Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Април, 2023 09:27 4 289 50

Руското военно командване се опитва да убеди Путин да премине в отбрана

  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • евгений пригожин-
  • вагнер-
  • руска армия

Пригожин се опитва да разшири дискусията в руското вътрешно информационно пространство

Руското военно командване се опитва да убеди Путин да премине в отбрана - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руски блогъри предоставиха достатъчно доказателства, за да потвърдят, че украинските сили са установили позиции в източния (левия) бряг на Херсонска област към 22 април, но не в какъв мащаб или с какви намерения. Снимки, публикувани от руски блогър на 22 април, показват, че украинските сили са установили позиции на брега на река Днепър северно от Олешки (7 км югозападно от град Херсон) и са напреднали до северните покрайнини на селището на магистрала E97, както и западно от Дачи (10 км южно от град Херсон). Това се посочва в дневния анализ на ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), предаде News.bg.

Този кадър също показва, че руските сили може да не контролират острови в реките Кинка и Чайка на по-малко от половин километър северно от украински позиции близо до Антоновския мост. Руски блогъри твърдят на 20 и 22 април, че украинските сили са поддържали позиции в Херсонска област на източния бряг в продължение на седмици, установили са стабилни линии за снабдяване към тези позиции и редовно извършват излети в района - всичко това показва липса на руски контрол над района.

Бойната карта на друг блогър твърди, че руските сили не контролират някои острови в делтата на река Днепър югозападно от град Херсон към 22 април, което предполага възможно украинско настъпление на тези острови. Някои блогъри се оплакаха, че ниската скорост на руския артилерийски огън поради прекомерната централизация на руското военно командване е позволила на украинските сили да кацнат на източния бряг.

Руските сили може да дадат приоритет на поддържането на защитата в градски райони като Олешки и Нова Каховка, оставяйки островите в делтата на река Днепър без екипаж. Степента и намерението на тези украински позиции остават неясни, както и способността и желанието на Украйна да поддържа устойчиви позиции в тази област. ISW прекодира територията на източния бряг на река Днепър в контролирана от Украйна едва сега, защото това е първият път, когато ISW наблюдава надеждни снимки на украински позиции на източния бряг заедно с руски доклади от множество източници за трайно украинско присъствие там.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин вероятно се опитва да убеди руския президент Владимир Путин да премине към отбрана преди потенциална украинска контраофанзива. На 21 април Пригожин твърди, че Русия трябва "да се закотви по такъв начин, че да е възможно да се изтръгнат руските сили от техните позиции само с ноктите на противника".

Коментарът на Пригожин последва обсъждането на резултатите от срещата в Рамщайн, ангажиментите на Запада за обучение на повече украински персонал и непрекъснатата военна подкрепа за Украйна. Пригожин също отбеляза, че Украйна ще се опита да "разкъса" руските сили и че Русия трябва да устои на подобни атаки. Пригожин е все по-тревожен в своята неотдавнашна реторика и прави подобни изявления за несигурното бъдеще на руските настъпателни операции в Донбас.

Призивите на Пригожин за укрепване на руската отбрана в окупираните територии и честите дискусии за перспективите на украинските контраофанзиви са забележителни, тъй като показват, че той се опитва да разшири дискусията в руското вътрешно информационно пространство. Русия обаче продължава да провежда настъпателни операции в Донецка и Луганска области.

Пригожин също така препоръчва Русия да се съсредоточи върху задържането на настоящите фронтови линии, вместо да търси повече победи, така че руските сили да могат да възстановят своята бойна ефективност за по-късни настъпателни операции. Пригожин не настоява Русия да прекрати войната и да преговаря с Украйна и Запада, както съобщават някои руски и западни източници, както ISW отбеляза по-рано, но вместо това осъжда фракцията в Кремъл, която се надява да сложи край на войната чрез преговори.

Пригожин всъщност твърди, че Русия трябва да посрещне предстоящото украинско контранастъпление с пълна сила и да се опита да задържи настоящите фронтови линии, без да прекратява войната или да влиза в мирни преговори.

Той твърди, че пауза след кулминацията на украинската атака би позволила на Русия да си възвърне бойната мощ и да изгради националистическа подкрепа в руското общество за подновяване на битката дори в случай на поражение.

Пригожин също така се опитва да предефинира и подкопае някои от ключовите максималистични цели на Путин в Украйна - а именно "денацификацията" и "демилитаризацията" на Украйна - вероятно за минимизиране на информационното въздействие, което може да се получи от преминаването към отбрана и изоставянето на усилията за получаване на повече земята сега.

Руското крайнодясно паравоенно формирование Русич (диверсионно-щурмова разузнавателна група), което улеснява набирането на руски ултранационалистически и нередовни сили, повтори отхвърлянето на Пригожин на целите за "денацификация" и "демилитаризация".

Русич отбеляза, че Русия воюва с Украйна, за да отмъсти за Донбас, за жизнено пространство и боен опит, вместо да се бори срещу украинския "фашизъм" и "нацизъм". Преформулирайки целите на Путин, Пригожин и някои фракции в рамките на ултранационалистическата общност може да се опитват да обусловят руското вътрешно информационно пространство за перспективата за замразени фронтови линии, потенциално близо до първоначалните линии от 23 февруари 2022 г.

Руското военно командване вероятно се опитва да убеди Путин да се обърне и към отбранителни операции, но може да не е в състояние да предаде това послание на Путин. Някои ултранационалистически фигури твърдяха, че руското Министерство на отбраната (МО) сигнализира за усилия за наемане на 400 000 военнослужещи по договор, за да се гарантира, че Русия разполага с достатъчно военен персонал, за да защити съществуващите фронтови линии и ефективно да замрази настоящите фронтови линии в Украйна.

Съобщава се също така, че руското военно командване прехвърля наборници за задържане на руски линии в Крим и може би планира да подготви други ресурси, за да гарантира, че Русия може да задържи някои линии, след като потенциалната украинска контраофанзива достигне кулминацията.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов вероятно са чувствителни към заплахата от украинската контраофанзива, но вероятно продължават да изпращат военнослужещи по договор, за да подсилят безсмислените настъпателни операции по настояване на Путин.

Източници от Кремъл по-рано разкриха, че Путин предпочита лоялността пред компетентността и това чувство вероятно не позволява на Шойгу и Герасимов да се съсредоточат върху създаването на оптимални условия за ефективна отбрана, като отказват да изразходват руски елитни части в изтощителни битки за незначителни печалби.

ISW по-рано отбеляза, че Шойгу и Герасимов вероятно не са успели да убедят Путин да проведе мобилизация през май 2022 г. - въпреки факта, че Русия се нуждаеше от такава мярка, за да възстанови силите, необходими за поддържане на настъпателни операции в Украйна.

Руското военно командване може частично да е поправило обтегнатите си отношения с Пригожин, за да убеди Путин да спре настъпателните операции чрез руското информационно пространство. ISW наблюдава внезапно подобрение в отношенията на Пригожин с руското МО и Кремъл от началото на април. Руското министерство на отбраната, например, започна директно да признава силите на "Вагнер" в ежедневните си доклади за ситуацията и предостави на групата боеприпаси и мобилизиран персонал като подкрепление в началото на април 2023 г.

Пригожин и блогъри, свързани с Кремъл, разшириха твърденията, че синът на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, Николай Песков, според съобщенията служи при "Вагнер" в Украйна - вероятно информационна операция за публично коригиране на отношенията и евентуално повишаване на лоялността на Пригожин към Кремъл.

Преди това Пригожин успя да повлияе на вземането на решения от Путин, като организира назначаването на командири, свързани с Вагнер, и уволнението на некадърни военни служители и проби през близкото обкръжение на Путин с неговите критики към хода на войната.

Руски политически експерт отбеляза, че различни служители на Кремъл исторически са изразявали своите планове и проекти публично, за да убедят Путин да осъществи промени и е вероятно Пригожин да следва същия модел на влияние.

Руското военно командване и избрани представители на Кремъл, които се застъпват за Путин да замрази войната, може да са се обърнали отново към Пригожин, за да повлияят на Путин още веднъж.

Продължаващото настояване на Путин за руски настъпателни операции в Източна Украйна предполага, че групата, която иска да замрази войната по настоящите фронтови линии, не е убедила Путин напълно. Руските сили продължават изтощителните офанзиви за превземане на Бахмут, Авдeевка и Маринка в Донецка област, както и ограничени настъпателни операции в Луганск и западна Донецка област, въпреки нарастващите руски страхове относно заплахата от потенциално предстоящо украинско контранастъпление.

Руската зимна офанзива не успя да постигне амбициозните цели на Кремъл за превземане на административните граници на Донецка и Луганска област до 31 март, но изглежда, че руските сили впоследствие не са намалили акцента върху оперативното си съсредоточаване върху тактическите победи, независимо колко незначителни и скъпи са те.

Руските сили претърпяха значителни загуби в жива сила и техника по време на зимната настъпателна кампания, които в момента ограничават способността им да поддържат настъпателни операции по повече от една ос и това вероятно ще ограничи способността на руската армия да реагира на евентуални украински контраофанзивни операции.

Руските сили не са отговорили на тези ограничения чрез приоритизиране на една ос или чрез провеждане на оперативна пауза по която и да е ос, което би позволило на руските сили да се попълнят и възстановят за решителни отбранителни усилия. Руските сили продължават да разгръщат военнослужещи по договор и оставащи боеспособни части, за да подкрепят настъпателните операции в Източна Украйна, вместо да запазят този критичен резерв от бойна мощ, за да отговорят на украинска контраофанзива.

Бахмут, Авдеевка и Маринка не предлагат значителни оперативни предимства на руските сили и всякакви незначителни тактически успехи по която и да е ос е малко вероятно да подобрят способността на руската армия да се защитава срещу украинска контраофанзива.

Путин може да се колебае да се ангажира с прекратяване на огъня поради влиянието на избрани неизвестни фигури, подкрепящи войната, или поради загриженост за последиците за стабилността на неговия режим. Настояването за тактически печалби предполага, че провоенният лагер, който се застъпва за поддържане на офанзиви на всяка цена, вероятно все още влияе върху решенията на Путин за войната. Евентуално преминаване към подготовка за отбранителни операции преди потенциална украинска контраофанзива вероятно би означавало, че Путин най-накрая е отхвърлил възгледите на провоенния лагер в полза на тези на по-прагматичната група. Евентуалният успех на предстоящата украинска контраофанзива може да определи резултата от тази борба за влияние върху решенията на Путин.

Руските окупационни власти продължават да потискат римокатолиците в окупирана Украйна, вероятно в опит да потиснат украинските религиозни институции извън контрола на Москва. Ръководителят на украинската военна администрация на град Бердянск Виктория Галицина съобщи на 22 април, че руските сили са превзели църквата "Рождество на Пресвета Богородица" в окупирания Бердянск.

Руските пропагандисти обвиниха духовенството в укриване на оръжия и сътрудничество с украинските сили заради предишната им служба като свещеници за украинските въоръжени сили през 2015 г. ISW също съобщи за два други случая на руски окупационни власти, преследващи римокатолици в окупирана Украйна.

ISW по-рано съобщи за въоръжението на религията от страна на руските власти в окупираните територии като част от продължаващ културен геноцид. Руските власти продължават да арестуват персонал, свързан с руската отбранителна индустриална база, което вероятно ще оправдае репресиите и допълнително ще прикрие дейностите на DIB. Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи на 22 април, че е арестувала заместник-началника на лабораторията за изпитване в оръжейния завод "Промтехнология" в Москва по подозрение в държавна измяна.

ФСБ не предостави допълнителни подробности за предполагаемото предателство. Заводът "Промтехнология" участва в разработването и модернизацията на високотехнологични оръжия. Заводът "Промтехнология" твърди, че не е назначавал арестувания служител от март 2021 г.

ISW съобщи за други скорошни арести, които са част от продължаваща репресия, използваща претекст за заплахи. Руски изтребител-бомбардировач случайно бомбардира Белгород на 21 април с две бомби FAB-500, едната от които вероятно се повреди. Руските власти съобщиха на 22 април за наличието на втора, недетонирана бомба, паднала в Белгород.

Белгородските власти евакуираха 3000 цивилни от града, докато сапьорите извадиха и по-късно взривиха бомбата.

Руските власти засега не са дали повече обяснения за причината за случайната бомбардировка. Руският изтребител-бомбардировач или възнамеряваше да хвърли бомбите върху друга цел и една бомба не успя да детонира, или изтребителят-бомбардировач не въоръжи бомбите, за да ги хвърли, и една бомба се взриви неправилно.

Съобщава се, че продължаващите руски усилия за блокиране на евакуациите на ранени войници - вероятно в общи усилия да се попречи на войниците да напуснат зоната на бойните действия - са допринесли за смъртта на някои руски войници. Украинският генерален щаб съобщи на 22 април, че войниците на руската граница са върнали медицински евакуационен конвой от 14 камиона от Луганска област и че някои войници са починали по време на транзит (вероятно в препълнени болници в Луганска област) поради липса на подходяща медицинска помощ. ISW и преди е наблюдавала руските усилия за пренасочване на ранени войници и предотвратяване на тяхната евакуация. Руското командване вероятно възнамерява да попречи на значителен брой деморализирани войници да симулират нараняване, за да избягат от битка, и не е много загрижено за годността на войниците за битка. Този докладван инцидент на руската граница е допълнително забележителен, защото предполага, че остава ясен набор от контролно-пропускателни пунктове, блокиращи трафика и разделящи Русия от нейните "анексирани" територии, подкопавайки руските твърдения, че е интегрирала окупираните украински територии.

Няколко руски и украински източника съобщиха, че Пригожин критикува на 21 април неотдавнашното създаване на това, което той представи като набор от руски частни военни компании (ЧВК), включително ЧВК на Газпром "Поток". Пригожин твърди, че сега съществуват "няколко от тях за всяко създание", като се позовава на няколко големи руски групи, всяка от които стартира своя собствена PMC. Руският блогър Игор Гиркин отговори на 22 април, че ЧВК, различни от Вагнер, не са ново явление. Гиркин се пошегува, че другите ЧВК имат много по-ниски бойни способности от групата "Вагнер", преди групата Вагнер да започне атаката си над Бахмут, но че алтернативните командири на ЧВК са равни на Пригожин във всички останали аспекти.

Депутатът от Руската държавна дума Станислав Наумов призна на 22 април, че руските сили се борят да доставят на войниците необходимите компоненти за оборудване. Наумов заяви, че ще създаде частна военна компания (ЧВК) или онлайн "хипермаркет" за военна техника, за да подпомогне снабдяването на руските сили, ако няма ограничения за такава дейност.

Снабдяването остава основен проблем за руското Министерство на отбраната (МО) и войниците често купуват елементи от собственото си оборудване и медицински консумативи. Блогъри и доброволчески групи често събират предмети като основно оборудване, превозни средства и съставни части за руски войници, косвено демонстрирайки много недостатъци в официалната военна логистика и усилия за доставки.

Руските служители вероятно се борят да финансират помощи и програми за подкрепа на руските войници въпреки продължаващите дискусии за нови начини за увеличаване на привлекателността на военната служба. Главната дирекция за военно разузнаване (ГУР) на украинското министерство на отбраната публикува на 21 април прихванато обаждане от руски войник, в което войникът твърди, че руското командване със задна дата прехвърля войници в други части или ги регистрира като изчезнали, за да избегне извършването на парични плащания за войник при раняване или смърт.

Руският опозиционен източник на новини Mobilization News съобщи на 22 април, че руските вербовчици са премахнали споменаването на издаване на микрокредити от рекламните брошури в Йейск, Краснодарски край.

Известен руски новинарски сайт твърди на 21 април, че заместник-председателят на руската президентска администрация Сергей Кириенко се е срещнал с Надзорния съвет на защитниците на отечеството, за да обсъдят организирането на социална подкрепа и помощ за ветерани и техните семейства. Изданието твърди, че срещата е подчертала, че бойците са "новият елит" на Русия.

Това вероятно е продължение на усилията за увеличаване на привлекателността на военната служба и за удовлетворяване на нарастващия електорат на ветерани.

Руските власти продължават да задържат незаконно и за неопределено време войници, които отказват да се бият в Украйна. Руските опозиционни новинарски източници ASTRA и Mobilization News съобщиха на 22 април, че властите в Пакино, Владимирска област задържат 40 мобилизирани и военнослужещи на договор във военна част без съдебна заповед или образувано дело.

Руските окупационни служители продължават да разширяват мрежите за покровителство в окупираните територии. Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник обяви, че "Единна Русия" стартира проекта "Наш контрол", който ще позволи на местните окупационни ръководители, представители на обществени организации, членове на съвета на ЛНР и жители да инспектират инфраструктурата, възстановена под патронажа на руските федерални споразумения предмети.

Пасечник заяви, че окупационните служители вече са извършили първата проверка в Маркивски район източно от Старобилск със специалисти от Воронежска област. Кремъл вероятно разширява корупционните системи в руски стил към окупираните територии в Украйна. Руските окупационни служители продължават да обявяват планове за инфраструктурни проекти в окупирана Украйна. Председателят на окупационното правителство на Херсонска област Андрей Алексеенко заяви, че Русия ще започне да пуска електрически влакове през май от Хеническ в югоизточната част на Херсонска област до Джанкой в Крим.

Съобщава се, че окупационните власти планират да отворят допълнителни влакови маршрути от Хеническ до Симферопол и железопътна линия между гара Вадим в Преображенка, Каланчак, Мирне, Армянск и Симферопол. И двата заявени инфраструктурни проекта са разположени по протежение на руски наземни комуникационни линии и вероятно са част от текущите руски усилия за възстановяване на железопътните връзки в Южна Украйна - вероятно за подобряване на руските логистични мрежи.

Съобщава се, че Кремъл отделя 410,7 милиарда рубли за поддържане на окупираните от Русия територии в Украйна. Руското държавно издание РБК съобщи, че Донецката народна република (ДНР) ще получи най-големите субсидии от всички окупирани територии - повече от 171 милиарда рубли. Руските субсидии за ДНР са по-големи от предишните трансфери за анексирания Крим през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пропаганда за блеещи

    56 14 Отговор
    От сутрин до вечер, облъчване за блеещи! Така работи САЩ!

    Коментиран от #14, #41, #45

  • 3 Бойко

    24 0 Отговор
    5 см асфалт
  • 4 ЧУДЯ СЕ.....

    44 10 Отговор
    Руското военно командване се опитва да убеди Путин да премине в отбрана.....КОЙ ви "НАШЕПВА" ТЕЗИ ПРОСТО ТИЙ, ПА ДАЖЕ И НИ ГИ НАТРАПВАТЕ ЗА ....ИСТИНИ..........???

    Коментиран от #42

  • 5 да де

    46 4 Отговор
    Най ме кефи, че във фактифейк знаят за всички планове на Путин и руския щаб.
  • 6 Име

    29 4 Отговор
    Как беше - и се събудих с два пръста в контакта, нещо подобно.

    Коментиран от #44

  • 7 Бля,бля

    41 10 Отговор
    много празни приказки! Русия ще победи така или иначе,а който каквото иска да си говори!Слава на Русия!!!
  • 8 Куку

    10 5 Отговор
    Пригожин не взима решенията във Вагнер.
  • 9 вероятно

    33 8 Отговор
    една от най-дългите глупости, която не прочетох. вероятно да. наистина не, вероятно...:)
    Пускайте по-кратки текстове, че да устискаме като ги четем и накрая да се посмеем.
  • 10 ЛИЛИ

    35 11 Отговор
    Няма наивници да Ви четат манипулативните статии! Ако сте Българи сложете Българското Знаме, махнете жълто-синият фашистки парцал от сайта си!

    Коментиран от #38

  • 11 А50

    25 6 Отговор
    В Запорожка област войници от ВСУ преминават на руска страна. Те винаги са си били руски
  • 12 Българка

    8 19 Отговор
    Не разбирам как се очаква Пригожин да повлияе на Путин да се спрат настъпателните акции и да се преустановят атаките за превземането на Бахмут, Авдеевка и Маринка, след като вчера готвачът на затворниците за пореден път се похвали, че Вагнер са превзели Бахмут. Последно Бахмут превзет ли е или още се правят опити за това. Омръзна ми месеци наред по няколко пъти на ден да чета или слушам руските лъжо. Най-разумнен е трети вариант. Всички руски касапи да се изтеглят и освободят от присъствието си цялата украинска територия. Ще бъдат спасени хиляди човешки живота и съдби

    Коментиран от #23, #32

  • 13 Да, бе

    18 5 Отговор
    Толкова много думи само за да кажеш, че не си в час... И нищо да не ви плащат, пак ви е много...
  • 14 няма как

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пропаганда за блеещи":

    дали са 47.7 милиона долара само за България, трябва да си ги заработят наще проп адняци.
  • 15 дечо

    19 4 Отговор
    Много дълга статия в която има много измислици и не я дочетох докрай просто в началото разбрах че това са глупости не се старайте толкова няма нужда
  • 16 РЕАЛИСТ

    14 6 Отговор
    Русия чака украинското контранастъпление, за да ги довърши, ама те само го говорят, но не се решават. Цялата армия в момента на Украйна е 400 хиляди. На фронта са 250 хиляди. От другата страна са 200 хиляди руски бойци с изградени защитни съоръжения. От казармата всички знаем, че за нападение ти трябват 3:1 войски. Всичко е минирано и бункерите чакат украинско пушечно месо.

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ххх

    2 9 Отговор
    Руското военно командване са соросоиди, центаджии на хранилка от козяк. Само Путин, Медведев, Кадиров, Митрофанова и Рогозин са истински мъже и патриоти.
  • 19 Просто човек

    3 16 Отговор
    Слава на Украйна! Победа! Скоро!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дедо ви...

    14 2 Отговор
    Фактите патологични лъжци, и като гледам от къде преписвате от сайта на огнян стефанов завършил военна журналистика в Лвов
  • 22 АЛО, ФАКТИ

    8 1 Отговор
    Кой ли чете такива дълги коментари....
  • 23 Госあ

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Всъщност, най разумно е украинските нацистии детеубийци да се примирят със загубените територии, които и без друго са руски, да де откажат от нато и да се приключи въпроса.

    Коментиран от #28

  • 24 точно така

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Америка сее смърт":

    Напълно вярно, както и това че скоро америка (краваристан) ще бъде само спомен.........тоя път се захванаха с прекалено голяма лъжица за тяхната малка устичка! Изобщо дните на колективния запад са преброени, само дето още не са го разбрали..........после тия дето оцелеят ги чака глад и студ, ама те си го заслужават! А като чуя тъпата евтина пропаганда за "великата украинска контраофанзива" дето ни я пробутват по 100 пъти на ден и направо ми се драйфа, ЗАПАДналите отдавна удариха дъното в жалките си опити да ни промиват мозъците. Може в техните държави това да има успех предвид изпростялото им и зомбирано население но в Източна Европа хората все още могат да мислят рационално и логично и болшинството не вярва на безумните им брътвежи! Дано с Божията Помощ Русия по-скоро победи и освободи света от наглата алчна фашистка сган, която е превзела много държави и ги избива и ограбва за да печели все повече и повече! Слава на Русия, Да Живее България! АМИН.

    Коментиран от #48

  • 25 нпо агент

    13 3 Отговор
    Цял роман написахте..КАПАЦИТЕТ..."укроинци.сили редовно извършват излети в района" казали били от еди кой си институт , а те пък прочели това от някакви руски блогери..накрая го пише бесарабски идиот или укр.агенство унион-унитаз..
  • 26 Я ПА ТОЯ

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    Те руснаците и ппод Киев и Харков минаха в отбрана....пък какво стана.....погром за тях....
  • 27 Аз съм от ссср

    10 5 Отговор
    От факти да нямате пряка връзка със Руското командване?
  • 28 ПУТИН Е АГТРСОР

    5 11 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    На агресора се набива канчето....скоро

    Коментиран от #30

  • 29 Имало едно време

    7 3 Отговор
    Едни соросоидни медийки... Те били разказали.. Дядя Вова, избави ни!
  • 30 Тоест

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "ПУТИН Е АГТРСОР":

    На И на тебе тряа ти набием канчето
  • 31 а стига бе

    8 1 Отговор
    зеления пак е прекалил с белите черто и си мисли ,че е пред москва стига пропагандни инсинуаций факти утре американците ше хлопат на вратите на парламента ни и това ще споделите
  • 32 Квооо

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Речи
    "Омръзна ми месеци наред по няколко пъти на ден да чета или слушам руските лъжо."

    Ами че разкарай се!
    Виж си минусите над всичките псевдо морални про-усръински драсканици!

    Коментиран от #47

  • 33 гладни американски пуделчета

    13 4 Отговор
    Абе,дойчовци,вие наистина ли смятате,че си направя труда да прочета тази огромна помия?Та за това начинание трябва да си взема минимум 3 дни платен отпуск!Четирите бивши украински области са руски от сега нататък-Донецка,Луганска,Херсонска,Запорожка!Колкото силно да лаете,това е положението.Кучетата си лаят,керванът си върви-стара арабска поговорка

    Коментиран от #49

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 мучо

    3 1 Отговор
    аз пък му предложих на вовата още сега да почне да отстъпва.....
  • 37 Сандо

    4 2 Отговор
    Доста се е препотил авторът на този чаршаф.Има ли някой да го е прочел целия?

    Коментиран от #43

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Даааааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пропаганда за блеещи":

    И ХЛЯБ ЗА МУЧАЩИ
  • 42 А бе

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЧУДЯ СЕ.....":

    ИМА ОЩЕ МНОГО ДА СЕ ЧУДИШ !! В РУСИЯ ВЕЧЕ ИМА ПАРТИЗАНСКО ДВИЖЕНИЕ! ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА СЕ ЧУДИШ,ДРУГО НЕ ТИ ОСТАВА!!
  • 43 Даа бе

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Сандо":

    А защо драскаш копейко ,като не си го прочел?
  • 44 Баааууууу

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Име":

    Именитияаааа, не прехвърля неволите си на други!!
  • 45 А бе

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пропаганда за блеещи":

    Трябва да има разнообразие. Русия работи за мучащи!!
  • 46 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    от така подробно списаното,стигнах до извода..........руснаците накрая на есентатази година ще се самоизядат от ГЛАД!
  • 47 Онзи

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Квооо":

    Квоооо ще викаш на баба си в къщи, фашизирана ,ръждясала изкривена копейко!
  • 48 Алооооуу

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "точно така":

    А бре точнотакащияаааа,........... вие този колективен запад го сривате не знаем колко вече години? 45 години го сривахте, ама то взе ,че рухна цялата социалистическа система! След това отново се напъвахте да разтуряте, ама се срути сесесерето! А сега познай от три пъти чий разпад ще наблюдаваме?!?
  • 49 Любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "гладни американски пуделчета":

    След като не сия чел, защо ръсиш толкова обилно злоба и глупотевини?!?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: