Last news in Fakti

13 Април, 2023 05:42 882 1

Президентът на Колумбия отстрани директора на националната полиция, подкрепял екзорсизъм при залавяне на бегълци

  • колумбия-
  • густаво петро-
  • президент-
  • полиция-
  • екзорсизъм-
  • уволнение

Нито Густаво Петро, нито министерството на отбраната дадоха подробности за причините за уволнението на генерал Хенри Санабрия

Президентът на Колумбия отстрани директора на националната полиция, подкрепял екзорсизъм при залавяне на бегълци - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Колумбия Густаво Петро вчера отстрани директора на националната полиция, който се изказа за извършването на екзорсизъм за залавяне на бегълци, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Нито Петро, нито министерството на отбраната дадоха подробности за причините за уволнението на генерал Хенри Санабрия – ревностен католик, назначен от държавния глава през август миналата година.

Срещу Санабрия обаче се водеше вътрешно разследване от министерството за това дали неуместно си е позволил религиозните му убеждения да повлияят на служебните му задължения.

Санабрия стана причина за започване на дебат за въздействието на религиозните му вярвания върху полицията, след негови изявления в интервю миналия месец, че полицията е извършила екзорсизъм, за да залови наркобосове и партизански командири. Той се изказа много остро и срещу абортите, които са законни в Колумбия.

Макар че е преобладаващо католическа държава с консервативни и религиозни традиции, по конституция Колумбия е светска държава. Петро, който през август 2022 г. положи клетва като първия в историята на страната президент с леви убеждения, каза, че Санабрия никога не би бил преследван заради религията си, но трябва да има разграничение религиозни убеждения и държавата.

Вътрешният министър Алфонсо Прада каза вчера, че напускането на Санабрия няма нищо общо с това, че е изразявал религиозните си убеждения, тъй като правителството уважава свободата на мисълта. Министърът обаче каза, че освобождаването на Санабрия е част от новото начало за националната полиция.

В „Туитър“ президентът Перо благодари на Санабрия за работата му без да посочва защо е отстранен.

Санабрия ще бъде наследен от пенсионирания генерал от полицията Уилям Саламанка, който в момента е консул на Колумбия в Маями.

В интервю за сп. „Семана“ миналия месец Санабрия каза, че полицейските сили са извършили екзорсизъм, за да заловят лидери на банди за трафик на дрога и на партизански групи.

Освен това Санабрия каза, че абортът е „много сериозен грях“, защото предполага „убийство на малък човек, който е в процес на формиране“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.