10 Май, 2023 22:39 4 544 33

Германците вече не искат бежанци?

  • германия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • ангела меркел

Местните власти настояват държавата да поеме по-голяма част от разходите по издръжката на бежанците, но Берлин дотук не е изразил такава готовност

Германците вече не искат бежанци? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия има проблем с издръжката на бежанците: много общини изнемогват под тежкото финансово бреме и искат намесата на държавата. А обществото вече не е склонно да приема още бежанци, сочи актуално проучване.

На мигрантските проблеми в Германия е посветена специална среща на върха, в която участват правителството и министър-председателите на отделните провинции. Местните власти настояват държавата да поеме по-голяма част от разходите по издръжката на бежанците, но Берлин дотук не е изразил такава готовност.

По паричния въпрос консенсус не може да се очаква, смятат наблюдателите. Но по нефинансовите мерки за преодоляването на мигрантската криза е възможно да се постигне договореност. Става дума най-вече за по-строги правила при предоставянето на убежище, ускоряване на обработката на съдебните искове при отказ на убежище и разширяване на списъка от страни, в които екстрадирането на бежанците се смята за безопасно. Плановете на германското правителство предвиждат в този списък да влязат Грузия и Молдова. Освен това полицията ще получи по-големи правомощия да извършва обиски на хората, които предстои да бъдат върнати обратно в родните им страни. Сред планираните мерки е и ускоряването на дигитализацията на процеса по разглеждане на заявките за предоставяне на убежище.

Германците стават все по-критични спрямо приема на бежанци

Срещата на върха се провежда на фона на растяща обществена критика към действията на управляващата коалиция - и по-конкретно за това, че властите обръщат твърде малко внимание на проблемите, възникнали от значителния приток на мигранти в Германия.

Проучванията на Института за изучаване на общественото мнение "Аленсбах" и на социологическия институт Димап показват, че според хората страната е "достигнала предела на възможностите си по отношение на приема на бежанци". В рамките на последната миграционна вълна в Германия са пристигнали почти 1,3 милиона мигранти, от които около един милион са граждани на Украйна. Повечето анкетирани в допитванията (71 процента) заявяват, че са усетили тази вълна, тъй като в близост до тях има настанени бежанци.

Само 39 процента от участниците в проучването поддържат сегашното миграционно законодателство, практически почти всеки втори (40 на сто) иска то да бъде затегнато. В този контекст мерки за улесняване на депортацията, които трябва да бъдат приети на срещата на върха в Берлин, определено могат да породят одобрение сред германското население.

"Хората се радикализират"

Междувременно във все повече населени места в Германия хората протестират срещу плановете за изграждане на бежански лагери. Един от последните примери в това отношение е недоволството на жителите на Упал в провинция Мекленбург-Предна Померания, които категорично не желаят там да бъдат настанени 400 бежанци.

"Хората се радикализират", казва пред АРД жителят на Упал Ян Ахилес. По неговите думи хората са били изправени пред свършен факт и вече нямат доверие на политиката. В Източна Германия вече се е стигало до подпалването на бежански приюти.

Икономически бежанци - не, квалифицирани кадри - да

Картината и в двете допитвания е една и съща - германците виждат в притока на мигранти повече минуси, отколкото плюсове: 55 процента мислят така. При това повечето анкетирани са против премането на чужденци, пристигнали в Германия по икономически причини. Това обаче не означава, че германците са принципно против миграцията, отбелязват социолозите от института "Аленсбах". Населението в никакъв случай не е настроено негативно към мигрантите, уточняват авторите на допитването.

Потвърждението: 55 процента от анкетираните са се изказали в полза на такива промени в миграционното законодателство, които биха осигурили легален статут в Германия на квалифицираните кадри - дори познанията им по немски да са минимални и даже ако нямат сключен договор към момента на пристигането си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цар Долар

    27 66 Отговор
    Май тия скандинавци от Централна Африка не сатолковашантави. Що не се натискат за Райският Руски Мир, където всичко е благоденствие, а се натискат за фалиралият и загнилзапад.

    Коментиран от #3, #27

  • 2 Тошо

    97 6 Отговор
    АМА КОЙ ГИ ПИТА ИЗОБЩО НЕМЦТЕ ЗА НЕЩО.ТЕ СА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ЗАДОКЕАНСКИТЕ СИ ГОСПОДАРИ И ТОЛКОЗ.
  • 3 Плашимир

    62 1 Отговор

    До коментар #1 от "Цар Долар":

    Студенко ин ги е тама! Иначе досега да са напъплили ,ама снега ги плаши. Тоя климат не е за всеки.

    Коментиран от #10

  • 4 Дипломат Турчин

    53 5 Отговор
    Ала бала.Никакви парични проблеми нямат.
    Само не могат да се разберат укрите за бежанци имигранти или бежанци емигранти да ги броят.
    Иначе им трябват роби независио етност и религия!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 така ли

    54 1 Отговор
    Тови гости са поканини от фрау Меркел и евролапачи !Айй НЕ! .....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 да да

    19 0 Отговор
    Да,ама -Не!...
  • 9 Абе това е програма

    70 2 Отговор
    по унищожение на нормалната Европа! Всичките "Урсули", "Бербоци", "Киро про100-и", Деменции, "Сани", "Маи Санди" и подобните НЕ са хора!
    Тези са някакви лабораторни, програмируеми био-същества, поставени уж от нас, но ни унищожават ПО ПРОГРАМА! А сега се сещайте, защо и на кого служат?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ффффф

    41 1 Отговор
    Няма не искам няма не деи . Да стане джунгла
  • 12 Ви да бааа

    55 0 Отговор
    Като не искаха българи сега да теглят

    Коментиран от #16

  • 13 2035-та

    48 1 Отговор
    Двама полицаи в Берлин спират гражданин за проверка.
    След като му вземат документите, единият се обръща към другия:
    Мехмед, виж какво рядко срещано име има този......Франк.
    Просто виц 😉
  • 14 Сега ли

    58 0 Отговор
    Чак сега ли се усетиха.... Поклонете се на баба ви ...
  • 15 123456

    30 1 Отговор
    Що не ги искате, бре ? Да не са им къси карабините ..... Ама как думкат яко ....
  • 16 БЪЛГАРИН

    35 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ви да бааа":

    От къде да ги вземат? И тука в България няма. Много сме малко. Може някои български граждани да им отпуснем, но завинаги без право на връщане. Трябва да си оставим и за нас малко музиканти, хигиенисти и берачи на желязо.
  • 17 Естествен Интелект

    43 1 Отговор
    Като си ги каните - хранете си ги. И пари им давайте да си викнат роднините. Няма по-тъп галош от пръдли.в Ханс.
  • 18 Уса

    51 1 Отговор
    Затова ли бързат да приемат България по навътре,че покрай еврото да ни нахлузят бежанците и дълговете
  • 19 Брат Румен Ралчев

    8 1 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 оставете настрани

    21 0 Отговор
    Германците ги оставете настрани на какво мнение са обаче германките ?!??!?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тъмен субект

    23 0 Отговор
    Верно ли не искат? А като ги посрещаха с мечета къде им бяха главите? Тъпите решения си имат последствия.
  • 25 Как

    15 1 Отговор
    Ще се появи някой фюрер ако продължава идиотската им миграционна политика.
  • 26 бай Иван

    16 0 Отговор
    Ма как така, сега пък не ги искате? Меркел ги кани , вие ги не щете? Ама и ние ги нещем .Още повече ,че това е Вашата нова нация на територията ви. Учете ги ,образовайте ги щото ще сте техни поданици след години и те ще ви управляват. Какво странно нещо е историята . Хитлер Ви имаше и правеше нация от висши индивиди, руси със сини очи, а вие станахте чернокожи и с потури и забрадки за 70-години.
  • 27 бай Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цар Долар":

    "Май тия скандинавци от Централна Африка не сатолковашантави. Що не се натискат за Райският Руски Мир, където всичко е благоденствие, а се натискат за фалиралият и загнилзапад"
    Мили ми Ханс, по една много проста причина. Путин не е канил никой и няма да пусне да се настанят там такива. Въпреки ,че Русия е мултиетническа и мулти религиозна огромна страна. и това си има своите проблеми. Как се управляват 160 етнически групи? А ако дойдат и още, въпреки ,че е мисля една от няй-слабо населените места по Земята? А суровият климат има ли значение? Тия бягат от снега , а минус 20-30 градуса по боси крачета и къси панталонки как се кара? Как е на улицата, като не искаш да работиш , живееш от помощи и общо взето си господар на улицата и някой трябва все да работи за да живее ти?Господар ама докато дойде снежеца и после ще ги събират в чували по улиците.
  • 28 ЕС сам си е виновен.

    21 0 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, дават им жилище, пари, мед.обслужване и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 29 ЕС трябва да

    5 0 Отговор
    изработи един списък със страните в които има войни и, че само оттам се приемат бежанци. Списъкът да се осъвременява ежемесечно и емигрантите от мирните държави да се връщат още от летището/границата щом нямат визи. За всяка от страните в която има война да се процедира избирателно с бежанците и да се връщат в съседна страна на воюващата. ЕС да подпомага тия приемни страни до края на съответната война.
  • 30 Има още

    17 0 Отговор
    да се учат немците. Помним как 2015г. у нас идваха немски правозащитни организации да протестират, че не пускаме на границата бежанците, а сега ни критикуват дето не можем да ги спрем. Спряха да се заядат с нас и за правата на циганите, видяха каква напаст са.
  • 31 Вирус

    8 0 Отговор
    Що така бе дойчото нали ги искахте хахаха
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: