Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юли, 2023 15:40 1 932 47

Украйна: как функционира демокрацията в условията на война

  • украйна-
  • ирина геращенко-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • цензура-
  • демокрация-
  • война

В Украйна политическата власт е концентрирана в една личност. Създава ли това рискове за демокрацията в страната?

Украйна: как функционира демокрацията в условията на война - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Украйна политическата власт е концентрирана в една личност - президента Володимир Зеленски. Освен че е президент, неговата партия "Слуга на народа" разполага и с абсолютно мнозинство в парламента. От началото на войната насам в парламентарните дебати конфронтации почти няма, пише АРД.

Депутатката Ирина Геращенко казва по този повод: "Въпросите, свързани с националната сигурност, изискват днес особена чувствителност и внимание. Но под знака на военното право да се въвежда политическа цензура е лошо. А именно това се случва сега."

Има ли цензура наистина?

Геращенко е представителка на партията "Европейска солидарност" на бившия президент Петро Порошенко. Тя много държи да подчертае, че нейната партия се въздържа от отправянето на критики към правителството и се фокусира върху "единството". Но обвинението в политическа цензура е тежко, отбелязва АРД.

От медията поясняват, че критиката на Геращенко се отнася най-вече до т.нар. "Телемаратон". След началото на войната на Русия срещу Украйна правителството обедини най-големите телевизии в страната в една програма. Около този Телемаратон има спорове, включително поради това, че опозицията почти няма достъп до него.

Неравностойно медийно представяне

Олександър Корниенко, който е заместник-председател на парламента и съпартиец на Зеленски, отхвърля критиките. "Ако погледнете "Телемаратон", ще видите, че участват не само представители на "Слуга на народа", а и други политически сили, най-важните членове на опозицията", казва той. "Не бих казал, че системата на взаимен контрол не се спазва."

Но балансът на тази система на взаимен контрол и на независими медии в Украйна е нарушен, посочва кореспондентът на АРД Васили Голод. Според проучване на украинската организация "Детектор меди" над 60 процента от политиците в "Телемаратон" са от управляващата партия, само четири на сто са от втората по големина фракция "Европейска солидарност".

"Властови център в сянка"?

Геращенко би искала широкият обществен дебат да се възстанови. Тя настоява медиите отново да бъдат допускани до парламентарните дебати и критикува апарата около президента Зеленски като прекалено влиятелен. "Службата на президента не е конституционна структура, но повечето военни въпроси се коментират от съветници на президента", казва Херашчеко и пита: "Кои са тези хора? Кой ги е избрал? Какви са техните пълномощия?".

Началникът на кабинета на Зеленски Андрий Ермак например действа и се държи като един вид вицепрезидент. Освен че ръководи президентската администрация, той има десетима заместници и различни съветници. Сред тях има спорни личности, които са обвинявани в корупция. Хората на Ермак доминират с постовете и туитовете си в политическия дискурс на страната, макар да не са директно избрани, коментира АРД.

Заместник-председателят на парламента Корниенко не смята, че това е проблем. "Мисля, че това може дълго да се обсъжда, но резултатите говорят сами за себе си. Президентът на Украйна днес е най-популярният политик в Европа, един от най-харесваните в света, може би дори най-харесваният." Пред АРД Корниенко изтъква и че всичко това се дължи на усилията на Зеленски, на неговата позиция и на ежедневната работа на неговия екип в президентството под ръководството на Андрий Ермак.

Президентството се е превърнало във "властови център в сянка", казва на свой ред политоложката Оксана Заболотна. Президентът, парламентът и правителство не функционират като противотежести.

Дебатът по темата остава за след войната

"След войната непременно ще трябва да направим преценка на решенията на президента, на кабинета и на парламента. И като общество трябва да си зададем въпроса дали тази система е най-правилната за нас", обяснява Заболотна пред АРД.

