Last news in Fakti

7 Септември, 2023 13:50 2 727 16

Мръсен въздух: къде в Европа е най-опасно да се живее

  • въздух-
  • замърсяване-
  • климат

Почти всички жители на Европа живеят в силно замърсени градове, в които средногодишното ниво на фини прахови частици във въздуха е по-високо от максимално допустимите стойности, препоръчани от Световната здравна организация

Мръсен въздух: къде в Европа е най-опасно да се живее - 1
Снимка: БГНЕС

Общо 98% от хората в Европа дишат замърсен въздух, който разболява, а може да е дори смъртоносен. Най-голямата опасност произтича от фините прахови частици. Какво показват някои от данните за България и другите страни.

Почти всички жители на Европа живеят в силно замърсени градове, в които средногодишното ниво на фини прахови частици във въздуха е по-високо от максимално допустимите стойности, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО). Това означава, че почти всеки жител на Стария континент диша въздух, който е опасен за здравето и дори смъртоносен.

Данни от България

На 7 септември 2023 г. сутринта пет от общо шестте станции в София, които подават данни към сайта airindex.eea.europa.eu на Европейската агенция за околната среда, показват задоволително качество на въздуха.

Швейцарската компания IQAir, която произвежда устройства, пречистващи въздуха, посочва в доклад за 2022 г. за качеството на въздуха в България, че нивата на фините прахови частици превишават средно 3,7 пъти нормата на СЗО. Граничната стойност е от 5 микрограма на кубичен метър въздух. За миналата година страната ни е била на 55-то място по замърсен въздух в света, като най-мръсният български град е бил София.

Замърсяването на въздуха увеличава риска от респираторни и сърдечно-съдови заболявания и намалява очакваната продължителност на живота.

Колко сериозно е замърсяването на въздуха в Европа?

В партньорство с Европейската мрежа за журналистика Дойче Веле анализира сателитни данни от Системата за мониторинг на атмосферата на програма „Коперник“ (CAMS). От тях става ясно, че през 2022 г. почти всички жители на Европа - 98% - са обитавали райони, в които концентрацията на фини прахови частици е била над граничните стойности, определени от СЗО. Нивата на замърсяване се различават в различните региони на Европа. Анализът показва, че най-замърсените региони в Европа достигат средни годишни концентрации на фини прахови частици от около 25 микрограма на кубичен метър.

Какво представляват фините прахови частици?

Фините прахови частици представляват комбинация от много малки твърди или течни частици от различни материали или замърсители. Последните са невидими с просто око. Диаметърът им е по-малък от 2,5 микрометра. Въпреки че съществуват много други замърсители, влияещи на човешкото здраве, обичайно се обръща внимание именно на този вид частици. Причината е наличието на научни доказателства за негативното им въздействие върху здравето.

Европа и останалият свят - какво показва сравнението?

Не, това не е София, а Скопие

Тези снимки и текстът към тях много напомнят за София. Само че става дума за Скопие. Македонската столица е сред най-замърсените градове в света. Разгледайте нашата фотогалерия за смога над Скопие.

Опасно за здравето

Мръсният въздух убива годишно 1300 жители на Скопие. Там замърсяването с прахови частици превишава с над 10 пъти нормите на ЕС. Това се отнася включително за фините частици под 2,5 микрона, които лесно могат да проникнат в белите дробове и да попаднат в кръвообращението на човека.

Спешни мерки

Проблемът се дължи най-вече на индустриалното замърсяване, отопляването на населението с твърдо гориво и бълваните от остарелите автомобил изгорели газове. Тази зима македонските власти предприеха редица мерки. Така например общественият транспорт в столицата стана временно безплатен, а на бременните и на хората над 60 години им е позволено временно да не ходят на работа.

Карането на велосипед - опасна авантюра

Общественият транспорт в Скопие е слабо развит и се състои единствено от автобуси. Повечето от тях не отговарят на съвременните екологични стандарти. Придвижването с велосипед пък е много непопулярно. В града липсва съответната инфраструктура, а шофьорите нямат изградени навици, което прави карането на велосипед опасна авантюра. Затова и инцидентите с велосипедисти не са никак редки.

Последен писък на модата

Замърсяването на въздуха превърна маските за дишане в дефицитна стока - този артикул не може да се намери почти никъде в магазинната мрежа. Неправителствени организации бият тревога: при средно 269 дни в годината с лош въздух за дишане те призовават властите да инвестират в мерки, които ще решат проблема дългосрочно, а не само временно.

Няма бързи решения

В Щутгарт, който е сред градовете с най-лош въздух в Германия, обявяват тревога от смог веднага щом концентрацията на праховите частици достигне 80 микрограма на кубичен метър. В Скопие през зимните месеци (на снимката) концентрацията обикновено е от два до три пъти по-висока - около 200 микрограма, а в пиковите си стойности замърсяването дори достига 600 микрограма.

Вашингтон пита...

Замърсяването очевидно тревожи и служителите на американското посолство в Скопие, които решиха да събират идеи в Туитър как да бъде решен проблемът с мръсния въздух. Подобни допитвания не са необичайни за някои западни представителства. На запитването от Вашингтон обаче този път отговори Москва...

…отговаря Москва!

Според руското посолство, решението се нарича "Турски поток" - руски проект на газопровод, преминаващ по дъното на Черно море и през Турция към Европа. Тръбите ще минават и през Македония. САЩ се застъпват за алтернатива на руските енергийни доставки за страните от региона.

Назад към природата!

Тъй като Скопие е заобиколен от три страни от възвишения, единственият начин за жителите на македонската столица да подишат чист въздух е да правят излети сред природата. Освен на свежия въздух, от близките хълмове те могат да се порадват и на прекрасната гледка отвисоко.

Като цяло качеството на въздуха в Европа е по-добро, отколкото в други региони на света. В северните индийски градове Ню Делхи, Вар анаси и Агра средните стойности на праховите частици могат да стигнат и до 100 микрограма на кубичен метър. Данните за Европа показват нива на замърсяване до 25 микрограма на кубичен метър. Но дори и сравнително по-ниските нива на замърсяване, които се срещат в Европа, могат да окажат значително вредно влияние върху здравето на хората.

Какви граници на замърсяването предлага Брюксел?

Новите правила за качеството на въздуха в Европа ще позволят средногодишна концентрация от 10 микрограма на кубичен метър въздух. Комисията по околна среда на Европейския парламент предложи по-строгата препоръка на СЗО за 5 микрограма. Но дори и 10 микрограма биха представлявали значително по-стриктно правило от настоящите стандарти, позволяващи годишна концентрация на фини прахови частици от 20 микрограма на кубичен метър. Това е четири пъти по-високо от препоръчаната граница от СЗО.

Агенциите за опазване на околната среда съобщават, че хиляди хора всяка година умират преждевременно заради заболявания, свързани със замърсяване на въздуха. Проучване, публикувано в научното списание "Лансет", използващо данни за замърсяването през 2015 г., изчислява, че около 10 % от смъртните случаи в градовете като Милано могат да бъдат предотвратени, ако средната концентрация на фини прахови частици се понижи с около 10 микрограма на кубичен метър.

А ако големите европейски градове успеят да достигнат целта на СЗО за 5 микрограма на кубичен метър, заключението на изследователите е, че всяка година ще има 100 000 смъртни случая по-малко.

Полша се освобождава от печките на въглища

В Полша вече се преследват стратегии , които водят до подобрение на чистотата на въздуха. В някои части на страната нивата на замърсяване са сред най-високите в Европа. Но те последователно намаляват от 2018 г. насам. Подобренията настъпиха, след като полските власти стартираха план за модернизация на отоплителните системи в частните домове. Процесът продължава вече 10 години. Пьотр Сиержией от екологичната организация "Полиш смог алърт" обяснява, че близо 800 000 печки на твърдо гориво са били заменени. В района на Краков, където през 2019 г. беше забранено отоплението с въглища и дърва, почти всички стари уреди са подменени.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедедедед

    10 7 Отговор
    Споко американците идват с чистичките уранови снаряди дето не са вредни за природата и хората, а напротив чистички са и са хубави

    Коментиран от #8

  • 2 еврогейският съюз

    11 4 Отговор
    на върна 100 години назад в енергетиката, а цялото ни черноморие е един голям "какао" бийч...

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Калпазанин

    9 2 Отговор
    Сзо, дойче зеле. За какво повече човек да си мечтае. Сечете горите зазстроввайте бетон от до хеърляйте си боклуците или ги горете и ша дишаме чист въздух
  • 4 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "еврогейският съюз":

    Аккоакакао бийч, ама иначе морето е чисто
  • 5 Анонимен

    8 0 Отговор
    Красна Поляна и Западен парк. Гласоподавателите горят кабели и гуми.
  • 6 генчо

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "еврогейският съюз":

    кво са ти виновно ес че тиквата краде пари, че кака ти корни краде пари , че всеки кмет гледа първо да си напълни жоба и краде пари, гледай първо в твоята паничка после на другарчето ве трооооооЛЕЕЕЕЕЕ

    Коментиран от #13

  • 7 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Противните македонци и от тази класация ни изместиха от първото място. А си мислих че с години напред бяхме бетонирани като лидери и никой не може да ни бутне. ОСТАВКА! Затова ли презастрояване, затова ли заличаваме с десетилетия паркове, зелени площи и дървета? Да ни бие едно Скопие
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЗЛИЯТ ..

    5 1 Отговор
    Най мръсен е въздуха в големите градове в Германия.,съшо.Париж ,бордо,.После София ,Много шопи и селяни на едно място .ТУРСКИЯ ПОТОК НЕ МИНАВА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО ЧИЧО САМ НЕ ИСКА ДА СМЕ ФАКТОР...ИСКА ДА СЕ МРАЗИМ С РУСКИТЕ ...КСТО ПО АТЛАНТИЧЕСКАТА КНИГА..
  • 10 къде в Европа е най-опасно да се живее

    3 0 Отговор
    Във Варна

    потъва в мръсотия
    по въздух, земя и море
  • 11 ЗЛИЯТ..

    6 0 Отговор
    Германия си решава проблем с боклуци ,адр отпадък ,Токсичен ,заразен като го праща на треторазрядни държава като България,,например ... ТЕЦ овцете в България ,горят отпадъци ..Радвайте се селяни .!!Това бай Тошко ,не би го помислил даже...
  • 12 Зли

    2 1 Отговор
    Газта ,метан или втечнен газ от петрол е голяма ,и най екологичната алтернатива ..На изхода от ауспуха излиза 80%вода..
  • 13 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "генчо":

    А БРЕ ГЕНЧО АБРЕ ПИЛЕ П0СРАНО .. ИМА ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРАТУРА ..НО И ТЯ НИЩО НЕПРАВИ ..ТАКА ЧЕ КОЧИНАТА ЕС Е НА ЗАКРИВАНЕ ...И ЗА ТОВА Е ВИНОВНА ЕС КОЯТО СЕ ГРИЖИ ЗА КРИВИТЕ КРАСТАВИЦИ НО НЕ И ЗА КРАЖБИТЕ НА ВЛАСТТА ..НО СКОРО ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ТЕЗИ КРАДЦИ ..
  • 14 ЗЛИЯТ..

    3 0 Отговор
    Горите са бай надеждната протекция от мръсен въздух..Незабавно , Мораториум върху износ на дървен материал ..Докато се стабилизира обстановката...20год..Иначе сме в клозета ..Мутри и политици имат тоя бизнес ..режат яко майка България...Ще ревете селяни.!!.Ама. Яма да ви обърне никой внимание ..В капитализма ,човека е нула ..Цифра ,номер..Айдее..
  • 15 Пурко

    3 0 Отговор
    И за чие Куртово Конаре ни е тая статия за Скопие?
  • 16 Читател

    2 1 Отговор
    Кой лъжете бе хора миналата зима София беше на първо място по замърсен въздух,преди Пекин Манила и Мексико Сити,та не вярвам сега дар по различно.