Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 17:44 4 264 59

На тъмно! Единствената ТЕЦ в Газа спря работа

  • газа-
  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

Цивилните жители на Газа по същество са подложени на "колективно наказание", както казват хуманитарните организации, помагащи на палестинците

На тъмно! Единствената ТЕЦ в Газа спря работа  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Електричеството в Газа спря в сряда, след като единствената електроцентрала в блокирания палестински анклав спря да работи, съобщиха медиите на "Хамас", цитирани от Ройтерс.

Цивилните жители на Газа по същество са подложени на "колективно наказание", както казват хуманитарните организации, помагащи на палестинците.

В интервю за Би Би Си представителят на Норвежкия съвет за бежанците в Ивицата Газа Хозаифа Язиджи подчерта, че цивилни не трябва да стават мишена при никакви обстоятелства.

"Поглеждам през прозореца и хората просто тичат по улиците на Газа и не знаят накъде да отидат. Няма надежда", каза Хозаифа Язиджи, отбелязвайки, че жителите на Газа нямат подслон и не могат да избягат никъде.

По-рано израелското министерство на отбраната предупреди, че последствията от ударите за Газа ще бъдат тежки.

"Претърпяхме изключително тежки загуби... Това обаче няма да ни спре и няма да отслаби нашата решителност", каза говорителят на израелското министерство на отбраната Йонатан Конкрикус.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че действията на Израел в Газа вече може да са нарушили международното право, като той подчерта необходимостта ЕС да продължи да финансира палестинската власт след атаката на "Хамас" срещу Израел в събота, пише европейската редакция на "Политико".

"Правото на самоотбрана трябва да се осъществява в рамките на международното право", каза върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел във вторник след специално свикано виртуално заседание на външните министри на ЕС.

"Някои от действията (на Израел) - и ООН вече го каза - спирането на водата, прекъсването на електричеството, намаляването на храната на много цивилни хора, е против международното право. Така че да, има някои действия, които не са в съответствие с международното право", каза той


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    38 44 Отговор
    В България ще стане като в сектор Газа като промяната приключи с Ганчо и хавер Лорер покани родата.

    Коментиран от #10

  • 2 Сатана Z

    36 40 Отговор
    И в България ще е така ,ама още не знаете!

    Коментиран от #25

  • 3 ...

    72 26 Отговор
    А когато колиха израелски жени и деца викаха УРАААААА...

    Коментиран от #34, #45

  • 4 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀ЦИТАТ:

    30 9 Отговор
    „ПОГЛЕЖДАМ ПРЕЗ..П Р О З О Р Е Ц А...
    И ГЛЕДАМ КАК ..хората...СЕ ЛУТАТ
    И НЯМА КЪДЕ ДА ОТИДАТ”...край...
  • 5 12345

    23 25 Отговор
    А един друг като спря тока на цивилните в Покрайнината - ау - как може, а сега може цивилни да се наказват колективно заради просдтотията и наглостта на терористите....

    Коментиран от #7, #17

  • 6 Пишманлиев

    19 16 Отговор
    Е, понякога така става. Навремето и ние стояхме почти на тъмно и то без да ни спират централата, при това атомна. Венсеремос, победихме!!! И вие ще победите. И вие като нас няма да можете да си плащате тока скъпи братя палестинци след като ви го пуснат. Освен да дойдете при нас, в Булгаристан - тука гостите ни ток плащат, ни вода, ни храна, сичко що е момичка и женичка ваше е, че и помощи ще ви дават. Ко чакате?
  • 7 кой бе

    27 9 Отговор

    До коментар #5 от "12345":

    на руснаците ли им спряха тока? щото тука тия нападнаха и им спряха тока, докато руснаците нападнаха и спряха тока на нападнатите. ама що да мислим, като може да тролим.
  • 8 Баба ви

    28 26 Отговор
    Че кога Израел и евреите са се съобразявали с международното право на Гурела?! - Никога. Те се въздигат над него, нали са си повярвали в легендата, че са богоизбрани.
    ЕС трябва да наложи санкции на фашистката клика на Натаняху за започнатия геноцид над палестинците в Газа.
  • 9 Ивелин Михайлов

    21 21 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, евреите са терористи
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Интересно, какво каза

    24 11 Отговор
    министърът на отбраната на Израел:
    "Ние воюваме с нечовешки същества!"
    Без коментар!

    Коментиран от #15, #22, #47

  • 12 Койчо

    23 7 Отговор
    "Цивилните жители на Газа по същество са подложени на "колективно наказание"...... Така е било, така и ще бъде - ЕДИН ЗА ВСИЧКИ, ВСИЧКИ ЗАРАД ЕДИН.......ТЪПАК, КОЙТО И ДА Е ТОЙ. Ще теглите, белким ви дойде нещо конструктивно на ум. Не си играйте с кибрита.
  • 13 Скоро и

    8 17 Отговор
    в България без да има война.
  • 14 Винкело

    23 3 Отговор
    Така се прави - за да бъдат прогонвани и нетърпяни в бъдеще терористите от самите мирни палестинци.
  • 15 Прав е

    26 15 Отговор

    До коментар #11 от "Интересно, какво каза":

    Това са диваци, лишени от мисъл( и смисъл на съществуване). В 21 век няма място за диваци. Сега е момента Израел да довърши звяра!
  • 16 Шабан

    24 31 Отговор
    Тези хора палестинците наистина са героите на 20 и 21 век. От 100 години насам са подложени на страшен геноцид. То не бяха отнемане на държава, присвояване на територии и заличаване на човешки животи с милиони и постоянен тормоз, претопяване и асимилация от поканените си братовчеди( евреи). А сега в последните 30 години живеят в концлагери и условия в каквито дори и евреите не са живели по времето на втората християнска война (ВСВ). И въпреки всичко имат смелостта и куража да се опълчат на въоръжените до зъби и кътници израелски военни и то с дапанки, мотопеди и парапланири! Найстина са смели и волеви хора. Хора на шестата раса, землянска! Браво и поклон пред техният геройзъм!

    Коментиран от #33

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Матей преображенски

    10 11 Отговор
    Всичко искат да им спрат,и хуманитарните помощи,а това са два милиона и половина на терена на един наш окръг,набъкани като сардели.За вода сигурно разчитат на кладенци,там няма реки,не вали,няма езера и язовири,всъщност си е пустиня.Но ще ги уморят от глад акот ги държат така в блокада повече от 1 месец.Като стане нещо такова,геноцидно и хората започнат масово да измират,арабските страни няма да издържат и ще нападнат израел,не забравяйте какви са ги вършили евреите в миналоно,разгромявайки бежански лагри в долината Бекаа,селищата Сабра и Шатила.
  • 19 Шабан

    9 25 Отговор
    Тези хора палестинците наистина са героите на 20 и 21 век. От 100 години насам са подложени на страшен геноцид. То не бяха отнемане на държава, присвояване на територии и заличаване на човешки животи с милиони и постоянен тормоз, претопяване и асимилация от поканените си братовчеди( евреи). А сега в последните 30 години живеят в концлагери и условия в каквито дори и евреите не са живели по времето на втората християнска война (ВСВ). И въпреки всичко имат смелостта и куража да се опълчат на въоръжените до зъби и кътници израелски военни и то с джапанки, мотопеди и парапланери! Наистина са смели и волеви хора. Хора на шестата раса, землянска! Браво и поклон пред техният геройзъм! Те просто няма какво да губят, вече всичко им е отнето, дори достонството да бъдат хора!
  • 20 Ха ха ха

    21 8 Отговор
    Нали това искахте гадни арабески всички ще умрете
  • 21 "колективно наказание",

    12 11 Отговор
    Не е иновация ! Хитлер и нацистите са го прилагали......

    Коментиран от #50

  • 22 Хехе

    13 15 Отговор

    До коментар #11 от "Интересно, какво каза":

    А ти виждал ли си го, прилича ли на човек?! Да слушаш евреин и да му повярваш, че някога казва истината, това не е само глупост, но и самоубийство.

    Коментиран от #26

  • 23 Русофил

    7 5 Отговор
    Няма да имат проблеми палестинците с тока. Всеки си има генератор вкъщи.
  • 24 Либерал фашистите

    15 13 Отговор
    гък не казват, че още през 1949 г.с Решение на ООН трябваше да има държава Израел и държава Палестина.
    Израел го има но Палестина я няма.
    Газа е най гъстото население в света 2,3 млн.диши на мин.площ.
    Израел е осигурил работа на 20000 души от това гето.
    Палестина по решението трябва да има половината от Ерусалим за столица, но ционистите го анексираха както направиха с Голандските възвишения.
    Къде са санкциите двулични западни колонизатори ?

    Коментиран от #29

  • 25 Русофил

    15 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Руска опорка. Колкото измръзнахме миналата зима
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Какво още ? Кое не е ясно ?

    14 12 Отговор
    ООН вече го каза - спирането на водата, прекъсването на електричеството, намаляването на храната на много цивилни хора, е против международното право. Това е геноцид на палестинският народ ! ........
  • 28 Коментар

    14 11 Отговор
    Там е ясно защо обаче защо ние в България също сме подложени на "колективно наказание"?Никого не сме нападали,за да ни наказват така.При нас без война също ще спират централи,насила ще ни карат да ядем заразено зърно от регион където гърмяха снаряди с уран и ще плащаме милиарди за оръжия.Защо?!
  • 29 Русофил

    11 8 Отговор

    До коментар #24 от "Либерал фашистите":

    Спокойно. Сега ще отворят коридори към Египет и Ливан и всички от Газа
    ще отидат там. Няма да ги избият я.

    Коментиран от #49

  • 30 мани беги

    8 8 Отговор
    наще енергетици сдадоха багажа, намръзнаха се и блокадите една по ина предадоа фронта ... ясно е, ще тря слизам в мазето за двата газови фенера, а си мислех, че ше ми се размине
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Абеговнар

    6 5 Отговор

    До коментар #26 от "абе палячо.":

    Ти знаеш ли предисторията?! Какво ти се мъдри в чугунчето на раменете?! Знаеш ли изобщо нещо повече, от това което ту пускат от тик-тока?! Откъде това голо самочувствие и праволинейно недомисляне, като си един брадасял картоф.
  • 33 Шабане, Шабане...

    12 12 Отговор

    До коментар #16 от "Шабан":

    Това не го виждат "демократичните"! Нали виждаш, как определят този народ, като "нечовешки същества"?
    И естествено, ако принизиш някой народ до "нечовешки същества", то и да ги унищожиш всичките, вече не е "проблем" за "цивилизованите"!!
    Но истината е такава, че някога Британия е подписала една декларация "Балфордската декларация" с "някой си" г-н Ротшилд, Британия да даде територия от днешната Палестина на евреите по света, да се направи там държава на евреите - Израел. НО, Палестина не принадлежи на Британия. От къде на къде Британия има право да раздава чужди територии на други по света? И се започна тази трагедия на бедните палестинци, която трае вече почти столетие (след 1948-а г.)!
    И понеже хазарите с парите си управляват вече цял свят, то никой не отчита геноцида на палестинците и ги изкарват винаги тях "терористи" и "нечовешки същества", а те просто са жертвите на хазарите. Те воюват да живеят на собствената си земя, против тези агресивни завоеватели! Подложени са на пълно унищожение и лъжливия, "велик" ЕС също тях ги обвинява, вместо навлеците, които откраднаха територията им! Те се явяват излишни на родната им земя!

    Коментиран от #36, #42

  • 34 Нали?

    9 15 Отговор

    До коментар #3 от "...":

    Защото иврейчитата са света вода ненапита. На тебе ако ти избиват в продължение на десетки години близките, крадът ти земята и разрушават жилищата, как би постъпил? Не се тръшкай като вдовица на чужд гроб.
  • 35 История с документи

    17 11 Отговор
    Как КГБ създаде палестинския и световния ислямски терор?
    Днешният международен тероризъм е замислен в офисите на КГБ в Лубянка веднага след 6 дневната война, през 1967 година. Тогава Кремъл реши да въоръжи враждебните към Израел палестинци и да ги въвлече в терористична война срещу еврейската държава.
    Генерал Александър Сахаровски, ръководител на цялото съветско външно разузнаване, обясняваше: "В днешния свят, където ядрените оръжия направиха невъзможно използването на военна сила, тероризмът трябва да стане нашето основно оръжие".Между 1968 и 1978 г. румънците изпращат самолети с военни доставки за палестинските терористи в Ливан. Архиви на Щази разкриват, че е снабдявало с боеприпаси Ливан. Чехословакия е изпратила 1000 тона експлозиви Semtex-H – достатъчно за 150 г. През 1971 г. КГБ започна операция "Тайфун", целяща да дестабилизира Западна Европа. Бандата Баадер-Майнхоф, фракциите на Червените бригади (RAF) и други марксистки клиентски организации на КГБ отприщиха вълна от антиамерикански терор, която разтърси Западна Европа и взе жертви. През 1972 г. Кремъл решава да настрои целия мюсюлмански свят срещу Израел и САЩ. Според Андропов "светът на исляма е хранителен разтвор, в който трябва да се инжектира и отглежда бацилът на смъртоносната антиамериканска омраза ,подхранван от маята на марксизма-ленинизма. Тероризмът и актовете на насилие срещу Израел и САЩ ще произтичат естествено от религиозната ревност на мюсюлманите".

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Историк

    29 9 Отговор
    Постоянно излизат нови данни за зверствата на Хамас на фестивала..
    В 6.30 започва ракетния обстрел. Повечето участници не се панирали, защото това е обичайно в Израел, но на хората им е разпоредено да се качат по колите си и да си тръгнат.
    В 7.00 започват да се появяват първите въоръжени терористи. Няколко полицаи и мъже с оръжие се опитали да ги спрат, но били убити.
    Повечето от участниците във фестивала, които побягнали през пустинята успели да оцелеят, въпреки че терористите стреляли в гърбовете им. Тези, които се скрили в колите си били избивани, а жените изнасилвани редом с труповете на приятелите си. Изнасилените жени в последствие били убивани или отвличани в Газа.
    Цялото зверство продължило около 3 часа, след което мародерите започнали да ограбват труповете и автомобилите.
    Това е най-масовото убийство в историята на Израел.
    Каквото и да кажа ще е малко. Това не са хора, а бесни животни. И трябва да бъдат третирани единствено като такива.
  • 40 ивицат Газа

    12 3 Отговор
    на руzzoфилите се сцепи
  • 41 Глупаци

    16 5 Отговор
    Аме те и рузнаците правят същото но оон си трае.
  • 42 Шабан

    6 10 Отговор

    До коментар #33 от "Шабане, Шабане...":

    Така е! Но този проблем има и друга страна, Ти сам го каза - И понеже хазарите с парите си управляват вече цял свят.........
    Та въпроса е защо се допусна това??? Нали сме мислещи човешки същества!!! Но май не сме!!! А сме се превърнали във алчни меркантилни двуноги бозаещи и гледаме само сийра на другите! Защо се допусна това! Нали сме разумни, ужким! Бок оладжа йок!!!
  • 43 Те ще ви плашат

    12 8 Отговор
    Но помнете. Пуринофила няма националност и религия. Той е като чорапа дето сте обули.
  • 44 Наблюдател

    25 12 Отговор
    Случващото се в Израел и Украйна е нещо, което нормално човешко същество не може да си представи, че е възможно в 21ви век. Терористите на Хамас и Путлер разстрелват цивилни по улиците, колите и домовете им. Гаврят се телата на убитите и пленени жени, демонстрирайки бурна радост.
    Това са диваци от най иZродения вид.
  • 45 ГОЙЙДААААЛАХ В БАР АМИИИИНННН

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "...":

    А когато колиха израелски жени и деца викаха УРАААААА... Не викаха Ура. Викаха ГОЙДАААААЛАХ В БАР АМИНННН
  • 46 Протестиращ

    21 2 Отговор
    Рязането да детски глави от мюсюлманите от Хамас влиза ли в международното право?
  • 47 КуКу

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Интересно, какво каза":

    Прав е!
  • 48 НАБЛЮДАТЕЛ

    19 6 Отговор
    Храни ги, пои ги, осигури им ток и зареждане на магазините в които пазаруват с европейски пари и накрая какво? - ислямска благодарност. Затова бой - докато се научат. После ще е лесно за тях и света

    Коментиран от #59

  • 49 А ти ще отидеш по заповед на Тагара

    4 9 Отговор

    До коментар #29 от "Русофил":

    в хазарската О Крайна.
    Чувалът ти е готов
  • 50 КуКу

    14 5 Отговор

    До коментар #21 от ""колективно наказание",":

    Удобно забравяш Путин и рашистите....

    Коментиран от #51

  • 51 ПРАВИСТ

    7 13 Отговор

    До коментар #50 от "КуКу":

    Удобно е за всичко да обвиняваш Путин.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Енергитик

    5 1 Отговор
    Ивицата Газа остана на тъмно, скоро и територията.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Много интересно...

    9 3 Отговор
    "Цивилните жители на Газа по същество са подложени на "колективно наказание", както казват хуманитарните организации, помагащи на палестинците.
    В интервю за Би Би Си представителят на Норвежкия съвет за бежанците в Ивицата Газа Хозаифа Язиджи подчерта, че цивилни не трябва да стават мишена при никакви обстоятелства."

    Този/тази загрижен човечец, с това норвежко име, каза ли го това и на терористите, преди да започнат да изнасилват, убиват и обезглавяват деца? Или сега се сети?...
  • 57 Анонимен

    2 4 Отговор
    Ще бъдете съдени за това ,което причинавате на палестинците!
  • 58 Ххх

    2 3 Отговор
    Израел се държи като Хитлеристка Германия !!!!!!!! Това няма да даде желания резултат !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Изключително недостойно
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.