Силен парламент, който да ограничава властта на президента - това е идеята зад президентско-парламентарната система на Украйна. Много политолози са на мнението, че тази система трябва да се преосмисли, пише германската медия. Според тях руската агресивна война натоварва украинската демокрация. Но за заплаха за демокрацията почти не се говори.

Ярослав Юрчишин от партия "Глас" прогнозира, че в идните месеци хората ще настояват за стъпки към членство в ЕС и НАТО, антикорупционни реформи и повече върховенство на правото. Въпреки единството в момента политическата конкуренция в Украйна постепенно се завръща, обобщава АРД.

Автор: Васили Голод WDR


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Очуден

    62 2 Отговор
    Все пак е цинично, когато се говори за хитлерова демокрация, не мислите ли?
  • 2 Сандо

    58 2 Отговор
    Украйна ие демокрация???Вие или се шегувате,или лъжете,или и двете едновременно!
  • 3 Бай Иван

    21 10 Отговор
    Каква пък демокрация действа в страни като Украйна, Русия или Беларус?
    Смешна статия.
  • 4 ФАШИЗМЪТ В УКРАЙНА

    50 3 Отговор
    трудно може да се нарече ДЕМОКРАТИЧЕН. Там убиват хора с различно мислене....
  • 5 Джамбaза

    55 1 Отговор
    Статия след статия, след статия...
    Да не се е случило нещо с контранаступа?

    Коментиран от #20

  • 6 ДЕМОКРАТИЧЕН ФАШИЗЪМ

    49 2 Отговор
    Това май е нова форма на интелектуален мазохизъм. Направо сте жалки. наркомана и нацистите от Азов със свастики по гърба - големиии демократи.. Накъде върви тоя свят
  • 7 провинциалист

    39 0 Отговор
    "как функционира демокрацията в условията на война" - много по-бързо. Тук ни изселват, циганизират и налагат "ценности", там директно си ги трепят.
  • 8 не ги

    25 2 Отговор
    взеха в нато щото в украйна е диктатор . Спец подразделението е от наркомански нац. гвардейци . Искаха 3 райх преди 5 месеца в ФРГ и ги арестуваха .
  • 9 Перо

    36 2 Отговор
    Каква “демокрация”, какви 5 лв.? След военния преврат през 2014 г. и двата последващи ционистки режими управляват по измислени от тях правила при едноличен диктаторски начин! Какви партии, какви избори, без заповед от горе, по вертикала, на човека със засекретените доходи и сметки!
  • 10 да не им

    20 0 Отговор
    се възхищаваме, не са ок
  • 11 иваило

    33 2 Отговор
    демоКРАЦИЯ и фашизъм хммммммм и как се случва това ?украйнски депутати на малдиви,на зеления половинката му обикаля да проси пари оръжие но и марковите бутици не пропуска !!!! бедния народ се бие за инатересите на краварите честито
  • 12 РЕЖИМЪТ В БРЮКСЕЛ

    31 1 Отговор
    намира все повече подкрепа в Киев. Гласувайте да станат почетни членове на ЕВРОПА. И ТРОЙНО УВЕЛИЧЕНИЕ на СНАРЯДИТЕ . За Демокрацията в Украйна разбира се. Ние в България даваме каквото имаме, дадохме хотелите, сега снаряди , БТРи, после танкове най-накрая и нас ще дадат от ПОСОЛСТВОТО., Таз земя хубава не им трябва пълна със славяни
  • 13 САЙТЪТ МИРОТВОРЕЦ

    32 1 Отговор
    е ли демократичен или е фашистки. Определете се най-после
  • 14 зелю

    26 1 Отговор
    ТО ФАШИЗЪМ И ДОКРАЦИЯ НЯМАТ НИЩО ОБЩО
  • 15 Хехе

    36 1 Отговор
    ... демокрация... те знам вече на кой свят сме...
    Днес укравермахтът от рано сутринта се е втурнал да напада в Запорожко направление със 100 танка и бронемашини. Вече са унищожени 22 танка и 10 Брадли, 100 трупа... По тъмно ще видим каква ще е сводката.
  • 16 Естествен Интелект

    27 0 Отговор
    Изваждат те от колата в движение, или те гонят из поляните - хипер демокрация...
  • 17 Объркано Атлантиче

    35 1 Отговор
    Каква демокрация в на тоталитарна държава ?
    За ООН - УКРАЙНА ВЕЧЕ НЕ Е ПРАВОВА ДЪРЖАВА!
    Според доклада на Върховния комисар на правата на човека Украйна вече не е правова държава. Има системни арести без съд, отвличания. В тайните затвори задържаните граждани са подложени на мъчения, малтретиране, сексуален тормоз и изнасилване. Всичко това се случва с подкрепата на сегашните украински власти.
    Възползвайки се от военното положение, Върховната рада промени Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, за да даде на властите в Киев по-широки правомощия за задържане на украинци, за които се твърди, че представляват заплаха за националната сигурност.

    „Разпоредбите на украинското законодателство, както е изменено, отдавна са надхвърлили позволеното от принципите и нормите на международното право за правата на човека, дори по време на извънредно или военно положение“, се казва в доклада.
    Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека отбелязва, че в украинските затвори гражданите са подложени на изтезания и малтретиране, за да бъдат изтръгнати самопризнания. „Изтезанията и малтретирането са били използвани за изтръгване на признания или информация, или за принуждаване на задържаните към сътрудничество, за изнудване на пари и имущество и за наказване, унижаване и сплашване“, се отбелязва в доклада.
    -- I crimini (certificati dall’Onu) di Kiev e la vergognosa complicità occidentale --
  • 18 Псевдоним

    25 1 Отговор
    За демокрацията не знам, но идиокрацията е на ниво.
  • 19 Някой

    27 1 Отговор
    Краткият отговор е никак! Щото няма демокрация в Украйна. Няма опозиция, няма избори, няма свобода на изказване. Убиха я фашистите. С помощта на амероиканските им господари и европейските пудели.

    Коментиран от #28

  • 20 Блогър от Москва

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "Джамбaза":

    Само днес 22 танка и 10 БМП украински са дали Фира край Орехово
  • 21 yкpонюз

    24 1 Отговор
    Малко зелено диктаторче шефче на партията "Слуга на САЩ" !

    Коментиран от #25

  • 22 Гост

    24 0 Отговор
    Побъркаха се вече от отчаяние и безизходица евроатлантиците, пропагандата им става все по некадърна и съшита с бели конци. Но пък да наричаш "демократична държава" Украйна, чието най демократично постижение е бруталната репресията срещу свещеници и монаси... малко прекалено идва дори за такива като Дойче вече!
  • 23 Дедо Z

    23 1 Отговор
    За каква война се говори тук, като Украйна не е обявила такава, а Русия обяви СВО! Иначе словосъчетанието "Украйна, демокрация", си е чист оксиморон! Зеленски спечели изборите с куп лъжливи обещания, от които не изпълни нито едно! Смаза опозиция, медии, църква и т!

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Интересни

    4 13 Отговор

    До коментар #21 от "yкpонюз":

    думи от слуга на москва.
  • 26 всички

    1 15 Отговор

    До коментар #23 от "Дедо Z":

    демократични партии имат нюанси, копейките (нацистите) са еднакво гнусни, независимо от мястото или времето
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 днешните

    2 24 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    убийци са московците. Не се опитвай да прехвърлиш варварщината върху други.
  • 29 Това па

    29 0 Отговор

    До коментар #27 от "руснаците":

    Срама е за бандерите и сатанисти, нацисти, цеинисти и хазсрска с.п.е.р.м.а. Руснаците винаги са помагали. При големия пожар в Ст. Загора, всички партньори ни отказаха . Германия поиска невъзможна за нас сума. Само Русия се отзова безплатно. Още има клипове в нета. Хората ги изпратиха с цветя и пити.И викаха -Да живеят братушките.
  • 30 Руснаците

    22 0 Отговор

    До коментар #27 от "руснаците":

    Единствени се отзоваха в Италия при голямата смъртност от К19 с мед самолет и лекари. Носеха им медикаменти и маски. А италианските приятели през това време се караха за маски и лепнаха, предназначените за бедните страни от Африка, маските
  • 31 смях

    12 0 Отговор
    Ами... не функционира!
  • 32 В тоя

    20 0 Отговор
    Бандеростан демокрация. Я не ме разсмивайте. Хахаха
  • 33 ГЕТО

    20 0 Отговор
    С ТАЯ ПУСТА ДЕМОКРАЦИЯ РАЗБИХТЕ ОЩЕ ЕДНА ДЪРЖАВА
  • 34 Нда

    0 18 Отговор
    Като не знаете,некоментирайте! Украйна е много по демократична от и украинците за разлика пак от нас си знаят правата!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ТаУмВзе

    18 0 Отговор
    Когато окраинското наци бълнува за демокрацийка в Праведната Пропаганда ли? Бухахахха
  • 37 Тиква

    23 0 Отговор
    Смехории на грил! Жестока статия, уникум….
  • 38 незнайко

    7 0 Отговор
    В условията на война и точно в Украйна ДЕМОКРАЦИЯТА не съществува !!! Думата демокрация е измислена точно от тези КАПИТАЛИСТИ които подтикнаха Украйна и предизвика хаоса за тази война !!!
  • 39 ШАЛТЕТО

    5 0 Отговор
    Слугата на народа-направи една последна услуга-Бум!
  • 40 сноу

    2 0 Отговор
    Дрън,дрън ..че пляс .и-и ..халал и хак да им е най харесвания...
  • 41 Каква демокрация бълнувате!

    4 0 Отговор
    Украйна е фашистка държава!Партиите са забранени,всеки който изкаже несъгласие с властта бива съден и вкаран в затвора! Горят публично книги,служат на идола си Бандера,доказан фашист! Демокрация ха ха ха !
  • 42 Като прочетох

    3 0 Отговор
    статията става ясно, че на Еленски му скрояват все повече шапката. По става ЦРУ традиция, нашето момче накрая го правим курбан. Щом ДВ "от нищото" се присетиха ,че има проблем в Украйна с любимата дъвка "демокрация", прави му сметка.
  • 43 пенко

    3 0 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТ Е ЕВРЕИН ЦИОНИСТ И МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ Е ЕВРЕИН ЦИОНИСТ--- ЦРУ ВЛАГА И ВЛАГА ДОЛАРИ - ДНЕС ЦРУ СЕ ВЛАДЕЕ ОТ ЕВРЕИ ЦИОНИСТИ - ПРИ ФБР Е МАЛКО ПО- РАЗЛИЧНО --- БЕЛИТЕ И ИРЛАНДЦИТЕ ИМАТ НЯКАКВО ВЛИЯНИЕ !!!!!!!!!!!!?????????
  • 44 Тея са баклуци

    1 0 Отговор
    ОООООО, МА ТОМА DW ЛИ СА ПАК. НЕ НЕ , НЕ ГИ ЧЕТА , СЪЖАЛЯВАМ. ЧАО!
    !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Читател

    2 0 Отговор
    Демокрацията по време на война в Украйна функционира както в България където засега няма война - тоест никак не функционира. Украйна се управлява директно от Вашингтон ,а България директно от ПОСОЛСТВОТО. И двете държави са в колониална зависимост от САЩ. Каквото се заповяда на продажническите им правителства това става.
  • 47 Стършел

    1 0 Отговор
    Демокрация=избори! От кога там няма Избори!?
Новини по държави: