Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Април, 2023 17:30 8 498 106

Руският външен министър: Това не е честно!

  • русия-
  • сергей лавров-
  • украйна-
  • преговори-
  • мир-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • нато-
  • турция

Москва не се отказва от преговори, но те може да се състоят само при зачитане на законните руски интереси

Руският външен министър: Това не е честно! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Западните изявления за това, че не трябва да се прекратяват военните действия в Украйна, са "нечестна игра", каза днес руският министър на външните работи Сергей Лавров на съвместна пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу, предаде ТАСС, съобщи БТА.

"На фона на ежедневните изявления, които се чуват от Киев, от Вашингтон, от Брюксел за това, че в никакъв случай не трябва да се прекратяват военните действия и да се премине към преговори, на фона на противоречащите на тези постулати претенции към Русия да прекрати войната и да седне на масата на преговорите, ние, безусловно, разбираме, че всичко това е достатъчно нечестна игра", каза руският външен министър.

Още новини от Украйна

Лавров отбеляза, че руският президент Владимир Путин неведнъж е казвал, че Москва не се отказва от преговори, но те може да се състоят само при зачитане на законните руски интереси и загрижеността, която Русия е излагала дълги години в диалога със западните си колеги, включително с НАТО. "Трябва да става дума за това на какви принципи ще се основава новият световен ред, който е нужен на всички нас, вместо едностранен световен ред - световният ред на един хегемон", каза той.

Руският външен министър подчерта също, че Русия заедно с преобладаващото мнозинство други страни препоръчва новият световен ред да се основава на принципите на Устава на ООН, които Западът според него нарушава. Москва има готовност да обсъди възможността за среща на равнище ръководители на дипломатическите ведомства на Русия и САЩ в централата на ООН през април, ако получи сериозно предложение за диалог, каза Лавров. "Винаги казваме при подобен род ситуации, че никога не се отказваме от сериозни предложения за диалог", отговори руският външен министър на въпрос на ТАСС за възможността за негова среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

По-рано постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя каза, че Русия е готова за участие в подобни контакти при посещението на Лавров в седалището на световната организация на 24 и 25 април, ако САЩ проявят желание, припомня ТАСС.

По този повод Лавров призова да се обърне внимание на контекста в тези изказвания и уточни, че, както е казал и самият Небензя, ако постъпи такава молба, вероятно Русия ще я разгледа. Руският външен министър каза още, че е обсъдил с турския си колега Чавушоглу неспазването от страна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш на условията на зърнената сделка. Лавров отбеляза, че украинската част на зърнената сделка се изпълнява, което се потвърждава от "достатъчно сериозна статистика".

"По същество цялата украинска част на черноморската (зърнена - бел.ред.) инициатива се е изродила в търговски износ на украинско зърно при наличието на специални условия, при оттеглянето на искания, които се предявяват към такъв род стоки, в западните държави", посочи Лавров. Той уточни, че най-бедните страни получават по-малко от три процента от доставяното от Украйна зърно, въпреки че се "явяват като приоритетни получатели на хуманитарна помощ, включително и продоволствена".

По думите на Лавров руската част на сделката, напротив, не се изпълнява изобщо, въпреки многобройните призиви към западните държави. "Пречките по пътя на финансирането, логистичното планиране, транспорта, застраховането, износа на руска продукция остават и даже се засилват", подчерта ръководителят на руското дипломатическо ведомство. Лавров отбеляза, че Русия ще обсъжда с турските си партньори перспективите пред сегашната ситуация в условията, "когато решенията, приети по инициатива на генералния секретар, се блокират".

Договореностите за износ на храни от Украйна бяха сключени на 22 юли миналата година в Истанбул за срок от 120 дни, през ноември действието на споразумението беше продължено за също такъв срок. Една от тях регламентира процедурата за износ на зърно от контролираните от Киев пристанища на Одеса, Черноморск и Южное. Освен това беше подписан меморандум между Руската федерация и ООН, който предвижда задължението на световната организация за снемане на ограниченията за износ на руски торове и селскостопанска продукция на световните пазари. Москва изтъква, че втората част от споразумението не се изпълнява. На 18 март Русия обяви продължаването на зърнената сделка с 60 дни, като предупреди, че това време ще бъде достатъчно, за да се направи оценка на изпълнението на меморандума, подписан с ООН, припомня ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    87 57 Отговор
    Мъкааааа рашистка.

    Коментиран от #28

  • 2 Абе

    89 66 Отговор
    На кой му пука вече за лая и жалното скимтене на кремълските песове

    Коментиран от #57

  • 3 Така е!

    65 7 Отговор
    Много нечестност има по света.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Запада и Говедария казаха:

    35 68 Отговор
    До последния славянин! Наред са макетата и българите.

    Коментиран от #25, #103

  • 6 България мрази русия

    88 58 Отговор
    Ще се молите вие,ама ще е късно,руски мерзавци

    Коментиран от #32, #36

  • 7 реру

    62 22 Отговор
    "... те може да се състоят само при зачитане на законните руски интереси и загрижеността, която Русия е излагала дълги години в диалога със западните си колеги..."

    Винаги някой друг е виновен... Историята познава има доста примери, които са аналогични...

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Интересна гледна точка

    53 29 Отговор
    Интересно е Раша какво общо има със световният ред..единствената ви задачка е да се държите прилично а вие не успявате и морковите изчезнаха за сметката на другото нещо
  • 10 Хахахах

    29 54 Отговор
    сашт:....казахме, до последния украинец. После подкарваме Румъния и България

    Коментиран от #101

  • 11 Сатана Z

    39 75 Отговор
    Русия не преговаря с терористи каквито са НАТО и Зе-фюрерът еврей

    Коментиран от #15, #16, #98

  • 12 Конят на Петър Велики

    62 27 Отговор
    Изцвили жално
    Жалка работа…
  • 13 Румен

    59 32 Отговор
    Ей , зъбатия дрът кон. Върнете всичко на Украйна и бегайте в Сибир, че иначе бесило.

    Коментиран от #59

  • 14 Гост

    58 29 Отговор
    Освободете анексираните територии.....там е разковничето...в противен случай..мир няма да има..какво се прави Конья на мотика...
  • 15 Провери пак

    36 15 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    Вземи се осведоми кои са Соловьов Мишустин Медведев Лавров и тн славянски руснаци преди да плямпаш

    Коментиран от #91

  • 16 Иван

    37 8 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    По ника ти личи колко ти е умствения багаж
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аз съм

    43 20 Отговор
    Рузските интереси вече никой не се съобразява с тях, просто факт
  • 19 Поп Кръстю

    24 53 Отговор
    НАТО иска голям кокал да лапа. Всички държави да им плащат за тоя дето духа. И България е задължена да плаща на НАТО по 2 милиарда на година. Украйна е получила милиарди долари които щеги плащат и внуците на украинците. Зеления стана милиардер няма интерес по колко жертви се дават на ден. Женаму отиде във Германия при сестра си зада внесе над милиард долари на Дойче Банк. Сиромасите се бият на фронта а богаташите са на ролетка във МОНАКО.

    Коментиран от #31, #99, #102

  • 20 Упорит съм

    26 32 Отговор
    Въпреки, че триете коментари 😘
    Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе. Ото фон Бисмарк
  • 21 ХаХаХа

    56 21 Отговор
    Говори за нов световен ред. Знаем го вашият ред,45 години само мъка,изживяхме го на гърба си. Предпочитам да съм свободен,а не затворник в страната си. Една птичка обича свободата,а не затворена в клетка. Човекът също обича свободата,а не затворен като севернокореец.

    Коментиран от #72

  • 22 Коня откри

    33 13 Отговор
    Че живота не е честен. Колко още неща ще има да открива
  • 23 Рашистите проляха първа кръв

    42 17 Отговор
    Тоя татарин забрави ли че Путлер проля първа кръв.
  • 24 az #СВО

    10 21 Отговор
    Продължение:
    Освен това сега те ще могат да изчисляват увеличението на устройствата с дълъг фокус и устройствата на оптико-електронния комплекс AN / AAS-52: инфрачервения визьор и телевизионния модул. Типът и разделителната способност на матричните фотодетектори, използвани в него, също няма да останат тайна. Което в бъдеще ще ни позволи да анализираме възможностите на американския комплекс за идентифициране и класифициране на руската военна техника на различни дистанции и при различни метеорологични условия.

    Руските специалисти вече имат достъп до определяне на честотните параметри на телеметрията, комуникацията и обмена на информация по сателитен канал и оценка на нивото на шумоустойчивост на Link-16, което позволява да се симулират ефективни противодействия от руски системи за радиоелектронна борба.

    Коментиран от #29, #30

  • 25 Един по един моля ,

    16 7 Отговор

    До коментар #5 от "Запада и Говедария казаха:":

    поляците са преди вас !
  • 26 Ъхъъъ

    34 10 Отговор
    Ахааа, а честно ли е кражбата на територия от чужда държава ?
  • 27 Бамбака

    32 5 Отговор
    Световния ред се гради на зачитане на териториалната цялост на страните. Тази на Украйна е призната от Русия. Клишета от рода на онзи Хрусчов, или Брежнев и т.н. не говорят добре за историята, защото тези съветски ръководители за избрани от този същия народ, избрал и настоящият им президент. Отричайки предишните, утре ще отрекат ли и днешния и неговите решения в управляването на страната ?

    Коментиран от #45

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Уау

    25 7 Отговор

    До коментар #24 от "az #СВО":

    Това на кой го казваш
    На тия дето воюват с катюши модел 42 година ли?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Руски ценности-избиване на кръстоносци

    14 8 Отговор
    Има сто начина да изкарате американското гризли от бърлогата ,но няма нито един да се върне обратно,същото важи и за британската анаконда
  • 34 Иванушка🇺🇲

    34 9 Отговор
    Тоя смешник за какъв световен ред говори. Русия не играе в отбора. Освобождават територийте на Украйна или войната продължава до пълна украинска победа. Просто е но не е за прости хора.

    Коментиран от #50

  • 35 Руснята ме дразни

    41 10 Отговор
    Много искат да са велики, ама все не им се получава!
    Нито коли могат да правят, нито часовници, нито компютри,нищо не могат да правят!
    Откраднаха атомната бомба от американците и с това си мислят , че са велики!
    Жалка работа!

    Коментиран от #48

  • 36 Иванушка🇺🇲

    18 6 Отговор

    До коментар #6 от "България мрази русия":

    И я мрази безплатно.
  • 37 Баста 🇺🇦

    22 5 Отговор
    Чета и си мисля тея бело в Русия имат ли или са само на лепило за по-тънкажно!?
  • 38 Тоя

    28 7 Отговор
    Руснак и честност.Пфуууу.

    Коментиран от #56

  • 39 Русороб

    34 7 Отговор
    Манията за величие на руснаците винаги в историята е завършвала с мизерия!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Абсурдистан

    15 6 Отговор
    Кремълските интереси са да анексират цяла Украйна!
  • 42 Рускините го измислиха!

    17 4 Отговор
    Рускините бягат от Латвия, Литва и Естония и идват в България като граждани на ЕС!
  • 43 Путинофил

    29 7 Отговор
    Путин ми е първи приятел. Той направи това за което даже не съм и сънувал - изпрати Русия в 3 -та глуха поне за 300 години напред!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Антитрол

    9 19 Отговор

    До коментар #27 от "Бамбака":

    "Световния ред се гради на зачитане на териториалната цялост на страните"

    Нещо за териториалната цялост на Сърбия да кажеш или получи доларова амнезия.

    Коментиран от #54, #62

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 СССР

    27 9 Отговор
    Никой в света не иска да си има работа с руските фашисти и убийци.

    Коментиран от #51

  • 48 Баста 🇺🇦

    8 13 Отговор

    До коментар #35 от "Руснята ме дразни":

    В интерес на истината часовниците механичните са им на световно ниво. Едно от малкото качествени руски стоки.

    Коментиран от #105

  • 49 Запознати

    7 21 Отговор
    Лавров е изключително ерудиран външен министър за разлика от позьора блинен.
  • 50 Антитрол

    8 19 Отговор

    До коментар #34 от "Иванушка🇺🇲":

    "или войната продължава до пълна украинска победа"

    Ами ако е руска победата какво ще правите соросоидчетата
  • 51 Антитрол

    7 19 Отговор

    До коментар #47 от "СССР":

    Само три четвърти от света ги подкрепят - достатъчни са само Китай и Индия

    Със заучени фрази от козяшките опорки до никъде няма да стигнете

    Коментиран от #78

  • 52 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    11 4 Отговор
    Ха ха ха я се оплачете на арменския поп
  • 53 васИк атанасова

    2 2 Отговор
    ти ли бе ?
  • 54 Бамбука

    17 2 Отговор

    До коментар #45 от "Антитрол":

    Всичко е точно. Милошевич започна една война срещу Словенияв, Хърватска и т.н. и я загуби. Той я започна, а не САЩ или другите народи от състава на бивша Югославия. Малка, но съществена разлика. Както оплаквайки Садам, не забравяйте, че той започна войната срещу Кувейт и т.н.
  • 55 Петка и Чапаев

    17 5 Отговор
    Тоя какви глупости говори. Какво значи законни интереси - да заграбваш чужди територии, да крадеш и убиваш. Съмнително е, че това са законни интереси. Но, че е нагъл лъжец е безспорно.
  • 56 Магаре

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Тоя":

    И Космос
  • 57 Цензура

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Пука им на тия, чиито наемници и оръжия са поголовно унищожавани от руската армия !!! Пука им и на тия, чиито граждани вече не просто протестират, а направо се бунтуват !!!!
  • 58 Варненец

    16 7 Отговор
    Това се нарича рев на губещия. Ушанките да си ходят, няма място за преговори с неандерталци.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ТрампЛин

    8 5 Отговор
    На този му се иска това да е само една игра! Не е игра дорогой!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Е ха

    15 3 Отговор

    До коментар #45 от "Антитрол":

    Ако беше мъничко помислил, нямаше да задаваш такъв въпрос,отговаряйки си на следния-А някой/САЩ или Германия/ да е анексирала Косово,Черна гора .....
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Вива Раша

    6 20 Отговор
    Ако не бяха Братушките, нямаше да има България!
    Само чужденците говорят против Русия!
    Затова Българи, не им обръщайте внимание!

    Коментиран от #67, #74, #77, #84

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ТрампЛин

    10 3 Отговор

    До коментар #65 от "Вива Раша":

    Трябва да се забранят със закон етническите партии в България! Израждане и ДПС извън закона!!!
  • 68 вятъра на промяната

    10 4 Отговор
    За Лавров има два варианта и двата кофти за това гледа така. Единия е да посреща новата година в затвора а другия е изобщо да не я посреща.
  • 69 Гост

    7 0 Отговор
    Война на изтощение да видим кой е по-богат Запада или Руската Федерация. Пък за масрафа е ясно кой ще плати народа и от двете страни.
  • 70 Иво

    4 16 Отговор
    Добре, че я има Русия, иначе навсякъде в западните страни ще бъдат гейове, пе д ера си и от третия пол!
    Да живее Братска Русия!

    Коментиран от #87

  • 71 Тая попара

    10 4 Отговор
    с новия ред да си я налагат в своята си държава. Хитлер също искаше да налага нов ред, та явно е заразил рашистите.
  • 72 Констатираща

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "ХаХаХа":

    Зависи за каква свобода говорите - демокрация или анархия, свобода или свободия. Преди не можехме много да говорим, но нямаше за какво толкова да говорим, а сега, уж има свобода на словото, всеки се оплаква, но кой ли го чува.
  • 73 Развеселен

    13 3 Отговор
    Започва хленченето!
    Скоро ще започнат да молят и да не ги бият.
    Само, че украинците имат сметки за разчистване и надали ще му обърнат внимание!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Последния Софиянец

    12 3 Отговор
    А бе нещо ги нема копейките, да не е станало нещо, сигурно тьота не е давала денги и тия са тръгнали по кофите за корички!,,хихии!
    Няма по съдрани и пошли от алкохолните вати!

    Коментиран от #81, #83

  • 76 Оксиморон

    13 3 Отговор
    Русия и честна игра ?!
  • 77 Констатираща

    4 14 Отговор

    До коментар #65 от "Вива Раша":

    Сега се обърнахме срещу Русия и България си отива. Добре, че още голяма част от народа е за нея, но е важна политиката на управниците, а те ни водят към гибел.

