Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 17:30 1 648 24

Задържан е журналист на Радио Свободна Европа

  • задържан-
  • журналист-
  • радио свободна европа-
  • русия

Руските власти започнаха да прилагат все по-строги мерки, които ограничават свободата на печата

Задържан е журналист на Радио Свободна Европа - 1
Снимкa: Shutterstock

Русия задържа редактор на финансираното от САЩ Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) за това, че не се е регистрирал като чуждестранен агент, цитирана от News.bg.

Под ръководството на руският президент Владимир Путин, руските власти започнаха да прилагат все по-строги мерки, които ограничават свободата на печата - тенденция, която се ускори с пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г, пише "Политико".

Алсу Курмашева, чиито репортажи се фокусираха върху етническите малцинства в югозападните региони на Татарстан (столицата на който е Казан) и Башкортостан, е вторият американски гражданин, арестуван в Русия от началото на годината, тъй като властите все по-често се насочват към чуждестранни медии в страната.

"Курмашева е опитен журналист, който отдавна отразява общностите на етническите малцинства в Татарстан и Башкортостан във Волго-Уралския регион на Русия", каза RFE/RL.

47-годишната Курмашева притежава американски и руски паспорти. Тя е омъжена и има две деца, според RFE/RL. Учила е английски и турски език в университета.

"Тя съобщи за инициативи за защита и запазване на татарския език и култура от руските власти, които упражняват засилен натиск върху татарите през последните години."

Курмашева замина за Русия по спешен семеен случай на 20 май. Докато чакала полета си за връщане на 2 юни, тя бива временно задържана на руското летище в Казан. Нейните паспорти са конфискувани и тя е глобена за това, че не е регистрирала американския си паспорт при руските власти.

На 18 октомври тя е обвинена, че не се е регистрирала като чужд агент.

Терминът, който носи конотация на шпионаж от Студената война, се използва в Русия за етикетиране на организации, журналисти, активисти и дори поп звезди и писатели, за които се смята, че участват в политическа дейност с чуждестранна подкрепа.

Според руското законодателство лица и организации, получаващи финансиране от чужбина, могат да бъдат обявени за чуждестранни агенти, което потенциално подкопава доверието в руската общественост към тях. Тези, които се считат за чуждестранни агенти, трябва да маркират публикуваната си работа, отбелязващ техния статус.

"Алсу е много уважаван колега, предана съпруга и всеотдайна майка на две деца", каза действащият президент на RFE/RL Джефри Гедмин. "Тя трябва да бъде освободена, за да може незабавно да се върне при семейството си."

Евън Гершкович, кореспондент на Wall Street Journal, беше арестуван от руските служби за сигурност през март по подозрение в шпионаж в полза на САЩ и остава в руски арест.

Няколко месеца по-късно репортерът на "Политико Европа" Ева Хартог беше експулсирана от Русия след десетилетие на репортажи в страната, след като властите решиха да не подновят визата ѝ. Анна-Лена Лорен, руският кореспондент на шведския вестник Dagens Nyheter и на финландския вестник Hufvudstadsbladet, също беше изгонена същата седмица.

През 2012 г. Путин подписа закон за затягане на контрола върху групите за граждански права, финансирани от чужбина. По-късно законът беше разширен , за да обхване и медийните организации, принуждавайки журналистите, работещи в страната, да се регистрират като "чуждестранни агенти" и да подават тежки документи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    41 6 Отговор
    Пропагандистите на Сорос трябва да се арестуват иначе Руската Федерация ще заприлича на България колония без нац. интереси, а само интреси на ФАЩ
  • 2 КОТарАК

    7 27 Отговор
    гледах Скабеева преди малко-на живо от Корея превъзнася КИМ. за Лавров специално му строили колона корейци , и му скандират името..ще има още снаряди за нафта

    Коментиран от #14

  • 3 Швейк

    7 32 Отговор
    В Русия всеки има право само да мълчи или да хвали великия човечец Путин.

    Коментиран от #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    24 3 Отговор
    Са му стана Веселко на соросоидчетооо! Сибир еднопосочно и тва е. Да си знаят!
  • 6 Уточнение

    29 3 Отговор
    Само името е "свободна европа", иначе да ти пикая на свободата. Фашисти.
  • 7 Журналистката

    27 2 Отговор
    да се регистрира и няма да бъде арестувана. Закона в Русия е приет по образец от САЩ, където от много години е в сила.
  • 8 Българин

    27 1 Отговор
    Интересно ако някой в щатите е на заплата при панамците, прави се на журналист и не е регистриран като агент по абсолютно същият закон какво ще му се случи? Просто питам

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И защо

    11 0 Отговор
    с тази снимки ни визуализирате новината? Да не би да я държат боса в ареста?
    Всички други новинарски сайтове са сложили нейна снимка, или на стокова снимка на белезници.
    Има предвид всички първи 39 резултата в търсенето в изображения по нейното име са портретна снимка!!! После следва кадър белезници, и пак портретни снимки.....
    Дори Голос Америки (какъвто и да е този сайт) и гордонуа (сайта на Дмитрий Гордон, повечето го знаят кой е) ползват за новината една и съща снимка, нормална портретна снимка!
    Съвсем сериозно задавам въпроса към авторката на статията! Чисто академично ми е интересно: Каква е причината за това визуализиране на новината?
  • 11 ХАХАХА

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Отговорът ми до твоя коментар моя такъв беше изтрит ,има ли смисъл от по пространен отговор.
  • 12 Българин

    15 0 Отговор
    Свободна Европа сподели ли какво се случи в ООН когато Мишел Тейлър взе думата за правата на човека? Интересно е
  • 13 Калпазанин

    11 1 Отговор
    Аз само да питам, какво става с Асандж
  • 14 Рошко

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Писанке гледай и суджук на балкон ако искаш, само с мяукането ще си останеш

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    Алсу да я пратят в Чечня за продухване и след това за веднаг ще забрави за либералните идеи.
  • 20 КОТарАК

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Рошко":

    Рошко нещо по интимно не можем ли да направим?Винаги съм знаел,че сме от една порода.
  • 21 катран

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Швейк":

    най свободни са бг медии..затова сме на 71място..сред 181 държави..повод за гордост..само преди година бяхме на 101 място..колко ли струва да се изкачиш с 30 места надолу...
  • 22 Журналист С Тежък Документ

    2 0 Отговор
    Моля някой да ми преведе разбираемо смисъла на това:

    "Тя съобщи за инициативи за защита и запазване на татарския език и култура от руските власти, които упражняват засилен натиск върху татарите през последните години."

    А, че тая Курмачкева се опитва да насъсква междуетнически вражди в РФ и не носи на "тежки документи", ми е ясно!
  • 23 така ще е

    0 1 Отговор
    На комплексарчето пу кат му е малка ишката....
  • 24 Та нима

    0 0 Отговор
    В България има свобода на словото? Колко време беше блокиран вестник Поглед? И какво очаквате след като за Русия се фабрикуват лъжи. По най брутален начин се конфискваха финансовите средства на руски граждани и самата държава.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания