Last news in Fakti

7 Юни, 2023 21:45 3 053 18

Президентът Пендаровски: Задължени сме да защитаваме правата на етническите общности в Северна Македония

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • вмро-дпмне

Парламентът на Република (Северна) Македония ратифицира Рамковата конвенция на СЕ за защита на националните малцинства през 1997 година

Президентът Пендаровски: Задължени сме да защитаваме правата на етническите общности в Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Не само като държава, приела Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, но и според конституцията, като най-висш нормативен акт, Северна Македония е длъжна да зачита в пълна степен правата на етническите общности, сред които най-важните - правото на свободно изразяване, култивиране и развитие на своята етническа, културна, езикова и религиозна идентичност и национални особености, правото да създават институции за култура и изкуство и правото на преподаване на техния език на всички нива на образование. Това каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски на тържествената сесия на Комисията за връзки между общностите, проведена по повод 25-ата годишнина от влизането в сила на Рамковата конвенция на Съвета на Европа за защита на националните малцинства, съобщава БТА.

По думите на Пендаровски през последните 20 години въпреки множеството политически и икономически предизвикателства, пред които страната е била и все още е изправена, винаги е било отделяно необходимото внимание и ресурси за защитата на човешките права и свободи, но и е направена огромна крачка напред по отношение на правата на птедставителите на общностите в Северна Македония.

„Последният доклад на Съвета на Европа дава подробна и реалистична картина на ситуацията в Република Северна Македония. В него ясно се отбелязва, че е постигнат значителен напредък в правната защита на правата на лицата, принадлежащи към национални малцинства, особено в областта на борбата с дискриминацията. Беше отбелязан и голям напредък в използването на албанския език в страната, докато на политическо ниво стратегията „Едно общество за всички“ до голяма степен допринесе за приобщаващия профил и подход на културните политики и укрепването на междукултурния диалог”, посочи Пендаровски.

По думите му, все пак има „известно разминаване между законите и практическото прилагане на законодателството и политиките за националните малцинства”, сочейки като пример правната рамка за борба с езика на омразата и определяйки като незадоволително нейното прилагане, за това и езикът на омраза, особено в интернет пространството, също е посочен в доклада на СЕ „като особено предизвикателство”.

Въпреки всички проблеми в тази област, според Пендаровски е справедливо да се каже, че Северна Македония "е високо оценена не само в региона, но и в Европа по отношение на защитата на националните малцинства".

"Разбира се, за да поддържаме и подобряваме това ниво на действителни резултати в бъдеще, трябва да продължим да прилагаме ефективно стандартите на Съвета на Европа и да изпълняваме всички негови препоръки за незабавни действия, защото те идват от една наистина независима и безпристрастна институция с висока репутация", посочи Пендаровски.

Парламентът на Република (Северна) Македония ратифицира Рамковата конвенция на СЕ за защита на националните малцинства през 1997 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само питам

    25 1 Отговор
    Ама вие наистина ли си мислите ,че някой ви припознава дори като слива !!
  • 2 Хихихи..

    23 0 Отговор
    Македония мяза на островно кралство в Тихия океан,на площ колкото Света Анастасия,а кралят има две кози повече и спи под най-голямата палма..
  • 3 хммм

    18 1 Отговор
    Задължени сте да изпълнявате каквото ние ви казваме!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Перо

    24 0 Отговор
    Македонските българи не са измислено малцинство, като египетското, а държавотворен народ, който за една нощ е станал “македонски” с указ на АСНОМ!

    Коментиран от #7

  • 6 Петричката леля

    22 0 Отговор
    Смешно! Най-старата европейска държава се надява да бъде призната от някакво "антично" 25 годишно образувание!!!
  • 7 Перо

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Украинските руснаци не са измислено малцинство, като египетското, а държавотворен народ, който за една нощ е станал “украинсски” с указ на АЗОВ!
  • 8 Пед...ски

    3 4 Отговор
    "Президентът Пендаровски: Задължени сме да защитаваме правата на етническите общности в Северна Македония"
    Защо руснаците не могат ? В Македония не се убиват български деца.
  • 9 Гошо мексиканеца

    10 0 Отговор
    И ако не ни признаеш, какво ще стане, господин прецедент?!
  • 10 Язека

    7 1 Отговор
    По-малечкото джудже се напиня, напиня да порасне, и туковиж се наа..ло!
  • 11 А пък

    18 0 Отговор
    Крайно време е вече да признаете правата и на българското МНОЗИНСТВО, да върнете фамилиите им такива, каквито са били преди 100 години, да върнете езика и писмеността в оригиналния им български вид, да признаете изкуственото помакедончване, и да се извините за репресиите и гоненията спрямо ония българи, които са решили да запазят националната си идентичност ! България цяла сега вази гледа, господин Пендаров !
  • 12 Гошо

    5 0 Отговор
    Преди години Скопие беше ич, сега е коч. Те това се вика еволюция.

    Коментиран от #13

  • 13 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гошо":

    В оригиналният коментар беше написано кич, а не коч. Не знам как се е променило.
  • 14 Миш

    6 0 Отговор
    Ща е маке все е ла.но ама те си го знаят и затова се поддържат.Да са живи и здрави и да не влизат във водата
  • 15 Измислена държава !

    8 0 Отговор
    Безмислено бърборене , нямащо нищо общо с реалността ! Да си признае , че в огромното си мнозинство са пребоядисани българи с промито от сърбите съзнание ! Да се извини за терора над българите които помнят и не се срамуват от корена си !Без друго няма да просъществуват като държава ! Шиптърите ще ги погълнат за 20-30 години !
  • 16 Александър

    7 0 Отговор
    Защо занимавате хората с глупос ти? РСМ- от коя планета е, че не мога да се сетя! Тях ги няма на картата, а вие ми говорите за дър жава, че и република!?
  • 17 Александър

    6 0 Отговор
    От техните автобуси на хърватск ата граница само шалвари слизат!Това националната им носия ли е? Видял съм го с очите си!
  • 18 РЕАЛИСТА

    5 0 Отговор
    Както Джокович и още една сръбска тенисистка казаха в Париж че Косово е Сърбия АЗ ТАКА КАЗВАМ ЧЕ МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРИЯ.
Новини по държави: