Last news in Fakti

4 Май, 2023 16:16 782 2

Още проблеми за Нетаняху! Протестиращи блокираха основни пътища, искат бойкот на съдебната реформа

  • израел-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху-
  • ицхак херцог

Министър-председателят на Израел отложи временно приемането на спорната реформата миналия месец след силен натиск от страна на опозиционните сили

Още проблеми за Нетаняху! Протестиращи блокираха основни пътища, искат бойкот на съдебната реформа  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелски граждани и днес излязоха на демонстрации и блокираха основни пътища в страната в знак на протест срещу спорния план на правителството за съдебна реформа, надявайки се по този начин да засилят натиска върху законодателите, след като парламентът бе свикан отново през тази седмица след едномесечна почива, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху отложи временно приемането на спорната реформата миналия месец след силен натиск от страна на опозиционните сили. Двата спорещи лагера се опитват сега да постигнат компромисно решение по съдебната реформа. Но същевременно в знак на недоверие към намеренията на Нетаняху десетки хиляди хора продължават да протестират в различни градове на страната, като най-често протестите се организират събота вечер.

Очакваше се днешните демонстрации да бъдат значително по-малки, тъй като се провеждат в средата на седмицата, но въпреки това демонстрантите явно са надяват да напомнят да законодателите за своето присъствие и за способността си да нарушават спокойствието в страната, отбелязва АП.

Натоварени пътища и кръстовища в Тел Авив и други градове бяха блокирани от десетки протестиращи, развяващи израелски знамена. Демонстрациите се проведоха пред домовете на президента на Израел Ицхак Херцог и на министъра на националната отбраната Итамар Бен-Гвир, който в замяна на временното спиране на плана за съдебната реформа поиска от Нетаняху да му предостави властта над новата национална гвардия, която според критици може да се превърне в негова лична милиция.

Полицията съобщи, че по време на демонстрациите днес има един задържан за нарушаване на обществения ред.

Лидерите на протестите обявиха днешните събития за призив за "равенство", като включиха в критиките си към управляващи и покачващите се разходи за живот, както и освобождаването от военна служба на по-голямата част от ултраортодоксалните евреи. Протестиращите изляха бяла боя във водното пространство, наподобяващо басейн, на площада пред израелския Национален театър в Тел Авив, като по този начин изразиха недоволството си от повишаването на цените на млякото.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да

    2 4 Отговор
    Израелците вече разбират накъде са се подхлъзнали с Нетаняху, ние, обаче с Борисов и Герб - не!
  • 2 Корумпе престъпник

    3 3 Отговор
    Пръв приятел на Шолц и Фащисаните. Израелците им омръзна да ги бодалкат с демократура все за тяхна сметка