Last news in Fakti

26 Април, 2023 13:10 1 298 2

Бритиш Американ Табако ще плати рекордна глоба от 635 млн. долара

  • глоба-
  • северна корея-
  • санкции-
  • бритиш американ табако

Американските власти заявиха, че споразумението е свързано с дейността на БАТ в Северна Корея между 2007 и 2017 г.

Бритиш Американ Табако ще плати рекордна глоба от 635 млн. долара - 1
Снимка: Shutterstock

Бритиш Американ Табако (БАТ) ще плати 635 млн. долара (512 млн. паунда) плюс лихви на американските власти, след като дъщерно дружество призна, че е продавало цигари на Северна Корея в нарушение на санкциите, съобщи Би Би СИ.

Американските власти заявиха, че споразумението е свързано с дейността на БАТ в Северна Корея между 2007 и 2017 г.

Ръководителят на БАТ Джак Боулс заяви, че "дълбоко съжалява за неправомерното поведение".

САЩ са наложили строги санкции на Северна Корея заради дейността ѝ в областта на ядрените и балистичните ракети.

Споразумението от вторник е между БАТ и американското министерство на правосъдието и Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите.

БАТ е една от най-големите мултинационални компании за тютюневи изделия в света и една от 10-те най-големи компании в Обединеното кралство. Тя притежава големи марки цигари, включително Lucky Strike, Dunhill и Pall Mall.

В свое изявление БАТ заяви, че е сключила "споразумение за отложено наказателно преследване с министерството на правосъдието и споразумение за гражданско уреждане с OFAC, а непряко дъщерно дружество на БАТ в Сингапур е сключило споразумение за признаване на вина с министерството на правосъдието".

Министерството на правосъдието заяви, че БАТ също така е заговорничила за измама на финансови институции, за да ги накара да обработват транзакции от името на севернокорейски организации.

Известно е, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е страстен пушач. Миналата година САЩ се опитаха да накарат Съвета за сигурност на ООН да забрани износа на тютюневи изделия за Северна Корея, но Русия и Китай наложиха вето.

На брифинг във вторник помощникът на главния прокурор на Министерството на правосъдието Матю Олсен заяви, че споразумението е "кулминацията на дългогодишно разследване", като го определи като "най-голямото наказание за санкции срещу Северна Корея в историята на Министерството на правосъдието".

Той заяви, че БАТ е участвала в "сложна схема за заобикаляне на американските санкции и продажба на тютюневи изделия на Северна Корея" чрез дъщерни дружества.

"Между 2007 г. и 2017 г. тези компании, които са трети страни, са продавали тютюневи изделия на Северна Корея и са получили приблизително 428 млн. долара".

Разкрити бяха и наказателни обвинения срещу севернокорейския банкер Сим Хьон-Соп, 39 г., и китайските посредници Цин Гуомин, 60 г., и Хан Линлин, 41 г., за улесняване на продажбите на тютюневи изделия за Северна Корея.

За всяка информация, водеща до арестуването или осъждането на г-н Сим, беше обявена награда от 5 млн. долара (4,4 млн. паунда), а за всеки от другите двама заподозрени - по 500 000 долара (402 905 паунда).

Те са обвинени в закупуване на тютюневи листа за севернокорейските държавни производители на цигари и фалшифициране на документи, за да измамят американски банки да обработят транзакции на стойност 74 млн. долара. Благодарение на тези сделки севернокорейските производители, включително един, който е собственост на военните, са спечелили около 700 млн. долара.

От години Пхенян е изправен пред многобройни кръгове от строги санкции в отговор на изстрелването на балистични ракети и ядрените му опити.

Това обаче не възпря г-н Ким да продължи да развива оръжейната програма на страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.