 7 Последния Софиянец

    42 0 Отговор

    До коментар #4 от "МирО":

    Американските и европейски джендъри ядат балтии и в Африка,и в Южна Америка и в Азия.

    Коментиран от #10

  • 8 цъ цъ цъ

    41 0 Отговор
    не се коси кравар долен- каквото сте повикали, такова се обадило. Целия сват ви видя що за стока сте.
  • 9 Последния Софиянец

    2 32 Отговор
    Не се притеснявайте, мого скоро чайна ще привика алкохолиците при нотариуса да прехвърлят Сибир и няма как да не се избият помежду си!

    Коментиран от #19

  • 10 Уточнение

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    и това е само началото.
  • 11 Трагедията е че Нато

    21 0 Отговор
    Е доказана заплаха за света и още не е разпусната или забранена
  • 12 Чий го търсиш е Азив

    20 0 Отговор
    Скспанберг
  • 13 Блогър от Москва

    31 0 Отговор
    И Китай не им играе по свирката,и Байрактари няма да правят в Украйна,и Реджеб не пуска Швеция и Финландия у НАТО,и доллара в Русия не стана 200рубли ,и Соледар се оказа превзет от Вагнер!!!!Мааааааалеееее,вЗеленска мъкааааа!!!
  • 14 сноу

    16 1 Отговор
    Глупости...единственното нещо което притеснява йенситу е, наследника на чич-сам да не му сбърка името във ведомостта...
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 29 Отговор
    Жълтите роби не понасят пияните ватници, просто ги използват да им доставят супер евтини суровини, газ на 50$ и петрол на 20$, робсия винаги ще е на дъното и най бедната кочина в света‼️
  • 16 какъв да си сам да се стряскаш , освен г

    18 0 Отговор
    Притеснен , притеснен , ама е тъп да проумее , че всъщност те именно (САЩ , колективният запад и проксито им нато) го създават това сътрудничество .
  • 17 Кирчо

    19 0 Отговор
    Нато се разпада, референдум за ЕС и НАТО.
  • 18 Световни Медии

    14 0 Отговор
    ТиАХамериканскиЯстребиНяма да спратДокатоНеЗапалятПоследнатаза ПланетатаВойна!!!
  • 19 Блогър от Москва

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Разсъждения на нивото на подовия ми перваз.Те Русия и Китай са Велики щото правят как-то мислят софиянците.Бегай да скачаш,да не кажат че си червен.Само Това можете и то ви остана
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    17 0 Отговор
    НЕЩАТА ОТИВАТ КЪМ ВОЙНА РУСИЯ-КИТАЙ СРЕЩУ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ И ЩЕ БЪДЕ СПЕЧЕЛЕНА ОТ РУСИЯ-КИТАЙ!!!
  • 22 3.14К

    17 0 Отговор
    Когато най-големият и единствен милитаристичен блок се управлява от психопати, изходът е един:ядрена война и край на човечеството!
  • 23 българина

    21 0 Отговор
    нормалните хора се притесняват какво прави нато в държави извън нато? като гледам Ю Америка Азия и Африка не се притесняват ама никак даже, с се възползват от ситуацията да разкарат долара и сащ
  • 24 7777777

    18 0 Отговор
    НОРМАЛНО Е ДА Е ПРИТЕСНЕН - ИДВА НОВ СВЕТОВЕН РЕД ПРИ КОЙТО САЩ НЯМА ДА Е ЕДНОЛИЧЕН ГОСПОДАР И ПОД ПРЕДЛОГ, ЧЕ НАЛАГА ДЕМОКРАЦИЯ И ПРЕМАХВА АВТОРИТАРНИ РЕЖИМИ РЕШАВА СВЕТОВНИТЕ КОНФЛИКТИ В СВОЙ ИНТЕРЕС-КЪДЕ С ОРЪЖИЕ, КЪДЕ СЪС ЗАПЛАХИ И ИЗНУДВАНЕ, КЪДЕ С ДИПЛОМАЦИЯ!
  • 25 Служител на МВР

    16 0 Отговор
    Много правилно е Столтнберг да се страхува от съвместното сътрудничество на Русия и Китай. Няма само маймуните от САЩ да са мерудия на всяка манджа по света. След съвместните действия и обединение на силите си, то тогава САЩ ше видят - кон боб еде ли.
  • 26 Бай Благой

    18 0 Отговор
    И руснаците се притесниха като правихте учения при хоHлите и за това ги нападнаха.
    Гнусни лицемери сте вие западняците.
  • 27 Притеснен ли си

    13 0 Отговор
    мишленце сладко?
    На китайците са им малки но са много, така че си е за притеснение.
  • 28 Оня ден имаше старп видео

    15 1 Отговор
    на Байдън.
    Путин му казал - "Ако продължавате така ние ще се насочим към Китай".
    И Байдън му казва - "Еми насочете се, желая ви късмет".
    Е, насочиха се.
  • 29 Крив бастун

    8 0 Отговор
    Фсичко му пречи на него. Най-много акъла, който ражда подобни мисли
  • 30 хаха

    8 0 Отговор
    Нещо ми мирише на пълни памперси.
  • 31 Историк

    11 0 Отговор
    Кой си ти ,бе цар вул,да казваш,кой с когого да да прави сътруднчество.Божият гняв рано или късно ще ви смете и единственото което ще остане от вас са та ни с тите,ще е лошият спомен.
  • 32 Опа

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Следват и Индия, Бразилия и ЮАР . След още една година война и други. Абе г-да ДЕМОКРАТИ не виждате ли че Столтенберг се води от принципа (който не е с мен е против мен).
  • 33 дядото

    1 0 Отговор
    и си е за притеснение.сащ и нато,с всичките си подчинени народи и държави едва ли ще съберат 1 милиард ,а само двете страни са над 1,5 милиарда,с всички произтичащи последствия-армии,оръжия,икономика,финанси и т.н.пожелавам ти успех.