Last news in Fakti

3 Юни, 2023 19:30 939 3

Александър Вучич: Ситуацията в Северно Косово е спокойна

  • косово-
  • кейфор-
  • алексадър вучич-
  • косовска митровица-
  • албин курти

В населените предимно със сърби общини на Северно Косово избухнаха сблъсъци в началото на седмицата, след като новоизбраните кметове встъпиха в длъжност

Александър Вучич: Ситуацията в Северно Косово е спокойна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ситуацията в Северно Косово беше спокойна тази сутрин, но протести се проведоха в Звечан и Лепосавич, съобщи сръбската телевизия Н1, пише БТА.

Според местни медии в протеста в Звечан са участвали предимно жени, работещи в сектора на образованието.

Междувременно италиански части от КейФОР и бронирани машини на косовската полиция бяха разположени в Лепосавич. Според информации в социалните мрежи новоизбраният кмет Люлзим Хетеми е напуснал сградата на общината, където се намираше непрекъснато от понеделник.

В населените предимно със сърби общини на Северно Косово избухнаха сблъсъци в началото на седмицата, след като новоизбраните кметове встъпиха в длъжност. Местните избори в областта бяха бойкотирани от косовските сърби, които настояват за създаването на Съюз на сръбските общини. При сблъсъците бяха ранени десетки военнослужещи от силите на НАТО КейФОР и протестиращи сърби.

В интервю за ТВ Прва сръбският президент Александър Вучич каза, че все още не е взето решение дали косовските сърби биха участвали в евентуални нови местни избори в Северно Косово. Той каза, че трябва първо да разговаря с представителите на ЕС и на САЩ за Косово Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар, преди да обсъди темата със сърбите от Косово.

Според Вучич косовските сърби биха спечелили евентуални нови местни избори в района, но важното е какво те биха искали да получат от такова участие в изборите, защото по думите му косовските власти от 10 години ги лъжат за създаването на Съюза на сръбските общини.

От друга страна КосоваПрес пише, че управляващата в Косово партия „Самоопределение“ гледа на европейското предложение за евентуални нови местни избори в Северно Косово като добра възможност за деескалация, но иска гаранции, че Сръбска листа ще участва в тях. Според „Самоопределение“ нови избори не биха били капитулация на Прищина, а са законно право на гражданите в случай, че поне 20 процента от тях ги поискат.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 70 сърби

    1 1 Отговор
    вдигнаха цяло НАТО.Че Турция и тя войски ще праща!Незаконните владения на Джо трябва да се пазят!
  • 2 хммм

    1 1 Отговор
    Ма направо виждаме от снимките...
  • 3 Докато

    0 1 Отговор
    Докато кремълското фюрерче не ви подбъзне
Новини по държави: