22 Март, 2023 17:25 1 322 6

Затопляне! Гърция и Турция разговаряха в Анкара в рамките на "Позитивния дневен ред"

  • турция-
  • гърция-
  • егейско море

На срещата е определена и рамката за финализиране на съответните споразумения, които биха могли да бъдат подписани на следващата среща на високо равнище

Затопляне! Гърция и Турция разговаряха в Анкара в рамките на "Позитивния дневен ред"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият заместник-министър на външните работи Костас Франгоянис и турският му колега Бурак Акчапар се срещнаха днес в Анкара за обсъждане на съвместния план за действия в рамките на инициативата „Позитивен дневен ред“ между двете страни, пише гръцкият в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

Според изявлението на заместник-министъра на външните работи на Гърция на срещата е представена подробна актуална информация за постигнатия напредък по 25 теми от „Позитивния дневен ред“, като засилване на сътрудничеството в областта на предприемачеството, енергетиката, морското дело, социалната сигурност, туризма и др., предаде агенция АНА-МПА.

В изявлението се отбелязва, че много от темите са успешно завършени, а по няколко други е постигнат задоволителен напредък.

На срещата е определена и рамката за финализиране на съответните споразумения, които биха могли да бъдат подписани на следващата среща на високо равнище.

Предвид значителния напредък, постигнат в този динамичен и продължителен процес, двете страни се споразумяха да проучат допълнителни области на сътрудничество в рамките на инициативата „Позитивен дневен ред“, се подчертава в изявлението.

Според „Катимерини“ Атина и Анкара са постигнали и неофициално споразумение за ограничаване на военните учения в Егейско море до абсолютно необходимите. На военноморско ниво Атина и Анкара неофициално са се договорили, че докато не се изясни изборният пейзаж и не приключи изборният цикъл в двете страни, няма да има мащабни военноморски учения, с изключение на ученията на НАТО или друго многонационално сътрудничество, съобщава вестникът.

Това е четвъртата среща на двамата заместник-министри в рамките на инициативата „Позитивен дневен ред“, която беше договорена между външните министри на Гърция и Турция Никос Дендиас и Мевлют Чавушоглу през 2021 г. и стартира с първата среща на двамата заместник-министри в Кавала през май същата година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    4 6 Отговор
    Турция трябва да усвои новите земи в Сирия и не и е до джавкане.
  • 2 Въпрос с повишена трудност

    2 5 Отговор
    Генетични изследвания показват, че има над 51% съвпадение на гръцката и турската ДНК.

    Гърция "позитивно" ще продаде или отстъпи на Турция десетина-двайсет средиземноморски острова, които в момента са гръцкия, а преди 150 години са принадлежали на Османската империя. А пък Турция в замяна ще доставя в следващите 100 години безплатно половината от добития в бившите гръцки териториални води природен газ и петрол.

    Коментиран от #3

  • 3 НаЕмиПатката

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос с повишена трудност":

    Да но въпросните острови са под гръцки контрол едва от 75 години. Преди са били наети от англичани или италианци.
  • 4 КалеУн

    0 3 Отговор
    Клоун или шут е това. Шут за клоуните бива ги за разсмиване на хората но не и да ги управляват.
  • 5 Забележка

    3 0 Отговор
    Защо на снимката е показана турско-иранската граница? Недоглеждане или некомпетентност?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: