Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Февруари, 2023 15:40 4 422 43

Тихата цивилна съпротива, която победи Русия в Херсон

  • украйна-
  • херсон-
  • война-
  • партизани-
  • днепър

Институтът за изучаване на войната също съобщава, че украинската партизанска война се води в Мелитопол, Токмак и Мариупол на юг и Донецк и Сватово на изток

Тихата цивилна съпротива, която победи Русия в Херсон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинското разузнаване искаше потвърждение миналата есен, че служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), наблюдаващи окупацията на Херсон, са отседнали в малък хотел в южния пристанищен град.

Задачата е възложена на Долар: кодовото име на цивилен, който тайно е предоставял координати за насочване и информация за вражеските операции в Херсон и околностите.

"Ройтерс" проведе интервю с Долар и двама други членове на подземната партизанска мрежа в Херсон, след като градът беше отвоюван от украинските сили в началото на ноември.

Техните разкази представят рядка картина за това как информационните и саботажните операции са били координирани с украинските разузнавателни служби зад вражеските линии - операции, които все още продължават на други места в Украйна.

Американски служители твърдят, че подобни операции на групи от агенти на разузнаването, бивши войници и аматьори са допринесли за по-бързото отстъпление на руските войски от Херсон - един от най-големите военни неуспехи за Кремъл във войната, която е напът да отбележи първата си годишнина на 24 февруари.

Долар, който отказа да разкрие името си от съображения за сигурност, разказа, че е шофирал покрай хотел "Нинел" - името на Ленин наобратно - със съпругата си, също оперативен агент, която използва кодовото име Косатка.

Въоръжените охранители, които двамата виждали редовно пред хотела, ги убедили, че служители на ФСБ действително са отседнали вътре. Долар обясни, че е уведомил за това своя ръководител в Службата за сигурност на Украйна.

Преди разсъмване на 5 октомври 2022 г. огромна експлозия избухва в хотела, както информират украинските медии и регионалният депутат Сергий Хлан, който посочва във "Фейсбук", че двама служители на ФСБ и седем руски военни са загинали.

"Получих SMS, който гласеше: "Погледнете какво се случва с хотел "Нинел", спомня си Долар. "Отидох и докладвах: "Вече няма хотел "Нинел".

Долар и Косатка получават отличия от украинския министър на отбраната Олексий Резников с благодарности за "сътрудничество с въоръжените сили", става ясно от снимка от 1 декември.

Март и Коля, другите двама членове на тяхната група, също са били наградени от Резников.

Запитан за съпротивителните операции в окупираната територия, служител от Главната дирекция на разузнаването на Украйна заяви, че "местното население оказва подкрепа", но не разкри повече подробности.

Операциите за насочване към служителите на руските служби за сигурност и за възпрепятстване на техните планове продължават в части от Източна и Южна Украйна, окупирани от руските сили, става ясно от няколко украински и руски служители, както и от членове на партизанската група в Херсон.

Институтът за изучаване на войната също съобщава, че украинската партизанска война се води в Мелитопол, Токмак и Мариупол на юг и Донецк и Сватово на изток.

Сергей Гайдай, губернаторът в изгнание на източната Луганска област, която е под руски контрол от миналия юни, заяви, че партизаните там провеждат саботажни операции и нападения срещу заподозрени колаборационисти на Москва.

В интервю от 23 януари той приписва на партизаните неотдавнашното нападение срещу железопътна линия, която руската армия използва за превоз на войски и оборудване, но отказва да предостави повече подробности от съображения за сигурност.

Партизани в плен

Рискувайки арест, разпит, изтезания и смърт, партизаните в Херсон окачиха синьо-жълтите национални цветове на Украйна по дърветата и разкриха координатите на руските позиции чрез Google Earth и други онлайн карти на украинските служители по сигурността, разказва Долар.

51-годишният Виталий Богданов, член на регионалния съвет, посочва, че по време на 8-месечната руска окупация е събрал и предал на правоохранителните органи в Киев информация, използвана по-късно за започване на разследване срещу заподозрени колаборационисти на руските сили.

"Успяхме да започнем много голям брой наказателни дела", отбеляза той.

Коля, част от групата в Херсон, обясни, че на групировката било разпоредено да не използва огнестрелни оръжия, защото информацията е по-мощно средство за съпротива.

Други партизани обаче вземат оръжия.

Алексей Ладин, адвокат в окупирания от Русия Крим, разказва, че е защитавал двама задържани там украинци, обвинени от ФСБ в насилствени нападения срещу руснаците.

Павло Запорожец е служил в украинската армия в периода 2014-17 г. и се е присъединил към украинското военно разузнаване по време на окупацията на Херсон. Той обаче е арестуван при опит да атакува руски военен нощен патрул и е изправен пред доживотен затвор по обвинения в международен тероризъм.

По думи на Ладин Запорожец е държан в арест в Симферопол и той и клиентът му са присъствали на предварително съдебно заседание в руския пристанищен град Ростов на Дон чрез видеовръзка на 2 февруари. Съдът нарежда Запорожец да бъде прехвърлен в арест в Ростов.

Според сведения на ФСБ, Запорожец - тогава 31-годишен, е бил арестуван в Херсон от руските служби на 9 май, докато е носел в себе си две гранати, въдица и две пластмасови бутилки, които направил на самоделни бомби.

Запорожец обяснил, че с него се е свързал служител на украинското разузнаване с кодово име Оптиум и се е съгласил да изпълнява разпорежданията му срещу 30 000 гривни (800 долара) на месец, според документите по делото на ФСБ.

Ладин уточнява, че разказът на ФСБ се основава на свидетелски показания, получени, когато клиентът му е бил измъчван по време на разпит, и в подкрепа на думите си показва копие от ръкописна бележка от Запорожец от миналия август, в която той твърди, че е бил бит и измъчван с електрошок, докато е бил в ареста.

Въпреки че някои подробности от данните на ФСБ са верни, службата лъжливо обвини Запорожец в умишлено атакуване на цивилни, както и на нощния патрул, обясни Ладин. По негови думи военните действия е трябвало да се извършат по време на комендантския час с намерението да се избегнат цивилни жертви.

Според Ладин "оптималното решение" би било размяната на Запорожец и друг клиент - Ярослав Жук, който е арестуван в Мелитопол през юни и обвинен в задействане на самоделна бомба - за руски военнопленници, държани от Украйна. Жук отрича да е атакувал цивилни цели, посочва Ладин.

ФСБ отказа да признае Запорожец като украински военнослужещ, отговарящ на условията за размяна на затворници, като заяви, че не могат да проверят документ, представен от защитата, който потвърждава статута му, обясни Ладин. В случая с Жук Ладин посочва, че клиентът му е боец, който попада под защитата на Женевската конвенция; ФСБ не приема тази позиция.

Бягство от Херсон

Долар, Коля и Март - друг член на групата - обясниха, че се чувстват принудени да се противопоставят на руското превземане на Херсон, тъй като не е имало организирана отбрана на техния град, който руснаците атакуват на 24 февруари.

Първият открит опит на Долар и Март да се изправят срещу руснаците идва на 1 март, когато двамата карат камион, натоварен с бетонни блокове, към Антоновския мост - главна входна точка към града, с цел да забавят напредъка на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 65 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сирене

    67 38 Отговор
    глупости. Русия е номер едно!

    Коментиран от #15

  • 2 Селтик

    28 57 Отговор
    ама чакай ва, руснаците беха победили там това е фейк, това няма как да е истина. Русия само пичели, тя ни губи.

    Коментиран от #18

  • 3 Херсонски фронт

    56 25 Отговор
    Съпротивата срещу укрите окупатори продължава.
  • 4 Теле

    48 23 Отговор
    Стига глупости, тия дни ще го сринат херсон, чакат повод
  • 5 123

    70 21 Отговор
    Статията е голем смех
  • 6 Слава

    36 53 Отговор
    На смелите украински партизани!

    Коментиран от #19

  • 7 Раданч Татлъту

    43 16 Отговор
    Кога е станала тая победа,че не съм я забелязал?😎🙉😁😁😁🙉😎
  • 8 провинциалист

    42 12 Отговор
    "...Долар: кодовото име на цивилен, който тайно е предоставял..." - издържах дотук...

    Коментиран от #33

  • 9 Само да питам

    50 22 Отговор
    Руснаците се изтеглиха от Херсон доброволно обаче защо фашистите не влизат в Херсон ами го гледат само от далече?
  • 10 Урюрвкос

    39 14 Отговор
    приказки от 1000 и 1 нощ
  • 11 Реалист

    41 12 Отговор
    Тази,, институти " и институтчета са пропагандни клетки на ЦРУ за дезинформация също и сайтове в България платени от козяк дезинформират 25/7
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абе

    30 10 Отговор
    Те такива почитатели на Бандерол руснаците са чостилинюного и след 45 г.,много филми имат за това и тези ще изчистят,най малкото,защото това са руски земи и не са подарени ,за да гонят руснаците от тях,пак ще ги почистят:)
  • 14 Азз

    7 5 Отговор
    Държавен тероризъм....
  • 15 в кое е номер едно

    19 23 Отговор

    До коментар #1 от "сирене":

    руският селкооп, в пропаганда и лъжи
  • 16 Аспарух

    19 25 Отговор
    Това показва, че никой не иска да го освобождава монголо-чеченската орда
  • 17 украинче,позивна; черешка;

    30 8 Отговор
    Ей,дойчовци,имате страхотно чувство за хумор,благодаря ви!Някой,на който му е възложена секретна мисия какво ще направи?Разбира се,ще се похвали на ройтерс,може и на свободна европа,а пък защо не на дойч зелле!И разбира се,така руснаците няма да разберат нищичко!Смях,смях,смях
  • 18 нпо агент

    26 7 Отговор

    До коментар #2 от "Селтик":

    само прочетох че агента се казва Долар..и бях дотук..То бива идотщини..ама нали искат в ЕС...защо не го кръстили Евро...така и така ще получава бонуси както и нашите нпо-дивани патриоти в евро..Имаше едни партизани бандеровци..приключиха ги бързо ..на бесилка..и тези вървят по същата схема..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Прости фашаги от Укрия и лъжите им

    25 11 Отговор
    Краварските слуги от Укрия ни сервират нова порция мечти и лъжи
  • 21 Марков

    20 7 Отговор
    Дълга статия с абсолютни глупости. Разбира се, че ще има съпротива, работа на тайните служби. Но чак тия тайни да се публикуват, украсяват... Тогава това не са тайни и има много баластра.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Факт

    19 13 Отговор
    Поредната лъжлива статия. Във факти и в европейската и американска пропаганда Украйна все побеждава. На фронта победител е само Русия. Украйна като победена ще има право само да плати сметката.
  • 24 Някой

    21 8 Отговор
    Русия не е губила в Херсон. Просто се изтегли, защото е труден за отбрана. Сега тази задача е на укрите, и те реват, че руснаците ежедневно ги бомбят. За това не пишете.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    12 6 Отговор
    Факти,ако държите да сте сериозна медия,не публикувайте такива глупости
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 някой

    10 10 Отговор
    май е забравил, че Херсон е руски. Скоро ще си върнат цялата област.
  • 29 Пак са се появили Митични Украински

    11 7 Отговор
    Герой тоя, път в Херсон!! И на децата не са интересни подобни Фейкове!!
  • 30 Съдията Дред

    11 5 Отговор
    Приказки от 1001 нощ, руснаците изоставиха Херсон, защото Хаймарс им разруши мостовете за снабдяване. Затова предпочетоха контролирано отстъпление, защото без снабдяване нямаше да издържат на украинска офанзива, а тогава нямаше да има и възможност за бързо оттегляне, следователно - много войници в плен. Затова се измъкнаха. А партизанлъка е чиста пропаганда.
  • 31 Механик

    10 8 Отговор
    Абе аз няма да чета статията, ама погледнах снимката. Ако тия хора на снимката са "тихата съпротива", май явно са много тиха такава. Защо ли не виждам ентусиазъм в тия лица. Защо не ги чувствам да са мераклии да умират за нарко-бандерата?
  • 32 ПУТИН Е АГРЕСОР

    7 9 Отговор
    Няма да го жалите......партизаните карат руснаците да пушат на забранени места...
  • 33 Долар Ze

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "провинциалист":

    Е и кодовото име на Зилената гъсеница
  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 8 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ е психопат СЛУГА на СОРОС НАТО САЩ при ВОЙНА не важът ЗАКОНИТЕ
    ЦИЦЕРОН
  • 35 Нико

    12 8 Отговор
    Никаква съпротива. Руснаците взеха Херсон без бой и също без бой го изоставиха, евакуираха всички граждани, който се самообевиха за Руснаци и взели паспорти. Херсон пак ще е част от РУСИЯ.
    А това вашето е слугинаж- фейк от козяк 16.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гражданин

    7 7 Отговор
    Лилипутин не може изобщо да задържи територии. Русия издъхва финансово, икономиката е в разруха, рублата полетя в пропастта. Суровини няма, от газ и нефт хората не могат да живеят, производство няма, транспорт няма. Агонията до средата на годината ще стане катастрофална!
  • 38 На изток

    7 0 Отговор
    Понастоящем Херсон е пуст град защото болшинството му жители се изселиха на изток.
  • 39 Ми изглеждат

    6 1 Отговор
    Лицата на снимката ми изглеждат като изнудвани и заплашвани местни жители от бандерски бандит с автомат.
  • 40 Митко Бомбата

    3 0 Отговор
    Кога ще е втори сезон .
  • 41 Вал

    0 0 Отговор
    всичко ще ви бъде платено скоро в рубли
  • 42 любопитен

    1 0 Отговор
    Кодовото име "Долар" дали идва от името на валутата в която са му плащали?
  • 43 Динко

    0 0 Отговор
    Поне българските тролове рософили изкараха някой лев
Новини по държави: