18 Септември, 2013 21:55 1 925 5

Окончателно изселиха ромския лагер от Лил

  • лил-
  • ромски лагер-
  • кмет

Френски кмет с половин уста се обяви за саморазправа с неканените гости, после се извини

Предприетото от местните власти изселване на най-големия ромски лагер във френския град Лил днес приключи окончателно, съобщи РФИ. В него живееха около 750 румънски и български роми. Три от семействата са приели да бъдат подслонени извън територията на Лил. Жилища са предвидени за още 10 ромски семейства. Около 40 души са били депортирани, а над 70 са се съгласили да се върнат в родината си в рамките на програмата за доброволно връщане. С тази цел през октомври е предвиден чартърен полет към Румъния.

Според "Пренса латина" в евакуацията са участвали над 30 полицейски служители и подемна техника - кранове и ескаватори, за вдигане на караваните.  

Сред ромите, напуснали незаконния бивак в Лил, на чието място трябва да бъде изграден търговски център, обаче има и такива, които са се настанили в близкия град Кроа. Кметът на града - Режи Кош, се обяви срещу новите заселници с изявления, които предизвикаха остра полемика в страната. Той изпуснал фразата, че яко някой негов съгражданин предприеме непоправимото, той ще го подкрепи, с което, според мнозина, с половин уста е дал картбланш за саморазправи.

Впоследствие Кош се извини за изказването си, направено след като местен фермер, неколкократно пострадал от кражбите на новите окупатори, стрелял във въздуха, за да отблъсне поредния цигански набег.

Кметът по-рано изрази опасения за „много тежки” инциденти между местните жители и ромите, които са се настанили на частен терен в града и чиито брой расте. „Чувствам, че населението е нащрек и се опасявам, че хората може да предприемат сериозни действия при законна самоотбрана. Аз лично ще защитавам тези, които са се защитавали”, заяви Кош.

Местните виждат как тези хора идват и разграбват всичко, което им попадне, а аз съм задължен да мобилизирам общинската полиция, за да възпрепятствам достъпа на нови каравани, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Аушвиц,Майданек, Треблинка.

    Коментиран от #2

  • 2 Heinrich

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    Добра идея.....
  • 3 Easy ryder

    0 0 Отговор
    Arbeit macht frei
  • 4 трезво мислещ

    0 0 Отговор
    Ама като са на нашата глава ни пеят да ги интегрираме,що те сега не вземат да ги интегрират.Утре от други ден като се превърнем в Копанаристан,М....листан или Цинганистан и за поредн път западните държави затворят очите си, е тогава им жална майчица,защото тея скакауци ще се въдят неконтролеруемо,а след това това ще разгормят и западния свят.М...лите в Азия отдавна са милиардна нация.
  • 5 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Във Франция изселват нашите " роми " ама ние си наваксваме изгубеното като си вкарваме нови попълнения всеки ден през турската граница ...
Новини по държави: