Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Октомври, 2023 08:03 2 634 97

ISW: Русия твърди за настъпления в Украйна и цензурира политици преди изборите

  • авдеевка-
  • донбас-
  • русия-
  • украйна

Ръководителят на градската военна администрация на Авдeевка Виталий Барабаш посочи, че руските сили извършват щурмове с въздушна подкрепа в 10-12 направления около селището

ISW: Русия твърди за настъпления в Украйна и цензурира политици преди изборите  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските сили вероятно са започнали значително и продължаващо настъпление около Авдеевка, Донецка област на 10 октомври. ISW наблюдава руските сили да атакуват едновременно северозападно, западно и южно с бронирани щурмови групи, вертолети и артилерия.

Ръководителят на градската военна администрация на Авдeевка Виталий Барабаш посочи, че руските сили извършват щурмове с въздушна подкрепа в 10-12 направления около селището.

Украински военни наблюдатели определиха тези руски настъпателни операции като голяма атака и отбелязаха, че руските сили са използвали необичайно голям брой бронирани превозни средства в битка.

Всичко това показва, че руските планове са за доста по-сериозна операция от предварително очакваната от набюдателите.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви, че е твърде рано да се обсъжда украинско изселване от града.

Руски блогър твърди, че руските сили вече са напреднали 12 км, въпреки геолокирани кадри, показващи ограничен успех на северозапад, юг и запад от Авдeевка към 12 октомври и не са заплашили незабавно украинските сили с обкръжение.

Руски блогъри твърдят, че руските сили са превзели участък от железопътна линия южно от Авдeевка; и напреднаха из града. Но ISW не може да потвърди тези твърдения по това време.

Руски източници също твърдят, че руските сили са унищожили жп гара Очеретине (13 км северозападно от Авдeевка), за която твърдят, че поддържа украинската логистика.

Геолокираните кадри показват, че руските сили вероятно са загубили поне една батальонна тактическа група бронирани машини. Достоверен потребител на X (Twitter) отбеляза на 12 октомври, че украинските сили са унищожили 33 руски бронирани машини и 15 танка от 10 октомври близо до Авдиевка.

Украински офицер от резерва заяви, че консервативните оценки показват, че украинските сили са унищожили минимум 36 руски бронирани машини, включително танкове, бронетранспортьори и транспортни средства.

Блогър също твърди, че и двете страни търпят значителни загуби в операциите около Авдeевка.

Кадри, публикувани на 11 октомври, предполагаемо показват руска бронирана машина, падаща във водa, а геолокационни кадри, публикувани на 11 и 12 октомври, показват как украинските сили нанасят удари по колоните на руски превозни средства.

Този кадър показва, че руските сили може да не научили уроците от предишни настъпателни операции край Въгледар през февруари 2023 г. или около Киев през март 2022 г., когато украинските сили унищожиха колона от бронирана техника. ISW по-рано съобщи, че руски блогъри твърдят обратното.

Отбраняващите се украински сили нанасят сравнително големи удари и потискат руската логистика близо до Авдеевка, което вероятно забавя темпото на руснаците. Руски блогър твърди, че темпото на руското настъпление се е забавило и сега се фокусират върху качествени атаки, след като претърпяха първоначални големи загуби на оборудване.

Геолокирани кадри, публикувани на 12 октомври, показват, че украинските сили са разрушили мост североизточно от Авдеевка между Ясинувата и Горливка.

Един виден блогър похвали руското военно командване за предоставянето на информация за заявените успехи.

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции близо до Бахмут и в западната Запорожка област и според съобщенията са напреднали в секторите на фронта на 12 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали някои неопределени успехи източно от Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут) и източно от Андреевка (10 км югозападно от Бахмут).

Говорителят на украинската Източна групировка на силите капитан Иля Евлаш заяви, че украинските сили продължават настъплението в посока Бахмут и са напреднали няколкостотин метра в неопределени райони.

Говорителят на украинския генерален щаб и украинската Таврийска група сили полковник Александър Щупун съобщи, че украинските сили са подобрили тактическите си позиции западно от Роботине.

Командирът на руския батальон "Восток" Александър Ходаковски се застъпи за руските сили да замразят фронтовите линии в Украйна, за да заменят изтощения мобилизиран персонал с нови военнослужещи по договор и да започнат подновена офанзива. Ходаковски заяви на 12 октомври, че руските сили биха могли да проведат умишлена последна фаза, за да сложат край на войната, след като заменят уморените части с военнослужещи по договор, което е в съответствие с дългогодишната оценка на ISW, че руските сили почти сигурно ще се възползват от всяко краткосрочно или дългосрочно замразяване за да освежат силите си и да подновят битката на по-късна дата.

Ходаковски също така отбеляза, че руските сили вероятно ще се сблъскат с ефективна украинска отбрана и съпротива, докато руските сили се опитват да напреднат на запад в Украйна. Затвореният бивш руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин последователно твърди, че специфична фракция на руското ръководство, на която Ходаковски изглежда е член, отдавна се застъпва за замразяване на сегашната фронтова линия в Украйна.

Гиркин заяви на 9 октомври, че руските сили ще продължат да провеждат стратегическа отбрана, за да замразят фронтовите линии преди президентските избори в Русия през март 2024 г.

Руските сили извършиха серия от удари с дронове в Украйна, насочени към пристанищна инфраструктура в Южна Украйна и критична инфраструктура в Харковска област в нощта на 11 срещу 12 октомври. Украински официални военни източници съобщиха, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 28 от 33-те Shahed-131 /136 дрона.

Украинското Южно оперативно командване съобщи, че неуточнен брой руски безпилотни самолети са ударили пристанищната зона в Одеска област.

Ръководителят на Главното военно разузнаване на Украйна (ГУР) генерал-лейтенант Кирило Буданов заяви на 12 октомври, че руската армия трупа оръжия, предназначени за удари срещу украински енергийни съоръжения и петролния и газовия сектор. Ръководителят на администрацията на украинската Харковска област Олег Синегубов заяви, че руски дрон е повредил частично критично инфраструктурно съоръжение в Харковска област и отбеляза, че руските сили все повече ще атакуват украинския енергиен сектор през есента и зимата.

Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко съобщи, че украинските енергетици преминават обучение в случай на масови прекъсвания на тока, но отбеляза, че е трудно да се предвиди мащабът и въздействието на руските атаки върху енергийната система.

Руската президентска администрация продължава подготовката за управление и фалшифициране на президентските избори през март 2024 г. Руското опозиционно издание Meduza съобщи на 12 октомври, че руската президентска администрация може да инсталира електронни терминали за гласуване с паспортни скенери в избирателни секции в определени региони на Русия преди президентските избори през март 2024 г.

Съобщава се, че електронните терминали за гласуване ще позволят на руските власти да събират данни за руски граждани в електронна база данни, включително данни относно правото на мобилизация и избирателните навици. Meduza отбеляза, че руските власти за първи път са използвали терминали за електронно гласуване по време на изборите за кмет на Москва през септември 2023 г.

ISW по-рано е наблюдавал как Кремъл манипулира резултатите от националните избори, използвайки електронно гласуване след изборите за Държавна дума през септември 2021 г.

Уралският регионален държавен новинарски канал URA.ru съобщи, че негови източници, близки до руското правителство, твърдят, че руското федерално правителство следи отблизо акаунтите в социалните медии на почти 90 настоящи и бивши политици от Курганска област, които изразиха подкрепа за въоръжения бунт на починалия финансист на групата "Вагнер" Евгений Пригожин през юни 2023 г.

Съобщава се, че руските власти са посъветвали политиците да обмислят внимателно публикациите си в социалните мрежи преди президентските избори, вероятно опит за насърчаване на автоцензурата.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви на 12 октомври, че от 1 януари 2023 г. руската армия е набрала повече от 357 000 военнослужещи по договор, доброволци и наборна военна служба.

Медведев изрази надежда, че руските власти ще успеят да поддържат този темп на набиране на персонал. Не е ясно какви точно категории военнослужещи обхваща това число, въпреки опита на Медведев да го изясни. Медведев заяви на 26 септември, че Русия е наела над 325 000 служители по договор от 1 януари, актуализирайки предишните твърдения на руския президент Владимир Путин за 300 000 служители на 15 септември и 280 000 служители на 12 септември.

Съобщава се, че окупационните власти продължават опитите да мобилизират украински граждани в окупирана Украйна. Украинският съпротивителен център съобщи на 12 октомври, че окупационните власти обмислят мобилизирането на 2500 отговарящи на условията жители в окупирания Крим до края на 2023 г.

Украинският център за съпротива твърди, че "Отделът за обучение и набор на граждани за военна служба на Центъра за набиране на военни на Република Крим" разработва мобилизационен план за бъдеща употреба.

Руските власти продължават да подчертават и празнуват заявените постижения на предприятията от руската отбранителна промишлена база. Руското предприятие "Уралвагонзавод" предостави на 11 октомври поредната партида бронирани машини на руското МО, включително нови танкове Т-90М и танкове Т-72Б3М с допълнителна броня.

Руският вицепремиер по промишлеността и търговията Денис Мантуров похвали Уралвагонзавод за производството на модерни, надеждни и висококачествени бронирани машини.

Руските власти продължават да преследват религиозните общности в окупирана Украйна като част от продължаващите усилия за унищожаване на украинската идентичност. Украинският център за съпротива съобщи на 12 октомври, че руските власти принуждават епархии на свързаната с Кремъл Украинска православна църква Московска патриаршия (УПЦ МП) да се присъединят към Руската православна църква (РПЦ) и сменят свещениците от УПЦ МП, които отказват да сътрудничат със свещениците на РПЦ .

ISW многократно е наблюдавал как РПЦ насилствено интегрира епархии на УПЦ МП, въпреки факта, че УПЦ МП не е независима религиозна организация, а продължение на РПЦ и Кремъл.

Украинският център за съпротива съобщи, че руските власти също така са назначили представители на РПЦ в други религиозни общности в окупирана Украйна, по-специално общности на независимата православна църква на Украйна в Мариупол, окупирана Донецка област.

Съобщава се, че тези представители събират информация за енориаши и членове на духовенството извън РПЦ и предоставят тази информация на руските специални служби. Руските власти провеждат системно религиозно преследване срещу епархии на ПЦУ и религиозни малцинства в окупирана Украйна от началото на войната.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви, че окупационните власти продължават да индоктринират украински непълнолетни в руски военно-политически структури в окупирана Украйна. Федоров заяви, че окупационните власти учат украински гимназисти как да управляват дронове и оръжия в училищата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИЩО НЕ СЕ РАЗБРА

    60 5 Отговор
    От тая статия
  • 2 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    39 15 Отговор
    Лъжливи смешници

    Коментиран от #52

  • 3 Хайде

    62 9 Отговор
    САЩ загубиха и украинската си война. Укрите ще намерят Зеления изрод и няма да му простят.

    Коментиран от #35

  • 4 ЖУРНАЛЯТА ДА СА СТЕГНАТ

    62 3 Отговор
    Много думи, малко информация...и не се разбра кой кого, защо, как, колко.....

    Коментиран от #96

  • 5 Геолог

    42 5 Отговор
    Кога най-накрая ще изригне заспалият вулкан под Йелоустоун и да приключи цялата мъка по света или Тръмп да се връща в Белия дом.

    Коментиран от #13

  • 6 В центъра на Харков

    45 4 Отговор
    Искендер е направил на сол хотел с настанени висши военни и офицери наемници.
    Системата за предизвестие небе реагирала въобще.
    Руснаците почнаха и ръководството.
    Зе е завел дело срещу Аристович и
    той ще му разкаже играта
  • 7 чичко Гугъл

    44 4 Отговор
    Станахме пародия на съюз .
    От безбройните геостратегически илюзии, които бяха разрушени през последните дни, най-отрезвяващият извод за всеки жител на континента трябва да бъде този: На никого не му пука какво мисли Европа. В редица глобални огнища на напрежение – от Нагорни Карабах през Косово до Израел – Европа е сведена до ролята на добронамерена неправителствена организация, чийто хуманитарен принос е добре дошъл, но иначе е игнорирана.
  • 8 КОТарАК

    6 39 Отговор
    за руснаците настъпление е , когато хвърлят една сюрия смъртници в атака , и който е напреднал най-много от груз 200 , обявяват наступа за успешен! Израел преди години разени 1000 от ХАМАС , за един свой войник!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кондуктора

    34 6 Отговор
    Дори изродите които са още живи и подготвяли тоя неолиберализъм преди да разрушат СССР сега са изненадани от това което забъркаха и не им излезнаха сметките. Те си мислеха, че ще държат огромни маси от хора в мизерия и нищета и във всеки момент да имат верни слуги на разположение които да ги обслужват.

    Коментиран от #18

  • 11 КапПутин

    7 30 Отговор
    Най добрия агент на ЦРУ за всички времена, скоро матушката ще прави сесесере 🪆💣💥

    Коментиран от #16

  • 12 ДОБРИЯТ ЖУРНАЛИСТ

    31 3 Отговор
    С малко думи казва много неща....лошият...обратното
  • 13 Ххх

    5 14 Отговор

    До коментар #5 от "Геолог":

    Ти си пълен oлиroфрен за да напишеш подобно нещо.Вулканът не е заспал и не го чакай да изригне в близките 10 хиляди до 100 хиляди години.Йелоулстоун означава край на животът на оланетата.Не пожелавай подобни неща !
  • 14 Достоверен потребител на X

    26 6 Отговор
    Обичам тоя Мозъчен Тръст на Виктория Нюланд, базиран във Вашингтон!

    И никой не може да ми забрани да го обичам!!!!

    "Достоверен потребител на X (Twitter) отбеляза на 12 октомври, че украинските сили са унищожили 33 руски бронирани машини и 15 танка от 10 октомври близо до Авдиевка."

    "Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали някои неопределени успехи източно от Клещеевка":)

    "капитан Иля Евлаш заяви, че украинските сили продължават настъплението в посока Бахмут и са напреднали няколкостотин метра в неопределени райони."

    "Федоров заяви, че окупационните власти учат украински гимназисти как да управляват дронове и оръжия в училищата.":)
  • 15 🇺🇲 статуята на свободата 🇪🇺

    9 22 Отговор
    Блатото е пред поредн раZпад ама тоя път няма да сме добри към тях!!
  • 16 Горбачов

    3 15 Отговор

    До коментар #11 от "КапПутин":

    Ряпа да яде🍆
  • 17 И АВДИЕВКА КАТО БАХМУТ

    7 17 Отговор
    Много напиняне за малко резултат....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Антитрол

    23 9 Отговор

    До коментар #9 от "Тая Авдеевка я ЩУ'РМ'УВАТ ГЕРОЙСКИ вече":

    "За 2 дни са унищожени 64 танка и 118 бронирани машини.. а човешките загуби надминават 1130 за последните 24 часа!"

    Вярно, точно толкова са загубите само че на укрите но за да не униват нашите соросоидчета са им казали от Козяк че това са загуби на руснаците.
  • 20 ГРАДИВНА КРИТИКА

    14 3 Отговор
    Кратки репортажи по конкретни теми....с общи излеяния и цитати от тук и там, не се прави добра журналистика....тя просто е неразбираема и объркваща за потребителя.
  • 21 Зеленски съм

    26 8 Отговор
    И Авдеевка ще остане само в сърцата ни! Също както Бахмут и Соледар!

    А колко хубавичко бомбехме от там жителите на град Донецк! С години!

    Коментиран от #23

  • 22 Кондуктора

    15 0 Отговор

    До коментар #18 от "Малиии шо си ПроЗДТ":

    Заминавай там. Защо не споменавате България в тая група, нали сме заедно с тия държави?
  • 23 АЗОВ 666

    9 22 Отговор

    До коментар #21 от "Зеленски съм":

    Идват ф16 и ракетите с 300км обхват, спокси само започваме

    Коментиран от #30, #53

  • 24 Антитрол

    25 9 Отговор

    До коментар #18 от "Малиии шо си ПроЗДТ":

    "Че там стандарта е 5 ПЪТИ по-висок"

    От Козяк ли ти казаха че е така или ти лично ходи в Литва или Латвия да се убедиш. Сигурно и в Русия отскачаш постоянно за да имаш база за сравнение. То само с лъжи и пропаганда не става - трябва и акъл.
  • 25 Русия твърди,

    10 17 Отговор
    че там ще им начукат отново манерките.Очаква ги участа на вагнер край Бахмут....15000 жертви!

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 пРОСИЯ Е КОЧИНА

    9 23 Отговор
    Калните смешници твърдяха и ,че за 3 дня ще са в Киев,ама удариха греда,сега цял свят им се смее и казват лъже като руснак и "умен" като русфилтак !

    Коментиран от #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ха ха ха

    11 4 Отговор

    До коментар #28 от "Наблюдавам внимателно!":

    Тупунгер едноклетъчен кози, кози
  • 30 Украинец

    24 9 Отговор

    До коментар #23 от "АЗОВ 666":

    Те идваха джавелините, байрактарите, гаубиците, хаймърсите, леопардите и всеки път щяхте да размазвате руснаците но всеки път забравяхте за тях. А вече 4 области са руски и за "пролетния контранаступ" нещо не ви се говори вече нищо че според пропагандата все напредвахте. Сега чакате поредното оръжие-чудо на "великия" запад но уви реалноста е друга - и за него ще спрете да говорите две седмици след пристигането както и за всички предишни.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Киев за 3 дни

    6 13 Отговор

    До коментар #30 от "Украинец":

    Каза ли нещо?

    Коментиран от #36, #54

  • 33 Сесесере2

    7 12 Отговор
    Се преевва още преди да zaпочнее🤣🤣🤣
  • 34 Антитрол

    22 8 Отговор

    До коментар #27 от "пРОСИЯ Е КОЧИНА":

    "Калните смешници твърдяха и ,че за 3 дня ще са в Киев"

    И можеш ли ми каза кой от руснаците е казал че за 3 дни ще са в Киев или лъжеш като соросоид.

    Коментиран от #37, #81

  • 35 Бре бре

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "Хайде":

    Колкото посрещнаха асвабадителите с леб и сол
  • 36 Украинец

    19 8 Отговор

    До коментар #32 от "Киев за 3 дни":

    Нещо си се объркал - Киев за 3 дни никой от руснаците не е казвал но пък казаха Крим за 3 дни ама от Киев.
  • 37 Грешка на езика

    6 13 Отговор

    До коментар #34 от "Антитрол":

    Прав си никой не казал 3 дни...казаха 3 ДЕСЕТИЛЕТИЯ😱😱😱

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хиляди Ватинки

    8 15 Отговор

    До коментар #38 от "Струва ми се, че":

    Груз 200 с Камаз

    Коментиран от #51

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Петко войвода

    19 6 Отговор

    До коментар #41 от "Китай":

    Господ отдавна те е убил краварски гюбре
  • 46 Искендер е ударил хотел

    21 7 Отговор
    в центъра на Харков в който са настанени висши украински военни и западни офицери.
    Хотелът е смлян и жив няма.
    Оповестителната система не е засякла ракетата и не се е задействувала

    Коментиран от #48

  • 47 стоян георгиев

    22 6 Отговор
    Някой прочете ли цялата статия?Въпреки многото писаници ,изводът е един:Чао 00крайна,мичка ви пайна.
  • 48 Демократ

    19 3 Отговор

    До коментар #46 от "Искендер е ударил хотел":

    Добра новина,по често такива.Айде да е хаирлия!
  • 49 Урюрвкос

    14 9 Отговор
    украинците гръмнаха моста североизточно между Ясиноватая и Горловка. и сега техните части не могат да се изтеглят и ще попаднат в плен
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 СтаМат Мага Рето

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "Хиляди Ватинки":

    Май ще паркирам пак Камаза в зад ния тии двоор.
  • 52 Българин

    9 13 Отговор

    До коментар #2 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    В Севастопол беше взривен pyzkият СКР "Павел Державин". Tова се е случило на севастополския рейд. Все още не е ясно какво точно се е случило и как корабът е бил взривен.
    Явно пак са прекалили с махорката!
  • 53 реру

    14 4 Отговор

    До коментар #23 от "АЗОВ 666":

    Единствено което можете е да започнете ловът във Вечните Ловни Полета.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 И да

    6 1 Отговор

    До коментар #41 от "Китай":

    Се върне като бумеранг
  • 56 реру

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Урюрвкос":

    Аз пък съм мeka kитka!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Тити

    2 1 Отговор
    Майтап, ма! Много ми е мекичък!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Тити

    3 1 Отговор
    Не само ми е мek, но е и мъничък!

    Коментиран от #64

  • 64 Урюрвкос

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Тити":

    И моя е такъв, да отидем заедно на Дунавмост!
  • 65 М3 голд

    10 4 Отговор
    Много дълго промиване, с фалшиви новини. Влезте в ю теб да почерпите видеокартите. Други са.
    И като ни заливате с боклуци повече ли ви плащат? Трябва и Факти да отговарят на изискванията към пишещите, да не публикуват спам
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Козяците в амок

    11 9 Отговор
    на бялото викат черно, ръсят простотии и кълнат като дърти циг.нки.... Живи да ги ожалиш.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ехаа

    10 8 Отговор
    Как е перемогата ве шнорхели? Върви ли...

    Коментиран от #84

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Евроатлантик

    11 10 Отговор
    Статистиката отчита огромни руски загуби - общо над 1000 убити фашисти по целия фронт за изминалото денонощие, 26 унищожени танка, 49 БТР-а и 44 гаубици...
  • 83 Теслата

    6 1 Отговор
    Оф. Да не би войната в Украйна да е спряла.Вече е обед а САМО ЕДНА статия за Украйна и то с остаряла и преповтаряна 20 пъти информация.
  • 84 ПЕРЕМОГАТА ВЪРВИ

    4 8 Отговор

    До коментар #80 от "ехаа":

    280 000 руски трупа и могучая са гърчи....тва не е новина, а ежедневие....
  • 85 Артилерист

    8 3 Отговор
    Неопределените укроуспехи, както и напредването им в неопределени райони са много точни изрази за укропропагандистите и техните симпатизанти. Така укронацистите могат да стигнат и до някоя неопределена планета, а още по-сигурно в някоя съвсем определена черна дупка...
  • 86 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    Украинците добавиха израелския президент Бенямин Нетаняху към списъка на миротворците за отклоняване на вниманието от Украйна.
  • 87 Инна

    7 2 Отговор
    В района на Авдеевка руската армия продължава да нанася на ВСУ големи загуби в жива сила и техника. През последните три дни руските войски упорито напредват от две страни, обхващайки града от север и юг.

    По съобщения на Министерството на отбраната на РФ, действията на подразделенията на южната групировка войски мощно се поддържат от авиацията, артилерията и тежките огнехвъргачни системи. Ударите на щурмовата авиация нанесоха поражение на живата сила и техниката на подразделенията на трите бригади на ВСУ.

    Освен това са унищожени три склада за боеприпаси в самата Авдеевка, както и в разположените западно от Град Орловка и Лястовкино. Именно в района на тези селища е концентрирана артилерията на ВСУ, която редовно обстрелва Донецк.

    Нанесен е мощен удар и по резервите на ВСУ в района на жп гара Очеретино, откъдето идва снабдяването на авдеевската групировка.

    Дневните загуби на противника в посока Донецк възлизат на до 340 военнослужещи, убити и ранени, танк, пет бронирани бойни машини. В хода на контрабатарейната борба са поразени самоходната гаубица "0", произведена във Франция, две оръдия Д-20, гаубица Д-30.

    Коментиран от #89

  • 88 Хахол

    5 3 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, който подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!
  • 89 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #87 от "Инна":

    В последните три дена русия загуби около 2000 убити само при авдеевка без да превземе нито една украинска позиция.руските загуби надхвърлят сто танка и ппне двойно количество бронирани машини както и поне два самолета.лъжите писани от руските кореспонденти са гневно отричани от руските бойци на терен.четете руски канали другари,даже те отричат руския успех при авдеевка,а видеата със запалената руска техника са в мрежата.

    Коментиран от #90

  • 90 стоян георгиев

    4 3 Отговор

    До коментар #89 от "стоян георгиев":

    Само в Авдеевка през последните три дни Украйна загуби около 2 000 000 души убити, без да превземе нито една руска позиция. Украинските загуби надхвърлят сто танка и два пъти повече бронирани машини, както и най-малко петдесет самолета. Лъжите, написани от украински кореспонденти, се отричат ​​гневно от украинските бойци на място... четете другари украински канали, дори те отричат ​​успеха на военните си с Авдиевка, а в интернет има видео на горяща техника на НАТО.

    Коментиран от #91, #95

  • 91 уточнение

    0 3 Отговор

    До коментар #90 от "стоян георгиев":

    Само да допълня, сведенията ти за украинските загуби са ти стари и неверни: Аз пък чух, че загубите на украинцките са не 2 000 000 а 12 000 000 , и не за пследните няколко дни , а за последното денонощие.
  • 92 Ветеран от протеста

    5 0 Отговор
    Абе някой тази По Миия от началото докрая прочете ли я? Просто съм любопитен,но пък казват,че любопитството е признак на ниска култура.Ако да ,значи Вие сте човек с голям потенциал за интелектуално и духовно развитие.Искрено ще призная ,че пък аз не издържах.Правя каквото трябва ,да става каквото ще.
  • 93 стоян георгиев - маленкийо

    5 1 Отговор
    Чао 00крайна Путка ви Майна.
  • 94 Евроатлантик

    8 6 Отговор
    Месомелачката за рашистите в Украйна продължава - загубиха над 1000 орки за денонощие... За денонощието са унищожени 26 танка, 49 бойни бронирани машини, 44 артилерийски системи и 17 дрона...
  • 95 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "стоян георгиев":

    Хахах хооо.гоги ти като децата играеш на папагал като няма кво да напишеш по същество.чети руски блогери бе гого,тринадесети се бие близо до донбас и има много интересни постове от последните дни за авдеевка...ххааха...пиши му на него че лъже...
  • 96 Кремък

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЖУРНАЛЯТА ДА СА СТЕГНАТ":

    Как не разбра?
    Руски блогер каза,ЕсбеУ рече,достоверен потребител на туитър заяви.Иститутът за изучение на войната предположи,че вероятно,Буданов твърди.
    Какво неясно има тук?
  • 97 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, който подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани
Новини по държави: