Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Май, 2023 12:48 506 2

Чавушоглу: Зърнената сделка може да бъде удължена поне с още два месеца

  • турция-
  • чавушоглу-
  • зърнена сделка-
  • русия-
  • украйна

Това заяви турският външен министър

Чавушоглу: Зърнената сделка може да бъде удължена поне с още два месеца - 1
Източник: БГНЕС

Споразумението за зърнения коридор в Черно море може да бъде удължено поне с още два месеца.

Това заяви турският външен министър, Мевлют Чавушоглу, след посещение в Москва, съобщава "Укринформ", позовавайки се на CNN Türk.

Още новини от Украйна

"Всъщност удължаването е направено за 2 месеца, мисля, че можем да постигнем резултати, като го удължим поне с още 2 месеца. Мисля, че ще успеем да го реализираме", цитира телевизията министъра, който говори пред журналисти в летището на Анталия.

Турският външен министър каза още, че се е срещнал с руския външен министър, Сергей Лавров, в Москва, за да обсъди редица въпроси, като специално внимание е обърнато на ситуацията в Украйна и Черноморската зърнена инициатива.

През март тази година Русия обяви удължаването на споразумението за зърнения коридор за 60 дни вместо 120 и постави редица условия за по-нататъшното му удължаване. Те включват свързване на Rosselkhozbank към SWIFT, възобновяване на доставките на земеделска техника, премахване на ограниченията върху застраховането и достъпа до пристанища, възобновяване на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, премахване на санкциите срещу руските земеделски компании.

Както съобщи Ukrinform, сделката за зърно е подписана в Истанбул на 22 юли 2022 г. с участието на ООН, Украйна, Турция и Русия. Първият кораб с украинска храна напусна пристанището на Одеса на 1 август. На 17 ноември 2022 г. споразумението беше удължено за още 120 дни, до 18 март 2023 г.

На 18 март вицепремиерът по възстановяването на Украйна, Александър Кубраков, обяви, че сделката за зърно ще бъде удължена с още 120 дни. На свой ред Русия твърди, че споразумението може да бъде удължено само за 60 дни. ООН потвърди удължаването на споразумението, но не посочи срока, който е договорен. По-късно Русия многократно блокира движението на кораби по Черноморската зърнена инициатива.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съдията Дред

    0 1 Отговор
    Турция взема по около 10 милиарда долара средно на година от такси за проливите, но миналата година има сериозен спад. Спре ли търговията с Украйна и Русия, остана да разчитат на нас и Румъния, но това ще са скромни суми.
  • 2 Путин

    0 0 Отговор
    Тамам аби, за колкото желаете с толкова ще я удължим.