Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Април, 2023 10:31 4 622 49

Отношенията на САЩ със съюзниците им навлизат в криза

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • разузнаване-
  • данни-
  • информация-
  • документи-
  • пентагона-
  • секретни данни

Високопоставени представители на САЩ се надпреварват да успокояват разочарованите и объркани съюзници

Отношенията на САЩ със съюзниците им навлизат в криза - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Отношенията на САЩ със съюзниците им навлизат в криза след изтичането на секретни документи на американското разузнаване, пише в заглавие в. "Политико", цитиран от БТА.

Служители в Лондон, Брюксел, Берлин, Дубай и Киев питат Вашингтон как тази информация е изтекла в интернет.

Още новини от Украйна

Високопоставени представители на САЩ се надпреварват да успокояват разочарованите и объркани съюзници от Европа през Близкия изток до Киев след изтичането на строго секретна информация за войната в Украйна и други глобални проблеми.

След разпространяването на новината за изтичането на документите миналата седмица, високопоставени представители на разузнаването, Държавния департамент и Пентагона се свързаха с колегите си, за да потушат безпокойството във връзка с публикуването на информацията, казаха четирима служители - един американски, двама европейски и един член на алианса "Пет очи" - запознати с тези разговори.

Единият от тях каза, че членовете на "Пет очи" - разузнавателният алианс на САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия - са поискали Вашингтон да ги осведоми по въпроса, но все още не са получили отговор по същество.

Отделно са изпратени запитвания до Службата на директора на националното разузнаване, ЦРУ и ФБР.

Междувременно служители в Лондон, Брюксел, Берлин, Дубай и Киев питат Вашингтон как информацията се е озовала в интернет, кой е отговорен за изтичането и какво правят САЩ, за да гарантират, че информацията е премахната от социалните мрежи. Те също така поставиха под въпрос дали правителството на Байдън предприема стъпки за ограничаване на разпространението на бъдеща разузнавателна информация.

Вчера сутринта американски служители са казали на съюзниците, че американското правителство разследва случая и все още се опитва да разбере пълния обхват на изтичането, казаха европейски служители, цитирани от "Политико".

Украйна отдавна се безпокои, че информацията, която споделя със САЩ, може да излезе наяве. "Този случай показа, че украинците са били абсолютно прави за това“, каза един от европейските служители, който като други поиска да остане анонимен, за да говори за чувствителното изтичане. „Сега американците са длъжници на украинците. Те трябва да се извинят и да ги компенсират", допълни служителят.

Пентагонът работи денонощно, за да открие източника на изтичането на поверителни документи, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс".

Министерството на правосъдието на САЩ е образувало наказателно дело за изтичането на документите.

Американски служители в сферата на отбраната казаха, че все още се опитват да оценят мащаба на изтичането на информация, и добавиха, че повечето от документите изглеждат автентични и покриват широк кръг теми, свързани най-вече с руската инвазия в Украйна, посочва британското издание.

Вестникът привежда думите на говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, който каза: "Не знаем кой стои зад това. Не знаем какви са мотивите му ... и не знаем какво още може да излезе на бял свят". Освен за войната в Украйна сред изтеклите документи са и такива, свързани с Китай, Иран, Южна Корея и Израел.

Близо 50 страници документи, видени от в. "Файненшъл таймс", сочат също, че американското разузнаване черпи информация от руски военни на високо равнище и може да получава от тях информация, която ежедневно да предоставя на Украйна.

САЩ се опитват да поправят отношенията си с ключови съюзници след разкритията, че Вашингтон е шпионирал някои от тях, пише в заглавие в. "Гардиън".

Американският министър на отбраната Лойд Остин разговаря с южнокорейския си колега след разкрития, че САЩ са шпионирали вътрешни дискусии в Сеул, свързани с оръжейни доставки.

Разкриването на строго секретните материали представлява най-сериозния удар срещу системата за национална сигурност на Вашингтон от много години насам, като включва подробности за липсата на боеприпаси в Украйна и методите на САЩ за събиране на разузнавателна информация, използвани срещу Русия, отбелязва британското издание.

Египет тайно е планирал да достави на Русия ракети, сочат изтеклите документи на разузнаването на САЩ, пише в заглавие в. "Вашингтон пост".

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е планирал през февруари страната му да произведе 40 000 ракети за Русия и е инструктирал служителите си да държат това в тайна, за да "се избегнат проблеми със Запада".

Част от строго секретен документ с дата 17 февруари обобщава предполагаеми разговори между Ас Сиси и висши египетски военни и също така споменава планове за доставка на Русия на артилерийски снаряди и барут. Според документа Ас Сиси инструктира служителите да пазят производството и доставката на ракетите в тайна, "за да се избегнат проблеми със Запада", посочва американското издание.

В отговор на въпроси за документа и достоверността на разговорите, които описва, посланик Ахмед Абу Зейд, говорител на египетското външно министерство, каза, че "позицията на Египет от самото начало се основава на ненамеса в конфликта в Украйна и ангажимент да се поддържа равно отстояние и от двете страни", като същевременно потвърди подкрепата на Египет за Устава на ООН и международното право съгласно резолюциите на Общото събрание на ООН.

"Продължаваме да призоваваме двете страни да прекратят враждебните действия и да постигнат политическо решение чрез преговори“, заяви той.

Представител на правителството на САЩ, говорейки при условие да остане анонимен, за да се изкаже по деликатната тема, посочи: "Не сме запознати с изпълнението на този план."

"Не сме виждали (обаче) това да се случва", добави той, визирайки предполагаемите планове на Египет да снабдява Русия с боеприпаси.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    92 2 Отговор
    Не може да бъде, те нямат съюзници имат подчинени

    Коментиран от #23

  • 2 Последния Софиянец

    90 6 Отговор
    Китай затяга обръча около САЩ.Даже Франция и Хондурас минаха в жълтия лагер.Мирише ми на война в Пасифика.

    Коментиран от #24

  • 3 Пич

    85 4 Отговор
    Не се криза , а е обир !!! Козяците обраха всички свои съюзници , направо пладнешки !!! И вече никой нищо не иска да им даде !!!
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    86 5 Отговор
    Чичо С(р)ам няма СЪЮЗНИЦИ
    само ВАСАЛИ ‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #22, #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    87 6 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Вчера по Руската телевизия много се смяха че в страните от Източния фронт е включена и България.Те знаят че никой няма да воюва срещу тях.

    Коментиран от #9, #26

  • 7 Грешка

    64 4 Отговор
    Това не са съюзници , а васали. Който не им е и не им съюзник и не им прикляква е враг и диктатор.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пучо Капучо

    57 2 Отговор
    Ами нема пАри! Как няма да има криза със съюзниците?!
    Само с един гол фасон, не става - печатницата се изпечатка, ресурси нема, Русия има, ама бадява не дава, комедиантчето се оказа провал...и резултатите са налице, сичко е точно.

    И по-зле ще става за ФАЩ.
    Ами, Европа дано по-бързо се осъзнае.
  • 11 Кака Пена

    52 3 Отговор
    Оревахте орталъка с тая фалшива новина! На запад може и да мине повторена "1000 пъти става истина"
    Знаем ,че ЦРУ е пуснало партенката, Няма да имам никакво настъпление на Окраинците. Тея партенки бяха и за ядреното оръжие в Ирак и сега излезе на бял свят лъжа че не е имало нищо.

    Колкото на Бил Клинтън , Моника не му е правила фелацио
  • 12 Ганьо

    52 3 Отговор
    Те нямат съюзници, само интереси... За власт и богатство...
  • 13 СЗО

    53 2 Отговор
    Съюзниците тепърва започват да се разочароват от Щатите. Макрон вчера го каза в самолета на връщане от Китай- "Европа трябва да се еманципира от САЩ"

    Коментиран от #16

  • 14 Мишел

    44 2 Отговор
    Отношения със съюзниците?
    Един от очакваните резултати от специалната операция на Русия е напускането на НатО от САЩ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Последния Софиянец

    47 2 Отговор

    До коментар #13 от "СЗО":

    Макрон договори да търгува с Китай в юани вместо в долари.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 време разделно

    53 3 Отговор
    Скоро и "най-верните съюзници" на сащисаните ще се отрекат от тях, Русия направо разказа играта на колективния запад и резултата е очевиден (въпреки че марионетните медии изопачават и крият истината и дават гласност само на евтината кравешка пропаганда). Русия, Китай, Иран, Индия и техните партньори и съюзници променят световния ред и пускат в канала хегемонията на запада, ръководен от краварника. Това се случва от години, но напоследък процесът се ускори (войната в Украйна е преломният момент и катализатор на тези събития) и скоро предстои да видим тоталния крах на колективния запад и неговия модел на съществуване и управление който те се опитват най-нагло да налагат на целия свят. БОГ да пази България и достойните българи и да накаже продажните марионетки, които за власт и пари предадоха народа и Родината! АМИН.

    Коментиран от #46

  • 21 Иван

    28 2 Отговор
    Как така е изтекла......ей така, изтекла е......както юдейската сатанинска Хунта в Киев ще изтече в канализацията.
  • 22 БАЙ Х@ЙМАНЕ

    2 40 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Съюзниците на Россия ... Куба , Венесуела , Северна Корея , Еритрея .. Изводите са си твои ..🤭

    Коментиран от #41

  • 23 Иван

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    ......и вечни интереси.....докато Русия ги унищожи.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Само евреите му го зачукват.
  • 26 ха ха хааа

    1 19 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Гледай само "руския телевизор " , за да разбереш ...
  • 27 Хлъц

    36 1 Отговор
    Руското военно разузнаване ( ГРУ) с един замах,направи" Пет очи" разногледи! Къде сте тръгнали - да играете срещу разузнавателна школа създадена още от времето на Петър Велики,когато във обора са препускали индианци,гонещи бизони с лъкове и копия.

    Коментиран от #34

  • 28 дядото

    28 0 Отговор
    те американците никога не са преставали да шпионират даже съюзниците си и да се опитват да налагат волята си по света.примери -безкрайни,но да се надяваме,че на хората по света накрая ще им писне да са прецаквани
  • 29 Я виж

    20 0 Отговор
    То с тия модерни технологии и по колко пъти фръцкаме знаят а камо ли какво мислим и говорим.Това да вземеш шпионски устройства със собствени пари и после да се вайкаш че те подслушват е мазохизъм.И световните лидери отлично знаят че всяка тяхна дума и мисъл даже веднага се отразява в САЩ и повечето са на служба в техния интерес и против народа.Примери безкрай стига да искаш видиш и да не го забравиш,а като гледам и слушам хората именно тази ни слабост използват лакеите.Вярваме на моментните обещания и забравяме за миналите им прегрешения.
  • 30 Михаил

    31 0 Отговор
    Кочината се разпада. Украйна загуби войната. Русия печели по цялата фронтова линия.
  • 31 амрикосите

    21 0 Отговор
    толкова са го закъсали, че не могат да си опазят тайните вече....
  • 32 Рико анаграмата

    19 0 Отговор
    Какви съюзници ,за слуги става въпрос.Когато анкъл Са1тан каже аqa йте.Те само питат какъв цвят и консистенция.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Путинче

    5 13 Отговор

    До коментар #27 от "Хлъц":

    😂😂😂 Това ако беше работа на руското некадърно разузнаване нямаше цялата информация да излезе в Интернет и да разберем и за египетските планове за доставка на ракети за Русия. Щяха да си траят и да ползват информацията без да показват на целия свят че са се добрали до тая информация. Това е нещо като Уикилийкс на Джулиан Асанч който публикува секретна информация на САЩ. Тоест някой отвътре оглавява информация.

    Коментиран от #36

  • 35 Айдяааа

    21 0 Отговор
    Утече Америката у канала.. Брей, какъв неочакван развой на събитията драги зрители.

    Коментиран от #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 В секретните документи

    18 0 Отговор
    Съюзниците се подслушват.
  • 38 1529

    18 1 Отговор
    сащ не е съюзник той е окупатор

    Коментиран от #39

  • 39 Иван

    15 1 Отговор

    До коментар #38 от "1529":

    Американците мразят конституциите на другите държави.
  • 40 Перо

    17 0 Отговор
    Изтече информация, че малкия, ционистки “цар” в Киев е гол и цялата джендърия е в паника!
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 0 Отговор

    До коментар #22 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ":

    Принцовете от Саудитска Арабия
    и
    Китайските лидери
    НЕ ВДИГАТ ТЕЛЕФОНА ПРИ ПОЗВЪНЯВЯНЕ ОТ БЕЛИЯ ДОМ ‼️
    Изводите помоли някой да ти ги направи ‼️
  • 42 Историк

    17 1 Отговор

    До коментар #35 от "Айдяааа":

    Америка не е утекла в канала,но полека лека почва да утича,бавно но за сметка на това сигурно.Но за сметка на това силната струя увлича васалите директно в канала,като първо са най малките и най слабите.Колко ще отнеме процеса?Едни авторитети казват 20-30 години.Професор Джефри Сакс ,беше по откровен и директен и посочи 10 години.
  • 43 Да не повярваш

    2 10 Отговор
    Някой много е гледал сказките на Валентин Вацев пред Карбовски! Освен това взел, че повярвал и написал статия от свое име.
  • 44 Неверник

    7 0 Отговор
    Чудя се това изтичане на данни да не е планирано нещо не ми се вярва тия медии да са такива защитници на истината
  • 45 Матей

    5 0 Отговор
    Май САЩ подготвят почвата да забъркат каша и в Египет. Суетския канал е апетитно парче
  • 46 7777777

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "време разделно":

    БРАВО ПИЧ, МНОГО СИ ПРАВ, ХАРЕСВАШ МИ! ОПЕРАЦИЯТА В УКРАЙНА Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ДОЛАРА И САЩ! ЩЕ ИМА НОВ СВЕТОВЕН РЕД, КАЗА ГО СИ ДЗИН ПИН НА СРЕЩАТА В МОСКВА, А ПУТИН МУ ОТГОВОРИ-ЗАЕДНО ЩЕ ГО НАПРАВИМ!

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Жоро

    1 0 Отговор
    По голяма глупост не бях чел :D :D Глупост написана за подлогите и предателите на България...Жалко Ватнешко изпълнение :D :D