Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Октомври, 2023 10:46 13 369 44

Изтекли документи: САЩ са притеснени за случващото се в Украйна

  • украйна-
  • корупция-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • война-
  • военна помощ

Усещането за високи нива на корупция може да подкопае доверието на западните страни

Изтекли документи: САЩ са притеснени за случващото се в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Администрацията на американския президент Джо Байдън е далеч по-загрижена за корупцията в Украйна, отколкото публично признава. Поне това гласи вътрешен стратегически документ на САЩ, с който се сдоби американската редакция на Politico, предаде агенция "Фокус".

"Чувствителната, но некласифицирана“ версия на дългосрочния план на САЩ излага множество стъпки, които Вашингтон предприема, за да помогне на Киев да изкорени злоупотребите и по друг начин да реформира редица украински сектори. Той подчертава, че корупцията може да накара западните съюзници да се откажат от борбата на Украйна срещу руската инвазия и че Киев не може да отложи усилията за борба с корупцията.

"Възприятията за високи нива на корупция“, предупреждава поверителната версия на документа, може да "подкопае доверието на украинската общественост и на чуждестранните лидери във военновременното правителство“. Това е по-сериозно от анализа, наличен в малко забелязаната публична версия на документа от 22 страници, който Държавният департамент изглежда е публикувал на уебсайта си без шум преди около месец. Поверителната версия на "Интегрираната стратегия за страната“ е около три пъти по-дълга и съдържа много повече подробности за целите на САЩ в Украйна, от приватизирането на нейните банки до подпомагането на повече училища да преподават английски до насърчаването на нейните военни да приемат протоколите на НАТО. Много цели са предназначени да намалят корупцията, която тормози страната.

Тихото пускане на стратегията и фактът, че най-строгият език е оставен в поверителната версия, подчертава предизвикатеслтвото за вида на изпратеното послание, пред което е изправен екипът на Байдън. Администрацията иска да притисне Украйна да спре подкупите, не на последно място защото са заложени щатски долари. Но прекаленото шумолене по въпроса може да насърчи противниците на американската помощ за Украйна, много от тях републикански депутати, които се опитват да блокират такава помощ. Всяко усещане за отслабена американска подкрепа за Киев също може да накара повече европейски страни да се замислят за ролята си.

Що се отнася до украинците, "зад кулисите се водят някои честни разговори“, разкрива неназован американски служител, запознат с политиката в Украйна. Украинските подкупи отдавна са повод за безпокойство на американски официални лица чак до президента Джо Байдън. Но темата беше оставена настрана след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., което Байдън нарече истинска битка на демокрацията срещу автокрацията. Месеци наред сътрудниците на Байдън се придържаха към кратки споменавания на корупция. Те искаха да покажат солидарност с Киев и да избегнат да дават гориво на малък брой републикански законодатели, критикуващи военната и икономическата помощ на САЩ за Украйна.

Повече от година след началото на пълномащабната война официалните лица на САЩ настояват повече по въпроса публично и частно. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан например се срещна в началото на септември с делегация от украинските антикорупционни институции. Втори американски служител, запознат с дискусиите, потвърди пред POLITICO, че администрацията на Байдън разговаря с украинските лидери за потенциално обвързване на бъдеща икономическа помощ с "реформи за справяне с корупцията и превръщане на Украйна в по-привлекателно място за частни инвестиции“. Такива условия не се разглеждат за военна помощ, подчертава служителят. Говорител на украинското външно министерство не отговори на исканията за коментар. Но украинският президент Володимир Зеленски уволни няколко високопоставени служители на отбраната при неотдавнашна репресия срещу предполагаеми подкупи - послание към Съединените щати и Европа, че той слуша.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    94 7 Отговор
    САЩ спря парите за Украйна.Войната свърши.Празнувайте!

    Коментиран от #17

  • 2 Мароооо, пиши за....

    110 4 Отговор
    В Ню Йорк се провежда митинг срещу въоръжаването на Украйна. Демонстрантите преминаха по улиците на града с искане за бързо разрешаване на конфликта. Те също така осъдиха политиката на правителството и го призоваха да спре да изпраща пари и оръжия за Украйна./ Снимки, Видео/
  • 3 КовидманЯк

    89 5 Отговор
    Украинците приключиха мача.

    Коментиран от #15

  • 4 Българин

    87 3 Отговор
    Украйна изгуби тази война.
  • 5 Българин

    88 5 Отговор
    Краварите, благодарение на корупцията, запалиха тази братоубийствена война. Кво се чудят сега? Или кога ти им даваш е гут ама кога те си щипкат не е?
  • 6 Майна

    90 5 Отговор
    Що да са притеснени,бе..
    Те ще спрат помощта от шест милиарда, а веднага ,,к учетата,, им от БРЮКСЕЛ обявиха, че Европа ще дава тези шест милиарда...
    Та, Европа ще бъде тотално занулена( ако европейците не встанат)
  • 7 Тома

    73 2 Отговор
    Добре е че при нас няма корупция.Има само крадене с г.за си която никоя държава не може да краде така.Управляват ни хора като шиши тиквата парапета бойкикиев и още много такива юнаци
  • 8 ахоихо

    65 3 Отговор
    А,ама верно ли?Той пре3идента им,не беше ли сложен,направо купен от У СА?А те пък били притеснени,от какво ли?Май им се изплъзва нишката.Все така да им е.Халал да им е,както казваме на чист български!
  • 9 032

    8 79 Отговор
    Войната ще свърши и Русия дори и да е победител големия губещ ще е руският народ. Но никой управляващ Русия никога не му е пукало за народа, те са просто добитък за олигарсите.

    Коментиран от #12, #21

  • 10 Няма какво

    61 3 Отговор
    Да се подкопава "повече" доверието на "западните страни" ! Такова доверие към режима на Зеленски просто не съществува и НЯМА такова. ! Има атлантически терор на Евро политическата олигархия над собствените си народи.
  • 11 Българин

    60 4 Отговор
    Хихихи, явно това ще използват краварите да духнат от окрайна, за да не изглеждат като пълни лузари 🤭
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Добро утро.

    64 3 Отговор
    Корупцията съществува там в мащаби, неподозирани досега никъде по света. Начело с Еленския клоун и неговите "слуги на народа". Продажба на оръжие, продажба на деца за секс и за органи в даркнета и множество други нелицеприятни практики, които водят до закупуване на суперскъпи имоти в Швейцария, Монако, Великобритания и т. н. Онзи военком от Одеса беше жертван, за да се имитира борба с корупцията, защото наличието на имоти и коли, придобити през последната година по време на война за милиони евро, все пак е трудно да се обяснят със заплати. В това време нощният живот в Киев процъфтява, има репортажи на западни медии по този въпрос. Чудя се само как много украинци си крият главите в пясъка, сякаш не желаят да признаят, че ги лъжат нагло. Като случая, в който след кражба на стотина тона хуманитарна помощ в Лвов украинските власти обвиниха "окупантите", които са на над хиляда километра оттам. Но защо пък не? От изказвания в последните седмици на безценните ни европейски лидери можеш да решиш, че СССР са пуснали атомните бомби в Хирошима и Нагасаки и че Великобритания и Украйна /?/ са победили във Втората световна. И онзи ден един строящ се мост в Киев се срина сам, без намесата на "москалите", очевидно също вследствие на крещяща корупция.

    Коментиран от #36

  • 14 спокойно

    5 52 Отговор
    в рашка корупцията е в колкосални размери 😀

    Коментиран от #20

  • 15 хихихи

    3 13 Отговор

    До коментар #3 от "КовидманЯк":

    ще ти се
  • 16 Трябва сериозно да не си у ред

    56 3 Отговор
    за да говориш за превръщане на Украйна в "по-привлекателно" място за частни инвестиции.... Единствено коректно в случая е определението за Украйна като "място" а не държава, защото просто такава на практика не съществува.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дедо ви...

    45 4 Отговор
    Управляващите в кравария са мафията в окрайнината
  • 19 С една дума!

    48 3 Отговор
    Американците ,,откриха Америка",че Украйна е мега-корумпирана държава...,!
  • 20 Да,ама...

    17 3 Отговор

    До коментар #14 от "спокойно":

    ...там Америка не си дава парите!
    Дава ги на Украйна...!
  • 21 Българин

    21 3 Отговор

    До коментар #9 от "032":

    Викаш украинският народ ще е печеливш ;)

    Коментиран от #34

  • 22 САЩ от друго са притеснени впрочем !

    55 3 Отговор
    Никой не иска Нацистката Атлантическа Окупационна Власт в страната си ! В проведени в 9 страни в Европа социологически изследвания, ясно се вижда че средно 72,3% от хората категорично се обявяват срещу военната помощ за Украйна ! Във Франция процента е най висок, цели 86% са против политиката на НАТО и ЕК ! Защо това се премълчава в нашите медии е въпроса ?

    Коментиран от #24, #26

  • 23 ЖЕКО

    40 3 Отговор
    САМО КОЗЯЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ УКРАИНА ЗАГИВА
  • 24 Малко останаха Тагаревците в Европа

    40 3 Отговор

    До коментар #22 от "САЩ от друго са притеснени впрочем !":

    Вярно е това
  • 25 нннн

    43 1 Отговор
    Байдън е дал 1 милиард американски пара, за да сменят главния прокурор на Украйна. Това корупция ли е или държавна политика?

    Коментиран от #27

  • 26 Бай Митко

    31 3 Отговор

    До коментар #22 от "САЩ от друго са притеснени впрочем !":

    Адмирации!
    Вярно е, и е статистически точно!
    Нашите медии мълчат за ставащото в ЕС, мълчи и правителството за нашия % – нали сме послушковците на посолството на кирето.
  • 27 Бай Митко

    26 2 Отговор

    До коментар #25 от "нннн":

    Защита на националната сигурност! Смях!
  • 28 Хехех

    32 2 Отговор
    Щом САЩ заговориха за корупция в Украйна значи се приготвят да го хвърлят под влака. Просто няма достатъчно воля за победа в Кииф. Американците не обичат да са лузъри. Ще оставят ЕС да изиграе тази роля във финалния акт. И да плати сметката, ако обича.

    Коментиран от #29

  • 29 Бай Митко

    29 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хехех":

    Адмирации!
    "Американците не обичат да са лузъри. Ще оставят ЕС да изиграе тази роля във финалния акт. И да плати сметката, ако обича."
    – Обичат, не обичат те винаги са си били такива за!гу!бе!ня!ци!
    – ЕС е подвластен на САЩ и дали обича, или не обича е без значение. Просто ще плати целият масраф!
    Хайде със здраве!
  • 30 Българските турци

    23 2 Отговор
    Корупцията сред висшите военни от Пентагона лежеше в основата на краха в Афганистан ! С удължаването на Украинския конфликт и безразборният наплив от финансиране за Украйна неизбежно ще се образува поредното корупционно блато за генералите и от Сащ , и от НАТО !!!...
  • 31 Бу Бу

    22 1 Отговор
    За огромната корупция в Украйна се знае от всички . Но явно пак пропускате галавното в доклада" целите на САЩ в Украйна, от приватизирането на нейните банки до подпомагането на повече училища да преподават английски до насърчаването на нейните военни да приемат протоколите на НАТО" и това е само малка част от това което ще получи САЩ от Украйна. Заводите и земята им вече са собственост на САЩ.
  • 32 Джамбaза

    5 10 Отговор
    Ако войната спре сега няма да е добре за Пусия.
    Има още доста за денацифициране.
  • 33 Слава България

    14 1 Отговор
    Споко братя българи сега вече е наш ред всичко тука тече по плана на САЩ ЕС НАТО АМА вие си трайкайте че управниците ще ви окошарят има си методи всичко се продава в България БЯГАЙ КРИЙСЕ И МЪЛЧИ НОВИЯ БЪЛГАРСКИЩАТ
  • 34 032

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Не съм го коментирал и написал никъде

    Коментиран от #35

  • 35 Бинго

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "032":

    ДОБИТЪК!
  • 36 Бай Митко

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Добро утро.":

    Добър ден свате! Адмирации! "Царят е гол" - БРАВО!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Петричката леля

    8 3 Отговор
    За финансовите далавери на нашите хора - лекичко изтегляне на ушите ! А на Тръмп - искат душата да му извадят. Правовата система не е съвсем правова. Дай Боже Натаняху да успее да им ограничи правата.
  • 40 Честно ли

    5 1 Отговор
    Защо ли ги тревожи корупцията в Украйна,като четири американски компании вече преватизираха голяма част от земята им.И от тук нататък украинците просто ще работят за Америка.
  • 41 От думата "изтекли"

    4 0 Отговор
    можеш да решиш, че е нещо едва ли не секретно. А на въпросния документ най-отгоре пише "За публично разпространение". Иначе всичко, което пише там, е отдавна ясно и за най-слепите. Сега във Върховната рада всеки ден става ясно за нови разводи на депутати. Удобен начин да се скрият незаконно придобити доходи. Олихарси и бивши държавни чиновници там държат цял квартал в Монте Карло. Какво повече има да говорим? Но нещата станаха вече толкова явни и неопровержими, че не могат да продължат с тезата за "безупречната демокрация" в Украйна.
  • 42 АЗ КАЗАХ

    4 4 Отговор
    И от бункера на джуджето изтекоха секретни разговори. Пращам един полк да учат китайски и на връщане да докарат ракети с упътването.
  • 43 ЗельонаяГад

    2 0 Отговор
    Краварете десетилетия наред чрез Сереуто корумпираха фашагите от Киев, за да могат да завладеят земята им. Сега около 40% от нея е изкупена от краварски фирми,но Путин обърка краварските сметки .
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: