Last news in Fakti

20 Юли, 2023 05:30 1 236 9

Кабинетът в Рим няма да променя престъплението "външна мафия"

  • италия-
  • правителство-
  • мафия-
  • премиер-
  • джорджа-
  • мелони-
  • престъпление

Премиерът Мелони се опита да сложи край на фурора, предизвикан от думи на правосъдния министър Карло Нордио

Кабинетът в Рим няма да променя престъплението "външна мафия" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Джорджа Мелони заяви вчера, че правителството няма да променя престъплението „външно участие в мафиотско сдружение“, като с това се опита да сложи край на фурора, предизвикан от думи на правосъдния министър Карло Нордио, предаде италианската новинарска агенция АНСА.

Нордио повдигна въпроса за промени по отношение на това престъпление - става дума за наказване на хора, които не са част от организирани престъпни групировки, но в някаква степен се сговарят с тях.

Аргументът му е, че преследването на този вид действия е резултат по-скоро от съдебната практика, а не от изрични разпоредби в наказателния кодекс, и че би било по-добре да има изрични разпоредби.

Лидерката на опозиционната и лявоцентристка Демократическа партия (ДП) Ели Шлайн заяви в събота, че като предлага промени по отношение на това престъпление, правителството дава лош сигнал за борбата с мафията.

„Нордио отговори на въпроса за външното участие в мафиотско сдружение, но и веднага каза, че това (промяната на престъплението) не е в правителствената програма на дясноцентристите“, заяви Мелони, докато беше в Палермо на проява по случай 31-ата годишнина от атентата на Коза Ностра на Виа д'Амелио, при който бяха убити антимафиотът магистрат Паоло Борселино и петима членове на охраната му.

Нордио се върна към темата и по време на сесия за въпроси в Долната камара днес, като изрази недоумение и възмущение, че след коментарите му е бил обвинен в подпомагане на мафията.

Той повтори, че промените в престъплението за външно участие в мафиотско сдружение „не са част от правителствената програма, не съществуват, няма да бъдат направени“.

Скандалът за външното участие в мафиотско сдружение избухна на фона на напрежението между правителството и съюз на магистратите (ANM) във връзка с правосъдните реформи на Нордио.

Съюзът на магистратите разкритикува плановете на правителството да раздели кариерите на италианските прокурори и съдии, така че вече да не е възможно да се преминава от едната длъжност в другата.

Съюзът също така разкритикува законопроекта за реформа на правосъдието, който има за цел да премахне престъплението „злоупотреба със служебно положение“, да промени текста засягащ престъплението „търговия с влияние“, да ограничи публикуването на информация, получена от подслушване, и да отмени правото на прокурорите да обжалват оправдателни присъди за много леки престъпления.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЕВРОНЮЗ

    1 1 Отговор
    😂 😂 😂 Точно така. Всяка жаба да си знае гьола.. Политиците са си политици, държаници. Другите са бандити и престъпници.. Няма значение че едните използват беднотията и неграмотността на другите да им вършат мръсната работа.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мучо

    1 1 Отговор
    голям политик стана таз "настъпана жаба" бе...............
  • 7 глоги

    1 0 Отговор
    ПремиерКАТА Джорджия Мелони
  • 8 Точен

    1 0 Отговор
    Това име Шлайн не ми звучи италиянско? Знаем ги тия...
  • 9 По-голяма

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Големи балкони":

    мафия от правителствата няма
Новини по държави: