Last news in Fakti

14 Септември, 2023 15:08 1 791 8

Цяла Нигерия остана без ток

  • нигерия-
  • ток-
  • повреда-
  • електрическа мрежа

Поради повреда в електрическата мрежа

Цяла Нигерия остана без ток  - 1
Източник: Shutterstock

Нигерия остана днес без електрозахранване, след като електрическата мрежа на страната се срина поради технически повреди, съобщиха електроразпределителните дружества на западноафриканската държава, предаде Асошиейтед прес.

Прекъсването е засегнало всички 36 нигерийски щата и столицата Абуджа.

Такива сривове в електрозахранването са често срещани в Нигерия. Нейната енергийна инфраструктура е разнебитена, което е причина за чести прекъсвания на електрозахранването, цитира БТА.

"Електроснабдяването ще бъде възстановено веднага след като националната мрежа бъде отново захранена", се казва в изявление на електроразпределителната компания "Кадуна", която снабдява с електроенергия части от северна Нигерия.

Богатата на суров петрол, но бедна на енергия Нигерия произвежда средно 4000 мегавата електроенергия дневно - част от която не може и да достави - за население от над 210 милиона души - далеч от 30-те хиляди мегавата дневно, от които според властите се нуждае.

Непокриващото нуждите електроснабдяване кара милиони жители да разчитат на бензинови генератори за ток. Цените на бензина обаче се увеличиха повече от два пъти тази година, след като правителството сложи край на въведените преди десетилетия субсидии, посочва АП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 1 Отговор
    Пригожин е пуснал котлона на 6.
  • 2 Много

    8 6 Отговор
    Френско изглежда

    Коментиран от #8

  • 3 Иван

    3 2 Отговор
    Ще избухне епидемия.
  • 4 ШОП

    5 3 Отговор
    Тея там ще са новите водители на света!!!! Звучи абсурдно, но на там върват нещата!!! Господ да ни е на помощ
  • 5 Ти да видиш

    4 2 Отговор
    Па тия май повечето не ги бърка ше има ли ток или нема да има!
  • 6 АБВ

    6 7 Отговор
    Да се оплачат на Путлер
  • 7 дайте

    1 1 Отговор
    им Аеца, тъкмо ще ни падне цената на тока, че няма какво да го правим
  • 8 Дупничанин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Много":

    Не е френско. Нигерия е била половин английска и половин португалска колония. Навремето там работиха много българи. Двореца на културата в Лагос е почти същия дизайн като делфинариума във Варна. Също и баща ми беше там впродължение на 2 години. Българи работеха и в инфраструктурата за новата столица Абуджа.