    Коментиран от #85

  • 78 Баш в Индия

    9 3 Отговор

    До коментар #51 от "Антитрол":

    Така му се смяха делегатите на Лавров, когато заговори, че чак ме хвана срам заради него.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Българските турци

    7 5 Отговор

    До коментар #75 от "Последния Софиянец":

    "Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!"-Хр.Ботев(Смешен плач)
    Изминали са 150 години...въпреки това истинският ум и мисъл са си актуални с първичния си блясък !
    Това в превод на нормален днешен език означава : Украйна няма да преговаря !
    На руски значи : Украйна я изстрийте от картата или както преди си я поделете помежду си !
    На западно християнски език значи : Пред тази непреклонна упоритост и ограничена визия сме безсилни !
    В резултат... в предстоящата нова" стогодишна война" НАТО ще се освободи от оксидиралия си боеприпас и ръждясала техника , ще наложи тотална отбранителна зависимост на демилитаризираната част на членовете си и ще ги използва само като жива сила( примерно очаквайте в близко бъдеще натовски поделения където турски офицери ще обучават български младежи) !
    А "Великите сили" ще седнат пак някъде в някоя Ялта и ще оформят пак новото разпределение на света!!!...Просто, ясно,категорично ... нали ?!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Жорето

    2 9 Отговор

    До коментар #75 от "Последния Софиянец":

    Да се влиза в диалог с джен.дери с меки китки е безсмислено. Близкайте си краварите по аусп.уха и увеселявайте се на паради. Ние предпочитаме хетеро и истински хора не подмазвачи и блюдолизци.

    Коментиран от #86

  • 84 Наско

    2 11 Отговор

    До коментар #65 от "Вива Раша":

    Браво. А тези които те апострофират не им обръщай внимание. Писачи със сменен пол и скот.умие без родници продаващи България. Няма история за тях , защото са илетерати, а и е важно да се мотаят из Европа като общи работници, чистачки и сменящи памперси. Достойнство никакво.
    Джени общност.

    Коментиран от #90

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Бахаба

    4 2 Отговор

    До коментар #83 от "Жорето":

    Ще бе Жорко , ти не си ли мекичък?
    Хаха
    Точно такива като тебе са русофилки са мекички .

    Коментиран от #93

  • 87 Ами то

    10 2 Отговор

    До коментар #70 от "Иво":

    Най известнния гей е Блонди .
    Да благодарим на Русия , Соловьов младши издигна руския Гей на нови ниво .
    Натурално рус , нежен ,сладък .
    Благодарим на Русия за новата Джендър икона .

    Коментиран от #92

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Прокопий

    9 2 Отговор
    Нефелният фашист пак цвили нещо...
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Антитрол

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от "Провери пак":

    Виждам, че козяшките тролове са получили допълнителни премии за Великден и още по-усърдно и самоотвержено, без да спят и минута защитават интересите на господарите си.
  • 92 Рожко

    3 3 Отговор

    До коментар #87 от "Ами то":

    Добре Фреди, Елтън, Бой Джордж.....
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ЦРУ

    7 3 Отговор
    Москва не се отказва от преговори, но те може да се състоят само при зачитане на законните руски интереси. Хаха , къде се намират интересите на Москва в превеземането и геноцид над западна дърлжава от Запада заради империализъм и буфер
  • 96 Законни руски интереси

    4 1 Отговор
    Българските законни интереси са света да е български !!!!!!!
  • 97 Мика

    5 4 Отговор
    Ха ха. Преговори ще има след като си изнесете цялата паплач от завзетите територии.
  • 98 Мика

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    В случая руснаците са терористи.
  • 99 Попе

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Поп Кръстю":

    Попе, нещо не си в час.
  • 100 ИзбираТела

    6 4 Отговор
    Кона е презобил с татул, скоро ще разбере как се изработват пари за айфон.
    Обикновенният руснак трябва да събира пари 3-4 години за да си позволи последен модел, за същото време един емигрант в щатите си купува къща(не в манхатън😀), а българинът - телевизор.
  • 101 Бате Гойко

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хахахах":

    Простотията не ходи по горите…
  • 102 До попа Кръстю

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Поп Кръстю":

    На попове не вярвам, нечитави са!!!
  • 103 Да дааа

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Запада и Говедария казаха:":

    По коментарите е ясно че в България славяните са дифицит.

    Коментиран от #104

  • 104 А в Московието

    4 0 Отговор

    До коментар #103 от "Да дааа":

    Фините се правят на славяни.
  • 105 Ко речи

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Баста 🇺🇦":

    Ко я пак
  • 106 отдалече

    0 0 Отговор
    се вижда, колко е мил, като говори за честност.Късно е,няма кой да ви вярва.Сто пъти казвахте, че няма да нападате.
Новини по държави: