Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 09:48 610 2

Предизвикателствата пред Пакистан в сферата на сигурността

  • пакистан-
  • пешавар-
  • сигурност-
  • талибани-
  • ислямска държава-
  • джамия-
  • атака

Бомбеното нападение в джамия в Пешавак е поредната екстремистка атака в страната през последните месеци

Предизвикателствата пред Пакистан в сферата на сигурността - 1
Източник: БГНЕС

Бомбеното нападение в джамия в Пешавар, известен като Града на цветята, в понеделник е поредната екстремистка атака в Пакистан през последните месеци.

Нападението отново привлече вниманието към заплахите в сферата на сигурността, с които се сблъсква Пакистан. Ето някои факти за ислямистките групировки, които са заплаха за сигурността на нестабилната в икономическо и политическо отношение страна, която разполага с ядрено оръжие и има население от 220 милиона души.

Пакистанските талибани

- Основната заплаха за Пакистан е организация, носеща названието "Техрик-е Талибан Пакистан", известна още като пакистанските талибани. Организация е основана през 2007 г., като в нея членуват различни ислямистки групировки, които изповядват сунитския ислям и всяка от които действа самостоятелно на територията на Пакистан.

- Пакистанските талибани са обвързани от клетва за вярност към афганистанските талибани, но не са част от структурата на ислямисткото движение, което понастоящем управлява Афганистан. Целта на "Техрик-е Талибан Пакистан" е да наложи ислямското религиозно право в Пакистан, както направиха талибаните в Афганистан.

- Пакистанските талибани са отговорни за едни от най-кървавите атаки в Пакистан, включително за нападения срещу църкви и училища, както и за стрелбата през 2012 г. по активистката, защитаваща правото на жените на образование Малала Юсуфзаи, която през 2014 г. стана носителка на Нобеловата награда за мир.

- Пакистанските сили за сигурност успяха да нанесат доста сериозни удари на пакистанските талибани и да елиминират голяма част от ръководителите им в рамките на серия от операции, които започнаха през 2014 г., с което принудиха повечето бойци на ислямисткото движение да избягат в Афганистан, където се прегрупираха.

- Победата на афганистанските талибани над подкрепяното от САЩ правителство на Афганистан след изтеглянето на западните сили през 2021 г. вдъхна нови сили на пакистанските талибани.

- Пакистанското правителство се опита да води мирни преговори с пакистанските талибани. Тази инициатива доведе до прекратяване на насилието в продължение на месеци, а афганистанските талибани играеха ролята на посредник между двете страни. До споразумение обаче така и не се стигна и миналата година "Техрик-е Талибан Пакистан" възобнови атаките си в Пакистан. Пакистанските власти твърдят, че лидерите на "Техрик-е Талибан Пакистан" се укриват в Афганистан, но афганистанските талибани отричат това. Зачестяването на атаките на пакистанските талибани засилва напрежението между Исламабад и талибанското правителство в Афганистан.

За разлика от пакистанските талибани, които действат най-вече в Пакистан, "Ислямска държава в Хорасан" е заплаха за целия регион.

"Ислямска държава в Хорасан"

- "Ислямска държава в Хорасан" (Хорасан е наименованието на исторически регион, който обхваща части от Иран, Афганистан и Централна Азия) е клон на базираната в Близкия изток терористична организация "Ислямска държава".

- Не е ясно до каква степен ръководството на "Ислямска държава" контролира действията на "Ислямска държава в Хорасан", но то поема отговорност за атаките, извършени от регионалния клон в Афганистан и Пакистан. Целта на организацията е да наложи ислямско управление в региона.

- "Ислямска държава в Хорасан" е по-активна в Афганистан, отколкото в Пакистан.

- В Афганистан тя е основната пречка пред усилията на талибанското правителство да наложи мир.

- "Ислямска държава в Хорасан" извърши едно от най-сериозните си нападения миналата година - става дума за бомбена атака срещу шиитска джамия в Пешавар.

- "Ислямска държава в Хорасан" следва ислямска школа, различна от тази на талибаните, които смята за вероотстъпници.

- Членовете на "Ислямска държава в Хорасан" в Пакистан са много по-малко от тези на "Техрик-е Талибан Пакистан", но се предполага, че някои клетки, отцепили се от талибаните, си сътрудничат с регионалния клон на "Ислямска държава".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    0 0 Отговор
    Викайте неволята, може и натю
  • 2 провинциалист

    0 0 Отговор
    "Предизвикателствата пред Пакистан в сферата на сигурността" - със сигурност предизвикваме Пакистан да си интегрират обратно всички пакистанци от нашата територия.