Last news in Fakti

24 Септември, 2023 12:55 2 658 21

Десетки хиляди на протест във Франция

  • франция-
  • протест-
  • активисти

Срещу полицейското насилие

Десетки хиляди на протест във Франция - 1
Източник: Shutterstock

Десетки хиляди се включиха вчера в протест "срещу полицейското насилие" в няколко френски града, включително в Париж, където трима полицаи бяха леко ранени при нападение срещу автомобила им, съобщи Франс прес.

По данни на френското вътрешно министерство, в протестите в цялата страна са участвали около 31 300 души (включително 9000 в Париж). а по данни на профсъюза Обща конфедерация на труда и радикалната лява "Непокорна Франция" - около 80 000 души, включително 15 000 в Париж.

Около сто синдиката, политически организации и други групи, призоваха за тази демонстрация, която беше подкрепена и от 150 филмови дейци.

В столицата след спокойното начало се образува шествие от стотици лица с качулки, които изпочупиха прозорците на банкови клонове и хвърляха камъни по полицейски автомобил.

По данни на полицейската префектура колата, която била заседнала в задръстване, била атакувана "с железни пръти". Един от полицаите за кратко излязъл от автомобила с оръжие в ръка, за да държи демонстрантите на разстояние, показват няколко видеоклипа, публикувани в социалните мрежи, чиято автентичност е потвърдена от полицейски източник.

Други полицейски служители, които са пристигнали на помощ, са прекратили нападението.

Трима от четиримата полицаи в колата са леко ранени, съобщи пред медиите началникът на полицията Лоран Нунес. "В момента работим, за да се опитаме да идентифицираме извършителите на това нападение. Вече имаме трима души, за които се предполага, че са замесени в тези действия, които са арестувани", допълни той.

Според доклад, публикуван по-късно вечерта от Министерството на вътрешните работи, в цяла Франция са арестувани общо шест души, цитира dariknews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Френски лозунг

    43 1 Отговор
    Да смъкнем Макрон
    от дъртия кон!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахах

    4 46 Отговор
    Ако някъде са се събрали хора. Путинофила се присламчва за да им прави фотобомба. Вади руско знаменце от задните си части. И гледа да влезе в кадър. Същото е и по форумите. Не вярваш ли. Ами чети малко коментари.

    Коментиран от #4, #15

  • 4 трагедията на едни лунатици

    4 27 Отговор

    До коментар #3 от "Хахах":

    Те са си жалки изчадия. Ти виждал ли си ги как изглеждат. Те супер много мразят демокрацията. Но тичат веднага на демократичния протест за да я махнат. За да нямат после право да гъкнат. Сега референдум искат. То и това демократично такова. Ама стискат и търпят. После нали ще ги махат тия работи. Само дано им се върже някой сега
  • 5 Читател

    41 1 Отговор
    Цяла Европа се тресе в Африка военни преврати един след друг Украйна бавно изчезва с любезното съдействие на НАТО и САЩ.Само тук оглушителна тишина ние сме остров на благоденствието
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дик

    2 3 Отговор
    тато рите подлиз рки като Макрон, Бидона дементен, Внука на СС офицера, Путин и много други с краката на долу на Бесилото. Които не се вслушва в тези които са го "избрали". Ваке уп заспали овци !!като Макрон, Бидона дементен, Внука на СС офицера, Путин и много други с краката на долу на Бесилото. Които не се вслушва в тези които са го "избрали". Ваке уп заспали овци !!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Прос Чиляк

    8 2 Отговор
    Ма те църни, ва!

    Коментиран от #12

  • 12 ХАХАХА

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Прос Чиляк":

    Не бе ,те цъ рните са стреляли по патрулката ,а белите протестират.Досега обаче няма протест против възстановяването на щетите от протестите на църните, интересно Францистан явно не се вълнува ,че и тези вандалщини плащат те!
  • 13 Ела да ти кажа

    4 8 Отговор
    Тия тука протестират против полицейското насилие. В русия и беларус. Такива ги бичуват с палки по улиците.
  • 14 Ами да

    7 1 Отговор
    Вижте как в Русия е спокойно, без насилие!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Така се правят протести,

    14 0 Отговор
    а не като нашите гербаджийски земеделци!
  • 17 Калпазанин

    9 0 Отговор
    Тва и стана там с тези протести във Франция като навик всяка седмица, и сигурни ли сте че е е заради полицейското насилие,тази традиция ще продължи скоро и във цяла Европа, предстоят интересни времена
  • 18 Спартак Термопилов

    2 4 Отговор
    Видяхте ли роби какво се случва и в момента в Париж за един убит от полицията там и сравнихте ли го с аналогичният случай когато полицай застреля младеж в България.... Дали има разлика в реакцията на българите и французите а? Как мислите и защо има ? А? При абсолютно аналогични случаи.... А замислете се и коментирайте моля....
  • 19 Спартак Термопилов

    2 4 Отговор
    Робииии, а вас ви пуцат като носърчета побеснели полицаи и сте се свили като мишлета нали ?
  • 20 Роби сте, жалки роби

    2 4 Отговор
    Всичко лошо си заслужавате, срам ме е от вас.
  • 21 Не са Десетки хиляди

    3 2 Отговор
    А Стотици хиляди !!!!! И не за първи път се губят цифри в превода впрочем . Последно са над 200 000 души по улиците ... А за сравнение в България при аналогичният случай излязоха само около 200 души от махалата заобградени като животни от полицията...
Новини по държави: