30 Март, 2023 13:45 891 22

ISW: Русия и Иран ще подпишат дългосрочно военно сътрудничество

 • русия-
 • украйна-
 • война-
 • isw

Руските и иранските официални лица са в последния етап от подписването на споразумение за сътрудничество

ISW: Русия и Иран ще подпишат дългосрочно военно сътрудничество - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир Абдолахиан се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в Москва на 29 март, за да прегледат стратегическите и дългосрочни споразумения за сътрудничество, които вероятно ще засилят двустранните отношения в областта на сигурността на Русия и Иран. Абдолахян заяви, че руските и иранските официални лица са в последния етап от подписването на споразумение за сътрудничество.

Лавров популяризира иранския "мирен план Хормоз" за сигурност в Персийския залив и Оманския залив и заяви, че Кремъл изисква незабавно връщане към Съвместния всеобхватен план за действие.

Абдолахиан и Лавров вероятно са обсъдили продължаването на руските усилия за закупуване на ирански оръжейни системи за използване в Украйна и финализираното споразумение Русия да предостави на Иран щурмови самолети Су-35.

Така започва поредният анализ на "Института за изследване на войната" (ISW).

Украинският център за съпротива съобщи на 29 март, че иранският въздушен транспорт Pouya е възобновил редовните полети между Техеран и Москва на 13 март, вероятно за да подпомогне трансфера на оръжия.

Също така съобщи, че ирански официални лица планират да доставят дронове Shahed-131 на персонала на "Вагнер" и че е започнало обучение за работа, въпреки че ISW не е видял потвърждение.

ISW по-рано предположи, че Русия разчита на Иран за военна и технологична подкрепа в Украйна и че някои ирански служители вероятно са в Украйна, директно подкрепяйки руските атаки срещу украинската инфраструктура.

Иран вероятно се опитва да втвърди двустранни отношения в областта на сигурността с Русия, в които двамата са по-равностойни партньори и вероятно ще увеличи трансферите на оръжия към Русия в преследване на тази цел.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин се възползва от неотдавнашната история за осъждането на баща от Тулска област за антивоенна рисунка на 12-годишната му дъщеря, за да подобри собствения си имидж. Пресслужбата на Пригожин публикува писмо на 28 март, подписано от Пригожин, командира на "Вагнер" Дмитрий Уткин и свързания с групата директор на ветеранската организация "Лига" Андрей Трошев. Писмото е адресирано до прокурора на Тулска област Александър Грицаенко. В него се посочва, че подписалите го считат, че две години затвор за Алексей Москалев несправедливо.

Москалев беше обвинен в "дискредитиране на въоръжените сили", след като 12-годишната му дъщеря Маша нарисува антивоенна рисунка с украинско знаме в час по рисуване през април 2022 г. Маша беше задържана от държавата и сега живее в приют за малолетни, а Москалев избяга от домашния арест вечерта преди произнасянето на присъдата и бе осъден задочно на две години затвор.

Писмото на Пригожин предлага Тулска област да провери законността на присъдата на Грицаенко и препоръчва свързаните с "Вагнер" адвокати да участват в делото на страната на Москалев, отбелязвайки, че е трагично, че и Маша, и децата на загиналите бойци се оказват сираци.

Отговорът на Пригожин на присъдата на Москалев е особено ироничен, като се има предвид, че първоначално Пригожин беше един от най-големите и шумни поддръжници на закона за наказване на онези, които "дискредитират" руските сили.

Демонстративният отговор на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров на атака срещу полицейски участък в Чечня предполага, че той може да е загрижен за стабилността на своето авторитарно управление. Кадиров твърди, че чеченските власти са убили двама неидентифицирани мъже, опитващи се да извършат нападение в Гудермес, Чечня, през нощта на 28 март, а руски източници разпространиха кадри, показващи как двамата мъже стрелят по местно полицейско управление.

Университетът на специалните сили на Кадиров е в Гудермес, но не е ясно дали атаката е свързана със съоръжението. Кадиров публикува кадри, на които той, 15-годишният му син и антураж от чеченски служители и служители на сигурността посещават мястото на атаката и оглеждат обезобразените тела на нападателите.

Кадиров вероятно е имал предвид тази демонстративна проверка на телата, за да подобри имиджа си на силен човек и да даде знак на чеченците, че всяка форма на вътрешна съпротива срещу неговото управление ще бъде премахната. Фактът, че отговорът на Кадиров на нападението беше толкова незабавен и груб, предполага, че той е загрижен за потенциала за вътрешна съпротива в Чечня, която да подкопае неговото авторитарно управление на автономната република. Кадиров наскоро се срещна с президента Владимир Путин, за да популяризира значението на Чечня в руската политическа и военна сфера, и ISW оцени, че Путин може да се възползва от страховете на Кадиров да изпадне в немилост пред Путин, за да окаже натиск да увеличи ролята на Чечня бойци в бойни действия в Украйна. Кадиров вероятно вижда всеки признак на вътрешна нестабилност в Чечня като заплаха за продължаващото благоразположение на Путин.

Руските власти арестуваха началника на морското управление на Руската национална гвардия (Росгвардия) полковник Сергей Волков по обвинения в корупция. 235-ти гарнизонен военен съд в Москва арестува Волков на 29 март по обвинения в злоупотреба с власт във връзка с продажбата на нискокачествени радарни системи на силно завишени цени, а според съобщенията официално разследване е установило, че действията му възлизат на щети от 395,5 милиона рубли (приблизително 5 милиона долара).

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и Росгвардия наскоро започнаха наказателно дело срещу заместник-командващия на Централния окръг на Росгвардия генерал-майор Вадим Драгомирецки на 20 март по обвинения в корупция.

Неотдавнашното наказателно производство срещу двама командири на Росгвардия може да предполага, че руските власти провеждат мащабно разследване за корупция в Росгвардия. Наказателното производство е забележително, защото командири на конвенционалните руски сили не са били уволнявани, нито арестувани, от началото на руската инвазия в Украйна със същата скорост или при толкова нашумели обстоятелства като случаите в Росгвардия. Малко вероятно е корупцията в Росгвардия да е по-силно изразена, отколкото в руските въоръжени сили. Росгвардията по-специално включва елементи, отговорни за вътрешната сигурност на руския режим. Путин вероятно обръща много голямо внимание на надеждността и лоялността на част от персонала на Росгвардия, освен опасенията, които може да има относно корупцията в тази организация.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви на 27 март, че украинските сили може да планират контранастъпление през април или май в зависимост от метеорологичните условия. В интервю за естонското издание ERR Резников заяви, че украинският генерален щаб може да реши да използва получените наскоро танкове Leopard 2 при евентуална пролетна контраатака.

Танковете Leopard 2 и Challenger 2 пристигнаха в Украйна на 27 март, а американски официални лица обявиха ускоряване на разполагането на танкове Abrams и ракетни системи Patriot в Украйна на 21 март.

Пристигането на оборудване в Украйна вероятно поставя условия за украинско контранастъпление, въпреки че е вероятно забавяне между пристигането на ново оборудване и способността на Украйна да го използва в контранастъпление.

Руската отбранителна индустриална база продължава усилията за разширяване на производствените си възможности. Руското издание "Комерсант" съобщи на 29 март, че Руската федерална пенитенциарна служба предлага да предостави работна ръка на затворници на руския отбранителен промишлен конгломерат "Ростех" за производството и доставката на определени продукти с ниска квалификация. Съобщава се, че "Ростех" е изпратила предложението до ръководството за разглеждане.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) по-рано оцени, че руската страна все повече използва затворнически труд, за да отговори на нуждата от увеличени производство по време на война.

Въпреки че е малко вероятно трудът на затворниците да се използва за производството на високотехнологични отбранителни продукти, затворниците вероятно ще бъдат използвани в производството на някои по-нискокачествени и по-основни артикули, като по този начин се освободи повече работен капацитет за повече технически продукти, които са крайно необходими за войната усилие.

"Вагнер" продължава да настоява за набиране на персонал на местно ниво. Свързан с частната военна кампания рекламен канал за набиране на персонал Telegram заяви на 28 март, че центровете за набиране на групата вече работят в повечето руски региони и че "Вагнер" използва мобилни центрове за набиране, за да достигне дори до най-малките селски градове и общности.

Руските медии съобщиха, че "Вагнер" също е пуснала реклами за набиране на персонал по местни телевизионни канали в Ростовска, Тюменска и Новосибирска области и Краснодарски край през последните няколко седмици.

Руските региони продължават набирането на военнослужещи по договор. Базираното в Сибир издание Tayga.info съобщи, че военното управление на Искитим, Новосибирска област твърди, че над 50 души са дошли в мобилен пункт за регистрация на военнослужещи по договор за един ден и че местната власт в Томск независимо рекламира служба по договор.

Руското издание ASTRA съобщи по подобен начин на 28 март, че местните власти в Московска област също са започнали да рекламират услуги по договор.

По-рано беше съобщено, че Кремъл е възложил на руското Министерство на отбраната (МО) да наеме 400 000 военнослужещи по договор от 1 април и че руското МО вероятно е делегирало тази задача на руските федерални субекти, които сега изглежда се подготвят за датата 1 април с гореспоменатите рекламни кампании.

Руските окупационни власти продължават да прилагат мерки за интегриране на окупираните територии в руската административна и правна система. Украинската военна администрация на Луганска област съобщи на 29 март, че "прокурорите на Луганската народна република (ЛНР) ще наемат руснаци да служат като прокурори вместо местни жители, отбелязвайки, че руснаците са освободени от полагане на изпитите, които иначе са необходими за длъжността.

Руски източник публикува официален указ на ЛНР от 29 март за премахване на официалните държавни органи във връзка с по-нататъшната интеграция в руската правна система.

Руските окупационни власти продължават да насърчават засилената интеграция в руската икономика. Окупационната администрация на Херсонска област отбеляза на 29 март, че участниците в Свободната икономическа зона, създадена в окупираната Херсонска област, ще бъдат освободени от плащането на специфични регионални данъци.

Окупационните власти на Херсонска област също твърдят, че СЕЗ ще доведе до намаляване на ставките на застрахователните премии до 7,6%. Окупационната администрация на Херсонска област също разшири твърдението на Руската федерална данъчна служба на 29 март, че тези фирми и предприятия, които завършат държавна регистрация, няма да бъдат са задължени да плащат държавни такси, като подчертават, че правилото ще бъде валидно само до 31 декември 2023 г.

Руските окупационни власти продължават усилията си да изкоренят украинската култура и история, като заменят украинските забележителности с руски паметници. Окупационната администрация на Херсонска област разшири заповедта на окупационния председател на Херсонска област Андрей Алексеенко от 29 март за създаване на паметници в чест на Великата отечествена война (Втората световна война) в окупираната Херсонска област. Алексеенко нареди всички паметници да бъдат издигнати до 9 май и заяви, че ръководителите на области и министерства, младежки и социални движения, всяко предприятие и всяко училище ще участват в изграждането на паметниците.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Пипалата не терористите от САЩ

  19 3 Отговор
  вече ги режат и в арабския свят
 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 Русофил

  2 17 Отговор
  Иран май изпревари ватниците по всички фронтове. Сигурно ще получат от тях СУ99М,
  вместо СУ35.

  Коментиран от #10


 • 5 Сега става интересно!

  20 2 Отговор
  Русия+Китай+Иран+Бразилия+Индия+Северна Корея+ арабските страни, против 100-половите и либералната демокрация, хегемиона с доларите и васалите му!
  Какъв изход ще видим?

  Коментиран от #8

 • 6 Ами то друго и не могат

  3 15 Отговор
  Освен военно сътрудничество Русия може след усилено обучение да шие чалми,а Иран да изработва матрьошки,от които да излиза...Путин!
 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Русофил

  1 15 Отговор

  До коментар #5 от "Сега става интересно!":

  За теб изходът е ясен: към фронта. За другите също - връщане на дажбите с купони.
 • 9 45217

  7 0 Отговор
  Важни са не живите украло питеци
 • 10 Колко и да ти е мъчно!

  14 1 Отговор

  До коментар #4 от "Русофил":

  Само САЩ и "ватниците" в този свят имат ядрена триада. А само Русия има т.н. "Периметър", който осигурява смъртта и поражението на всеки противник, който дръзне и успее да унищожи някога Русия. САЩ обаче още НЯМАТ хиперзвукови ракети в атмосферата на въоръжение. Те имат ракети, разработвани още от учените на третия райх на Германия. Взеха ги след втората световна при тях, като им "почистиха" досиетата и ги накараха да им разработват на тях ракетни оръжия. Проектът се казва "Пейпърклип"! Ама виж колко са стари тогава технологиите на САЩ в тази област? Сарматите и Авангардите на Русия обаче са съвсем съвременни разработки! Авангардите влязоха на въоръжение само преди 2-3 години.

  Коментиран от #14, #17

 • 11 ТрампЛин

  1 7 Отговор
  Така се получава в русия, на всеки 50 години и се налага да лиже там където е плюла. И ако лизането днес има някакъв смисъл, то защо трябваше да плюе в този кладенец?
 • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

  15 1 Отговор
  Когато Путин им каза :
  " Не се захващайте с нас , не сме хапка за вашите уста!" - jaнките му се смееха❗
  След Садам, Кадафи, Асад... (дръзнали да се откажат от $$$) , решиха да се разправят и с Путин❗
  Но след като откраднаха му
  3ОО ООО ООО ООО $
  целия свят видя , че всеки може да бъде ограбен от пазача си ❗
  И доминото започна да се разпада ...

  Коментиран от #20

 • 13 Теле

  5 0 Отговор
  ПРЕКРАСНО
 • 14 Русофил

  2 13 Отговор

  До коментар #10 от "Колко и да ти е мъчно!":

  Мъчно ми е, че мекушавият Труман не е пуснал бомби над Масква есента на 1945.
  Сега светът щеше да е по-добро място за живеене без такива като теб.

  Коментиран от #16, #18

 • 15 пиночет

  1 7 Отговор
  Ботоксовия пръдльо с точетата е пътник!
 • 16 Ти, ако беше

  9 0 Отговор

  До коментар #14 от "Русофил":

  демократичен, нямаше да имаш нищо, против чужди мнения и хората, които ги имат!
  А още повече писаното горе са факти! Това, че си повлиян от укрофашизма, се вижда. Но днес "целият цивилизован свят" защитава фашизма на създаденото от САЩ отроче в Киев с насилствен преврат 2014-та г.! На теб не ти ли пречи, че имаш фашистки представи и убеждения?
  "...САЩ да бил унищожил СССР с атомни бомби..." Мен "да ме е нямало", понеже нямам твоите фашистки убеждения и т.н...
 • 17 случаен

  5 0 Отговор

  До коментар #10 от "Колко и да ти е мъчно!":

  що така му пишеш,знеш,ча са лабилни,ся ще плаче цяла нощ,незнайно половия фил
 • 18 случаен

  6 0 Отговор

  До коментар #14 от "Русофил":

  поплачи си и ще ти мине
 • 19 пенко

  1 0 Отговор
  " ИЕХ РАЗ --ЗЛОБА ПРАЗ -ИЕШЧО ЗЛОБА - МНОГА РАЗ ---ЗЛОБА -ЗЛОБА - ПРОУКРАЙНСКААЯ-- ОПРЕДЕЛЯ МОЕТО МНЕНИЕ " !!!!!!!!!!!!
 • 20 Ха ха ха

  0 3 Отговор

  До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

  Щом си казал.Дано и бурунди не влезе в този съюз,че тогава на САЩ им е спукана работата.Русия,Бурунди,Джибути,Кирибати са огромни хапки нали ха ха

  Коментиран от #21, #22

 • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

  2 0 Отговор

  До коментар #20 от "Ха ха ха":

  Едни така се присмивали на някой който им кажел , че Земята в кръгла (кълбо) ‼️
  " Ха, ха, ха как ще е кръгла бе, нали ще паднем! Плоска е !"
 • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

  2 0 Отговор

  До коментар #20 от "Ха ха ха":

  Един вчера ми се присмиваше , защото не съм знаел че Унгария е географския център на Европа ❗