Last news in Fakti

2 Юни, 2023 10:33 722 7

Инфлацията в еврозоната забави своя темп през май

  • инфлация-
  • евростат-
  • еврозона-
  • ес-
  • данни

Според предварителните данни на Евростат

Инфлацията в еврозоната забави своя темп през май - 1
Източник: Shutterstock

Инфлацията в еврозоната забави своя темп през май, показват предварителните данни на Евростат, официалната статистическа служба на Европейския съюз. Годишната инфлация се понижи рязко до 6,1% от 7% през април, което е най-ниското ниво от февруари 2022 година насам. Средните очаквания на пазара бяха за по-умерено забавяне на инфлацията до 6,3%.

Въпреки това понижение, инфлацията в еврозоната все още се задържа далеч над средносрочната цел на Европейската централна банка от 2%. На месечна база индексът на потребителските цени остана стабилен през май, след като през април нарасна с 0,6%, предаде "Нова ТВ".

Забавянето на инфлацията в еврозоната е предимно поради спада на цените на енергията с 1,7% спрямо май миналата година, след като през април бяха увеличени с 2,4%. Също така се наблюдава забавяне на ценовия натиск в секторите на храните, алкохола и тютюневите изделия, където цените се повишиха с 12,5%, но това представлява забавяне спрямо растежа от 13,5% през предходния месец. Намаление на цените се отчете и в сектора на неенергийните промишлени стоки (5,8% спрямо 6,2% през април) и в сектора на услугите (5% спрямо 5,2% през предходния месец).

Основната инфлация, която изключва цените на храни и енергия, също се забави през май до 5,3% от 5,6% през април, показват данните на Евростат.

Въпреки това забавяне, инфлацията в еврозоната остава на високо равнище, което продължава да предизвиква загриженост в икономическите кръгове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    9 0 Отговор
    трупа се инфлация ама малко по-бавно голяма победа на санкциите е това!
  • 2 ГОЛАТА ИСТИНА

    11 0 Отговор
    Германия отдавна е в рецесия !!! Важното е, че санкциите работят :)
  • 3 Така така

    8 1 Отговор
    Ще ви питам зимата и догодина

    Коментиран от #5

  • 4 Да бе

    9 1 Отговор
    Забавя темпото защото разходите за отопление спряха...Ама инфлацията на стоки и услуги не е спряла-факт.Вече знаем как си играете с цифрите и правите своите стъкмистики.
  • 5 Коалиция СтрахПром

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Така така":

    Тази плоча от миналата година не се ли изтърка ?
    микрофонкова и нова "плоча" ли не може да осигури ?
    Явно санкциите и на това се отразяват.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 12343211

    4 0 Отговор
    Да де по малко пари за топло... Инфлация!!!