Last news in Fakti

12 Август, 2023 08:45 3 753 98

ISW: Украинската контраофанзива задържа елитни руски части край Бахмут

  • украйна-
  • контраофанзива-
  • руски части-
  • бахмут

Понастоящем изглежда, че Русия не разполага със значителни налични сили, които би могла да привлече за подкрепления, без да застраши други сектори на фронта, се казва в анализа 

ISW: Украинската контраофанзива задържа елитни руски части край Бахмут  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Практиката на Русия да извършва странично пребазиране в ключови сектори на фронта вероятно допълнително ще отслаби руските отбранителни линии като цяло, тъй като както руските, така и украинските операции фиксират руските части в определени сектори на фронта. Тези странични подкрепления вероятно ще нарушат руските настъпателни и отбранителни операции в секторите, от които са изтеглени, и заплашват бързо да влошат състоянието на силите, които руската армия използва като подкрепления.

Това се казва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от news.bg.

Понастоящем изглежда, че Русия не разполага със значителни налични сили, които би могла да привлече за подкрепления, без да застраши други сектори на фронта. Украинските контраофанзивни операции привлякоха елитни руски формирования и части в района на Бахмут и продължават да ги задържат там.

Руските сили също така ангажираха значителен брой сили за локализирани настъпателни операции в районите на Купянск и Сватово, които имат за цел по подобен начин да изтеглят украинските сили от районите на украинските контраофанзивни операции.

На 11 август украинските сили отбелязаха значителен тактически напредък в западната част на Запорожка област на фона на продължаващите контраофанзивни операции на поне три сектора на фронта. Публикуваните на 11 август геолокационни кадри потвърждават, че украинските сили са достигнали до северните покрайнини на градчето Роботине (на 10 км южно от Орихов) в западната част на Запорожка област, въпреки че постоянството и обхватът на тези позиции засега не са ясни.

От седмици украинските сили провеждат редовни наземни атаки към Роботине като част от операциите си, насочени към отслабване на руската отбрана. Способността на украинските сили да напредват към покрайнините на Роботине - за чиято защита руските сили са посветили значителни усилия, време и ресурси - остава значителна, дори ако украинските успехи са ограничени в момента. Геолокационни кадри, публикувани на 11 август, показват, че украинските сили са напреднали в Урожайне (на 9 км южно от Велика Новосилка) по граничната зона на Донецко-Запоризката област. Руски блогъри твърдят, че на 10 и 11 август украинските сили са изтласкали руските сили обратно в селището.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили контраофанзивни операции в направленията Бахмут, Бердянск (гранична зона Донецк-Запорожка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област).

Изглежда, че украинските контраофанзивни операции принуждават руските военни да пренасочат руските сили, защитаващи се в западната част на Запорожка област, което показва, че украинските усилия там могат значително да влошат руската отбрана. Руски военни блогъри твърдят на 11 август, че елементи от 7-а гвардейска въздушнодесантна дивизия (ВДВ) участват в тежки боеве край Роботине в западната част на Запорожка област, а ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров твърди на 10 август, че елементи от батальона "Восток Ахмат" сега се отбраняват край Роботине.

Елементи от 42-ра мотострелкова дивизия (Южен военен окръг) на 58-а комбинирана армия са основното руско формирование, отбраняващо се непосредствено южно от Орихив от началото на контраофанзивата, като елементи от 22-а и 45-а отделна гвардейска бригада Спецназ (Главно управление на Генералния щаб на Русия) и 810-а пехотна бригада на Военноморския флот (Черноморски флот) подкрепят руските отбранителни операции в района.

Пристигането на 7-а дивизия ВДВ и елементите на "Ахмат" в района на Роботине представлява първото изрично ангажиране на нови руски формирования и части в района.

Кадиров постоянно изпраща елементи на "Ахмат" в предполагаеми критични сектори на фронтовата линия, за да спечели благоволението на руския президент Владимир Путин, а неотдавна изпрати елементи на "Спецназ" "Ахмат" в района на Клишчиевка, южно от Бахмут, в отговор на украинския напредък в района.

Руски източници твърдят, че елементи на 7-а ВДВ са се разгърнали от източния (левия) бряг на Херсонска област в посока Запорожие след разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) на 6 юни, а по-късно ISW наблюдава елементи на дивизията, които се защитават от украински контраофанзивни операции в района на Старомайорске по административната граница между Запорожка и Донецка област през юли.

Седма дивизия на ВДВ вече е разделена най-малко на две, а може би и на три оси на фронта. Руските военни блогъри предлагат различни мнения за това дали елементи от 7-ма дивизия ВДВ са се изтеглили изцяло от района на Старомайорске, след като украинските сили са превзели селището на 27 юли.

Елементи на дивизията са останали в Херсонска област, за да се защитават от украинските действия на левия бряг на река Днепър.

Елементи на 7-ма дивизия ВДВ може да са пристигнали в западната част на Запорожка област по-рано, въпреки че за първи път руски източници твърдят, че руското командване е ангажирало тези елементи да се бият в района. Елементи на 42-ра мотострелкова дивизия продължават да се отбраняват край Роботине и ISW не е наблюдавала елементи на дивизията да се изтеглят от района, което показва, че пристигането на 7-ма ВДВ дивизия и елементи на "Ахмат" вероятно не предвещава ротация на основните руски бойни сили в посока Орихов.

Тези вероятни странични премествания предполагат, че украинските контраофанзивни операции значително са влошили състоянието на съществуващите отбраняващи се руски сили в района и са подтикнали руското командване да изпрати тези елементи за укрепване на руската отбрана в този критичен сектор на фронтовата линия. Липсата на руски оперативни резерви означава, че руското командване ще трябва да извършва повече странични премествания, ако иска да укрепи определени сектори на фронта в бъдеще.

Дори ако руското командване реши да прекрати локалните настъпателни действия в тези райони, вероятно ще е необходимо известно време, за да могат руските сили да намалят темпото на операциите си и да изтеглят силите си за странично пренасочване, без да отворят районите на фронта за успешни украински контраатаки. Ограниченото руско странично преместване на елементи от 7-а дивизия на ВДВ от левия бряг на Херсонска област през юни изглежда създаде условия, които позволиха на украинските сили да действат по-свободно в района, а украинските сили вероятно ще използват по подобен начин отслабените руски групировки в други райони на фронта, където активно провеждат настъпателни операции, в случай на по-нататъшни руски придвижвания.

От друга страна, украинските сили поддържат резерви, които им позволяват да ротират частите, вместо да разчитат на преместване на части, провеждащи отбранителни и настъпателни операции, в други сектори на линията без почивка.

Поради това украинските сили вероятно могат да поддържат необходимия боен потенциал, за да продължат да деградират руските сили, отбраняващи Южна Украйна и района на Бахмут, като същевременно ограничават руското напредване по линията Купянск-Сватово-Кремина. Руските странични размествания вероятно ще увеличат вероятността руските сили да трябва да се оттеглят на подготвени отбранителни позиции без значителна подкрепа в случай на украински пробив.

По този начин по-нататъшното влошаване на състоянието на отбраняващите се руски сили създава възможности всеки украински пробив да бъде потенциално решаващ.
Изглежда, че руските сили засилват настъпателните си операции североизточно от Купянск, вероятно за да отвлекат украинските сили от по-важните от оперативна гледна точка райони на фронта. Известен военен блогър, свързан с Кремъл, твърди на 10 август, че руските офанзиви по протежение на фронтовата линия в района на Купянск са принудили украинските сили да избягат в Петропавловка (на 7 км източно от Купянск), и твърди, че руските сили заплашват да сринат украинската отбрана в района.

Военният блогър прогнозира, че руските сили ще превземат Петропавловка през следващите два дни и ще продължат да настъпват към Купянск.

На 11 август военният блогър заяви, че руските сили наскоро са превзели 30 украински "опорни точки" в посока Купянск по широк фронт от Купянск до Кисливка (на 20 км югоизточно от Купянск).

Друг руски блогър твърди на 10 август, че руските сили са навлезли в покрайнините на Синкивка (9 км североизточно от Купянск) и са на по-малко от 10 км от предните отбранителни линии на Украйна.

ISW не е наблюдавала визуално потвърждение на руските твърдения за напредък североизточно от Купянск. Руските военни блогъри неколкократно са изказвали твърдения за обширен руски напредък югозападно от Сватово, а ISW освен това не е наблюдавала визуално потвърждение на тези твърдения, въпреки че тези твърдения вече са отпреди няколко седмици.

Възможно е руските сили да са увеличили настъпателната си активност по линията Купянск-Сватово-Кремина, за да се възползват от оперативното съсредоточаване на Украйна на други места и да отвлекат украинските части от по-критични райони на фронта. Говорителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Черевати заяви, че през последните дни украинските сили значително са засилили отбраната по направлението Купянск, което показва, че руските сили може би са успели да привлекат допълнителни украински сили в района.
Украинските официални лица също така обявиха задължителна евакуация на цивилното население в 53 населени места в близост до Купянск на 9 август поради засиления руски обстрел и въздушните удари, които представляват повишен риск за цивилното население, въпреки че евакуацията не означава непременно, че украинските сили очакват руските сили да постигнат значителен напредък.

На 11 август руските сили нанесоха още една серия от ракетни удари в Украйна и за втори път през последната седмица нанесоха удар по украинско летище. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли четири ракети "Кинжал" и че украинската противовъздушна отбрана е прихванала една ракета над Киевска област.

Украинските военновъздушни сили твърдят, че другите ракети "Кинжал" са ударили близо до летище Коломия в Ивано-Франковска област.

Руски военни блогъри твърдят, че на 6 август руските сили са се насочили към летище "Старостянтив" в Хмелницка област, тъй като украинските сили съхраняват в складове на базата ракети, доставени от чужбина, включително крилати ракети "Сторм шадоу".
Насочването на Русия към летищата Старостянтинов и Коломия през изминалата седмица подсказва, че руските сили са все по-загрижени за кампанията на Украйна за блокиране.

Руски източници твърдят, че групата "Вагнер" изглежда запазва присъствието си в съоръженията си в Беларус, въпреки че статутът на слуховете за нейното изтегляне в Русия остава неясен. Руски военен блогър публикува сателитни снимки, заснети на 3 август, в които се твърди, че в сравнение със снимките от 17 юли в лагера на "Вагнер" в Цел, Асиповичи, Беларус, има още 930 превозни средства на "Вагнер" и 18 допълнителни нископодови полуремаркета.

Блогърът твърди, че снимките от 3 август показват, че са пристигнали 40 транспортни контейнера и че в лагера се извършва неуточнено строителство.

Военният блогър твърди също, че броят на палатките в лагера "Вагнер" не се е променил и че броят на автомобилите в лагера показва, че той вероятно е с пълен персонал.
Руските слухове за изтеглянето на "Вагнер" от Беларус се появиха на 8 август, така че тези допълнителни сателитни кадри от 3 август не опровергават напълно тези твърдения.

Кадрите предполагат, че "Вагнер" е възнамерявал да разшири присъствието си в Беларус и е смятал, че елементите на сделката, осигуряващи дейността му в страната, все още са били в сила към 3 август.

Руското министерство на вътрешните работи (МВР) се бори със значителен недостиг на персонал, особено в окупираните територии в Украйна, на фона на по-широката промяна на властта между другите руски органи за вътрешна сигурност.

Руският министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев заяви на 10 август, че МВР се бори с критичен недостиг на персонал и че над 5000 служители на МВР са напуснали различни органи на МВР през последния месец.

През октомври 2022 г. Колоколцев заяви, че МВР се нуждае от 52 000 полицейски служители, за да може до 2026 г. да осигури адекватно персонал в новоокупираните територии в Украйна, а през ноември 2022 г. заяви, че понастоящем недостигът на персонал в МВР е 90 000 души.

Руски вътрешни източници спекулират, че служителите на МВР напускат поради корупция, лошо заплащане и изпълнение на функциите на жандармерия (военни сили, действащи като граждански правоприлагащи органи).
Кремъл и руското Министерство на отбраната (МО) вероятно се опитват да прехвърлят вината за украинския обстрел в руските гранични райони върху офицери от средно ниво.

Московски съд ще разгледа наказателно дело срещу двама руски офицери, обвинени, че не са успели да предотвратят внезапно нападение срещу Руската федерация, което е нарушение на член 340 от руския Наказателен кодекс.

Руските власти обвиняват офицерите, че не са успели да предотвратят обстрела на украинските сили по техни подразделения и военна техника в Белгородска област през април 2022 г.

Това ще бъде първият път, в който руски съд ще разгледа подобно дело от началото на пълномащабната инвазия в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа херинга

    82 15 Отговор
    Украинската контраофанзива в украинска дефанзивна ли премина. Колко площ завзеха преди това, 5кв метра?
  • 2 Пич

    100 12 Отговор
    Хахаха...... значи , руснаците атакуват , и завземат територии , ама контраофанзивата била украинска !? Хахаха.....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Много думи

    79 7 Отговор
    много глупости.
  • 6 да де

    87 8 Отговор
    Не знаех, че под контраофанзива се разбира да се отбраняваш и да бягаш (Купянск).
  • 7 Наблюдател

    88 6 Отговор
    За първи път чувам за офанзива, която задържа. Но все по-трудно им е на соросоидните драскачи да измислят нещо, защото е видно, че украинското месо е на привършване. Да се готвят следващите за кланицата с това правителство и парламент сме сред най-вероятните.
  • 8 Сомалийския пират

    17 72 Отговор
    Русия вече е на последни издихания,краят и е неизбежен.

    Коментиран от #68

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 веселяк

    57 6 Отговор
    Абе как се обръща страницата на таблета, че много дълга статия пък таблета къс? Пробвах, като при нормална книга ама само защитното фолио се отлепи, а ми стана интересно и много смешно!

    Коментиран от #21, #28

  • 12 Ксаниба

    11 57 Отговор
    Оня ден един руски пилот на геликоптер обясняваше как 345 съветски геликоптери в Афганиста са унищожени за 10 год., а в Украйна са унищожeni за година...

    Коментиран от #59

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лъжлиф сайт

    53 6 Отговор
    В телеграм пише обратното
  • 15 уке

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "йхнкхйких":

    Мало.....умник от класа
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 споко другари

    15 59 Отговор
    САЩ и в Европа имат достатъчно оръжия за да затрият Мордор няколко пъти. Отделно заводите в САЩ вдиганаха произвдството в пъти, даже в България заводите за снаряди работят на 3 смени, даже стари линии се пуснаха щото съветските калибри все още се ползват.

    Коментиран от #30, #33, #66

  • 18 въйй.....

    57 7 Отговор
    Бла-бла и накрая наркомана пак реве за оръжия и пари.
  • 19 Голямо натягане

    32 3 Отговор
    и лиз$ва$не дърта шаврантийо
  • 20 Роботино

    57 6 Отговор
    не Роботине. Прави впечатление, че преводачите от руски не знаят нищо, за падежите в руския език. Неграмотни както поръчителите на статията. Второ статията е дезинформационна! Не съдържа истина! Боевете са за село Урожайное, което е в посока Роботино! Изключително тежки загуби в техника и жива сила за ВСУ.

    Коментиран от #23

  • 21 Умните пишат

    44 1 Отговор

    До коментар #11 от "веселяк":

    Кратко и ядно!
    Глупавите дълго и неясно!
  • 22 извод

    9 46 Отговор
    Китайците са построили Великата китайска стена за да се опазят от набезите на северноазиатските варварски племена. Такава стена трябва да издигне и Европа за да се опази от същите тези варварски племена!
  • 23 Българин

    47 2 Отговор

    До коментар #20 от "Роботино":

    Роботино е най-голямото гробище на западна техника. Вече не се измерва в бройки, а в метрични тонове
  • 24 Жададык

    44 2 Отговор
    Украинска контраофанзива-най-краткия виц....
  • 25 Шопо

    33 3 Отговор
    Задържа на бабата килотите ,а они са до глезените .Даже пръчо не сака да се качи на бабата ,оти и он не е улав.
    Усрайла и смърди на умрело та се не диша .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аспарух

    32 2 Отговор
    Владимир Путин за заловените оръжия:

    „Руските специалисти трябва да се възползват от възможността да разгледат заловената западна техника. Ако можете да видите дали там има нещо, което е желателно да се прилага при нас, добре, защо не.
  • 28 Пешо

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "веселяк":

    Наплюнчи пръста и може да се прелисти. Ако не, плюни на таблета.
  • 29 я виж ти

    3 30 Отговор
    Сутрешна сводка: Пентагонът обяви за чудо, извършено от ВСУ на фронта, Киев обвини Москва, че е ударила с "Искандер" по бъдещи млади пилоти на F-16
    САЩ ще продължат да работят с украинските войски, за да им осигурят необходимите способности за борба, включително обучение
    Киев, Украйна 12 Авг. 2023, 08:45 7135 прочита 7 коментара Автор: БЛИЦ
    Play Video
    Говорителят на Пентагона Пат Райдър каза, че ситуацията на фронта в Украйна далеч не е идеална, но украинските въоръжени сили извършиха чудо, като изтласкаха руските нашественици към отбранителни позиции.

    На брифинга той каза, че в САЩ от самото начало се е предполагало, че контранастъплението ще бъде трудна битка, независимо кога е започнало, пише УНИАН.

    Райдър каза, че САЩ ще продължат да работят с украинските сили, за да им осигурят необходимите способности за борба, включително обучение.

    ВСУ продолжают уничтожать личный состав и технику противника / фото 53 ОМБр им. князя Владимира Мономаха

    "Нека направим крачка назад и признаем, че това е далеч от идеалната ситуация. Никой със здрав разум не би предполагал, че Русия ще нахлуе в Украйна, но те го направиха. И украинците, въпреки всичко, успяха да докарат руснаците до отбранителна позиция, която сама по себе си е чудо, предвид състоянието на украинската армия по време на руската инвазия“, подчерта говорителят.

    Той добави, че въпреки че обстановката на бойното поле е далеч от идеалната, дори и при такива условия Силите за отбрана у
  • 30 да де

    35 1 Отговор

    До коментар #17 от "споко другари":

    Много филми си гледал и между другото Рамбо и Терминатора отдавна са пенсионери.
  • 31 интересен въпрос

    7 28 Отговор
    с какво е велика русия?

    Коментиран от #45

  • 32 Тити

    6 27 Отговор
    Рашистите са обречени

    Коментиран от #50

  • 33 Леле -леле

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "споко другари":

    Безпокоя се за теб ! С тези халюцинации си за лекар !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Били

    11 18 Отговор
    Руснаците като не могат да воюват какво търсят в Украйна?

    Коментиран от #41

  • 36 с какво е велика русия?

    8 24 Отговор
    Защо тези минуси? Не можете да отговорите ли?

    Коментиран от #70

  • 37 Вчера

    7 22 Отговор
    Украинците влязоха в Роботино и Урожайное, също и форсираха Днепър. За 24 август ще са в Бердянск

    Коментиран от #39, #47

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 И ти знаеш, че е вярно

    9 18 Отговор
    2021 - Русия е втората по сила армия в света
    2022 - Русия е втората по сила армия в Украйна
    2023 - Русия е втората по сила армия в Русия, специални поздрави от Пирожкин
  • 43 Мемфис

    8 29 Отговор
    А бе кажете го просто, че азиатските диваци могат са мо да убиват невинни цивилни, а митовете, че имат способна армия ги оставете за глупавите русофили и платените” копейки”! Тази подла война на вживяващият се в ролята на Наполеон Джуджагин показа колко некадърни и прехвалени от русофилите е тази ИZМЕТ!!!

    Коментиран от #53

  • 44 Констатация

    25 6 Отговор
    Toва е оценка на краварските "експерти" и пенсионирани генерали ,които не са спечелили нито една война.
    като на с ра ни се избнесоха от Афганистан,Сирия,Виетна, Корея,Ирак...
    Ако човек вярва на такива експерти и генерали ,които не можаха да победят даже овчарите в Афганистан, то това вече си е oligofrenia!
    А тук говорят даже за оперативни и стратегически задачи ,от които си нямат и понятие.

    Коментиран от #46, #48

  • 45 руСССия

    7 22 Отговор

    До коментар #31 от "интересен въпрос":

    Е велика, че се състезава по геноцид на собственото население с Китай.
  • 46 що бе

    6 15 Отговор

    До коментар #44 от "Констатация":

    русия колко войни е спечелила?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Уотабаутизъм

    8 0 Отговор

    До коментар #44 от "Констатация":

    Комуникационното намерение тук често е да се отклони вниманието от съдържанието на темата („червена херинга“). Целта може да бъде и да се постави под въпрос обосновката на критиката, легитимността, почтеността и справедливостта на критикуващия, което може да придобие характер на дискредитиране на критиката, която може да бъде или да не бъде обоснована. Често срещани обвинения са двойните стандарти и лицемерието.
  • 49 македония и украйна

    13 0 Отговор
    досега нямат загуба за нищо
  • 50 Тити

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Тити":

    На немски е жаргон за цици
  • 51 Минго

    22 7 Отговор
    Дори западни медии не говорят за украинска контраофанзива. Няма такава. Дори вече не се говори и за Украйна. Проекта е пред закриване.

    Коментиран от #54

  • 52 Вовата съм

    6 9 Отговор
    Хм, три месеца напъни и нищо. Откога дремането в окопи се нарича офанзива?
  • 53 Това е безспорен

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Мемфис":

    Факт.
  • 54 Конечно

    3 11 Отговор

    До коментар #51 от "Минго":

    Според путин контраофанзива имаше, но тя се провали още преди месец. Изобщо не знам защо продължават да ни облъчват разни руски медиини хибриди с подобни новини. Може би искат нещо да ни кажат?

    Коментиран от #61

  • 55 Нищоправеца

    3 3 Отговор
    От Уикипедия :
    ОФАНЗИВА - Провеждане на предварително проучена и подготвена атака, нападение, щурм за достигане на определени цели, със значителен брой участници и без провокация от противника.
    Кое от тези условия е изпълнено за да се нарича така лагеруването на войниците?
  • 56 с какво е велика русия?

    3 13 Отговор
    кажете
  • 57 Мишел

    16 2 Отговор
    Генерал Сирски е посетил Купянск. Той посети Мариупол и Бахмут точно преди да бъдат превзети от руснаците .
  • 58 Разеселен

    7 23 Отговор
    Руските полицаи напускат системата, защото усещат, че скоро ще ги арестуват самите тях.
    Сега предстои българските путинофили лекинка-полекинка да се вмъкнат обратно в дупките си, защото имат много силно развит инстинкт за самосъхранение.
    Иначе тук са "спецназовци", но в реалният живот са много плашливи и предпазливи.
    Но и вътрешно агресивни от безсилие.

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Руските полицаи

    4 17 Отговор

    До коментар #58 от "Разеселен":

    са наясно, че са в навечерието на гражданска война в русия.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 да така е

    4 17 Отговор

    До коментар #59 от "На година Русия произвежда":

    И 4000 посейдона годишно. И 65 хиляди Кинжала. И 2500 Сармата. Да. И 80 000 Т-14 Армата. Сичкото това в бозаджийския тефтер на фюрера. А като дойде време да се използват се оказват с най-евтините китайски гуми, които се разпадат по време на движение.
  • 63 супер

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Казват ти да връзваш партенки":

    ми добре
  • 64 Кажете

    2 11 Отговор
    С какво е велика русия?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Много тъжно е,

    16 3 Отговор
    че такова количество милиарди от данъкоплатците в САЩ и ЕС се изляха в Украйна като военна техника, която вече става само за скрап. Още по-тъжно е колко човешки живота струва това. На фона на постоянното обогатяване на определена класа в Украйна и във ВПК на САЩ. Данните за купените в Украйна луксозни коли показват двойно увеличение за последната година. Непрекъснато излизат материали в украинската преса за различни схеми в армията им, основно закупуване на екипировка и храни на цени, завишени между 3 и 10 пъти. Поредната измишльотина на въпросния институт, гарнирана с много "вероятно". Посочете коя тяхна прогноза се е сбъднала, защото не мога да се сетя за такава.

    Коментиран от #69

  • 68 На-на-на 🚾 🇺🇸🚾🇺🇸 🚾 🇺🇸🚾 🇺🇸

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сомалийския пират":

    усраина вече е на последно издихания и краят й е Неизбежен..
    Е, за това сме виновни ние де, в кравария, само Незнам, как ще си вземем борчовете от 85 милиарда гущера обратно, А па ония от евро Гейският, къде имат да взимат и те обратно 70 милиарда направо Не ги виждам!
  • 69 да. много тъжно е

    3 6 Отговор

    До коментар #67 от "Много тъжно е,":

    Мислехме си, че украина ще се предаде за три дней и всичко ще бъде по старо му, а то какво стана! Дронове бият Масква. Много е тъжно. Сега трябва да спасяваме Могучая от разпад.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Шукри

    1 1 Отговор
    Браво!
  • 73 12345

    10 3 Отговор
    Голям смях. Контраофанзивата се превърна в героична отбрана. Украйна и НАТО загубиха войната. Украйна се опитва да договаря някакви гаранции за сигурност. Само че загубилите нямат право на глас в предстоящите преговори за мир.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 И аз мисля

    6 2 Отговор
    че щом Германия клекна и изпраща 380 крилати ракети Таурус за Украйна, значи този мач е вече свирен и НАТО губи войната.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Копейкин пуска мустак

    1 7 Отговор
    Възприема се като новия Георги Димитров.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 когато няма какво да кажеш

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "ами":

    по-добре замълчи. иначе ставаш смешен.
  • 80 я виж ти

    7 2 Отговор
    Главная > Новости
    Бои на Времевском выступе: 127-я дивизия уничтожает боевиков ВСУ (ФОТО, ВИДЕО 18+)
    12.08.2023 - 8:57
    Бои на Времевском выступе: 127-я дивизия уничтожает боевиков ВСУ (ФОТО, ВИДЕО 18+) | Русская весна
    127-я дивизия Армии России уничтожает боевиков ВСУ в ходе боёв на Времевском выступе на стыке Запорожья и ДНР, к северу от Приютного.

    Результат работы штурмовиков приморской 127-й мотострелковой дивизии по ликвидации диверсионной группы ВСУ.

    Наши бойцы призывают: военный ВСУ, настраивай частоту 149.200 и вызывай «Волгу», следуй инструкциям, и ты останешься жить
  • 81 я виж ти

    11 2 Отговор
    Запорожский фронт завален трупами: «Бобры» уничтожают пехоту ВСУ у Орехова (ВИДЕО 18+)
    12.08.2023 - 10:01
    Запорожский фронт завален трупами: «Бобры» уничтожают пехоту ВСУ у Орехова (ВИДЕО 18+) | Русская весна
    Запорожский фронт завален трупами: «Бобры» (Беспилотный отряд быстрого реагирования Минобороны) уничтожают пехоту ВСУ у Орехова.

    Точные удары FPV-дронов наносятся по укреплениям украинских нацистов.

    Боевики пытаются бежать или прятаться, но наши беспилотники настигают их.

    Коментиран от #82

  • 82 Уотабаутизъм

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "я виж ти":

    Комуникационното намерение тук често е да се отклони вниманието от съдържанието на темата („червена херинга“). Целта може да бъде и да се постави под въпрос обосновката на критиката, легитимността, почтеността и справедливостта на критикуващия, което може да придобие характер на дискредитиране на критиката, която може да бъде или да не бъде обоснована. Често срещани обвинения са двойните стандарти и лицемерието.
  • 83 по добре

    3 3 Отговор

    До коментар #74 от "С всичко е велика Русия":

    Да сервирахме на турчолята, отколкото да ни го слага руСССия 150 години и някои като тебе да викат - иии че хубаво

    Коментиран от #98

  • 84 Стоян георгиев

    4 4 Отговор
    Другари от НАТО! Честно казано, би било по-добре, ако не давате на Украйна модерните си оръжия. Всичко свършва в нашите ръце. Сега проучването на британско-френската ракета ще ни позволи да идентифицираме характеристиките на цялата западна ракетна индустрия и ще спестим много време на руските разработчици, за да създадат цяла система от противоотрова срещу ударните оръжия на НАТО. И хазната ще спести много пари
  • 85 Стоян георгиев

    4 4 Отговор
    Шведските бойни машини на пехотата, доставени на киевския режим, също нямат система за управляемо оръжие и поради високия си силует имат ниска живучест. CV-90 беше изоставен от украинските военни веднага след като беше поразен от противотанков гранатомет РПГ-7. Между другото, цената на шведската БМП е 4 милиона долара. А нашият стар, но надежден RPG-7 струва малко повече от ... каса бира
  • 86 А50

    2 2 Отговор
    Все е едно къде точно ще бъде утилизирана ВСУ, край Артьомовск или край Купянск. Я кажете по-добре какво го задържа всушния контранасступ в Запорожие пред първата отбранителна линия на руснаците
  • 87 Стоян георгиев

    3 3 Отговор
    Специалисти, които отвсякъде, както се казва, "взеха на зъб" пленената американска бойна машина на пехотата (БМП) M2 Bradley, ми признаха, че това е "прекалено прехвалена машина". Е, защо не?

    Тази БМП има ниско ниво на защита: не може да издържи на въздействието на съвременните снаряди и ракети. Бронята й дори не предпазва от 30 мм оръдие от разстояние над 300 метра. Динамичната защита не винаги е ефективна срещу кумулятивни заряди. Дъното на колата е слабо защитено от мини

    Коментиран от #92

  • 88 Стоян георгиев

    3 3 Отговор
    Заловен от нашите бойци и френския "колесен танк" AMX-10RC. Руските експерти смятат, че тази бронирана машина има много интересни неща за изследване на системата за управление на огъня, прицелването и комуникациите. Но защитата на французина предизвиква усмивки - наричат ​​я тенекия

    Коментиран от #90

  • 89 Стоян георгиев

    2 3 Отговор
    Между другото, по подобен начин беше решен проблемът с англо-френската крилата ракета с голям обсег Storm Shadow. Тя също ни взе като трофей. И тя "разказа" много интересни неща за себе си. Специалисти от нашата отбранителна индустрия казват, че това е много ценен подарък, който дава ясна представа как да се противодейства успешно на това оръжие.
  • 90 Още един

    4 4 Отговор

    До коментар #88 от "Стоян георгиев":

    Дето не си пие хаповете и живее в пропагандата от 1954...
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #87 от "Стоян георгиев":

    Матрьож западните машини имат едно важно качество.спасяват живота на хората при попадения в тях.това постоянно се изтъква от украинците и затова ги ползват масово при роборино или жеребянка където са под обстрел.та именно заради спасението на персонала въпреки загубите на техниката украинците там напредват.

    Коментиран от #95

  • 93 жоро

    3 2 Отговор
    задържала е трънки.
    Преместени са на по--важно направление, слвд като се оказва че стрелят по мъртъвци без никакъв капацитет за отбрана или настъпление.
    Всъщност руснаците направо са ги пожалили, като не са ги довършили.
  • 94 Артилерист

    3 3 Отговор
    Укроконтраюруша "изпълни" задачата да настъпва и премина към задържане само на елитни руски части. Защо да ги задържа? Те не стояха ли в отбрана? Да не би пък да са тръгнали в настъпление?
  • 95 хихихихихи

    2 0 Отговор

    До коментар #92 от "стоян георгиев":

    Да бе, ти виждал ли си бенгалски огън?
  • 96 Мразя до гроб Русия безплатно

    1 1 Отговор
    Идеи руските кучета...

    Коментиран от #97

  • 97 Я па ти,

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "Мразя до гроб Русия безплатно":

    Ои кога ще ходиш у грола бе, много си умен ши знаиш. 🤣🤣🤣
  • 98 Мишо

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "по добре":

    Ти сега нали сервираш на Брюксел до като УСА ти го слага, доволен ли си!?!?
Новини по държави: