Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Октомври, 2023 10:00 1 376 12

След като каза, че "няма нужда" от войната в Украйна, руски губернатор беше докладван на полицията

  • русия-
  • губернатор-
  • докладван-
  • полиция-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин

Русия не е била подготвена за нахлуването в Украйна

След като каза, че "няма нужда" от войната в Украйна, руски губернатор беше докладван на полицията - 1
Снимкa: Shutterstock

Руският губернатор на Ханти-Мансийския автономен окръг Наталия Комарова беше обвинена вчера от критици в "дискредитиране на руските въоръжени сили", след като каза на жителите в нейния регион, че страната "няма нужда" от войната си в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Комарова, която е и член на управляващата партия "Единна Русия" на президента Владимир Путин, направи коментара си на среща с жителите на сибирския град Нижневартовск в събота.

Още новини от Украйна

Съобщилите за изказването на Комарова призоваха властите да започнат разследване на нейните забележки, но до момента тя не е била задържана и не са ѝ били повдигнати обвинения.

Комарова каза на жителите, че Русия не е била подготвена за нахлуването в Украйна.

Видеозапис от събитието, публикуван в социалните медии, показва как съпругата на руски войник поставя пред Комарова въпроса за това, че мобилизираните мъже са били лошо екипирани за фронтовата линия.

„Питате ме (защо съпругът ви няма екипировка), знаейки, че аз съм губернатор, а не министър на отбраната?“, посочва 67-годишната Комарова в записа.

„Като цяло ние не се подготвихме за тази война. Нямаме нужда от нея. Изграждахме коренно различен свят, така че в това отношение със сигурност ще има някои несъответствия и нерешени въпроси“, каза тя.

Коментарите на Комарова бързо се разпространиха онлайн, като според съобщенията са подтикнали провоенните активисти да я заклеймят пред властите за „дискредитиране на руските въоръжени сили“.

Онлайн изданието Sibir.Realii съобщи, че неговите журналисти са видели писмо от директора на сибирска организация с нестопанска цел Юрий Рябцев до министъра на вътрешните работи на Русия, призоваващо за допълнително разследване на коментарите на Комарова.

Дни след като Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари 2022 г., контролираният от Кремъл руски парламент одобри законодателство, което забранява пренебрежителното отношение към военните и разпространението на „фалшива информация“ за инвазията на Москва в Украйна.

Руските съдилища са използвали законодателството, за да налагат глоби и затвор на критиците от опозицията, включително тези, които описват пълното нахлуване на Москва в Украйна като война, вместо да използват предпочитания от Кремъл евфемизъм на „специална военна операция“.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде пак

    7 25 Отговор
    Пак разтягане на локуми....Какво става на фронта е важно-укрите превзеха ли Москва..-а до Сибир след два дни ли стигат...?
  • 2 реру

    22 3 Отговор
    "... Наталия Комарова беше обвинена вчера от критици в "дискредитиране на руските въоръжени сили"..."


    Едни ги обвиняват в "дискредитиране", а други...

    Поредният руски дипломат Николай Кобринец е получил инфаркт.
    С други думи, ако сте руски дипломат, политик или висш служител,
    избягвайте кафето и не се качвайте по-високо от втория етаж.
  • 3 Ами права

    7 27 Отговор
    Е жената. На русия тази война не и трябва и не я е искала....просто запада я постави пред свършен факт и Путин трябваше да действа. И е истина че русия не беше готова за войната и не се подготвяше за нае за разлика от запада който помпаше Украйна 8 години с оръжия знаейки че след като предизвикваш Русия тя ще трябва да отговори
  • 4 мдаа

    20 2 Отговор
    Много други мислят същото, но не смеят да го кажат.
  • 5 Сибирски крепостен

    18 1 Отговор
    Грешка в заглавието, милиция а не полиция. След епохата на СССР, ние сибирските татере можем да се бием само с уличните тротоари и канафки след поредният запой с високо октанов домашен самогон от изгорелите гуми на 80 годишен Краз.
  • 6 Урюрвкос

    3 20 Отговор
    ами няма нужда от война достатъчна е специална военна операция
  • 7 Руззки

    14 2 Отговор
    Сви.не
  • 8 Лагрестин

    17 1 Отговор
    Много лошо е да си доносник и да докладваш непрекъснато кой какво е казал.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Просвeтен!

    15 2 Отговор
    В Русия има милиони хора които мислят по същия начин, но не го казват на всеослушание от страх да не загубят работата и свободата си...
  • 11 Айде доб'р ютро

    1 6 Отговор
    На другарката не и ли е ясно...
    Велислава Дърева ....
    Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия. Войната срещу Русия е война срещу Европа.
    Защо САЩ водят тази война? От любов към демокрацията и човешките права? Поради безкористна загриженост за бъдещето на Европа и света? „За да разпространят покой и благоденствие по цялото земно кълбо”, както каза Обама? Дрън-дрън!
    Отговорът е отвратително циничен - заради 17-те трилиона долара, които дължат на останалия свят; заради 500-те милиарда долара стокооборот между Русия и Европа, които искат да отмъкнат за себе си; заради запазването на долара като световна валута, щото откъм Изток се е задал юанът, а страните от БРИКС току-що учредиха своя банка и свой валутен фонд.
    Това е откровението на Пол Кристи, д-р по философия, изпълнителен директор на Института за глобални перспективи на Колумбийския университет и преди всичко - служител на Агенцията за национална сигурност (АНС).
    Как изглеждат 17 трилиона? Ето така: 17 000 000 000 000 (1 трилион е равен на хиляда милиарда). Задълженията на САЩ растат с $3,5 млрд. на ден. Всеки американец лично дължи по $148 хил. на държавите-кредиторки. Най-големите кредитори на САЩ са: 1. Китай ($2 трилиона) 2. Япония ($1,14 трилиона) 3. Бразилия ($256,4 млрд.) 4. Тайван ($185,8 млрд.) 5. Швейцария ($178,2 млрд.) 6. Белгия ($167,7 млрд.) 7. Великобритания ($156,9 млрд.) 8. Люксембург ($146,8 млрд.) 9. Русия ($131,6 млрд.) 10. Хонконг ($120 млрд.).
    За „да се справят САЩ със
  • 12 глоги

    0 0 Отговор
    РускАТА губернаторКА на Ханти-Мансийския автономен окръг- Наталия Комарова
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания