Last news in Fakti

7 Октомври, 2013 11:55 1 374 0

В Афганистан се ражда династията Карзай?

  • хамид карзай-
  • афганистан

През уикенда изтече срокът за подаване на регистрация на кандидатите в изборната надпревара

В Афганистан се ражда династията Карзай? - 1
Каюм Карзай. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Братът на действащия президент на Афганистан Хамид Карзай - Каюм Карзай изяви своята готовност да участва в изборите за държавен глава, предава Би Би Си.

През уикенда изтече срока за подаване на регистрация на кандидатите в изборната надпревара. Сред останалите 23 кандидата са бившият министър на финансите Ашраф Гани и бившият министър на външните работи Залмай Рашид.

Самият президент Хамид Карзай не може да участва във вота, насрочен за април 2014 г. заради забрана в конституцията.

Хамид Карзай има два последователни мандата начело на Афганистан.

Издигането на кандидатурите продължи буквално до последната минута от крайния срок. Това наложи удължаването му с три часа, за да бъдат приети документите на всички кандидати за поста, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Нур Мохамад Нур.

Световните агенции отделят особено внимание на петима от кандидатите,

които ще се борят да наследят сегашния президент Хамид Карзай. Един от тях е по-големият му брат Каюм Карзай.

Сред останалите се откроява един от лидерите на борбата с талибаните и бивш външен министър Абдула Абдула. Той беше втори на последните избори за президент.

Преизбирането на Карзай през 2009 г. беше белязано с обвинения в измами и почтеността на следващите избори е от ключово значение за стабилността на Афганистан след изтеглянето на НАТО.

Гласуването през 2014 г. ще се проведе месеци преди планираното изтегляне на международните войски и ще бъде тест за готовността на централната власт да гарантира сигурността, коментират международни наблюдатели.

От своя страна говорителят на президента Аймал Файзи заяви, че все пак чужденци ще бъдат допуснати като наблюдатели на изборите, но увери, че правителството може да гарантира справедливостта на вота.

Карзай е единственият избран държавен глава на Афганистан от нашествието на САЩ през 2001 г., което свали от власт режима на талибаните.

Анализатори отбелязват, че хората от президентското семейство са сред най-проспериращите при сегашното управление. Голяма част от тях са с американски паспорти и ще се опитат да задържат „властта в свои ръце“, коментира в. „Ню Йорк таймс“.

Разследване на в. „Ню Йорк таймс“ разкри през април, че пачки долари, опаковани в куфарчета, раници и пазарски чанти, вече над десет години любезно се предоставят всеки месец на канцеларията на Хамид Карзай.

Бивш началник на президентската администрация казва за вестника, че наричали доларите „пари призраци“, с които ЦРУ си купувало благоразположението на афганистанския лидер и на най-близкото му обкръжение, а те от своя страна са имали възможност да се договарят с местните командири.

Тази практика на американските спецслужби действала още от началото на американската операция в Афганистан през 2001 г.

По този начин Пентагонът си осигури бързото напредване на войските и

свалянето на талибанския режим в Кабул.

През 2010 г. най-големият брат на афганистанския президент Хамид Карзай - Махмуд Карзай, попадна в центъра на криминално разследване на федералната прокуратура в южния окръг на Ню Йорк за укриване на данъци, рекет и изнудване.

Междувременно стана известно, че през 2007 г. Махмуд Карзай е взел от Кабул банк заем, за да си купи вила на скъпия курортен остров Палм Джумейрав Обединените арабски емирства на стойност $1,9 млн. Осем месеца по-късно Махмуд Карзай продал вилата за сумата от $2,7 млн. , осигурявайки си печалба от $800 000. Самият Махмуд Карзай твърди, че е изплатил напълно заема от $1,9 млн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: