5 Май, 2023 18:06 1 578 18

Евростат: Броят на мигрантите, напуснали ЕС, се е увеличил с 23 на сто

  • бежанци-
  • мигранти-
  • европейски съюз-
  • африка

Почти 1 милион души са били регистрирани без разрешение за пребиваване през 2022 г., което е с 59 процента повече в сравнение с 2021 година

Евростат: Броят на мигрантите, напуснали ЕС, се е увеличил с 23 на сто  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече мигранти са получили нареждане да напуснат Европейския съюз през 2022 г. или е било установено, че са останали на територията на блока, без да имат необходимите документи. Същевременно броят на незаконните преминавания на границите остава стабилен. Това съобщи европейската статистическа агенция Евростат, цитирана от ДПА, информира БТА.

Според новите данни, публикувани днес, миналата година общо 422 400 души, или с 23 процента повече, са получили нареждане да напуснат Европейския съюз в сравнение с 342 100 души през 2021 г.

Франция е издала най-много нареждания - 135 650, следвана от Хърватия с 40 525 и Гърция с 33 500, предимно издавани на лица от Алжир, Мароко и Пакистан. Около 96 800 от тях са били депортирани в друга държава от ЕС или извън блока, сочат данните на Евростат.

Почти 1 милион души са били регистрирани без разрешение за пребиваване през 2022 г., което е с 59 процента повече в сравнение с 2021 г. Унгария се нарежда на първо място сред тези държави, следвана от Германия и Италия. Според данните най-голямата част от регистрираните без документи идват от Сирия, Афганистан и Мароко.

С отказ за влизане са 144 060 души, което представлява увеличение от 1 %, а равнищата на незаконно преминаване на външните граници на ЕС остава стабилно през 2022 г. в сравнение с предходната година - 139 000 души. В навечерието на пандемията от КОВИД-19 през 2019 г. нелегалните влизания в Евросъюза достигнаха рекордния брой от над 670 000, припомня ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това го пиша от 2015г.

    18 0 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 2 Ъъъ

    10 14 Отговор
    А за Русия? За Русия никой ли не иска да заминава? Русофили, не искате ли към Русия?

    Коментиран от #4, #5, #7, #13, #14

  • 3 а тукашните поддллогги колко

    13 3 Отговор
    нареждания на икономически мигранти са издали?
    И тук е почнало да се пълни с тях защото им напомня тук за родния край донякъде и като запада пусне мандалото ще се увеличават и тук много но ще страдат следващите поколения

    Коментиран от #9

  • 4 Tъъъпако

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ъъъ":

    В РФ не им трябват камилари "инженери", "доктори" и "учени".

    Коментиран от #10, #16

  • 5 ЕС сам си е виновен.

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ъъъ":

    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, дават им жилище, пари, мед.обслужване и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 6 Мазни лъжи

    9 1 Отговор
    За приспиване на бялото стадо
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 факуса

    6 0 Отговор
    що така ги гоните нещастните люде,а нас ни плюете,че ги връщаме
  • 9 Форда

    7 10 Отговор

    До коментар #3 от "а тукашните поддллогги колко":

    Къде ги видя тези мигранти тук бе? Само преминават, никой не остава. Има 40 000 украински майки с децата си. Това е, и те не са мигранти, а бежанци от войната на Пуутлер.

    Коментиран от #12

  • 10 Те, че са

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Tъъъпако":

    необразовани такива са, обаче все в ЕС искат да ходят, не им харесва "руский мир".
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 не зная какви

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Форда":

    "бежанки" са от окраината на Русия, но това, което виждам, са ТВЪРДЕ охолно живеещи жени с НИКАКВО усещане за война в собствената им сткрана. Имам и съседки в луксозен апартамент. Искаше ми се да виждам такива охорно издържани у нас емигранти и от другите страни като Сирия и Афганистан, където наистина има нещастни хора.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 и само за последната

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ъъъ":

    година пет милиона от украината заминаха за Русия. Не за джендър зоната.
  • 15 В Сирия

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "не зная какви":

    война има само около Идлиб, а в Афганистан въобще няма, какво им е нещастното, 90% от тия бежанци са млади мъже? Голяма част от украинките работят, децата им са в детските градини и училищата. Ако си жена със сигурност им завиждаш, повечето са красавици.

    Коментиран от #17

  • 16 Ъъъъ

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Tъъъпако":

    А русофили не искат ли в Русия? Или русофилите не искат в Русия?
  • 17 За Сирия и Афганистан

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "В Сирия":

    си дал своето мнение - твоя си работа, но не отговаряш за първата част. Израел отдавна спря да дава помощи на "бежанците" укри- мутреси, както ние се чупим да ги ухажваме. Ела при мене - има такива наоколо - да се чуди човек какво правят и откъде живеят толкова богато. Отговори!

    Коментиран от #18

  • 18 Форда

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "За Сирия и Афганистан":

    Кой град и квартал?
Новини по държави: