Last news in Fakti

19 Март, 2023 12:21 2 037 24

Турция започва с доставките на газ от Черно море

  • газ-
  • турция-
  • черно море-
  • сакария

Според южните ни съседи залежите на газ в Черно море се оценяват на 540 милиарда кубически метра

Турция започва с доставките на газ от Черно море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез увери, че доставките на природен газ от черноморското газово находище Сакария за местните потребители ще започнат до края на април тази година, съобщи телевизия ТРТ, цитирана от БТА.

"Спазваме плана, но имаше известно забавяне поради земетресенията [през февруари]. Планираме да започнем да доставяме газ на потребителите до края на април. Ще спазим обещанието, което сме дали на нашите граждани", каза Дьонмез.

По-рано турските власти бяха казали, че газът от находището в Сакария ще започне да постъпва към потребителите през март.

Според Анкара залежите на газ в Черно море се оценяват на 540 милиарда кубически метра. За най-голямо се смята находището в Сакария, чиито запаси надхвърлят 400 млрд. куб. м. На първоначалния етап от него се планира да се добиват около 10 млн. куб. м газ на ден, или 3,4 до 4 млрд. куб. м годишно. До 2027-2028 г. дневният добив на газ трябва да достигне 40 млн. куб. м, а годишният добив ще се увеличи до 15 млрд. куб. м, посочва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чудна работа

    45 5 Отговор
    Абе румънците имат газ турците имат газ ние по средата немаме.Русоробчета що тъй става?

    Коментиран от #3, #4

  • 2 ТУРЦИЯ

    39 0 Отговор
    си гледа интереса, а не както нашите продажни политици само собствения джоб
  • 3 Щото

    32 2 Отговор

    До коментар #1 от "Чудна работа":

    Ако и ние намерим газ в Черно море няма кой да купува газа на Русия по турски поток

    Уж имаше проучване на нефт и газ в Черно море,блок "Хан Аспарух" ама никой не говори повече за това
  • 4 Пеци

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "Чудна работа":

    Питай Газпром и купени от тях нашенски ганьовски политици.В келепира е истаната
  • 5 Сибирски крепостник

    27 4 Отговор
    Мислех ,че ние руските безпросветни крепостни, сме най глупавите ора на вселената, ама вие българите ни задминайте. При Вас са най големите находища, ама така е като Ви управляват наши партийни секретаре и резиденти на другаряРешетников.
  • 6 Браво

    27 3 Отговор
    Турците имат един истински държавник милеещ за страната си. А у нас копейката реве за по голямо руско влияние и за по голямо заробване с руски газ. Един не излезе да се тупне в гърдите и да каже,че е за България и българските интереси. Не ни трябва ни западно ни руско влияние в България,но за съжаление нямаме истински българи

    Коментиран от #9

  • 7 Румънците почнаха и те

    12 1 Отговор
    Май още миналата година почнаха да помпат от морето.Ний кво чскаме

    Коментиран от #15

  • 8 Чик чирик

    17 3 Отговор
    То и злато имаме ама други го взимат, и евтин ток произвеждаме ама ни го продават на европейски цени.
  • 9 Българските турци

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    Когато дупчиш сам и вадиш сам ...пейзажът е различен !!!...Затуй хора като Мадуро. Орбан, Ердоган , Путин Мутин и тъй нататък са все диктатори и фашисти ...Щото не е бават магнатите !!!
    Ама вие все се натягате като жаби видели вол и правите дребнави сметки !... Колкото един окръг на Турция сте и само биогазът от преработката на битовите отпадъци на Истанбул са достатъчни за всичките ви нужди там... че се разкъсвате пак в грандомания и във ФилоФобските си пререкания тук по цял ден ...всякаш сте Гемания или Франция !!??...Само на две крачки от турските дупки в Черно море във вашата акватория имате залежи които ще ви стигнат да си точите газ 100 години безплатно...Ама нямате акъл да се споразумеете с Ердоган да ви отвори и на вас една дупка на морето !... Покойният Тодор Колев не напразно години наред Ви пееше за Нея !!!... Ама вие сте хъшове и "глава си давате" ама не давате на турчин да дупчи ... нали ?!...И да ви кажа още... Плюете Радев и Бойко ама за сега са най умните българи...Защото се разбраха с Ердоган да дупчи и Българскoто Черно море и да ви дава вашия газ през турските тръби и турската енергийна инфраструктура !!!... Това са първите стъпки на прохождащо сътрудничество...Турците не са неблагодарници...те помнят българския ток който течеше едно време към Истанбул !!...

    Коментиран от #16

  • 10 А ние

    6 1 Отговор
    спим. За да сме в угода на рашките.

    Коментиран от #14

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 3 Отговор
    При нас има и Нефт ,но подобре правим ,че не го вадим,а го пазим за после!

    Коментиран от #18

  • 12 Мдааа

    9 1 Отговор
    Само на няколко мили от турските залежи газ има и в българската акватория,но да го изкарат българите не ги давайте на французи или американци
  • 13 Мдааа

    4 1 Отговор
    Залежите са над 750 милиарда куб метра с последните открития
  • 14 Ветеран от Протеста

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "А ние":

    Професор Бешков от БАН още преди 10 години прави инсталация за производство на Ток от Сероводород."Практически неизчерпаемият ресурс от сероводород, който обхваща целия воден пласт на дълбочина под 150 метра в Черно море, може да снабдява с електроенергия изцяло страната ни поне два века напред..."Никаква реакция от българските Управляващи,обслужващи ядрени зависимости....Очаква се финансиране от ЕС...
  • 15 ХаСегаДе

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Румънците почнаха и те":

    Па дупчат покрай Добруджанския бряг които не е румънски а си е български. Как лесно си дадохте земите и брега заради Браилските Хъшове.
  • 16 Бамбука

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Не си съвсем прав. Нито Радев, нито Борисов за най-умните българи. Първия нищо не разбира от тази материя, втория е най-обикновен далавераджия. Сондажи са правени дълги години с участия на учени от всички страни от Черно морския регион. Има и резултати, засекретени и неудобни за един голям износител. Ергодан просто игнорира мнението на този голям играч и понеже има топки реши и разработи находищата. Браво за което. В частност, това ще бъде от полза и за България.

    Коментиран от #19

  • 17 тука има --тука нема

    6 0 Отговор
    Залежите в газово находище Сакария в турски води са само на 5 километра от границата на нашия блок "Хан Аспарух". Това е установил сондажът "Чайджума-1", прокаран през декември. В нашия блок обаче беше обявено, че няма газ, за да можем построим с наши пари продължението на газопровода на Путин.
  • 18 Българските турци

    10 4 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    След 50 години няма да има после ! Светът се е ориентирал към нови енергийни източници и времето на бруталната фосилна енергетика отминава ! Настъпва времето на водородната енергия, литиевите батерии , на бора и тория !!! Защо САЩ и "колективният запад"се въртят като чакали и лешояди около и над Черно море ?!... След двеста метра дъното на Черно море е сероводород, което означава водородна енергия, която принадлежи само на страните с териториални води тук ! Вие се боите от Путин ама нищо чудно да станете щатче на Сащ !...

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Българските турци

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бамбука":

    Откакто "Булгаргаз" се споразумяха с "Боташ" изведнъж "мераците" на гърците се отприщиха ,че чак се сетиха ,че България от десетилетия си има газова инфраструктура в която до преди да спре , потокът течеше от север към юг ! Закъсняха защото турците преди тях се сетиха че потокът може да потече и в обратна посока и се споразумяха с България и българите !... Сега ги наблюдавате как се въртят като "мухи без глава" и как лицемерно,хитро и коварно ухажват и ще ухажват България и българите и ще манипулират европейските ви "балъци" !!!...

    Коментиран от #20

  • 20 Бамбука

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българските турци":

    В това си много прав, мога дори и повече да ти разкажа. Например, как се стигна до идеята за договаряне с Боташ, но това е друга тема. Приветствам делата, за разлика от празнодумството. Ердоган го умее.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ванко шемета

    2 2 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣

    Коментиран от #24

  • 24 МеХанник

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ванко шемета":

    Да бе ГъзоЛаинер такова не го мъчи
Новини по държави: