Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 20:20 2 677 14

Премиер обяви увеличение на минималната заплата

  • инфлация-
  • нова зеландия-
  • пари-
  • минимална заплата-
  • заплата-
  • работа-
  • крис хипкинс

Минималната заплата ще се увеличи от 1 април

Премиер обяви увеличение на минималната заплата - 1
Снимка: Shutterstock

Новият новозеландски премиер Крис Хипкинс обяви днес увеличение на минималната работна заплата, осем месеца преди парламентарните избори, които се очаква да бъдат оспорвани, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Минималната заплата ще се увеличи с 95 цента до 14,22 долара (13,25 евро) на час от 1 април, обяви министър-председателят на Нова Зеландия, където цената на живота продължава да расте. Това е първият голям политически ход на Хипкинс, който положи клетва като министър-председател на 25 януари след изненадващата оставка на Джасинда Ардърн.

„Хората с ниски доходи правят невъзможни компромиси между храна и медицински грижи, ремонта на жилището и чифт обувки“, каза Хипкинс. „Тези семейства се нуждаят от нашата подкрепа повече от всякога“, отбеляза той.

Опитвайки се да подобри собствения си политически имидж след години в сянката на Ардърн, Хипкинс каза, че нейното правителство се е опитало да направи "твърде много, твърде бързо". Хипкинс добави, че иска да постави „цената на живота на първо място“ месеци преди изборите в Нова Зеландия на 14 октомври.

В социологическите проучвания Хипкинс в момента има същата подкрепа като тази лидера на консервативната опозиция Кристофър Луксън. Новият премиер планира също да отмени или промени някои предложени реформи, които породиха полемика.

Работата по сливането на националните радио- и телевизионни оператори Ти Ви Ен Зет и Радио "Нова Зеландия" ще "бъде спряна напълно". „Подкрепата за обществените медии трябва да се извършва на по-ниска цена и без такава голяма структурна промяна“, добави Хипкинс. План за схема за социално осигуряване в помощ на съкратените работници също все още не е "на дневен ред". „Ще трябва да постигнем значително подобрение на икономическите условия, преди да продължим напред“, каза Хипкинс.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани мани

    8 1 Отговор
    те май нямат мин. раб. заплата, а са си по английски тертип с минимална ставка на изработен час ... щатите по английски образец и те ... така трябва да сме и ние, но ни клатят
  • 2 Анонимен

    10 1 Отговор
    ей на това му се казва кликбейт.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мани мани

    11 0 Отговор
    и ние трябва да сме заплатени на час и то в евро! сбогом лв.
  • 5 Марийке

    3 2 Отговор
    Да ти го намамя в кафявата точка

    Коментиран от #10

  • 6 Пак двойка по смятане!

    3 0 Отговор
    А бе,журнал.Кат пише долар,то не значи US долар бе!Има канадски,австралийски и т.н.На Нова Зеландия доларът е с еквивалента на 59 евроцента,или 0,59 евро.Отваряйте си малко очите.Тая страна е твърде отдалечена от другите.Най-близки са Австралия и Чили.Не,че животът не е добър,НАПРОТИВ много е добър,но кинтите не са много,както вече споменах паритета на монетата им.Хубава държава е Ню Зеландия!
  • 7 Панчаревската кметица

    3 1 Отговор
    каква нова зеландия бе АйКюТа ние още акаме в памнаревското езеро

    Коментиран от #11

  • 8 миче пиши в новозеландски $

    3 1 Отговор
    а не 14,22 долара (13,25 евро) на час

    Коментиран от #12

  • 9 пурко

    6 0 Отговор
    мамо,мамо заминавам за тез пари в нова зен. ще мия чинии,ще мия тоалетни само да съм там , ще взема и тати
  • 10 Марийка

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Марийке":

    С какво ?
  • 11 Кмета на Каракас

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Панчаревската кметица":

    Важното е да веем руски знамена !

    Коментиран от #13

  • 12 Мда

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "миче пиши в новозеландски $":

    Тоест 14,22 NZD = 8.36 EUR. Според статията Нова Зеландия е минала на щатски долари, кой знае...
  • 13 Панчаревската кметица

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кмета на Каракас":

    по скоро важното е да веем многоцветното ЛГБТ знаме
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    В бг,правителството направи жест към такива,като мен и съпругата мии не увеличи вноските по ДОО и ЗОО!Минималната е увеличена,но плащанията ни са като миналата година!нито %та нито осигуровките са вдигнати!Преди се плащаше около 550лв с вносните бележки към ...банките ,които са 45лв и сега.Пиша ви това защото сте силно неграмотни финансово,а и житейски та дано ви помогна.Това не го пише в гугъл....Аз макар и да чакам,решение на Нои във връзка с подадените ми документи за пенсиониране ...Продължавам да плащам на нои ,докато не излезе решението,защото продължавам дейност...този дет се пише "Последен Шопиянец",може да напише как се справя с вноските на работниците си по ДОО и ЗОО и ДЗПО......ПС.Освен глупости пускайте и такива коментари ,може да се образова някой от вас....