Last news in Fakti

2 Юни, 2023 10:55 1 281 5

САЩ и Тайван са подписали търговско споразумение, въпреки съпротивата на Китай

  • тайван-
  • сащ-
  • сделка-
  • търговия-
  • споразумение-
  • китай

Сделката е на стойност милиарди долари и има за цел да засили и задълбочи икономическите и търговските отношения между двете страни

САЩ и Тайван са подписали търговско споразумение, въпреки съпротивата на Китай - 1
Източник: БГНЕС

САЩ и Тайван са подписали търговско споразумение, въпреки съпротивата на Китай, който претендира, че островът е част от неговата суверенна територия. Сделката е на стойност милиарди долари и има за цел да засили и задълбочи икономическите и търговските отношения между двете страни.

Въпреки че официален Вашингтон няма дипломатически отношения с Тайван, те поддържат интензивни неофициални контакти. Търговията между двата партньора достига до десетки милиарди долари годишно. Подписването на търговското споразумение е извършено от представители на организации, които работят за поддържането на двустранните връзки, предаде БТА.

Търговската договореност има за цел да засили и разшири икономическите и търговските отношения между САЩ и Тайван. В изявление на Търговската служба на САЩ се посочва, че това споразумение ще помогне за укрепване на икономическата връзка между двата партньора.

В реакция на тази стъпка Китай изрази своята недоволство. Говорителят на китайското външно министерство, Мао Нин, заяви, че "Съединените щати трябва да прекратят всяка форма на официални контакти с Тайван". Китай продължава да настоява, че Тайван е негова неотделима част.

Тайван е водещ световен производител на високотехнологични продукти и е лидер в производството на полупроводници, които са ключов компонент в електрониката.

На фона на тази новина, главният изпълнителен директор на американската банка "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase) Джейми Даймън планира да посети Тайван след завършването на своето посещение в Китай.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 1 Отговор
    Американското посолство организира довечера протест срещу президента.Пише го на сайта на Козяк.Тези вече не се и крият.Докога ще търпим?!
  • 2 Така така

    6 1 Отговор
    Тайеан е Китай
  • 3 Асен Посолството

    8 0 Отговор
    Тези ббръкнаха и в Китай ..верно Уса съвсем изтрещяха
  • 4 пенко

    4 0 Отговор
    КАКВО ЩЕ ОСТАНЕ ОТ САЩ -ТАЙВАН --- ПРИ ПРИЕМАНЕТО НА НОВИТЕ КАНДИДАТИ В БРИКС --- НОВА СВЕТОВНА ВАЛУТА --- "БРИКС " !?!?!?!? КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ИЗРАЕЛ - ЩЕ ГО СМЕЛЯТ ЛИ АРАБИТЕ --- КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ЦИОНИСТИТЕ В САЩ --- " КУ - КЛУКС - КЛАН " ---ЩЕ ЗАПОЧНАТ ОТ БАНКЕРИТЕ -СЕМИТИ !?!?!?!?!?!?
  • 5 Онуфри

    3 0 Отговор
    Редакцията стига сте ни облъчвали с дезинформация. Китай не претендира че Тайван е китайски. Тайван си е китайски. Китай имат претенции когато някой поддържа сепаратиското правителство на острова. Федералните щати са тези дето им се иска Тайван да се откъсне от Китай. Време е за втори фронт.