Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 19:10 1 760 8

След атаката в Брюксел! Белгийските власти понижиха степента на заплаха от нови терористични действия

  • белгия-
  • брюксел-
  • атентат-
  • абдесалем ласауед

Местни медии разпространиха данни, според които на година в Белгия се издават над 25 хиляди решения за изгонване на чужденци, като се изпълняват едва около шест хиляди

След атаката в Брюксел! Белгийските власти понижиха степента на заплаха от нови терористични действия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите в Белгия съобщиха, че понижават степента на опасност от нов терористичен удар до трета от общо четири. Това означава, че заплахата остава висока, но не непосредствена. Както БТА съобщи, снощи в Брюксел тунизийски мигрант уби двама граждани на Швеция и рани техен сънародник, преди да бъде застрелян от полицията.

Жертвите са на 60 и на 70 години, и са били в Брюксел по повод мача между националните отбори на Белгия и на Швеция. Извършителят Абдесалем Ласауед (45 г.) е пребивавал в Белгия незаконно, след като преди три години молбата му за международна закрила е била отхвърлена. Властите продължават издирването на възможни съучастници. Съпругата на Ласауед беше задържана, разпитана и освободена, като е изразила пълна изненада от неговите действия. Във видео, разпространено онлайн, Ласауед свърза действията си с посегателствата над Корана в Швеция и с отношението към палестинците, като изрази възхвала за терористичната групировка "Ислямска държава".

Местни медии разпространиха данни, според които на година в Белгия се издават над 25 хиляди решения за изгонване на чужденци, като се изпълняват едва около шест хиляди. От изпълнените решения само в една десета от случаите напускането на страната е доброволно.

Утре Белгия и Швеция ще почетат заедно паметта на жертвите на атентата в присъствието на премиерите на двете страни Александер де Кро и Улф Кристершон в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 юксел от брюксел

    3 2 Отговор
    няма заплаха ний сме добри хора и ви носим шериата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Спецназ

    5 0 Отговор
    3 (ТРИ) години на свобода в Белгия нелегален??

    ТИЯ са изперкали окончателно:
    или отвъд морето обратно,
    или в Затвора,

    или В МОРЕТО!!

    Не да тича по улиците с нож да коли налево надесно.
  • 5 Как

    4 2 Отговор
    Тези западно европейци начело с Меркел не разбират че арабин не идва в Европа за да работи.
  • 6 ха ха

    1 0 Отговор
    всичко е спокойно , баш терористите са по работните си места
  • 7 Гориил

    0 0 Отговор
    Това е невероятно съвпадение, но първата американска ракета ATAСMS беше изстреляна по същото време, когато стреля брюкселският терорист.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: