20 Февруари, 2023 04:26 1 501 14

20 февруари 1987 г. Мехмед Али Агджа е осъден на доживотен затвор

  • мехмед али агджа-
  • убийство-
  • папа-
  • йоан-павел ii

Терористът лежи и в Турция за убийството на журналист

20 февруари 1987 г. Мехмед Али Агджа е осъден на доживотен затвор - 1
Снимка: БГНЕС

На 20 февруари 1987 г. турският терорист Мехмед Али Агджа е осъден от италианския съд на доживотен затвор за атентата срещу Йоан Павел II.

Атентатът е извършен на 13 май 1981 г. на площад „Свети Петър” във Ватикана. Докато излиза на площада, папа Йоан-Павел ІІ е прострелян от Агджа. Папата е пронизан от четири куршума и загубва голямо количество кръв, но е спасен, благодарение на бързата намеса на хирурзите. Агджа е задържан незабавно.

По-късно за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени още трима турци и четирима българи. Това са дипломатите Иван Дончев, Желю Василев, Тодор Айвазов и Сергей Антонов. Безспорно най-известно от изброените е името на Антонов.

По молба на папа Йоан – Павел II, който посещава затворника през 1983 г., той е помилван от президента на Италия Карло Чампи през юни 2000 г. След 19-те години в италиански затвор Агджа лежи и в турски за убийството на журналист, извършено през 1979 г. Освободен е предсрочно на 12 януари 2006 г. Министерството на правосъдието обжалва освобождаването и Касационният съд го отменя. Агджа отново е задържан. Освободен е окончателно на 18 януари 2010 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Юсуф Акча

    3 4 Отговор
    Четиримата българи бяха специалисти от КГБ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кеворк

    2 0 Отговор
    Агджа направи повече пари от мемоари и интервюта от доста други персони

    Коментиран от #11

  • 7 Урюрвкос

    0 1 Отговор
    за половин година до атентата Агжа присъства на сбирки с Папата където поканените са не повече от 200 души строго по списъци. Името му е в протоколите а на снимки от две такива мероприятия той фигурира в бял строг костюм.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    5 2 Отговор
    Да живей сайта Факти! Сайта на най-свободното и политкоректно слово!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 чичо стамат шумков

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Кеворк":

    Агджа направи повече пари от мемоари и интервюта от доста други персони........................................................... ............................................................................................................................................................................................ ..Също така и КЛЕЪР СТЪРЛИНГ американска журналистка,която две години цица долари за антибългарската си пропаганда.Този атентат беше умело използван тогава от новите ни съюзници да дискредитират БЪЛГАРИЯ И УСПЯХА,Замря търговията ни със Запада,последва ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС оттам спря и търговията с арабите и в резултат падна ,,СОЦИАЛИЗЪМА,,,

    Коментиран от #14

  • 12 Ха,машалла...

    2 0 Отговор
    щом и това е за вас събитие,да вземете да почерпите...пък ние ще излезем пред нар.събрание с байряците на сивите вълци!
    Брееей че скапаняци се навъдиха в тази част на Европа....
  • 13 Истина

    2 0 Отговор
    Browning 9 мм с фабричен No : 76C23953 с този пистолет беше пострелян Papa || . Jean Paul ( Karol Jozef Wojtyla ) роден в гр. Wadowice Полша . Мехмед Али Агджа лежи в турски затвор за убйство на журналиста Апти Тюфекчи преди военния преврат на турския генерал Кенан Еврен през 11 09 1981 год . бурни времена в турската история , навсякаде се стреля и се убива хора разделени политически комунисти подкрепяни от соц.лагер и националисти с подкрепа от крайно десните тъй наречените Сивите вълци . В Полша стават нежелани на соц . лагер бунтове с/у режима започнато от корабостоителницата в Гданск с лидер ел.техника Лех Валенца и силно подкрепа на кат.папа Jean Paul който без пречки има право да посети всички кат . църкви в света с хеликоптера си , честите идвания на папата дразнят КГБ то. Решено папата да се ликвидирва и най подходящ за тази работа е терориста Агджа , в турсия затвор се прави пазарлъка че с/у убйство на папата в Рим Агджа ще получи голяма сума пари . Чрез вътрешните надзиратили в затвора Агджа е вече в гр.София и всеки ден тренира със същия пистолет стрелба в стрлбището продължение от един месец с която пострелва папата вРим само с един куршум не в главата а в корема и ляга на земята . Питат го защо не уби папата той отговаря пистолета е същия от София и човека с чадъра също е от там София на две крачки от мене преди суикаста и щеше да ме убие с отровния чадър .
  • 14 бай ставри

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "чичо стамат шумков":

    вашия сосиализм е недоносче
Новини по държави: