Last news in Fakti

26 Април, 2023 12:40 1 478 19

Китай предприема най-мащабното разширяване на ядрения си арсенал в историята

  • китай-
  • модернизация-
  • ядрени оръжия-
  • ядрен арсенал-
  • ядрена сила

Мозъчният тръст SIPRI изчислява, че Китай има около 350 ядрени бойни глави - малък брой в сравнение със САЩ и Русия. Този брой обаче се разраства бързо и до 2035 г. може да достигне 1500 бойни глави

Китай предприема най-мащабното разширяване на ядрения си арсенал в историята - 1
Снимка: Shutterstock

Китай предприема най-голямото разширяване на своя ядрен арсенал, като модернизира ядрената си възпираща сила с оглед на евентуални бъдещи конфликти със Съединените щати, съобщава "Франс прес".

Мозъчният тръст SIPRI изчислява, че Китай има около 350 ядрени бойни глави - малък брой в сравнение със САЩ и Русия. Този брой обаче се разраства бързо и до 2035 г. може да достигне 1500 бойни глави, според изчисления на Пентагона, публикувани през ноември.

"Китай, изглежда, вече не се задоволява само с няколкостотин ядрени оръжия, за да гарантира своята сигурност", заяви Мат Корда от Федерацията на американските учени.

От първия си ядрен опит през 1964 г. Китай поддържа сравнително скромен арсенал и твърди, че никога няма първи да използва ядрени оръжия в евентуален конфликт.

През последните години при президента Си Дзинпин обаче страната започна мащабна военна модернизация, която включва надграждане на нейните ядрени оръжия, така че не само да възпира враговете, но и да може да контраатакува, ако възпирането се провали.

"Китай предприема най-значимото разширяване и модернизация на своите ядрени сили в историята си", отбеляза Дейвид Лоугън, асистент във Военноморския колеж на САЩ.

Това включва както увеличаване на производството на бойни глави, така и подобряване на способностите за доставянето им с ядрена триада - ракети, самолети и подводници.

"Промените, които се случват, са много значителни" и "ще превърнат Китай от държава, която има ядрен ответен капацитет, в страна, която е третата по големина ядрена сила в света", посочи Ерик Хегинботъм, главен научен сътрудник в Центъра за международни изследвания към Масачузетския технологичен институт.

"Това ще е първия път в историята, когато големите ядрени сили ще трябва да вземат под внимание не един, а двама потенциални ядрени конкуренти, и това ще има последици за ядреното планиране и стабилността навсякъде".

Миналата година Пентагонът съобщи, че Китай "бързо" изгражда съоръжения за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети, с общо над 300 силоза.

Китай подчерта, че поддържа "ядрените си сили на минималното ниво, необходимо за националната сигурност".

Миналия месец пък Си заяви в съвместно изявление с руския лидер Владимир Путин, че ядрена война "никога не трябва да се разпалва".

По данни на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия Китай е похарчил 11,7 милиарда долара за ядрената си програма през 2021 г. - по-малко от 1/3 от това, което се смята, че са похарчили Съединените щати.

Освен това експертите твърдят, че има пречки пред бързото натрупване на атомни запаси на Китай - преди всичко неговите ограничени средства за производство на делящи се материали, необходими за бойни глави. Възможна помощ може да дойде от Русия. На скорошната среща на върха между Си и Путин Пекин и Москва обещаха да засилят ядреното си сътрудничество.

Висши представители на атомната енергетика от Русия се съгласиха да помогнат на Китай в завършването на "бързи реактори", които могат да генерират делящ се материал много по-бързо, отколкото го консумират.

Пекин твърди, че споразумението е за неговата гражданска ядрена програма, но експерти смятат, че то може да се използва и за изграждане на запаси от делящи се материали за бойни глави.

"Технически е възможно Китай да увеличи значително запасите си от плутоний с новите си граждански реактори за бързо делене, като използва гориво, доставяно от Русия", заяви Корда, но допълни, че няма публично достъпни индикации, че страната възнамерява да направи това.

Китай има "много ограничени резерви, които биха ограничили бързото натрупване", отбеляза Грегъри Кулаки, ръководител на проекта за Китай в Съюза на загрижените учени. "Според публичната информация за темпото на развитие на програмата за бърз размножител за Китай ще бъде трудно бързо да произведе плутония, от който се нуждае".

Има много причини противниците на Китай да считат, че обсегът на ядрените оръжия на страната се простира по-далеч от действителния - а Пентагонът има опит в преувеличаването му. Пекин обаче има основателна причина да увеличи своите възможности.

"Китайските стратези се тревожат от възможността САЩ да нанесат обезоръжаващ първи удар срещу ядрените сили на Пекин", отбеляза Логан от Военноморския колеж. Според него ядреното натрупване отчасти ще гарантира, че САЩ не могат да премахнат ядреното възпиращо средство на Китай.

Експерти посочват, че оценката на Китай за това какво представлява надеждно средство за ядрено възпиране може също да се променя и значителните подобрения на ядрените му сили ще го окуражат - особено по отношение на самоуправляващия се Тайван или в оспорваното Южнокитайско море.

Пекин засили натиска върху Тайван и наскоро проведе две мащабни военни учения около острова, който счита за своя територия.

"Основен фактор вероятно е преценката, че е необходима по-голяма ядрена сила, за да се разубеди САЩ от намеса в бъдещ потенциален конфликт в Тайванския проток", поясни Анкит Панда от Фондация "Карнеги" за международен мир. "Възможно е Китай да вярва, че една по-голяма ядрена сила ще понижи риска, който Съединените щати са готови да толерират в ограничен, конвенционален конфликт".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    6 10 Отговор
    Русия да се готви. Китай нито ще си отреже лявата, нито дясната ръка. Трябва да си луд да бомбиш хората от които ти идват 90% от приходите. А суровини има навсякъде и 50% по-скъпо суровини пак си оставаш фабриката на запада и ще купуват от тебе.

    Коментиран от #11, #12

  • 2 Слава на Китай

    10 7 Отговор
    И на свободния свят

    Коментиран от #6

  • 3 Дернев

    18 2 Отговор
    Ако има изненадани, това ще са само евроатлантици. НАТО вън от Европа и изграждане на Европа за европейците сега и веднага. От нея зависи спасяването на света.
  • 4 КОТарАК

    4 17 Отговор
    хартиеният дракон е в пъти по-смешен от бумажната мечка

    Коментиран от #8

  • 5 Хохо Бохо

    13 2 Отговор
    Хамерите да си изберат любимки от снимките.И ако една нощ в Хамерика слънцето изгрее от запад ,значи нещата не са на добре.

    Коментиран от #7

  • 6 Сибирски крепостен

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Слава на Китай":

    Какво общо има Китай със свободният свят, тези курортисти в Бусманци сигурно имат по голяма свобода.
  • 7 КОТарАК

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    навремето от БЛИЦ те знаех като ОХО-БОХО , ОЩЕ ЛИ СИ ЗА РАШКИТЕ?
  • 8 ТИРбушон

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Смешен,смешен,но който се смее последен,най добре се смее.

    Коментиран от #10

  • 9 Ами.....

    3 0 Отговор
    Това е добре
  • 10 КОТарАК

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "ТИРбушон":

    И до сега кой се е смял?? живота ми мина да видя как ще ,,победим запада...
  • 11 Българин

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "...":

    Не и ако краварите ти дължат пари, много пари. Все някога ще трябва да си ги поискаш, ако нямат ще се наложи да ипотекират някой и друг щат.

    Коментиран от #14

  • 12 Мишел

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "...":

    Китай трябва да избира между собственото съществуване и американския пазар. На Китай е ясно, че идва краят на продажбата на китайски стоки за зелени хартийки без покритие. Затова Китай все по усилено продава американските дългови книжа, които притежава (за малко над три години ги е намалил от 1,4 трилиона долара на 840 милиарда), преминава на търговия в юани и още по усилено увеличава броя на ядрените си оръжия, които могат да достигнат САЩ.

    Коментиран от #15

  • 13 Защо пък не

    6 0 Отговор
    Абе да раздават на всяка държавица по няколко ядрени глави, и всеки да въздържа всеки и всеки да може да унищожи всеки..... тогава ще има мир....или пък няма....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ...

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Мишел":

    За кво съществуване говориш бе? Кво им има? Нападал ги е някой? Без запада са умрелу. С какво ще хранят 1.4 млад кираеца... С бомби и руска газ?

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Шаро

    5 1 Отговор
    Всички ядрени се знаят горе-долу кой с колко глави разполага. Ама има един Ким, дето само предполагат за него. А нали се сещате той колко много слуша батко Си....
  • 17 Мишел

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    Имаш много остарели и неверни впечатления от света. Китай в момента е водеща световна научна, технологическа и производствена сила и няма критична зависимост от запада. САЩ смятат, че тя е най голямата заплаха за тяхното световно господство и отправят всякакви заплахи. Китай с пълно право смята, че само ако е голяма военна сила, ще бъде оставен на мира от САЩ ,за да се развива както той желае.
  • 18 Едуард Петров

    1 0 Отговор
    Тази Статия има много основателни Аргументи!
  • 19 Едуард Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    Китай е голяма по територия Страна с изключително трудолюбив народ! Всяка сутрин рано, китайците всички заедно изпълняват Китайски специален Комплекс от ободряващи упражнения, който ги събужда, тонизира, укрепва бързината на реакциите им и повишава работоспособността им! Китай е Древна, Уникална Страна с Традиции от 5000 години!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания