Last news in Fakti

10 Април, 2023 15:36 1 931 20

Напрежение в пролива! Китай тренира блокада на Тайван по въздух и море

  • китай-
  • тайван-
  • цай ингвен-
  • тайвански пролив

Пекин счита демократично управлявания остров за своя територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол

Напрежение в пролива! Китай тренира блокада на Тайван по въздух и море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай проведе маневри за въздушна и морска блокада около Тайван в понеделник - последния планиран ден от своите учения, съобщава "Ройтерс".

В тях се включи и китайски самолетоносач, а Тайпе алармира за нов прилив на бойни самолети близо до острова.

Китай започна тридневните учения в събота, след като президентът на Тайван Цай Ингвен се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Пекин счита демократично управлявания остров за своя територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол. От своя страна, правителството на Тайван категорично възразява срещу претенциите на Китай.

Китайската държавна телевизия съобщи, че самолети, сред които и въоръжени с бойни ракети бомбардировачи H-6, способни да носят ядрено оръжие, и военни кораби са организирали учения за "формиране на многопосочна ситуация на блокада, обхващаща острова".

"В Тайванския проток, северозападната и югозападната част на Тайван и водите на изток от Тайван китайските сили поеха инициативата за нападение, давайки пълен ход на своите предимства в производителността, с гъвкави маневри, за да завземат благоприятни позиции, и напредвайки с висока скорост, с цел възпиране на опонента", съобщи медията.

Командването на Източния театър на Народната освободителна армия докладва, че самолетоносачът "Шандон" също е участвал в бойните патрули и показа изтребители, които излитат от палубата му.

Тайван следи "Шандон" от миналата седмица в Тихия океан.

Днес Министерството на отбраната на острова публикува карта на дейността на китайските военновъздушни сили през последните 24 часа, която показва четири китайски изтребителя J-15, действащи над Тихия океан на изток от Тайван.

Ведомството съобщи, че тази сутрин са засечени 59 военни самолета и 11 кораба около Тайван.

Вчера самолетоносачът "Шандон" проведе операция във води до японските острови Окинава.

Реактивни изтребители и хеликоптери са излитали и кацали на кораба 120 пъти между петък и неделя, като "Шандон", три други военни и един помощен кораб са се приближили на 230 километра от японския остров Мияко.

Говорител на японското министерство на отбраната заяви днес, че Токио следи военните учения на Китай около Тайван "с голям интерес".

Япония отдавна се тревожи за военните дейности на Китай в региона, като се има предвид колко близо са южните ѝ острови до Тайван.

Съединените щати също заявиха, че наблюдават отблизо ученията на Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време е военен съюз Русия - Китай

    30 7 Отговор
    И ще си го вземат!

    Коментиран от #4

  • 2 да де

    33 4 Отговор
    Ало мисирките още при управлението на Никсън обора признава острова за неделима част от Китай така, че хайде поне един път пишете истината.

    Коментиран от #10

  • 3 Лай Лайен

    35 5 Отговор
    Фон Дер прибрали се , какво стана ? Дали хвана автобуса......?

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 1945

    30 4 Отговор
    Защо краварите не защитават територялната цялост на Китай както тази на Окрайна

    Коментиран от #6

  • 6 1918

    4 34 Отговор

    До коментар #5 от "1945":

    Защо вмирисаните ватници не признават независимостта на Китайската република, току виж после я анексират и нея?

    Коментиран от #9, #11, #16, #17

  • 7 Рико анаграмата

    27 7 Отговор
    Айде да почва патакламата там.След като янките бъдат наритани,и на ум няма да им дойде за Обосрайна.
  • 8 Евроатлантик

    36 5 Отговор
    Казвах ли ви, че Китай няма да тръгне на пряка война, а по азиатски ще блокира тотално Тайван и като изгладнеят там сами ще се предадат. САЩ-ските компании ще останат без чипове и ще вият на умряло, а на Уолстрийт брокерите ще скачат от прозорците...
  • 9 Ами

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "1918":

    Вм ирисано е отвърстието от което си изпълзял преди не знам колко си години.Между другото на колко години си?
  • 10 Леля Стойка

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Краварите го признават, ама не го дават, защото вече е демократизиран, пък Китай не е. Байгън каза, като демократизираме Китай тогава...............
  • 11 1945

    31 4 Отговор

    До коментар #6 от "1918":

    Краварите защо нападнаха Сърбия и отцепиха Косово защо не се застъпиха за нейната територялна цялост
  • 12 Мафани Забуя

    26 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лай Лайен":

    Фон дер Миндер са я пуснали със сал да се пребира,ще снимат сървайвър.

    Коментиран от #13

  • 13 шегичка

    24 2 Отговор

    До коментар #12 от "Мафани Забуя":

    Не бе урсулата са проводили да си ходи с балон и вече наближава обора от към Канада та да проверят реакцията на краварите. .
  • 14 Теке

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Колкколкл":

    Тренировка на гол г@з си е жива окупация
  • 15 Учуден

    24 3 Отговор
    "Пекин счита демократично управлявания остров за своя територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол."

    Защо ли според пропагандата Крим и Донбас са сепаратисти и запада подкрепя Украйна която иска да си ги върне а е против Китай който също иска да си върне една част отделена от него. Защо ли Тайван не са сепаратисти а "демократично управлявания остров" и Косово също не са сепаратисти.

    Когато стане въпрос за Тайван или Косово пропагандата почва да реве за "правото на самоопределение" но когато стане въпрос за Крим или Донбас забравят за това право и почват да ревът за "ненарушимостта на границите".

    Защо така бе господа соросоиди - нали светът ви бил основан на "ценности и правила" ама и вие не ги знаете какви са тези ценности и правила. Защо двойни стандарти - май всеки път както ви е изгодно а приказките за "ценности, правила, ненарушимост на границите, самоопределение" са само пропаганда.
  • 16 Антитрол

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "1918":

    И коя е тази държава "китайска република" защото официалното име на Китай е "Китайска народна република" а на Тайван е "Република Китай". Вземете се ограмотете малко. А "независимостта на Тайван не е призната почти от никого включително и господарите ти.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЧИНГИС ХАН

    2 6 Отговор
    ПО СТРАХЛИВИ ВОЙНИЦИ ОТ КИТАЙСКИТЕ, НЯМА НА ЗЕМЯТА. КИТАЙ Е НА МОНГОЛИТЕ !
  • 19 Наблюдател

    0 4 Отговор
    "Китай тренира блокада на Тайван по въздух и море".........
    Гледах карта как са разположени корабите. Китайските са откъм Китай, тайванските от север и юг на острова и откъм открития океан. Останах с впечатчението, че Тайван блокира Китай, пък то било обратното. Може китойците да са отигравали защита от Тайван...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания