Last news in Fakti

15 Март, 2023 14:54 7 588 42

Фашист и двоен агент: Кой е убиецът на Георги Марков

  • георги марков-
  • ссср-
  • пикадили-
  • великобритания-
  • българия-
  • държавна сигурност-
  • убийство-
  • чадър-
  • български чадър-
  • отрова-
  • франческо гулино-
  • фашист-
  • улрик скоте-
  • филм

Държавна сигурност изцяло пропуска факта, че Гулино е бил убеден фашист

Кой е Франческо Гулино? След като през 2007 г. журналистът Христо Христов осъди Националната разузнавателна служба (НРС), която днес се нарича Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), за достъпа до досието му, светът узна, че италианецът с датски паспорт Франческо Гулино още от 1971 г. е бил "агент Пикадили" на Първо главно управление (ПГУ) на ДС, отговарящо за външния шпионаж. И до днес той остава главният заподозрян за "убийството с българския чадър" на Георги Марков. Но кой е бил този човек? Нов датски документален филм на журналиста Улрик Скоте разкрива невероятни подробности за живота на италианеца. От него става ясно, че дори ДС изобщо не е познавала своя "агент Пикадили".

През 1970 г. милицията в България арестува Гулино за контрабанда и незаконна търговия. Гулино внасял в страната автомобили втора употреба и ги продавал за части. Малко след това е бил вербуван от ДС под кодовото име "Пикадили". Агентурните му ръководители били на мнение, че той е с "манталитета на дребен мошеник, забъркан в незначителни афери с висок риск и ниска печалба". Но обучението в ДС, според водещите го офицери, затвърдило "прогресивното му мислене" и "критиката му към капитализма". Твърди се, че Гулино е наричал офицерите в ДС "единствените ми приятели". Както много други неща в живота на Гулино и това е било пълна измислица, на която Държавна сигурност обаче се е хванала.

Фашист и двоен агент?

Продуцентът на филма Улрик Скоте заяви пред ДВ, че съществува информация от високопоставени италиански източници, според които Гулино не се е озовал случайно в България през 1970-те години, а е имал връзки с италианските тайни служби. Според Скоте обаче тази следа все още не е напълно проучена, също както и уликите, че фирмата за внос и износ "Мондиал", в която Гулино е работил като шофьор на камион, пътуващ между Италия и Турция през 60-те години на миналия век, е била близка до турската екстремистка организация "Сивите вълци". И двете неща би трябвало да са представлявали огромен интерес за ДС.

Държавна сигурност обаче изцяло пропуска факта, че Гулино е бил убеден фашист. Притежавал е личен екземпляр от "Моята борба" на Хитлер, както и календар със снимки на Мусолини и други фетиши. За отблъскващия характер на Гулино свидетелстват и порнографските му снимки с проститутки, които той карал да позират в нацистки униформи и със знамена. В Копенхаген Гулино дори наел фотостудио, представяйки се за агент на модели с цел да прави порнографски снимки и да ползва сексуални услуги. Връзката му с една датска проститутка дори превръща Гулино в заподозрян и по дело за убийство. А алибито, с чиято помощ излиза от аферата, се оказва напълно фалшиво.

Защо "Пикадили" успява да се измъкне?

В началото на 1993 г. Гулино е разпитан от датската тайна служба PET и Скотланд Ярд. Междувременно следователите са получили остатъци от прочистеното досие на "Пикадили" и го разпитват за убийството на Георги Марков. Гулино се измъквал с мълчание, недомлъвки, избягвал въпросите или задавал контравъпроси. Част от тези трикове той усвоил по време на агентурното си обучение от българската ДС през 1970-те години.

Гулино обявил досието "Пикадили" за фалшиво. Твърдял, че никога не е виждал съдържащите се там подправени паспорти с негова снимка. Признал, че през 1978 г. наистина е бил в Лондон, но нито познавал Марков, нито имал нещо общо с убийството му. Още същата година следователите се принудили да го освободят, защото не намерили доказателства за участието му в убийството на Георги Марков. Но, както казва продуцентът на филма Скоте, това е само половината истина.

Съществуват много основания да се предполага, че Гулино е направил признания пред датската тайна служба PET и ѝ е предал важни информации. Какви точно са били те – този въпрос все още се проучва от Скоте. В замяна на това Гулино получава възможността да живее необезпокоявано в Австрия и да получава датската си пенсия съвсем официално, чрез консулството.

Откъде обаче идва новата информация, с която разполагат датските журналисти? Ключовата фигура е Франко Инверници, журналист и приятел на Гулино в Копенхаген. След като през 1993 г. Гулино бил разпитан за убийството на Георги Марков, още на следващия ден той се появил развълнуван пред вратата на Инверници. През следващите месеци Гулино се преместил да живее при приятеля си и му разказал историята на своя живот. Предал му и документи, тетрадки, снимки - уж заради филма, който Инверници щял да направи за него и за "истинската история на убийството на Марков".

Шест месеца по-късно Гулино внезапно напуска Дания. Вдовицата на Инверници се появява във филма, а предадените на покойния ѝ съпруг вещи на Гулино стоят в основата на новия филм. През 2021 г. екипът на Скоте лично интервюира Гулино в Австрия.

Гулино, перфектният агент

И така, кой е Франческо Гулино? Фашист със сексуални отклонения, търговец на произведения на изкуството, таен агент, заподозрян за убийство, патологичен лъжец. Гулино очевидно е бил истински хамелеон, успявал е да си намери приятели навсякъде. Разполагал е с история, която да допадне на всекиго и отговор на всеки въпрос, без значение колко е труден. Датският документален филм показва по впечатляващ начин, че истинското лице на Франческо Гулино едва ли може да бъде открито сред натрупаните в продължение на десетилетия истории, версии, полуистини и лъжи. А може би той дори изобщо не е съществувал?

Гулино, както казва биографът на Марков Димитър Кенаров, е бил преди всичко едно: истински хамелеон. И просто роден за таен агент. Гулино умира в самота през лятото на 2021 година. Тялото му е намерено седмица след неговата смърт, кремиран е и погребан анонимно. Непосредствено преди смъртта си той отново се обадил на екипа на датската телевизия, казва Скоте. Но от другия край на линията се чувало само тихо хриптене.

Автор: Кристофер Неринг


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    33 8 Отговор
    Не вервам тва да е фъшлива новина!"Факти" е рупор на истината!🐵🥳🤡👍
  • 2 Адам Хилтън

    50 16 Отговор
    И Дойче Зеле пропуска факта че Георги Марков е бил двоен агент на ДС, преструвал се на "дисидент."
  • 3 Сталин

    49 9 Отговор
    Лондон е гробището на всякакви двойни агенти и предатели от цял свят,МИ6 имат навика да се чистят от свидетели
  • 4 Сатана Z

    43 14 Отговор
    Всепак Герги Марков е автор на сценарият на епичният български сериал “На всеки километър”,който фашистите след преврата през 1989 унищожиха всички копия а филма.
    Марков беше ликвидиран от своите нови господари ,след голямото разочарование налегнало този талантлив придворен писател на комунистическия режим след бягството му от България

    Коментиран от #9

  • 5 Хихихи..

    20 11 Отговор
    Тоя льохман Марков го помня с книжлето му "Комунисти",потом "сбежал на Запад" и се устроил в Свободна Европа,пълна скука и нещо от ДС бил преди,Георги Мишев има повече книжорляци от него и филми по тях..
  • 6 ХАХАХА

    37 8 Отговор
    Хайде извадиха и скелетите от гардероба ,то прах от костите не остана но пропагандата да върви. Само да се напомни колко близък е бил другаря Марков с бай Тошо и като как се е разхождал из Европата ако не е бил под покровителството на бай Тошо.Ама това не го споменайте, че му разваляте реномето на "върл" дисидент

    Коментиран от #25

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 9 Отговор
    И нито дума за Георги Марков!
    Човекът написал сценария за
    "На всеки километър!"
    и писал в своите "Репортажи" , че иска да се върне в България ❗

    МИ6ките естествено постъпват както наскоро с друг дисидент желаещ да се завърне в родината ❗
    Тогава с рицин, сега с новичок ❗
    Това могат, това правят !
  • 8 Зззз

    31 11 Отговор
    Един носител на Оскар го чака съдбата на Марков. ХАХАХА

    Коментиран от #28

  • 9 Съавтор

    15 8 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    С Костадин Кюлюмов са съавтори на сценария.А тоя Георги Марков е същият "агент" като оня плешунгер адаша си,местим...
  • 10 обективен

    13 14 Отговор
    Георги Марков е бил царе дворец на Тато, и след като не го е назначил на исканата висока длъжност е избягал на запад за да стане демократ.
  • 11 Дивото зове

    8 12 Отговор
    Пак питам колко струва живота на един руснак?

    Коментиран от #13

  • 12 Полит емигрант

    37 10 Отговор
    Убийците на Георги Марков са терористите от Ми5 и Ми6, а причината е, че Марков е решил да се върне в България виждайки, че Запада не е това да което се представя, и е писал за това в Лондон!
    Терористите го убиват за да злепоставят България и да не дадат на Марков да се върне и напише книга за това, какво всъщност е Запада, неговото истинско лице, а не това, което се представя по пропагандните ЛЪЖЛИВИ радиа, като ДВ, "Свободна" европа, ББЛондон, Гласът на Америка...
  • 13 Глупаци

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дивото зове":

    Едно палто в най-добря случай 😁
  • 14 Обективен

    14 26 Отговор
    Макар Георги Марков да беше за известно време галеник на върхушката, той се отрече едновременно от привилегиите и от лъжите на комунистическата система. Превърна се в глас на истината зад граница, разкри ужасите от кухнята на тоталитарния режим, и накрая заплати с живота си, оставяйки ни своите безценни "Задочни репортажи за България".
  • 15 Псевдоним

    9 7 Отговор
    Английските служби, отдавна се знае.
  • 16 Уса

    14 8 Отговор
    Пикадили е италиански сиганин родом от Сицилия.Тогава българките много си падаха по такива наричаха ги италианци,но бяха по големи бандити от българските "италианци".Препитаваха се от кражби на коли от Европа и си опукваха спечеленото по казината и жени.Хващаха ги биеха и вербуваха и пак ги срещаш на свобода, нали хранеха полицията трябваше да "работят".Георги Марков също е фашист,както и сегашния Грозев
  • 17 Анти-ЦРУ Козяк

    16 6 Отговор
    Вън американските агенти - за 30 г. пратиха България от 20-то на 90-то място по развитие...
  • 18 Сандо

    15 5 Отговор
    Искайте британските тайни служби да си отворят апхивите и ще разберете кой е убиеца.Да,ама те никога няма да го направят.

    Коментиран от #33

  • 19 Франческо Гулино

    5 1 Отговор
    Бог го е наказал за всички злини,а я кажете Бойко Борисов ли пак взема властта след две години на частно.
  • 20 ГРАД СИМИТЛИ

    1 4 Отговор
    Това не е човек, който го е убил тоя Марков.
    Как не го е срам освен това бил и двоен агент - изневерявал на агентурата безсрамник.
  • 21 Ариел

    8 12 Отговор
    Писателят Георги Марков беше убит в Лондон с цел да бъде отстранен един виден критик на комунистическият режим в България.
  • 22 От ДС

    8 6 Отговор
    Имало е неприязън между Живков и Марков.Мотив на лична основа е в основата той да бъде убит по молба лично на другаря Тодор Живков.Иначе Марков е една лутаща се душа.Разочарован е от комунизма, после разочарован и от запада.

    Коментиран от #35

  • 23 Павел пенев

    12 7 Отговор
    Браво. DW като истинска фашизирана пропагандна медия правилно е разбрала какво представлява двойния агент и фашист Гулино. Но нищо не ни казва за писателя и агент на ПГУ- ДС Георги Марков,който беше убит от МИ-5 когато разбраха че е български агент на прикритие в обекта за проникване радио ВВС. За пишман журналиста Христов,този случай се превърна в поминък и начин за прехранване, но гювеча свърши.
  • 24 Всички предатели

    6 6 Отговор
    си заслужават участта!И на сегашните няма да им се размине!
  • 25 Павел пенев

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    Връзката на Георги Марков с Тодор Живков е само във факта че МИ 5 го убиха на 7 септември, рождения ден на бай Тодор. Нищо повече. А самият Георги Марков бе вербуван от Костадин Кюлюмов първоначално за работа по вражеската емиграция покрай брат му който беше беглец в Италия.
  • 26 Адолф

    2 4 Отговор
    Национален предател-Nothing More, Nothing Less!!!!!!!!!!!
  • 27 Тренер

    4 4 Отговор
    Интересна е ролята на журналиста от Етрополе и дете на потомствени комунисти Христо Христов.Чрез всичките измислици за Георги Марков успява да се внедри във в."Демокрация" и да нанесе невъзвратими щети на българската икономика.
  • 28 Божеее

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Зззз":

    Какво да ти каже човек!И.д.и.о.т ставали?!
  • 29 008

    10 7 Отговор
    Абсолютно съгласен.Британските служби са експерти в подобен род провокации.Те убиха Георги Марков,който,между другото беше предан лакей на Т.Живков преди да офейка.Убийството на ,,дисиденти "е разработено отдавна,и МИ 6 не проявява особена фантазия,а и няма нужда-всички знаем как реагираха нашите еничери на евроатлантическа ясла.На тях трябва само да им зададеш тон-останалата песен те ще я изпеят усърдно сами.

    Коментиран от #41

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ама друг път

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    Защото са демократичносевероатлантически :))))))))))))
  • 34 аааааааААА

    1 2 Отговор
    Доказателсва , че е бил убеден фашист а не е бил един маафи от .Много странно пак нямат доказателтва срещу маафия защото маафитата упрв
  • 35 Две пенЦии

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "От ДС":

    Меко казано лутаща се душа. Всъщноств България Марков беше навирил нос като за велик сценарист и някой / Ми-6/ го беше подлъгал ,че ще работи с великите италиански режисьори от 60-те и 70-те години на 20-ти век. Хъсът му беше едва ли не да дава якъл на еврепейската демокрация. Пъъъък ... то се оказа,че са го цанили за четец по Би-би-си. И когато Ме-6 го усети ,че възроптава и ще им ухапе ръката се отърваха с пиниз от него. Така ще се отърват и от пишлемето Грозев.Владимир Костов излезе по-хитър и си налегна парцалите и сега взема две пенсии - и от Свободна Европа,и от службата си като офицер в ДС.
  • 36 ББай

    0 0 Отговор
    Предположение:
    1. Мн успешен агент нелегал?!
    2. Природен талант за агент разработен от съответната/те спец служби?!
    3. Качествата които е демонстрирал се шлифоват с куратори и водещи офицери с години!
  • 37 Йонко Евреина

    2 2 Отговор
    За Георги Марков в Англия, приемам оценката на Петър Увалиев, направена с гримаса на отвращение и думите : "Нямам какво да кажа за този..." А Увалиев го е приел в дома си, в работата си и го е лансиран там. И за смъртта на Марков, най-обективно и професионално е заключението на лондонската полиция. Другото са политспекулации.
  • 38 Д@Ск0пимСк0таП@$итт0

    2 6 Отговор
    Пълни глупости!Г.Марков е убит от шпионите от МИ-6.Господарите му , според краварските традиции и морал,когато един Предател и Безродник като него даде всичко от себе си и стане вече ненужен му четат приживе упокойната молитва и го бастистват,защото и господарите му не обичат предателите,дори и вярно да или е служел,а и са наясно,че както Безтодникът е предал Родината,така ще предаде господарите си някой ден.Навремето ги убиваха с куршум,а сега е модерно със следобеден чай"Новичок".В НСлС е водено разследване и е установени,че твърденията на краварете не почиват нито на логиката,нито на доказателствата.

    Коментиран от #40

  • 39 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 1 Отговор
    ГЕОРГИ МАРКОВ Е УБИТ ОТ ........ ГУЛИНО , ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ЕКСПЕРТИТЕ - УБИЙЦИ ОТ ........ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ (ДС) ........ ФАКТ !
  • 40 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Д@Ск0пимСк0таП@$итт0":

    Айде пак се започна .
    Хаха
    Чакай малко не беше ли Сорос .
    Пак си помисли .
  • 41 Не не

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "008":

    ФБР бяха , и Цру и Мосад .
    Ми6 не могат ,нямат агенти .
    Хаха
    Бил Гейтс и Рошилд са дали парите .
    Хаха
  • 42 Хахаха

    2 2 Отговор
    Дойче зеле . Опит за мелодраматичен разказ
Новини по държави: