Last news in Fakti

18 Май, 2023 16:23 2 492 20

Битката за Турция! Съперникът на Ердоган втвърди тона

  • турция-
  • кемал кълъчдароглу-
  • реджеп ердоган-
  • фетхуллах гюлен-
  • фето

На първия тур действащият турски президент спечели 49,5 процента от гласовете, а лидерът на шестпартийния опозиционен Национален алианс Кемал Кълъчдароглу - 44,89 на сто

Битката за Турция! Съперникът на Ердоган втвърди тона - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съперникът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в президентската надпревара в Турция обвини правителството, че е позволило на 10 милиона „нелегални“ мигранти да влязат в страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

На първия тур действащият турски президент спечели 49,5 процента от гласовете, а лидерът на шестпартийния опозиционен Национален алианс Кемал Кълъчдароглу - 44,89 процента. Социологическите анкети преди изборите сочеха преднина за Кълъчдароглу. За победа на първи тур кандидатът трябваше да спечели над 50 процента от гласовете.

Синан Оган от Алианса АТА получи 5,17 на сто от гласовете, като се очаква тази седмица класиралите се за балотажа кандидати да водят преговори за подкрепата му.

На провелите се също в неделя парламентарни избори управляващата партия на Ердоган Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която е с ислямистки корени, и нейните националистически съюзници спечелиха комфортно парламентарно мнозинство.

„Няма да изоставим родината си на този манталитет, който позволи на 10 милиона нелегални мигранти да дойдат сред нас“, каза Кълъчдароглу във видео, публикувано в Туитър вчера, предупреждавайки, че броят на мигрантите може да достигне 30 милиона.

„Тези, които обичат родината си, елате пред урните“, призова избирателите Кълъчдароглу.

Той не представи доказателства за броя на мигрантите. Турция е приела най-много бежанци в света - около 4 милиона според официалните данни.

Турските власти са заловили близо 50 600 незаконни мигранти тази година към 11 май, а миналата година – общо около 285 000 според данни на вътрешното министерство.

Видеоклипът на Кълъчдароглу е с националистически привкус, което предполага, че кампанията му изоставя предишния по-умерен тон, отбелязва Ройтерс.

Такъв подход може да се разглежда и като опит да се привлекат поддръжниците на Оган, който настояваше за връщане на мигрантите, включително около 3,6 милиона сирийци, разселени от войната на юг.

Във видеоклипа Кълъчдароглу обвинява също така Ердоган в сътрудничество с мрежата на живеещия в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, която Анкара обвини в организирането на опит за преврат през 2016 г. Мрежата е класифицирана в Турция като терористична организация.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    48 3 Отговор
    Битката за Турция , беше спечелена от турците ! Козяците загубиха !!!
  • 2 Последния Софиянец

    7 27 Отговор
    Исках да си купя билет за финала на Шампионската лига но ми казаха че няма да бъде в Истанбул защото след изборите започва Майдан.

    Коментиран от #8

  • 3 честен ционист

    16 2 Отговор
    Какви са тия 10 млн нелегални мигранти в Турция, при положение, че през Ганчоландия преминаха поне няколко милиона надлежно регистрирани камилара.
  • 4 Майна

    34 3 Отговор
    Ами подкарали са го тоя с ,, циониския,, остен.., малко ли пари наляха в него..
    Губят на всички фронтове- Окраина, Африка , Турция , Арабския ,,халифат,,.., отвсякъде..
  • 5 Калпазанин

    28 4 Отговор
    А аз се чудя как може лбгт фен да твърди тон, този клоун поглежда ли се в огледалото

    Коментиран от #12

  • 6 Дякон Унуфрий Араллампиев

    27 7 Отговор
    Трябва ни фигура като Ердоган За съжаление си имаме Габриел Да живее демокрацията
  • 7 Тъп соросоид

    32 2 Отговор
    Кълъчдароглу обвинява също така Ердоган в сътрудничество с мрежата на живеещия в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен

    Ха ха ха американската марионетка обвинява Ердоган в сътрудничество с Гюлен който заедно с краварите му организираха преврат - на това турците му казват "гьонсурат".

    Коментиран от #13, #16

  • 8 ДораТина

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Кажи си че по далече от Истанбул не може да отидете нямате пари, какви ги увъртате.
    Няма пари има проблем.
    Хайде нека сте добре.

    Коментиран от #11

  • 9 Гюро Михайлов

    17 2 Отговор
    Прозападна продажна подлога.
  • 10 Павел пенев

    26 2 Отговор
    На Ердоган му трябваше 1% за да спечели на първи тур, но при балотажа ще победи с 10%. Западните идиоти даваха пари,правиха атентатати, фалираха лирата, провеждаха злостна фашизирана пропаганда и заложиха на този бездарник за да оплячкосат Турция с турска пролет,така както направиха с Унгария и Орбан но уви.

    Коментиран от #14, #15

  • 11 бай васил

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДораТина":

    Той милия и до там не може да стигне ,а ако въобще му се получат нещатат.. такива сороси като него се връщат с смесени чуства като сядат ....
  • 12 Направо

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    И аз се чудя как педофиломан упреква Кемал в Български форум.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ПавЛинка

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Павел пенев":

    Трябват му само 0,6 % а това са процентите на оттеглилия се Мухарем Индже това всъщност са протестни гласове срещу Кълъчдароглу.
    Така че някой хора няма за какво да си блъскате главата вече.
    Пък за гласовете на другия националист нямам думи.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ох завалийката, още храни надежда

    21 1 Отговор
    Той Ердоган ако се кандидатира и в САЩ ще спечели без проблем, тоя си въобразява, че ще го победи в Турция 🤭🤭🤭
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Наблюдател

    9 0 Отговор
    Интересно всички казват, че няма по-удобен за Ердоган противник от Калъчдароглу и сме свидетели тая уйдурма президентски избори по турски! Ердоган ще спечели, но да си представим, че спечели Калъчдароглу, той обещава да изсели 10 милиона бежанци от Турция? И къде ще отидат ако не е тайна? Може би ще се появи нова държава? Това са глупости на търкалета, няма друго по точно определение за такова обещание и по - лесен начин да загубиш балотажа!
Новини по държави: