Last news in Fakti

16 Август, 2023 17:01 5 771 25

Защо Хитлер не успя да изпревари Опенхаймер за бомбата

  • ядрени бомби-
  • ядрена война-
  • робърт опенхаймер-
  • опенхаймер-
  • германия-
  • учени-
  • сащ-
  • адолф хитлер-
  • втора световна война-
  • фарм хол-
  • бомба

Германски учени първи откриват принципа на ядреното делене и почти веднага започват работа по създаването на атомна бомба. Но американците ги изпреварват.

Защо Хитлер не успя да изпревари Опенхаймер за бомбата - 1
Снимка: Shutterstock

През 1938 година двама германски физици - Ото Хан и Фриц Щрасман - откриват ядреното делене. Това е реакция, при която ядрото на атома се разделя на две или повече по-малки ядра, при което се освобождава огромно количество енергия. Физиците са убедени, че така може да бъде създадена толкова мощна бомба, която да изравни със земята цели градове.

Почти веднага германските учени започват работа по проект за атомна бомба. Подкрепен от силната германска индустриална база и военния интерес, "Клуб уран" (Uranverein) привлича някои от най-добрите ядрени експерти в света.

Въпреки че проектът е секретен, информацията за него достига до учените, които бягат от преследване в нацистка Германия. Сред тях е и Алберт Айнщайн, който през 1939 г. предупреждава президента на САЩ Франклин Д. Рузвелт.

Отговорът на САЩ е проектът "Манхатън". Програмата, ръководена от Робърт Опенхаймер, започва през лятото на 1942 година. Страхът от съперничещия нацистки проект стимулира правителството на САЩ. С огромна финансова подкрепа Опенхаймер и екипът му успешно тестват първото си ядрено оръжие само в рамките на три години. Три седмици по-късно първата атомна бомба пада в Хирошима.

Записите от Фарм Хол

"Не вярвам на нито думичка от това", казва Вернер Хайзенберг, който ръководи германската атомна програма, когато чува за нападението срещу Хирошима. По това време той и деветима други физици, които са работили по проекта, се намират в затвор в английския Фарм Хол. Там британците тайно записват разговорите на германските учени с надеждата да научат повече за проектите им за ядрена енергия.

Повечето германски физици също смятат, че новината за атомната бомба в Хирошима е просто блъф, с който Япония да бъде принудена да капитулира. "Не мисля, че това ще е възможно в следващите двайсет години", казва Ото Хан. Реакциите на Хан и Хайзенберг ясно показват точно докъде е била стигнала германската програма за разработване на ядрено оръжие. "САЩ са надценили много германската програма. Това обаче става ясно чак със записите от Фарм Хол", коментира пред ДВ Такума Мелбер от Хайделбергския университет.

Ядрената програма е прекратена

Докато проектът "Манхатън" работи активно, германската ядрена програма вече е била прекратена. Германските учени знаят, че няма да успеят да разделят изотопите в следващите пет години и да създадат атомна бомба. Програмата за разработка на ядрени оръжия е прекратена през 1942 година и после се превръща само в граждански проект, вместо във военен.

От този момент нататък целта се измества от ядрено оръжие към изграждане на ядрен реактор, който може да поддържа ядрено делене в по-малък мащаб. Хайзенберг премества изследванията си в пещерна лаборатория под замък в Хайгерлох, Германия. Там с екипа си изгражда експериментален ядрен реактор, съставен от висящи на тел уранови кубчета, потопени в резервоар с тежка вода.

Този експеримент е най-далечният напредък на германската ядрена програма, но реакторът така и не работи - в сърцевината му няма достатъчно уран, за да се получи верижна реакция. Въпреки това те са били близо. Сега учените смятат, че ако реакторите са съдържали 50% повече уран, Хайзенберг е можел да създаде първия ядрен реактор.

Защо германският проект се проваля

Защо Германия не успява да развие ядрената си програма, след като има преднина и блестящи учени, работещи по проекта?

От една страна Германия страда от липса на учени. Много еврейски и полски учени са преследвани и напускат страната. Много от тези бежанци всъщност бягат в Обединеното кралство и САЩ, където работят по проекта "Манхатън". Други учени пък са мобилизирани.

Натискът по време на войната в Германия е довел и до недостиг на някои от ресурсите, необходими за изследванията, като например достатъчни количества обогатен уран, казва Мелбер. Водата, която е необходима за охлаждане на ядрените реактори, също е била в недостиг.

Но в крайна сметка липсата на политическа подкрепа е спряла напредъка. "На Хитлер му е трудно да разбере проекта" и той прекратява подкрепата за него през 1942 година, допълва Мелбер. Без тази подкрепа ядрената програма е разполагала с много малко ресурси, особено в сравнение с американския проект "Манхатън", в който са работили 500 000 души, около 1% от работната сила на САЩ, и който е струвал на американското правителство около 2 млрд. долара (днес около 24 млрд. долара).

За сравнение, в германското усилие се включват по-малко от хиляда учени, а бюджетът им е 8 милиона германски марки, което днес се равнява на около 24 милиона долара.

Реактори вместо бомби

Записите от Фарм Хол изясняват още нещо - германските учени всъщност се противопоставят на разработването на атомна бомба и тайно саботират проекта. "Вярвам, че причината да не се справим добре е принципното нежелание на физиците да стигнат до реален резултат. Ако искахме Германия да спечели войната, щяхме да успеем", казва Карл Фридрих фон Вайцзекер - един от учените във Фарм Хол.

Германските учени се надяват, че историята ще запомни, че всъщност американците и британците създават това ужасяващо оръжие, а германците са създали реактори. По ирония на съдбата обаче в момента в Германия се съхраняват американски атомни оръжия, за които се смята, че са ключови за сигурността. А атомни реактори вече няма.

Автор: Фред Шуалър


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    42 13 Отговор
    Сатанистите избягаха в САЩ затова.
  • 2 Гориил

    15 2 Отговор
    Ако искате да сте абсолютно точни, тогава Хан и Щрасман потвърдиха емпирично теоретичните изчисления, направени от други учени.
  • 3 Ха ха

    24 4 Отговор
    Защото Хитлер не е учил и завършил квантова физика.Или "Факти" сте на друго мнение?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    27 6 Отговор
    първоначално немците са целяли разработването на реактор, след като са разбрали принципа на работа и начина, по който да постигнат деленето. политиците в сащ са целяли само оръжието, а не енергията. това поставя ясната граница кой колко струва и кой колко морал има. затова сега се трепери дали някой няма да прегори и да пусне някоя ракета с ядрена глава и какво по-точно ще породи това като ответни действия. никой политик не разбора обаче, че хората не искат война, а енергия, която е достъпна и която може да подобри стадарта на живот.
  • 6 Историк

    20 15 Отговор

    До коментар #4 от "Проатлантически":

    Американските военни стратези изчисляват, че за да капитулира Япония ще загинат около 300 000 американски войници.Всъщност убиват 100 000 японци, за да спасят своите 300 000

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 7 Примати

    8 4 Отговор
    Решението на САЩ да не използва атомна бомба във войната срещу Северна Корея е първия случай в историята когато страна не използва най - силното си оръжие. Цялото мислене се променя и атомните бомби минават под контрола на цивилни лица, тоест президента когато няма война.

    Коментиран от #15

  • 8 Историко

    26 11 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Япония вече беше взела -дала. Целта на сащисаните беше да сплашат СССР.
  • 9 село

    11 6 Отговор
    Това за заслугите на Ото Хан е много спорно. Той действително констатира някакво отделяни на енергия, но няма понятие откъде идва то. Научното обяснение на явлението дава Лизе Майтнер, но тя е едновременно и жена и еврейка. По времето на Хитлер за Ото Хан не е било трудно да изтика настрани истинския откривател на ядреното деление. Тя не се опитва да се бори за научната си слава и дори запазва що- годе добри отношения с германеца.
    Все едно аз да кажа, че слънцето свети защото Бог така е пожелал, а следващият след мен да го обясни с термоядрения синтез. Кой ще е откривателят?
    Грозна история, повтаряна от ДВ.
  • 10 Боклук

    34 12 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Само при бомбардировката над Токио загиват над 110 000 души ,Хирошима и Нагазаки още 280 000 + над 420 000 жертви поразени от гама лъчението след това.
    Американците са масови убийци.Спор няма.

    Коментиран от #13

  • 11 свирчо

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Всяко престъпление си има оправдание .
  • 12 Русофил

    20 7 Отговор
    По-интересно е как руснаците крадат документацията за бомбата. Първата им бомба
    е точно копие на американската

    Коментиран от #16

  • 13 Гост

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Боклук":

    Който друг да беше първи я разработил по време на войната щеше да направи абсолютно същото!
  • 14 Дааааам

    12 1 Отговор
    доста факти още ще излязат и ще се окаже, че победителите са били по-големи престъпници. За комунистите вече се призна!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 15 Не е вярно за Северна Корея

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "Примати":

    САЩ не използват атомно оръжие, защото .... 29 август 1949 г. СССР тества първата си атомна бомба на полигона Семипалатинск. Кодовото й название е "Първата светкавица". Войната в Корея започва юни 1950 г.
  • 16 плевен

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    Тъй си е. Тези дни разгледах на място и американската и руската бомба. Няма никаква разлика- нито отвътре, нито отвън. И всичко е в инчове.
  • 17 Козячета и пидеалчета ,кажете

    13 5 Отговор
    Касапницата в Хирошима и Нагасаки ГЕНОЦИД ли е или ДА?!

    Коментиран от #21

  • 18 Перо

    6 0 Отговор
    Всички научни работници от СС са били изпратени на работа по темата в САЩ, ракетостроене и атомно оръжие. Един германец се оказа шпионин на СССР и откраднаха секретите!
  • 19 Именно

    2 1 Отговор
    Това е, защото Хайзенберг е зациклил на позицията и момента, все едното не му излизало.
  • 20 Защото са били високомерни

    2 1 Отговор
    Немците не успявят защото весокомерно си мислят,че са най-добрите физици в света. Атомната бомба си я представят като реактор, който може да се взриви като ядрено-минен фугас,но са считали, че е невъзможно с тогавашните техрологии да бъде хвърлен от самолет. мерисанците са много притеснени от немската ядрена програма и формират специална мисиа,която след превземане на немско нучно учреждение или задод,лабаратория... веднага търчи и рови за документи. Така накрая разбират какво са мислили немците и се успокояват
  • 21 Козяр

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Козячета и пидеалчета ,кажете":

    Хуманитарна помощ била.
  • 22 Путинче

    2 3 Отговор
    Смешното е че единственото оръжие с което Русия реално може да се противопостави на САЩ е изобретено в САЩ 😂 Добре че има предатели които да им доставят информацията иначе още щяха да работят по своя проект
  • 23 Ядреното оръжие е

    0 0 Отговор
    средство за заплаха да не те нападат, но не е нападателно оръжие чрез което можеш да си осигуриш тактическо, оперативно или стратегическо предимство, особено ако и противникът ти го има. Двете ядрени бомби над Япония сложиха бърз край на войната, но никой друг ги нямаше. Не ми се мисли какво щеше да стане ако Хитлер или Сталин бяха имали първо те това оръжие. Слава на великия физик Хайзенберг който е имал смелостта да излъже Хитлер, че такава бомба не може да се направи. Щеше да е първият езекутиран след американските бомби, просто това му се размина във времето.
  • 24 Ядреното оръжие е

    0 0 Отговор
    неефективно на бойното поле. Противниковата армия очаква удара, окопава се добре и свежда радиуса на поражение до 1 км. от тактическо ЯО. След взрива тази територия трябва да се завземе веднага защото врагът ще направи същото т.е. вкарваш собствените си бойци в радиацията. ЯО е "най-ефективно" над голям град където ще убие милиони (най-вече жени, деца и старци, мъжете са в армията), което пък е нехуманно и военно безсмислено особено ако губиш на фронта. Американците го използваха когато никой друг го нямаше, а сега не е така.
  • 25 ивелин

    1 0 Отговор
    Преди много години имаше издадена книга документална в която подробно се описваше как 2- е Немски подводници единият натоварен със сандъци в които се съхранявали Уран като били обвити в оловно листове против изтичане на радия които трябвало да бъдат занесат на Японците тъй като проектът да завършване изисквал много време се надявали Японците може да постигнт по бърз успех. Англичаните имали информация ,че немска подводница от типа U-воот натоварена с Уран тръгнала за Япония но нямали информация за координате й. В същото време Американците получили информация от свои внедрени работещи при Англичаните за товара с Уран за Япония . Американците организирали малки воеnни десантни корaби да кръстосват и да се опитат да намерят да засекат Немската подводница ( те мислили ,че е една ) Съвсем случайна - те са били 2- е подводници само Зам . Капитанът на една от подводницата е знаел , докато останалите само знаели ,че е някакъв ценен товар но какво е не знаели. Тъй като Немците трябвало да заредят с пресен въздух са се отбили в един малък спокоен залив и изплували за да заредят резервоарите с пресен въздух (нямали като сега системи за кислород която да отделя от водата) в тоя момент- било малък залив някъде към Аржентина - Американският военNи кораби веднага ги обкръжили нямало време да се скрият и тогава откриват в една от подводниците -- ценният товар . Бомбите които са хвърлени на Хирошима и Нагазаки са от Немският Уран който бил използван .
Новини по държави: