Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Април, 2023 04:47 1 707 34

Лула да Силва: Не виждам някой да говори за мир в тази война

  • лула да силва-
  • бразилия-
  • президент-
  • украйна-
  • война-
  • русия

Разбирам европейската гледна точка за конфликта, заяви бразилският президент

Лула да Силва: Не виждам някой да говори за мир в тази война - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва разкритикува руската инвазия в Украйна, но заяви, че никой не говори за мир в това, което той нарече "безумна война", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на посещението си в Испания Лула заяви, че се ангажира да намери мирна формула за прекратяване на конфликта.

"Разбирам европейската гледна точка за тази война. Неприемливо е, че една държава нахлува в друга, но това е война, в която не виждам някой да говори за мир", каза той на бизнес конференция.

Лула разгневи мнозина на Запад този месец, когато призова САЩ и европейските съюзници да спрат доставките на оръжие за Украйна като заяви, че те удължават войната, което накара говорителя на Белия дом да го обвини, че "повтаря като папагал руската и китайската пропаганда".

След тази критична реакция бразилският лидер смекчи коментарите си, а при посещението си в Португалия и Испания той осъди нарушаването на териториалната цялост на Украйна от страна на Русия, посочва Ройтерс.

В Испания Лула отново призова за повече усилия за постигане на мир, "така че Украйна да може да запази територията си", отстъпвайки от неотдавнашното си изявление, че нападнатата страна трябва да направи отстъпки за постигане на мир и Русия трябва да върне наскоро завладяната територия, но може да запази Крим.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    36 7 Отговор
    ЕС, ръководството му, се държи странно.
    Налива масло в огъня, вместо да съдейства за мир.
    Защо ли?
    Защо това ръководство все още ръководи?
    Защо се изкривиха европейските ценности?

    Коментиран от #14

  • 2 Инж

    4 38 Отговор
    Тоя е съвсем обезумял!!! Все едно украинците са виновни, че ги нападнаха???

    Коментиран от #32

  • 3 Гориил

    31 5 Отговор
    Лула да Силва е пламенен привърженик на политиката за укрепване на независимостта на страната на международната арена, развитие на връзките с Русия и поддържане на неутралитет по отношение на украинския въпрос.Това е неговата сила и причината за подкрепата на огромното мнозинство от бразилските избиратели.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 оня с коня

    4 39 Отговор
    Тоя Бриксаджия си е повярвал че ще внуши на Украйна и ЦЕЛИЯ западен свят да клекнат на русия и да молят за Мир,предоставяйки на Тепсия Златна Укр. Земя със всичките й прилежащи Уникални богатства.Ами такъв са си го избрали Бразилците,халал да им е!:)

    Коментиран от #6, #12, #30

  • 6 Гориил

    25 2 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Бразилците избраха по-малката от двете злини.Китай не задушава Бразилия с регулации или изисква блокада на руските зърнени култури и торове.

    Коментиран от #8

  • 7 ха ха

    3 15 Отговор
    Ей, ама тва като ги изпуснат от затвора и вземат, че станат миротворци - кеф ти лула, кеф ти пирожка...
  • 8 ха ха

    2 21 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    Почакай Китай да докопа матушката да видиш как не задушава... Тогава ще се молите на Запада, ама дали пък този път ще да сбъркат с помощта като преди 60 години?... ;)

    Коментиран от #9

  • 9 Гориил

    18 3 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха":

    Твърде късно е за всички да се молят. Сега руските зенитно-ракетни системи и умните бомби говорят.

    Коментиран от #16

  • 10 Ццц

    32 4 Отговор
    Напротив. Руснаците постоянно говорят за мир. Но нашите неповторими медии, за да имат повече кликове от безмозъчните си последователи, го представят като страх от предстоящата офанзива и опит да спечелят време за нова "тайна" мобилизация, която остава тайна за всички руснаци и явна за освирепелия БГ читател. Наркоманската бълха подскача насам-натам и се кани да окупира руски, по волята на народа, територии, макар да е "слуга на народа" и макар да не е уточнено на чии народ слугува, но ние се досещаме. И г-н Да Силва, повече ми харесвахте като казвахте истината, а не с това политическо говорене , макар един посивял паун да ви нарече папагал. Те са си такива, не обичат да не им повтаряш тяхната пропаганда, като знаят колко пари им струва.
  • 11 лулата на мира

    2 17 Отговор
    Този голям миротворец защо не даде на руснаците Копакабана тъкмо да си настроят бази по-близо до гадните американци и от там да ги унищожат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахахаха

    4 12 Отговор
    Е тоя бразилец да каже на Путин и Медведката да говорят за мир
    Те само за ЯО говорят.
  • 14 Хахахаха

    3 18 Отговор

    До коментар #1 от "плюс минус":

    Защо ЕС да се държи странно? Защо Европа трябва да отстъпва? Те не са нападали с война друга държава. Защо Европа трябва да отстъпва и защо Украйна трябва да отстъпва? Ти ще дадеш ли Кърджали на Ердоган ей така, щот му е кеф?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хахахаха

    3 13 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    И кво говорят бе ейййй? За това ли Медведчо всеки ден говори за ЯО. Само то им остана да плашат. Но дали Москва иска да заличи Русия за малка част украинска територия?
  • 17 Иван

    5 8 Отговор
    Незнам кой го пита как ще говориш за мир като фашистите са завзели твоя територия анексират и незнам си какво ако Аржентина вземе половината Бразилия ти ще искаш ли мир пълно с палячовци
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ...

    4 3 Отговор
    Поредния купен от Сорос, нали. Сорос е веУик
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Руският колаборационист

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Кирил Стремоусов(1976 - 2022): "Изконните руски земи са от Африка до Австралия, скоро ще има и там референдуми" и част от неговата песничка:
    "Виждам Прага и Варшава, Будапеща, Букурещ - Все места любими - част от руската държава. Виждам пагоди в Шри Ланка, И Корея, и Китай, Откъдето и да мина с танка, Навсякъде е моят край любим. Виждам Амазонската рекичка, крокодили виждам аз, Моята земя това е - руската страна! Недалеч са пирамиди, пълноводен Нил тече - Мие роден руски бряг. Рус, гордея се с теб! Виждам Вашингтон в далечината, Далас виждам и Тексас, Колко е приятно тук, в Русия, да изпиеш вкусен руски квас."
  • 22 Сега Путин казва:

    5 7 Отговор
    там където има и един руснак, това е част от руската държава и ние трябва да я асвабадим (заедно с територията разбира се). У нас са купили повече от 400 000 жилища най-вече по морето и идва и нашия ред. Проблемът е, че руснаците определено им харесва да живеят в чужбина и не искат в Матушка защото РФ не е социална държава, има много корупция, престъпност, нисък стандарт на живот липсват канализация и много други неща, бил съм там(в СССР). Тя затова е толкова голяма - асвабаждават и анексират, но след време става пак на кочина и продължават нататък. Руска поговорка: Добре се живее не там където сме били, а там където още не сме ходили.
  • 23 Не може един

    2 6 Отговор
    сравнително не голям народ, 2% от световното население и 3% от икономиката да се простира на 13% от земната суша и да иска още територия. Искат всичко на изток от Германия(вкл. и България), искат си Аляска, Калининград, Северния ледовит океан до полюса, всички бивши републики, дори части от САЩ (около Сиатъл)... Ха поспрете се малко.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЦРУ

    2 7 Отговор
    да върне наскоро завладяната територия, но може да запази Крим. според лула, тоест ако някой завладее амазонка от 3млн кв км но и други територии да не се притеснява за загубата на територии а Бразилия ще отстъпи тихо и кротко според кое международно право

    Коментиран от #27

  • 27 На чужд

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "ЦРУ":

    гръб и сто Крима са малко.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Да богата е,

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "РЕАЛИСТ":

    но тия богатства са на 1км под земята, а тя е на 1000км от най-близкия път/ЖПлиния и на 5000км от Москва. За да се добият трябват хора, западна техника, селища, пътища, логистика, преработвателна индустрия и съвременни технологии.
  • 30 Старец

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    ЦЕЛИЯ западен свят е попадналата бедна Европа и издебилясалия САЩ. Погледни на картата каква част от света е това. Не разбираш ли, че на света му писна от американска демокрация. Западния свят пропада вече 30 години и заигравката му с Русия е окончателен край.

    Коментиран от #31

  • 31 Трудно е с

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Старец":

    един пост да се каже къде е демокрация и къде не е. В чист вид тя не съществува никъде. Проследи пътя на бежанците в света. Откъдето идват е тоталитаризъм, мизерия, глад, липса на човешки права, а там където отиват е по-скоро демокрация.
  • 32 Да точно така е

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Инж":

    Зеленски е виновен, че не остави Донецк и Луганск намира, а тормозеше жителите там. Те извикаха Путин за помощ и той дойде. Сега ако Зеленски не продължаваше да ги обстрелва с оръжие на Нато, щеше всички да са в мир. Още ли не го разбра това?
  • 33 лула гер

    0 2 Отговор
    пандизчията
  • 34 Вирус

    0 0 Отговор
    Трябва да повтаря само американската пропаганда хаха