Last news in Fakti

2 Март, 2023 13:10 1 335 7

Броят на загиналите в ЖП катастрофата в Гърция се увеличава

  • жп катастрофа в гърция

Потвърдена е смъртта на 46 души, извадени досега от останките на пътническия влак, приятели и роднини все още търсят изчезнали

Броят на загиналите в ЖП катастрофата в Гърция се увеличава - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават спасителните операции след катастрофата на влак IC62 край гръцкия град Лариса, който късно вечерта във вторник се сблъска челно с товарен влак, движещ се по същия коловоз, пише "Катимерини"

Потвърдена е смъртта на 46 души, извадени досега от останките на пътническия влак, според полицията в Лариса. В същото време в Многопрофилната болница продължава идентификацията на телата от близките им с вземане на ДНК. Те, както и роднини на ранените, са настанени в хотели, осигурени от държавата. много от жертвите са студенти връщащи се в университетите след дълъг уикенд заради Сирни заговезни.

Приятели и роднини все още търсят изчезнали и правят всичко възможно, за да ги открият, включително със съобщения в социалните мрежи.

Пред управата на Гръцките железници в Атина в сряда вечерта се събраха недоволни граждани и започнаха да хвърлят камъни по сградата и бяа разпръснати със сълзотворен газ и водни оръдия. Протести имаше в Солун, предаде Ройтерс.

От общо настанените в болница 72-ма пътници, петнадесет бяха изписани вчера, докато 57 пътници остават за лечение в двете болници на Лариса (университетска и обща).

Шестима от ранените, всички младежи на възраст 21-26 години, са настанени в интензивното отделение. Според гръцката държавна телевизия ERT млад мъж с мозъчна травма и две момичета с тежки изгаряния се борят за живота си.

Началникът на гара Лариса, срещу когото са повдигнати тежки обвинения, днес ще бъде изправен пред прокурор и следовател, след като вече призна фаталната си грешка. Също така на мястото на трагедията ще бъдат извършени експертизи от криминалисти от Лариса.

Според информациите началникът на гарата в Лариса е направил пълни самопризнания .Арестуваният не само е признал, че е пуснал фаталния влак на грешния коловоз, но и е добавил, че е осъзнал грешката си едва след като е бил уведомен за трагичния инцидент.

Премиерът Кириакос Мицотакис , след като посети мястото на трагедията, обеща в изявление, че ще бъде потърсена отговорност, като в същото време спомена, че ще бъде създадена независима и междупартийна комисия от експерти .

Той обяви, че държавният министър Йоргос Герапетритис поема временно длъжността на министър на транспорта и посочи, че "всичко показва, че драмата се дължи, за съжаление, главно на трагична човешка грешка".

Министърът на транспорта и инфраструктурата Костас Караманлис вчера подаде оставка. "Чувствам, че съм длъжен да направя това като минимален знак на уважение към паметта на хората, които загинаха толкова несправедливо и платиха за грешките на гръцката държава и политическата система", каза той в изявление.

В Гърция бе обявен тридневен национален траур от 1 до 3 март 2023 г.. Свалени са на половина знамената във всички обществени сгради и са преустановени обществените тържества, включително насрочени за уикенда карнавали, обяви вчера министър-председателят.

Регионът на Атика и някои общини организираха спешно кръводаряване, за да отговорят на нуждите на ранените при трагичния влаков инцидент.

Работещите в гръцките железници обявиха 24-часова обща стачка заради нарушените изисквания за безопасен труд и недостига на персонал в управляваната от Италианските железници гръцка железопътна компания ОСЕ. Днес стачкуват и метрото и трамваите на Атина.

Ето и някои подробности за трагедията и евентуалните предпоставки за нейното възникване.:

  • 1) Заради ремонт на железопътен участък в района на Палеофарсалос движението се осъществява по една линия, но след гара Лариса то се извършва нормално и пътническия влак е трябвало да бъде върнат по правилния коловоз, което не е направено от дежурния ръководител движение на гара Лариса - в случая началникът на гарата.
  • 2) Самият началник на гарата заема този пост отскоро и е назначен след кратко обучение, като преди това е работил на друга длъжност.
  • 3) Системата за проследяване на движението на влаковете в реално време е изключена и не работи от доста време.
  • 4) Участъкът няма система за дистанционно управление на влаковете.
  • 5) Машинистите общуват помежду си с радиотелефони, които не работят в тунелите и в други райони, където нямат обхват.
  • 6) Билетите на пътниците са поименни, само ако са издадени по електронен път и затова не се знаят имената на пътувалите във влака. В катастрофиралия влак е имало около 350 пътници.
  • Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 4 Отговор
    БОГ да прости загиналите ХОРА
    МИР на ДУШИТЕ им
    СЪБОЛЕЗОВАНИЯ
    на
    БЛИЗКИТЕ

    Коментиран от #2, #3, #4, #5

  • 2 Раданч Татлъту

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пожелай им и благополучни погребения.👹✝✝✝👹
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мразиш 3-ти март така ли?

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Искаш да събаряш паметника на Шипка? Ти съб,оретино си за събаряне и заравяне! 63 години те храним, стига вече, лягай в цветята!
  • 5 ПалавНИК

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Дразниш бе Дeбил.
  • 6 Павел пенев

    7 0 Отговор
    У нас почти всяка седмица има запалени влакове, катастрофирали бесове с българи и мигранти, но министъра на транспорта и на МВР стоят здраво на своите столчета и дрънкат глупости по слугинажните медии.
  • 7 Тома

    5 0 Отговор
    При трагични случай в белите държави веднага министри подават оставки а при банановите като България министрите никой не ги пипа.Пример в Хитрино
Новини по държави: