Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 15:55 766 5

Странни отравяния с газ на ученички в ирански училища

  • права на жените в иран-
  • отравяния на ученички в иран

Длъжностни лица първоначално отхвърлиха тези инциденти, но сега ги описват като умишлени атаки, включващи около 30 училища, идентифицирани в доклади на местни медии, като някои спекулират, че те може да са насочени към опит за затваряне на училища за момичета в страната

Странни отравяния с газ на ученички в ирански училища - 1
Снимка: Shutterstock

През последните три месеца стотици млади момичета, посещаващи различни училища в Иран, бяха поразени вероятно от вредни газове, нахлуващи в класните им стаи, като някои от тях е трябвало да бъдат лекувани в болница, предава Асошиейтед Прес.

Длъжностни лица първоначално отхвърлиха тези инциденти, но сега ги описват като умишлени атаки, включващи около 30 училища, идентифицирани в доклади на местни медии, като някои спекулират, че те може да са насочени към опит за затваряне на училища за момичета в страната.

Съобщенията за тези атаки идват в деликатен момент за Иран, който вече е изправен пред месеци на протести след смъртта на Махса Амини през септември след ареста ѝ от моралната полиция на страната.

Властите не са посочили имена на заподозрени, но атаките породиха опасения, че други момичета могат да бъдат отровени, очевидно само заради желанието им за образование - нещо, което никога не е било оспорвано през последните над 40 години след Ислямската революция от 1979 г. Властите в Иран също призовават талибаните в съседен Афганистан да върнат момичетата и жените в училищата и университетите.

Първите случаи бяха съобщени в края на ноември в град Кум, на около 125 километра югозападно от столицата на Иран Техеран. В града, смятан за свят от шиитите, студентки от консерваторията се почувстваха зле през ноември. Същото се повтори през декември.

Следват други случаи, като децата се оплакват от главоболие, сърцебиене, чувство на сънливост или временна невъзможност за движение. Някои описват, че са усетили миризма на мандарини, хлор или почистващи препарати.

Първоначално властите не свързват случаите. В Иран през зимата температурите често падат под нулата през нощта. Много училища се отопляват с природен газ, което води до спекулации, че момичетата може да са били отровени с въглероден окис. Министърът на образованието на страната първоначално отхвърли информациите като "слухове".

Но засегнатите училища обучаваха само млади жени, подхранвайки подозрението, че не става дума за случайни инциденти. Последва поне един случай в Техеран, след това пак в Кум и Боруджерд. Поне едно училище за момчета също е засегнато.

Постепенно официалните лица започнаха да приемат твърденията сериозно. Главният прокурор на Иран нареди разследване, заявявайки, че "има възможности за умишлени престъпни действия". Съобщава се, че Министерството на разузнаването на Иран също е започнало разследване.

В неделя иранската държавна информационна агенция IRNA публикува множество истории с официални лица, признаващи обхвата на кризата.

"След няколко отравяния на ученици в училища в Кум беше установено, че някои хора искат всички училища, особено училищата за момичета, да бъдат затворени", цитира ИРНА Юнес Панахи, заместник-министър на здравеопазването.

Говорителят на здравното министерство, Педрам Пакайен, каза, че причините за разболяванията не се дължат на вирус или микроб. Засега обаче причината за тези масови отравяния остава неясна.

Али Реза Монади, член на националния парламент, който участва в комисията по образование, описа отравянията като "умишлени".

Родителите вече са изтеглили учениците си от класовете, като на практика са затворили някои училища в Кум през последните седмици, според доклад на Shargh, реформаторски новинарски уебсайт, базиран в Техеран.

Нападения срещу жени са се случвали в миналото в Иран, най-скоро с вълна от атаки с киселина през 2014 г. около Исфахан, за които се смята, че са извършени от твърдолинейни привърженици, насочени към жените заради това как са облечени. Но дори в хаоса около Ислямската революция, никой не е пречил на ученичките да посещават часовете.

Джамилех Кадивар, виден бивш депутат-реформатор и журналист, написа в техеранския вестник Ettelaat, че около 400 ученици са се разболели от отравянията.Тя предупреди, че зад атаките може да стоят "подривни опозиционни" групи. Въпреки това тя също така повдигна възможността за "вътрешни екстремисти", които "целят да заменят Ислямската република с халифат или ислямско емирство от талибански тип".

Тя цитира предполагаемо комюнике от групировка, наричаща себе си Fidayeen Velayat, в което се твърди, че "образованието на момичета се смята за харам" и заплашва да "разпространи отравянето на момичета в цял Иран", ако училищата за момичета останат отворени.

Източник: Асошиейтед Прес


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОБЪРКАХТЕ СЕ ДА ПИШЕТЕ ЛЪЖИ !

    1 5 Отговор
    КРЕТЕНИИИИИИИИИ
  • 2 ДДРОнег

    4 3 Отговор
    Ами това са съюзниците на путин - все диктатури ...

    Изостанали с векове ...
    Жалко за иранците, сред тях има много свестни хора, а и много приличат на нас !

    Коментиран от #3

  • 3 незнайко

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "ДДРОнег":

    Какво общо има тука Путин ? Май не си запознат с обичаите на тази мюсюлманска държава а и не само там ! И в БЪЛГАРИЯ има много мюсюлмански семейства в които жената НЕ РАБОТИ а гледа само децата които не са едно или две !!!

    Коментиран от #4

  • 4 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Иран беше светска република, която зачиташе правата на жените. След ислямската революция на аятоласите, най верните съюзници на Путин, Иран се върна в средновековието по отношение на жените.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.