Last news in Fakti

15 Август, 2023 11:42 1 780 3

Либия иска Ливан да освободи син на Муамар Кадафи

  • либия-
  • ливан-
  • муамар кадафи-
  • син-
  • власти-
  • затвор

Ханибал Кадафи е в затвор в Бейрут и е обявил гладна стачка

Либия иска Ливан да освободи син на Муамар Кадафи - 1
Източник: БГНЕС

Либийските съдебни власти са отправили официална молба към Ливан да освободи Ханибал Кадафи, един от синовете на покойния лидер Муамар Кадафи, който е задържан без обвинения в Ливан от 2015 г. Молбата за освобождаването му идва поради здравословни проблеми, след като Кадафи обяви гладна стачка протестирайки срещу задържането си без съдебен процес, предаде БТА.

Състоянието на Ханибал Кадафи се е влошило, след като започна гладна стачка на 3 юни, а след това е бил отвеждан в болница няколко пъти.

Молбата на либийските съдебни власти е отправена към ливанските съдебни органи, като в документа се споменава, че сътрудничеството на Ливан по този въпрос може да помогне за разкриване на истината за съдбата на видния ливански шиитски духовник Муса ал-Садр, който изчезнал в Либия през 1978 г.

Съдържанието на молбата включва и въпроса защо Ханибал Кадафи е задържан и се иска той да бъде предаден на Либия или да му бъде позволено да се върне в Сирия, където е живял в изгнание със семейството си, преди да бъде отвлечен и доведен в Ливан преди осем години.

Синът на Муамар Кадафи беше отвлечен от ливански бойци, които търсели информация за местонахождението на духовника Муса ал-Садр. Оттогава той е държан в затвор в Бейрут.

Изчезването на Муса ал-Садр през 1978 г. остава мистерия, като семейството му вярва, че той може да е жив и досега, въпреки че мнозина в Ливан смятат, че той е мъртъв. Той е бил основател на групата "Амал", която по-късно се превърнала в милиция и участвала в гражданската война в Ливан през 1975-90 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боже, боже

    15 0 Отговор
    Задържан без обвинения от 2015 г. Отвлекли го.
  • 2 Аре бе

    12 1 Отговор
    Свобода за Ханибал Кадафи!!!!
  • 3 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Манипулативно е записано покойния лидер Муамар Кадафи. Би трябвало убития от НАТО Кадафи.