Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Февруари, 2023 19:10 3 504 43

Украйна обясни как Русия използва иранските дронове

  • ирански дронове-
  • прецизни ракети-
  • самолет а-50-
  • беларуски партизани

Според изданието "Украинскаа правда" Игнат е разказал, че ако Русия преди това е използвала безпилотни самолети заедно с ракети, сега те са по-ангажирани с разузнаване, разкривайки слабости в системата за противовъздушна отбрана на Украйна

Украйна обясни как Русия използва иранските дронове - 1
Снимка: Shutterstock

Говорителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат говори за тактиката на използване на иранските безпилотни самолети "Шахед" от Русия (в руската армия те се обозначават като "Геран"), цитира думите му руската служба на Би Би Си.

Според изданието "Украинскаа правда" Игнат е разказал, че ако Русия преди това е използвала безпилотни самолети заедно с ракети, сега те са по-ангажирани с разузнаване, разкривайки слабости в системата за противовъздушна отбрана на Украйна.

"Сега те изтощават противовъздушната отбрана, откриват местата (на нейното местоположение). Разузнавателният самолет A 50 (именно такъв самолет се предполага, че е бил атакуван от беларуски партизани), когато атакуваме дроновете, фиксира пусковите площадки на нашите зенитно-ракетни комплекси. Така те засичат и правят алгоритъм, откъде изстрелваме, как се движим", каза Игнат.

Според него последната атака с помощта на дронове е извършена не от Крим - както преди, а от територията на Брянска област. От 14 пуснати дрона 11 са били свалени, казва Игнат.

Ако се потвърди информацията за повредата на "летящия радар" А-50 на военното летище в "Мачулишчи" край Минск, то това означава, че става дума най-вероятно за добре планирана атака, а не просто удар по първия самолет, който е попаднал.

Източник: News.bg

На самото летище, съдейки по публикации в пресата и снимки, появили се в интернет, са базирани изтребители-прехващачи МиГ-31, както и военнотранспортни Ил-76 и други самолети. Но е бил ударен именно А-50. Такъв самолет е много важна военна цел. Той е "очите и ушите" на авиационната група, а същевременно и нейният "нервен център".

Самолетът за ранно предупреждение във въздуха, както се нарича А-50, е ​​необходим за контрол на въздушното пространство, в което оперира авиацията, идентифициране на цели, координиране и насочване на бойните самолети. Това е най-важният елемент от всяка съвременна авиационна операция - такъв радар разширява възможностите за контрол на въздушното пространство там, където няма достатъчно мощни наземни станции и центрове за управление.

В Русия има девет самолета А-50 и четири модернизирани версии - А-50У. Все още не е възможно да се потвърди информацията за естеството на повредата на самолета от независими източници, но във всеки случай, дали корпусът или радарното оборудване са били повредени (най-голямата, най-забележимата и крехка част от A-50 е радарна "чиния" в горната част на фюзелажа) най-вероятно е бил изваден от строя и подлежи на ремонт.

Това заяви в интервю за РБК-Украйна представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Андрий Черняк.

По данни на Главното разузнавателно управление и Министерството на отбраната Русия разполага с по-малко от 100 прецизни крилати ракети, най-често използвани при обстрела на Украйна - "Калибър", Х-101, Х-555. Производствените обеми на тези ракети не издържат на динамиката, с която Русия ги е изразходвала до средата на февруари, според разузнаването.

Подобна е ситуацията, според Черняк, в Русия и с ракетните оръжия като цяло. Все още има хиляди ракети в Русия, каза той, но те използват много повече, отколкото произвеждат. "За един месец вече могат да произвеждат не повече от 30-40 ракети. Тези стари ракети, които имат на въоръжение, или не достигат целите си поради неизправност, или имат ограничен радиус на поразяване", каза представителят на Главното разузнавателно управление.

Затова според него "руснаците са решили да увеличат настъпателния си потенциал с помощта на авиация". Но след като въоръжените сили на Украйна са се научили да свалят ракети и безпилотни самолети-камикадзе, "ще бъде още по-лесно да сваляте самолети", уверява Черняк.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен- _Язовец

    39 10 Отговор
    Попитали радио Ереван кой съветва Путин ??? Отговор: "Той има трима съветници: Иван Грозни, Петър Велики и Екатерина Велика".

    Коментиран от #6

  • 2 Урюрвкос

    26 10 Отговор
    от месеци много приказки и нито един шахед разглобен болче по болче да го видим колко струва

    Коментиран от #13

  • 3 Дроновете и снарядите

    27 4 Отговор
    не свършиха ли ? 😄

    Коментиран от #17

  • 4 Пич

    33 8 Отговор
    Как...? Лесно...! Фиуу.....и бум.....по украинската кратуна !
  • 5 ТИРбушон

    11 32 Отговор
    От 9 обаче само 6 са в движение. Опааа 5😊😊

    Коментиран от #12

  • 6 ТИРбушон

    19 42 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен- _Язовец":

    Единствените съюзници на русНАЦИте са армията и флота. И двете покаьаха че не ги бива. Време е за отстъпление..... Ааааа тактическо прегрупиране, 😀😀😀
  • 7 Малчо

    18 46 Отговор
    Зеленски се бие сам срещу РоZия Китай Иран и няколко държави от Африка. Жалките рашисти се видя че чеп за зеле не става от тях.

    Коментиран от #10

  • 8 Последния Софиянец

    20 27 Отговор
    Почва байрама и аятолаха спира да вдига телефона, съдраните ватници пак ще вият на умрело от калните окопи без оръжие и картошки!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Някой

    37 10 Отговор
    А Украйна обясни ли как на фашизираните елементи с танка, уж унищожен в Буча им се проволи акцията. Обикновените германци показаха какво е отношението им към марионетното поамерисанско правителство.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Това не е

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    някаква сложна технология, като V-1 използвани от немците ВСВ са, с инерционна система за ориентация и двигател от мотопед. Имат далекобойност 1500км, а се сърдят на украинците, че ги бомбандирали от 100км в Мариупол.
  • 14 Хахах

    12 23 Отговор
    Без-аналоговите . Дрон ли не могат да направят ,че опряха до Иран . Хаххаха федерацийката на глинени крака се оказа
  • 15 гост

    20 1 Отговор
    Оленка, миличка пишеш за руски безпилотни самолети "Шахид", които са с двигател от мотопед и с ПЕРКА, а си сложила на снимката американски РЕАКТИВЕН стратегически безпилотник!

    Коментиран от #28

  • 16 Леко затишие пред буря

    11 28 Отговор
    Специални части на АЗОВ
    подготвят почвата за голяма
    КОНТРАОФАНЗИВА !
    Към Донбас тръгват близо 120 000 бойци на
    ВСУ, снабдени с най модерно оръжие !
    гр.Житомир, Украйна. ©.
  • 17 Калпазанин

    22 6 Отговор

    До коментар #3 от "Дроновете и снарядите":

    Свършиха минслата година април месец, ама в укрия нема ток. И продължават да свалят повече ракети и дронове отколкото са изстреляни тцтцтьтц. Тва някаква нова математика трябва да е
  • 18 украинците са евроталибани

    21 9 Отговор
    Укрите голямо обесняване се обесняват . Много ги разбират ама все ядат боя .
  • 19 Джугашвили

    14 3 Отговор
    Трябвало е на времето да ги преселя в Сибир .
  • 20 истината

    18 5 Отговор
    Украинците се оставиха про Полски сепаратисти да вземат власта . За това сега ще ядат дървото .
  • 21 Ушанките се бъхтят край Бахмут....

    7 15 Отговор
    Но от другаде ги чака шут....
    Май ще скачат с парашут.....

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 от Варна

    22 5 Отговор
    Варненски ченгета закопчаха свиреп украинец, издирван за отвличания .
    Европейската заповед за задържането му .
    Малко са нашите престъпници,а сега и с украинските да се занимават.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ставри

    16 4 Отговор
    Ако Укрите не обяснат нещо , то света ще замре. Добре че ни дават насоки в живота и кое е правилно от един нарко клоун. Е сега вече мога да се противопоставя на всяко едно нормално нещо в този живот, след като виждам, че колкото си по-нагъл и прост те боготворят от запад и отвъд океана. Само можеш да просиш и да говориш тъ.по.тии и да ти ръкопляскат и всеки ден да занимават хората с този от.ка.чен кумир. Парите са като река за него и никакъв контрол за какво отиват. И да вярвам , че не се разграбват от най-корумпирания нарко палячо и тези които му ги превеждат.

    Коментиран от #27

  • 26 Яяяяя

    3 7 Отговор
    ... ама те ушанките много мълчаливи за "инцидента" с тоя А50.
  • 27 Ехх, защо не беше 44та , а?

    6 11 Отговор

    До коментар #25 от "Ставри":

    Като гледам как бълваш руЗЗките опорки, определно държиш НЯКОЙ да ти дава насока в живота. Кофти, че тоя път няма да дойде Червената армия да те "асвабади", егати каръка, как ти се иска да беше пак 44та, а?

    Коментиран от #29, #42

  • 28 Знайко

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Тя само пише ,брат! Преписва де, щото не виждам и редакция да си прави, Явно има специален човек, който подбира най-подходящите снимки!
  • 29 Ставри

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ехх, защо не беше 44та , а?":

    Виж си кафявият нос и не си този който ще правиш разбор на хората във форума. Не ти харесва , ами натисни си носа още по силно между бузите на Зеления.

    Коментиран от #31

  • 30 Предизвикател

    4 2 Отговор
    Още една такава атака и Белорусия ще контраатакува Киев! Само на 70 километра е от границата!

    Коментиран от #32

  • 31 Ехх, защо не беше 44та , а?

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ставри":

    Каи честно, не искаш ли сега да беше 44та? :)))

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Солей

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ехх, защо не беше 44та , а?":

    Задава се май пак ситуация подобна на 44г.Бих препоръчал на някои да си изберат предварително любими дървета и да се грижат за тях...:)))

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Ехх, защо не беше 44та , а?

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Солей":

    "Задава се май пак ситуация подобна на 44г." Путлер е Хитлер на 21ви век. Я пак си помисли как е завършил неговия предшественик и ти в кой лагер си, а?

    Коментиран от #38

  • 35 Солей

    6 3 Отговор

    До коментар #33 от "Солей":

    Аз съм застанал на правилната страна на историята.Малко късно,но по добре късно отколкотото никога.Ако недай си боже загуби Русия,следващите са Китай,ако се разправят и с тях,на сатинистите ръцете им са развързани,няма кой да ги спре, с нас ще могат да си правят вече каквото искат.Враговете на моите врагове са мои приятели,капиш?

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ставри

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ехх, защо не беше 44та , а?":

    Звучиш, а и си явно селския пъдар. Нищо интересно и тъпо повторение.
    Точно като от нещавена кожа . Ти му говориш, оно рупа ли рупа.
  • 39 Пешо

    4 3 Отговор
    От една година чакаме да превземат Киев за три дни ,а те три села за една година!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дроновете

    3 0 Отговор
    са спец операция на Запада . Както атаката на Севастопол , Сев Поток и руските летища .
    Беларуски партизани не оперират дронове , геодезични данни и сателитно разузнаване .
    Но трябва да са беларуси . Иначе би било тероризъм в чужда територия .

    Може би ще има акция на полски партизани в отговор .
  • 42 ганев

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Ехх, защо не беше 44та , а?":

    ТИ ОСТАВИ 44 Я КАЖИ КОГА ЩЕ ИЗГОНИМ АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ДА СТАНЕМ НАЦИЯ А НЕ АМЕРИКАНСКА КОЛОНИЯ
  • 43 Иво

    1 1 Отговор
    Путин си играе с укрите но сменят ли го а ще бъде сменен много скоро то новие президент ма Русия изобщо няма да се церемони и жали , от украйна нищо няма да остане
Новини по държави: